StoryEditorOCM
PanoramaSVI SE PITAJU

Zašto princeza Kate nema zaručnički prsten? Sve češće nosi ova četiri komada nakita, imaju posebno značenje

Piše Marija Čović
15. listopada 2024. - 15:47
U videu kojim je u ožujku objavila da joj je dijagnosticiran rak, Kate je nosila zaručnički prstenBbc Studios/Planet/Profimedia/Bbc Studios/Planet/Profimedia

Sad bi je već mogli zvati i ‘gospodaricom prstenova‘ s obzirom na to koliko ta vrsta nakita aktualne princeze od Walesa, Kate Middleton, izaziva u javnosti i kakva mu se sve značenja pridodaju.

image

Novi ‘eternity‘ prsten Kate je nosila u videu kojim je objavila završetak kemoterapije

Youtube/Planet/Profimedia/Youtube/Planet/Profimedia

Ove godine najpopularnija članica britanske kraljevske obitelji suočila se s jednim od najtežih izazova u životu, početkom godine joj je, nakon zahtjevne operacije abdomena, dijagnosticiran rak i slijedila je preventivna kemoterapija. Situaciju je dodatno otežavala činjenica da se istovremeno s rakom borio i njezin svekar, kralj Charles III.

Borba s rakom

U emotivnom videu u ožujku Kate je obznanila dijagnozu, a nakon toga se vrlo rijetko pojavljivala u javnosti, a svaki takav događaj njezini su poklonici dočekivali s oduševljenjem i nadom u brzo i potpuno ozdravljenje.

image

U Southportu je Kate nosila četiri prstena

Pool/Zuma Press/Profimedia/Pool/Zuma Press/Profimedia

Konačno je u rujnu, zanimljivim videom u kojemu su prikazani intimni trenuci princeze Kate i njezinog supruga, princa Williama, te njihovo troje djece, prinčeva Georgea i Louisa i princeze Charlotte, buduća britanska kraljica objavila da je završila s kemoterapijom.

U tom videu, kao i kratkoj objavi kojom su u kolovozu Kate i William čestitali britanskim sportašima na postignućima na pariškim Olimpijskim igrama, ona nije nosila svoj spektakularni zaručnički prsten ukrašen velikim safirom i nizom dijamanata, koji je svojevremeno bio zaručnički prsten njezine pokojne svekrve, princeze Diane, a vrijednost mu se procjenjuje na oko 465.000 eura.

image

Princeza Kate je u Wibledonu nosila svoj zaručnički prsten s velikim safirom okruženim dijamantima

Andrej Isakovic/Afp

Ni tijekom posljednjeg izlaska u javnost, kad je prije nekoliko dana s Williamom posjetila Southport, gdje su se susreli s ožalošćenim obiteljima triju djevojčica, koje je u srpnju na tečaju plesa nasmrt izbo 17-godišnji Axel Rudakubana, Kate nije nosila zaručnički prsten.

Četiri prstena

Na ruci je imala četiri okrugla prstena, svoj vjenčani prsten, prema kraljevskoj tradiciji načinjen od velškog zlata, Annoushka ‘eternity ring‘, za koji se vjeruje da joj ga je William poklonio nakon rođenja njihovog prvog djeteta, princa Georgea, te još dva nova prstena. Jedan od njih je prsten ukrašen safirima i dijamantima, kojeg je nosila u čestitci britanskim sportašima i u videu kojim je objavila završetak kemoterapije, a drugi je sasvim novi ‘eternity‘ prsten.

image

Zaručnički prsten na ruci Kate Middleton kad su ona i princ William objavili zaruke 16. studenoga 2010. godine, a vjenčali su se 29. travnja sljedeće godine

Arthur Edwards/Afp

Od dana objave zaruka i dosadašnjih 13 godina braka, Kate je gotovo u svim prigodama nosila zaručnički prsten, dio nasljeđa što ga je Diana ostavila svojim sinovima. Prema nekim insajderskim informacijama, prsten je zapravo pripao princu Harryju, ali je on, kad je njegov stariji brat William odlučio zaprositi Kate, s kojom je Harry imao sjajan odnos, odlučio bratu prepustiti majčin zaručnički prsten i umjesto njega je uzeo zlatni Cartieov sat kojega sada gotovo stalno nosi njegova supruga Meghan Markle.

image

Princeza Diana sa zaručničkim prstenom koji je kasnije William zaprosio Kate

Ken Goff/Goff Photos/Profimedia/Ken Goff/Goff Photos/Profimedia

Mnoge, naravno, zanima zašto Kate sada često mogu vidjeti bez zaručničkog prstena, i vrte se različite teorije, a zapravo bi njezino zdravlje moglo biti jedan od glavnih razloga. Naime, kemoterapija može izazvati nakupljanje tekućine u rukama, zbog čega prsti otiču pa nošenje i skidanje prstenja može biti problematično, ali Kate ga je nosila na svečanoj paradi povodom kraljevog rođendana početkom lipnja i nekoliko tjedana kasnije na finalu teniskog turnira u Wimbledonu.

Prsten obećanja

Praktičnost i zaštita vrlo vrijednog zaručničkog prstena također može biti jedan od razloga zašto ga Kate sada rjeđe nosi, a puno je onih koji vjeruju da je novi ‘eternity‘ prsten ukrašen safirima i dijamantima zapravo svojevrsna zamjena za zaručnički prsten budući da su ukrašeni istom vrstom dragulja.

image

I u videu kojim je objavila završetak kemoterapije, Kate je na ruci imala ‘eternity ring‘

Prince And Princess Of Wales Instagram Via Bestimage/Bestimage/Profimedia/Prince And Princess Of Wales Instagram Via Bestimage/Bestimage/Profimedia

Prema nekim informacijama, taj prsten William je darovao Kate za 13. godišnjicu braka 29. travnja ove godine. Kate ima i jedan stariji ‘prsten obećanja‘, kojeg joj je William darovao nakon tri godine veze koju su započeli dok su bili studenti na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj.

image
Youtube/Planet/Profimedia/Youtube/Planet/Profimedia

Taj prsten od ružičastog zlata ukrašen je dragim kamenjem koje simbolizira njihovo rođenje, biserima za Williama, koji je rođen u lipnju, i granatom za Kate, koja je rođena u siječnju. Kate ga je nosila i na dodjeli diplome, on simbolizira ljubav, čistoću i zaštitu i za nju ima neprocjenjivu sentimentalnu vrijednost.

Annoushka ‘eternity‘ ring, kojeg joj je William darovao za Georgeovo rođenje, načinjen je od bijelog zlata i ukrašen bijelim dijamantima od 0,23 karata. Prsten koji joj je vjerojatno darovao za godišnjicu braka je vjerojatno Etincelle de Cartier prsten sa 19 dijamanata od ukupno 0,24 karata i 19 safira od 0,34 karata.

Najromantičniji dar

‘Eternity‘ prstenovi predstavljaju ljubav i posvećenost, često se poklanjaju kao podsjećanje na vjenčane zavjete, a u Kateinom i Williamovom slučaju vjerojatno pokazuju i da je njihova ljubav jača nego ikad. To su prstenovi koji su cijelim obujmom ukrašeni nekom vrstom dragog kamenja. Krug označava vječnost, pa je takav prsten simbol trajne, vječne ljubavi i daruje se najčešće u posebnim prigodama u nekoj vezi ili braku.

Mnogi ga smatraju najromantičnijim komadom nakita koji se može darovati. Njegovo značenje porijeklo vuče još iz drevnog Egipta gdje je krug bio moćni simbol koji je predstavljao vječnost, a Egipćani su vjerovali i da bračna veza između muškarca i žene tako snažna da je smrt ne može raskinuti.

Kad se ta dva koncepta spoje, Egipćani su prvi osmislili vjenčani prsten kao simbol zajednice dvoje ljudi. Ta ideja ‘vječnog‘ komada nakita i danas definira ‘eternity‘ prsten, a najčešće je ukrašen dijamantima, savršenim simbolom trajne ljubavi i posvećenosti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 18:56