StoryEditorOCM
PanoramaSVI SE PITAJU

Već dva mjeseca nitko nije vidio princezu Kate! Od objave da ima rak je ‘nestala‘... Kad će se opet pojaviti u javnosti?

Piše Marija Čović
22. svibnja 2024. - 17:25
Princeza Kate na državnom banketu u studenome 2022. godineChris Jackson/Pa Images/Profimedia/Chris Jackson/Pa Images/Profimedia

Kad je u ponedjeljak došao na vrtnu zabavu u Buckinghamskoj palači, kojoj je bio domaćin, svima je, a zasigurno ponajviše njemu, nedostajala njegova voljena supruga koja se liječi od raka.

Princa Williama su u ovoj prigodi pratili rođakinje i rođaci, princeze Beatrice i Eugenie, Zara Tindall sa suprugom Mikeom i Peter Phillips. Princeza Kate nije viđena u javnosti otkako je prije točno dva mjeseca, 22. ožujka, u emotivnom videu objavila da joj je dijagnosticiran rak i da je podvrgnuta preventivnoj kemoterapiji.

image

Princeza od Walesa je 22. ožujka u emotivnom videu objavila da joj je nakon operacije abdomena dijagnosticiran rak

Handout/Afp

Cijelo ovo vrijeme nije precizirano o kojoj se vrsti raka radi, koliko će dugo terapija potrajati ni kad će se omiljena članica britanske kraljevske obitelji vratiti javnim obavezama.

U videu je Kate kazala kako obitelj treba vremena, prostora i privatnosti dok ne završi s liječenjem i britanski mediji poštuju njezin apel za privatnošću, društvene su mreže druga priča iako u protekla dva mjeseca špekulacije i teorije zavjere nisu poprimile razmjere kakve su imale zbog njezine duge odsutnosti iz javnosti nakon što je u siječnju podvrgnuta planiranoj operaciji abdomena.

Špekulacije i teorije zavjere

Kensingtonska palača je u priopćenju objavljenom u siječnju poručila da je Kate uspješno operirana, da će u bolnici ostati deset do 14 dana i potom se vratiti u svoj dom u Windsoru, gdje će nastaviti s oporavkom koji bi mogao potrajati dva do tri mjeseca. Rečeno je i da će se službenim dužnostima buduća britanska kraljica vratiti ovisno o preporukama medicinskih stručnjaka, ali se ne očekuje da će to biti prije Uskrsa.

No, usprkos toj objavi, vrlo brzo su u javnosti, naročito na društvenim mrežama krenule špekulacije i pitanja "Gdje je nestala Kate?", kao i gomila teorija zavjere, među kojima su bile i one da je zapravo u komi, da se oporavlja od operacije podizanja stražnjice, da nije dobro obavljen neki estetski zahvat na licu pa su trebale "popravke", da se povukla i zatražila razvod jer je William vara s lady Sarah Rose Hanbury...

Onda je 22. ožujka uslijedio šok Kateinom objavom da joj je dijagnosticiran rak nakon operacije za koju se u startu vjerovalo da nema veze s malignim oboljenjem, a kasnije su britanski mediji pisali da je bila prisiljena objaviti dijagnozu jer su podaci o tome "procurili".

image

Princ William je, dobro raspoložen, u ponedjeljak bio domaćin jedne od tradicionalnih vrtnih zabava u Buckinghamskoj palači

I-images/Eyevine/Profimedia/I-images/Eyevine/Profimedia

Navodno je netko kontaktirao Kensingtonsku palaču vezano za detalje princezine dijagnoze i nije bilo druge nego da se požuri s objavom kako podaci o njezinom zdravstvenom stanju ne bi na drugi način dospjeli u javnost. Nije poznato je li se možda kraljevsku obitelj pokušalo ucijeniti objavom Kateine dijagnoze.

Logično se nametao zaključak da su do povjerljivih podataka o princezinoj dijagnozi uspjele doći neimenovane osobe, članovi osoblja londonske bolnice u kojoj je u siječnju operirana, nakon čega u bolnici pokrenuta istraga u koju se uključila i policija, jer je najmanje troje članova osoblja pokušalo neovlašteno doći do zdravstvenog kartona princeze od Walesa.

Objavljujući dijagnozu, Kate je rekla da su ona i William željeli na primjeren način priopćiti te vijesti svojoj djeci, prinčevima Georgeu i Louisu i princezi Charlotte, a vijest da ima rak javnosti je obznanila posljednjeg dana nastave prije uskrsnih školskih praznika.

Godišnjica braka i rođendani

Kate i William su se potom s djecom tijekom praznika povukli u svoju kuću Anmer Hall na kraljevskom imanju Sandringham, a nakon što su se djeca vratila u školu, i William se polako počeo vraćati službenim obvezama i usklađivao ih je s brigom o supruzi i djeci. Nedavno su u obiteljskom krugu proslavili i 13. godišnjicu braka, kao i rođendane dvoje mlađe djece, 23. travnja šesti rođendan princa Louisa, a 2. svibnja deveti rođendan princeze Charlotte.

image

Kate i William su 29. travnja proslavili 13. godišnjicu braka

Leon Neal/Afp/Profimedia/Leon Neal/Afp/Profimedia

Za dječje rođendane objavili su njihove nove fotografije koje je Kate snimila usprkos "skandalu" zbog fotošopirane fotografije Kate s djecom, koja je objavljena na Instagramu povodom Majčinog dana, a na godišnjicu braka objavili su dotad neviđeni crno-bijeli portret s vjenčanja.

Premda Kate još uvijek nema nigdje na vidiku, Williamove sve brojnije javne obaveze, nedavna dvodnevna odsutnost od kuće prvi put otkako su započeli njezini zdravstveni problemi, kao i njegovo dobro raspoloženje, mnogima su potvrda da se Kate dobro oporavlja.

Još uvijek nema nikakvih informacija kad bi se ponovno mogla pojaviti na nekom javnom događanju, posljednje je bilo na Božić prošle godine, izvori bliski kraljevskoj obitelji kažu kako će to biti tek kad liječnici budu zadovoljni princezinim oporavkom i daju zeleno svjetlo za povratak dužnostima.

Naravno, s obzirom da se ne zna o kojoj se vrsti raka radi i kakvu terapiju točno prima, ne može se znati ni ima li kakvih pratećih pojava, gubi li možda Kate svoju bujnu kosu, što je čest slučaj prilikom kemoterapije...

Radi na projektu dok se liječi

Ovih dana je objavljeno kako Kate, dok se liječi od malignog oboljenja, stalno prati i prima informacije o svom velikom projektu vezanom za značaj prvih pet godina života djece i upravo je objavljeno novo izvješće koje poziva tvrtke da uvedu radnu praksu koja više odgovara obiteljima jer investiranje u rano djetinjstvo može nacionalnoj ekonomiji donijeti milijarde funti na godišnjoj razini.

image

Kate i William s djecom Georgeom, Louisom i Charlotte na balkonu Buckinghamske palače u lipnju prošle godine tijekom parade povodom službenog rođendana britanskog monarha

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Sljedećih tjedana kraljevska obitelj ima nekoliko važnih datuma na programu, hoće li se Kate možda pojaviti na nekome od njih, zasad je nemoguće predvidjeti. Njezin će suprug i stariji sin George 7. lipnja biti na "društvenom vjenčanju godine" Williamovog prijatelja, ujedno i Georgeovog kuma, Hugha Grosvenora, vojvode od Westminstera, i njegove odabranice Olivije Henson. Hoće li Kate, ili možda Charlotte i Louis također biti tamo, nije poznato.

Vjerojatnije je ipak da će Kate za povratak u javnost odabrati neku službenu prigodu, možda svečanu paradu 15. lipnja kojom se tradicionalno već stoljećima obilježava službeni rođendan britanskog monarha. Koliko god svi jedva čekaju da je ponovno vide, sve ovisi o uspješnosti liječenja i njezinom trenutačnom stanju, glavnu riječ još uvijek imaju liječnici...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 07:01