StoryEditorOCM
ShowbizNIJE JE TAKLA

Ovo je fatalna žena kojoj je Bora Čorba posvetio stihove ‘Ostani đubre do kraja‘; vezu su počeli nakon susreta u Splitu

Piše SCENA SD
28. rujna 2023. - 13:25

"Lutka sa naslovne strane" samo je jedna od brojnih pjesama Bore Đorđevića i njegove "Riblje čorbe" koje su već desetljećima izvođene i slušane kao i prvog dana, a čijim se stihovima mladići još uvijek služe kako bi se, u početcima  ljubavnog zanosa, umilili svojim odabranicama srca. No tu su i stihovi pjesme "Ostani đubre do kraja", ništa manje korišteni kad se traže stihovi u kojima bi pronašli utjehu, a samim tim i najskladniji opis nesretnice odgovorne za njihovu bol.

Sama zamisao na more različitih ženskih lica, uvojaka kose i silueta koje su ovoj pjesmi i njezinim stihovima pridodijelili muškarci otrgnuti iz ljubavnih zagrljaja, ne ostavlja mogućnost da se ne zapitaš - "a o kome je pjevao Bora"? Koja mu je djevojka bila muzom i inspiracijom za ovu bujicu stihova emocionalno visokog napona?

S obzirom na naklonjenost ljepšeg spola u kojoj je Bora tih godina uživao, mora da je bila neka ljepotica, i zaista, riječ je o Biljani Nevajdi Šević, jednoj od najtraženijih manekenki sedamdesetih.

Biljana i Bora upoznali su se slučajno, na gostovanju u jednoj emisiji. Tada je časopis “Nada” u svojoj redakciji organizirao svečanost kojoj su prisustvovali manekenka i glazbenik, a prilikom ovog susreta među njima su odmah zaiskrile prve iskrice.

Dok je Bora svirao jednu od najpopularnijih pjesama "Lutka s naslovne strane", prvi put je ugledao lijepu manekenku Biljanu, pa su se već tada pojavile prve simpatije, prenosi Blic.

Desetak godina kasnije Bora i Biljana ponovno su se sreli, sasvim slučajno, u Splitu, kada su počeli komunicirati, nakon čega je popularni glazbenik bio očaran lijepom manekenkom.

Njih dvoje započeli su vezu nedugo nakon ovog susreta, no ona je trajala samo šest mjeseci. Biljana je svojedobno u medijima otkrila da je razlog njihovog prekida to što nikada nije mogla u potpunosti vjerovati Bori. Zaljubila se u drugog muškarca, zbog čega je napustila i glazbenika i Beograd. Potom se s novim dečkom preselila u Sarajevo, a onda se udala i dobila dijete.

Biljana je slovila za pravu ljepoticu, fatalnu za muški rod, a Bora Đorđević posvetio joj je čak tri pjesme. Kada su se razišli, glazbenik je napisao tekst pjesme "Ostani đubre  do kraja", koja je kasnije postala jedna od najpopularnijih pjesama benda.

Kako je jednom ispričala Biljana, kada ga je ostavila, on ju je nazvao i pročitao stihove koje je napisao.

- Bila je večer. Zvoni telefon, javlja se Bora. Moli me da se nađemo ‘pod lipom‘ da mi pročita pjesmu koju mi ​​je napisao. Spremim se i krenem, kad tamo... Baš kao u pjesmi: ‘Dok stojim za šankom polupijan, pomalo mrzeći i sebe i druge, ubijam lagano konjak i cigarete‘.

Sjeli smo za stol i on mi je ispod glasa čitao, iz svoje poznate bilježnice, u kojoj je ispisivao stihove: ‘Nisam od onih koji cvile,više te nemam i šta ja tu mogu, bar se nasmij kad me vidiš, ostani đubre do kraja!‘ – rekla je Biljana opisujući kako se osjećala kada je čula riječi ove pjesme:

- U prvi mah mi je to ‘đubre’ zvučalo pomalo grubo, ali kad sam shvatila da je to ‘đubre’ zapravo jedna opasna, fenomenalna osoba kojom je on očaran, a ona ga nemilosrdno ostavlja, definitivno mi se svidjela pjesma! Međutim, to je bilo sve. U tom trenutku nije izazvala nikakav potres u meni. Sjećam se da sam čak bila ravnodušna i kada su tu stvar puštali na mom vjenčanju. Uopće me nije doticala - rekla je nekadašnja manekenka jednom prilikom za srpski "Telegraf", skoro 40 godina nakon što je objavljena ova pjesma, prenosi Blic.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 14:34