StoryEditorOCM
Panorama‘posljednji ples‘

Velika američka glumica i oskarovka odlazi u mirovinu: čeka je još jedna uloga i oprašta se s Hollywoodom

Piše Marko Njegić
11. rujna 2024. - 07:23

Mirovina je na pomolu za Kathy Bates. Velika američka glumica i dobitnica Oscara spremna je uskoro se oprostiti s Hollywoodom.

Nakon što odglumi ulogu u nadolazećoj seriji "Matlock", to je to. "Ovo je moj posljednji ples", rekla je Bates u recentnom intervjuu za "New York Times".

image

Najveći fan Jamesa Caana

Castle Rock Entertainment/nels/Collection Christophel Via Afp

Karijeru je započela malom ulogom 1971. u Formanovu filmu "Taking Off", a postala je slavna nakon osvajanja zlatnog kipića  za "Misery" u dobi od 43 godine.

Glumica je ostvarila nekoliko izvanrednih uloga od kojih jezivo nijansirana izvedba Annie Wilkes, medicinske sestre i lude obožavateljice pisca Paula Sheldona (James Caan), ulazi u antologiju, posebice njezina rečenica "I‘m your number one fan".

Ekranizacija romana Stephena Kinga "Misery" iz 1990. donijela joj je Oscara i Zlatni globus, a ulogu je prihvatila nakon što su je odbile Anjelica Huston i Bette Midler.

Do kraja devedesetih Bates je obilježila američko glumište odličnim ulogama u "Pohanim zelenim rajčicama", "Dolores Claiborne", "Titanicu", "Predsjedničkim bojama"...

image

‘Dolores Claiborne‘ s Jennifer Jason Leigh 

Castle Rock Entertainment/colu/Collection Christophel Via Afp

Aktivna je bila i u novom mileniju s dojmljivim nastupima na potezu od "Gospodina Schmidta" i "Američke horor priče" do "Slučaja Richarda Jewella", "Bože jesi li tu? To sam ja, Margaret" i "Obiteljske stvari" u kojoj smo je najfriškije vidjeli. 

Za Oscara je nominirana još triput, i to za sporedne uloge u filmovima "Primary Colors", "About Schmidt" i "Richard Jewell". Osvojila je i dva Emmyja, za gostujuću ulogu u "Dva i pol muškarca" i sporednu u "American Horror Story", te bila višestruko nominirana za Zlatni globus i BAFTA-u. 

image

Jedan od zadnjih filmova joj je ‘Are You There God? It‘s Me, Margaret‘

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Unatoč velikom uspjehu tijekom dugogodišnje karijere, Bates je skromno izjavila da se još uvijek osjeća kao "neprilagođena" u usporedbi s mnogim svojim glumačkim kolegama.

"Nikada zapravo nisam razmišljala o tome da postanem filmska zvijezda. Samo sam željela biti najbolja što sam mogla", kazala je. Bila je upravo takva, najbolja što je mogla biti.

image

Kathy Bates 

Michael Tran/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 11:47