StoryEditorOCM
ProstorijaI DO NAS JE

Ovo je šest fatalnih grešaka kojima uništavamo masno plaćene bežične usisavače! Serviser: Prestanite ovo raditi...

Piše MOZAIK SD
24. listopada 2024. - 07:30

Ispostavilo se da ne uklanjamo prašinu, već uništavamo usisavače svojim lošim navikama. Kako bi detektirali naše najčešće pogreške, novinari Dom&Dizajna razgovarali su sa serviserom kućanskih uređaja Tvrtkom Jurićem, koji je ukazao na problematične navike, u kojima ćemo se prepoznati.

Greška br. 1.: koristite ga za usisavanje finih pudera

Serviser Jurić kaže da je to jako loša ideja iz dva razloga: Prvi, sav taj fini prah će začepiti filtar i druge dijelove stroja. Drugo, neke marke prašaka za tepihe zapravo su kisele, što s vremenom može oštetiti vakuumske filtre (i određena vlakna tepiha). Majstor kaže da je u redu usisavati male količine pijeska koje ste možda donijeli s plaže. To neće opteretiti stroj kao gomila sode bikarbone.

image
/Shutterstock

Greška br. 2: malo vode je - puno

Svi mi tvrdimo da to znamo i razumijemo, ali prema serviseru, prelazak usisavača preko mokre površine vrlo je česta pogreška koja oštećuje usisavače. Svi pretpostavljamo da je malo vode bezopasno.

Problem je u tome što će se vlaga skupljati unutar usisavača, što dovodi do lijepljenja i nakupljanja prljavštine i dlačica, a što rezultira začepljenjem i slabijim usisom.

image
/Shutterstock

Greška br. 3: adio metli!

Imamo nerealno puno vjere u naše vakuume. Oni su sigurno rock zvijezde u našim domovima, ali ne mogu sve.

- Usisavači su dizajnirani za skupljanje dlaka kućnih ljubimaca, prašine, prljavštine. Nisu dizajnirani za podizanje papirnatih ručnika, dijelova novina i sličnog. Spajalice, gumice, kovanice i tako dalje treba pomesti ili pokupiti rukom prije nego što usisavate sobu - upozorava serviser.

Na upit nije li usisavač najbolji način da se pokupi svaka krhotina, poput stakla od razbijene čaše? Jurić potvrđuje da jest, ali najprije treba pomesti koliko možete.

"Vaš usisivač može udahnuti sve zaostale komadiće stakla koji su gotovo mikroskopski mali, ali obratite pozornost na zvuk. Ako proizvodi visoko ‘cviljenje‘ nakon što obavite posao, mogao bi nastati problem.

image
/Shutterstock

Greška br. 4: ne perete i ne mijenjate filtere

Nije neuobičajeno da ih ljudi nikad ne operu, ali to je toliko važno za njihovu funkciju. Njihovim pranjem sačuvat ćete usisnu snagu usisavača i pomoći će da vaš dom miriše čisto. Filteri zapravo mogu uhvatiti mirise i proširiti ih po kući kada se ne održavaju. 

Serviser preporučuje da ih perete jednom mjesečno (najbolje upute potražite u svom priručniku), a zamjenu vrećica u usisavačima s vrećicama svaka dva do četiri mjeseca. Pranjem ćete zadržati velik dio prljavštine, ali s vremenom će ih biti sve teže očistiti. Tvrdoglavi ostaci nakupljaju se bez obzira na sve, stoga je važno potpuno ih zamijeniti jednom godišnje. Također preporučuje godišnji servis usisavača ako stvarno želite da radi optimalno i traje dulje, što je vjerojatno pametna ideja ako ste za svoj stroj izdvojili prilično novaca, piše Dom&Dizajn.

image
/Shutterstock

Greška br. 5: ostavljate ga na punjaču

Tehnički to neće uništiti vaš stroj ako nije super star, ali će sigurno pomoći u kraćem trajanju baterije.

- Govorim svojim klijentima da puste usisivač da se napuni 100 %, a kad ga sljedeći put koriste nekoliko minuta, da ga ne uključuju ponovo u punjač. Koristite stroj dok se baterija potpuno ne isprazni. To produljuje vijek trajanja baterije. Poput mobitela i prijenosnih računala, dobra je ideja pustiti ih da se povremeno ugase, a zatim ih potpuno napuniti.

image
/Shutterstock

Greška br. 6: ne uklanjate kosu s četke

- To je velika pogreška, potvrđuje serviser. Ljudska dlaka, dlaka kućnih ljubimaca, dlačice, žice... sve te stvari omataju se oko valjaka i mogu ozbiljno oslabiti usisavanje vašeg usisavača ako pustite da izmakne kontroli. Slijedite priručnik za svoj uređaj, a mnogi modeli omogućuju da izvučete valjak četke što olakšava uklanjanje kose. Druge verzije mogu zahtijevati da kosu odsiječete škarama - prenosi D&D savjete iskusnog servisera.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 07:48