StoryEditor
ShowbizRock‘n‘roll se kući vratio

Gibonni je godinama šutio o ‘Osmom putniku‘, svom nasljedniku ispričao je sve o očajnim počecima. Otkrili su i kako su pridobili Doris Dragović

Piše M.K.
28. listopada 2021. - 15:00

Splitski bend Osmi putnik, kojega se s puno emocija i simpatija sjećaju svi protagonisti splitske rock scene 80-ih, kao i konzumenti iste, sprema veliki povratak na scenu, s vrsnim vokalom za mikrofonom umjesto Gibonnija - Giulianom.

Giuliano Đanić, tih 80-ih jednako dugokos i zakačen za žestoki zvuk, tek nešto mlađi od Gibonnija, čini se kao prilično prirodan izbor i logična zamjena za jednog i jedinog Džibu.

Ono što je u priči o Osmom putniku, otkad god je početkom 90-ih Džibo postao Gibonni i otisnuo se u samostalnu karijeru, bilo ključno, takvo i ostaje, a to su pjesme i njihovi autori.


Snagu Gibonnijevog autorstva uistinu je teško doseći, makar govorili i o pjesmama koje je pisao kao adolescent.


Ipak, veseli čuti da ekipa iz "Osmog putnika" još uvijek ima želju nešto reći, a razveselio je i Gibonni, inače uglavnom nesklon detaljnijim pričama o bendu svoje mladosti, kao i skladbama koje potpisuje iz tog razdoblja, koji se na tu temu u eteru Radio Dalmacije raspričao.


I to baš u razgovoru sa svojim nasljednikom, Giulianom. Gibo se prisjetio koliko su se namučili dok su privolili diskografsku kuću da uopće izda njihov prvijenac "Ulična molitva".

Nisu vjerovali u nas, samo smo bili uporni!

"Mislim da su oni nama dali ugovor jer smo bili dosadni! Bili smo dosadni u želji da se izborimo za sebe, to je bila neizdrživa upornost! Nije s njihove strane postojala luda vjera, nego nisu mogli izdržati!" - smijao se Gibonni.

"Uz mene je bio prijatelj koji je bio spreman ne ići u školu da bi sa mnom obilazio kancelarije, činio mi društvo. Ostatak ekipe je vijesti čekao doma" - prisjećao se Gibonni događanja sa sredine 80-ih.

Da početak nije bilo lagan, potvrdio je i originalni gitarist benda Bojan Antolić Božo.

"Prva dva, tri puta smo se vratili praznih ruku. Imam jedan papir doma na kojem piše - Vaša glazba nije dovoljno kvalitetna. Ali sljedeći put nisu odoljeli" - ispričao je Antolić.

Antolić se osvrnuo i na neočekivanu suradnju Osmog putnika s Giulianom na čelu i Doris Dragović, koja je prvi put zapjevala u heavy metal pjesmi "Tajna".

"Prijedlog je došao od producenta Stivija Vučkovića. Pitali smo Doris, a ja sam stvarno bio skeptičan hoće li ona to raditi.

I ona je bila skeptična, moram priznati. Pjesma joj se na prvu svidjela, ali sam je isto morao malo nagovarati. Doris je bila naša sudbina" - ispričao je Antolić.


Osmi putnik na scenu se vraća s albumom "Rock'n'roll se kući vratio", na kojem se nalaze najveći hitovi benda, ali u novom izdanju.

"Ovaj smo album planirali 10 do 15 godina. Oduvijek sam htio snimiti best of album sa starim pjesmama Osmog putnika. Novi zvuk je malo drugačiji, malo se odmaknulo, ali pokušavamo slijediti ono što smo i prije radili...".

item - id = 1138633
related id = 0 -> 1159181
related id = 1 -> 1153963
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2022 10:45