StoryEditorOCM
PanoramaTAJNA VEZA

Znate li da je britanski kralj Charles III. u srodstvu s krvoločnim rumunjskim princom Vladom Tepešom?

Piše MOZAIK SD
15. rujna 2024. - 08:31

Britanski kralj Charles III. posjeduje nekoliko kuća u Transilvaniji, području u Rumunjskoj najpoznatijem kao domu mitskog vampira grofa Drakule. Kralj je obnovio i opremio zgrade na tradicionalan način.

image

Tradicionalna seoska kuća i bunar u Valea Zalanului, Covasna, Rumunjska

Shutterstock

Charles je prvi put bio u Rumunjskoj 1997. godine, u to vrijeme još kao princ od Walesa. Pritom je otkrio Transilvaniju, koju karakteriziraju srednjovjekovna sela i mali gradovi. Od 2006. godine Charles dolazi u posjet gotovo svake godine na nekoliko dana. Njegovo omiljeno mjesto Viscri, koje je UNESCO-va svjetska baština, prvi put se spominje u dokumentu 1185. godine. Monarh također posjeduje nekoliko kuća u selu Valea Zalanului, skrivenom u šumama, u Szeklerlandu, koji pripada Transilvaniji.

Tamo se često usamljeno povlačio u prirodu - bez pristupa radiju, televiziji i internetu, o čemu su pisali i mediji. Charlesove seoske kuće iznajmljuju se  turistima. Monarh je također spomenuo svoje višestruke obiteljske veze s rumunjskom kraljevskom obitelji, koju su komunisti svrgnuli s vlasti 1948. godine. Između ostalog, Charles je treći rođak bivšeg rumunjskog kralja Mihaija (1921.-2017.).

image

Vlad Tepeš

Fototeca Gilardi/akg-images/profimedia/Fototeca Gilardi/akg-images/profimedia

Čak je u srodstvu s krvoločnim rumunjskim princom Vladom Tepešom (1431.-1476.) iz srednjeg vijeka, priznao je Chales prije mnogo godina. Tepeš se smatra uzorom za lik Drakule u istoimenom horor romanu Irca Brama Stokera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 08:33