StoryEditor
ShowbizZamjena u inozemstvu

Gibonni greškom na vinilnom izdanju mini LP-ja ‘U po‘ ure‘ objavio novu pjesmu ‘Božjon voljom‘, u kojoj mu gostuje jedna velika pjevačica. Evo koja i kako se to dogodilo...

Piše Sandro Pogutz
12. studenog 2021. - 13:46

 Gibonni ima pjesmu koju još niste čuli ako nemate "starinski" gramofon, pa ni kantautorov raritetni mini LP "U po' ure" u vinilnom izdanju. Koje pak ima – grešku. 

Ona je u tome što se na vinilu samo na prvi pogled nalaze sve iste pjesme kao na CD-u i na "streaming" servisima. No, umjesto posljednje, "Ko si, da si", koja je logično navedena na omotu longplejke, tamo će rijetke slušatelje jednog od 600 primjeraka iznenaditi orkestralni uvod u pjesmu koja se zove "Božjon voljom", ali to tamo ne piše. Jer ona tu nije smjela biti. Pa, kako se tu našla – Božjom voljom?

Pogrešan master u Češkoj

Gibonni objašnjava:

– U češku firmu koja je trebala otisnuti ploču poslali smo master snimku na kojoj je zadnja pjesma morala biti ista kao i na CD-u. No, otišla je kriva, na kojoj je ova druga. Budući da Česi to nisu uspjeli otisnuti u dogovorenom roku, proslijedili su ga u Španjolsku, drugoj firmi, kojoj smo mi poslali pravi, ali tamo se dogodila zamjena. Kako, ne znamo. Na vinilu je na kraju pjesma "Božjon voljom", iako na omotu piše da je na njezinu mjestu "Ko si da si" – kaže autor. 

image
Na poleđini ovog omota LP-ja "Po ure" piše da je zadnja pjesma na njemu "Ko si da si", ali nje na vinilu uopće nema. Umjesto nje tamo se našla "Božjon voljom"
Ivana Nobilo/Cropix

Ako ikako dođete u posjed jednog od ovih 600 primjeraka Gibonnijeva vinilnog mini LP-ja, imat ćete raritetni primjerak, čuvajte ga. Jednog dana, tko zna... Uskoro će biti otisnuto i "pravo" izdanje, s vinilom u drugoj boji i s "Ko si, da si" na kraju.

Na stranu sad ta priča o zamjeni pjesama. Fanove Zlatana Stipišića Gibonnija svakako će zanimati kakva je ta "Božja volja". Dobri običaji zanata ne dozvoljavaju mi egzaltirano poigravanje s riječju iz samog naslova, pa se neću igrati. Recimo da traje sedam minuta i zaslužila je da ima premijeru na splitskom Trgu Gaje Bulata, svejedno u kojem od važnih zdanja na njemu: HNK-u ili crkvi Gospe od Zdravlja. Samo ona. Svečanu premijeru.

Partituru za simfonijski orkestar koji vam prvim tonovima odmah "zarobi" uho raspisao je Ranko Rihtman. Da, isti onaj gospodin koji je radio orkestracije za Bijelo dugme u "Sve će to mila moja..." i za Indexe u "Bacila je sve niz rijeku", dakle neke od najvećih naših pop-rock balada ikad.

Usudio bih se prognozirati – i ova bi mogla zaraditi taj status. U njezinu drugom "stavku", kad ste već pomislili da je konac priče o ženi koja "čeka" svog nestalog pomorca, uključuje se ona, taj ženski glas, a to je u ovom slučaju velika pjevačica Amira Medunjanin.

image
Ranko Suvar/cropix

Prvi dio s Gibonnijevim vokalom i poslovično izvrsnim tekstom na vrlo kratke momente ponovno "tradicionalno" povuče na neka njegova otprije poznata melodijska rješenja. Što ćete, to vam je Gibonni, u jednom od najboljih izdanja. A drugi dio možete čak zamisliti kao refren s kojim bi, recimo, Doris Dragović pokorila Prokurative, samo bi trebalo nadopisati A frazu i aranžmanski ga "festivalizirati". No, s Rihtmanovim aranžmanom za orkestar i Amirom ovo je, ponavljam, ipak stvar za teatar, crkvu, "Lisinski"... Možda na Dan sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, da ne čekamo predugo? Ili da je bar dotad stavi na YouTube s primjerenim spotom?

Tekst da se 'smrzneš'

Stihovi su takve težine da sam siguran kako bih se, da sam supruga nestalog pomorca, "pod njima" potpuno slomio, a njihovi religijski motivi i ovog su ateista naježili. Recimo, moment kad Gibonni otpjeva: "Jednu suzu / ti samo pusti da te vodi / po toj mapi od sudbine, / tom labirintu boli. / Jednu suzu, / koja nikako da stane / i ko da kaže: "Kralju raspeti, sakrij me u rane!" A onda opet savršen biblijski detalj u običnoj šalici od kave: "Prston po fundaču / razmakla si more, / da ucrtaš mu put..." 

Nažalost, nismo u prilici ovdje staviti pjesmu, ali ovoliko možemo otkriti. Ona, naravno, neće ostati "skrivena" na pogrešnom vinilnom otisku. Gibonni još ne otkriva kad i na koji način je namjerava "bezgrešno" plasirati. Kaže da se nije odmah našla na službenom izdanju "U po' ure" jer onda bi to bio album (nešto skromnije minutaže za današnje standarde), a ne mini album, a on je htio baš ovo drugo.

Uostalom, "Božjon voljom" doista i zaslužuje izdvojen status.  

item - id = 1142487
related id = 0 -> 1159181
related id = 1 -> 1153963
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 09:56