StoryEditorOCM
PanoramaRadmila Živković

Umrla poznata glumica koju pamtimo iz potresnog filma iz 80-ih, ali i kao Miss Jugoslavije! Sjećate se ovih scena?

Piše K. K./ JL
21. rujna 2024. - 19:20

U Begradu je u 72. godini preminula je Radmila Živković, poznata po brojnim filmskim, kazališnim i televizijskim ulogama, pripćeno je iz Narodnog kazališta.

Radmila Živković rođena je u Kruševcu 1953. godine, glumačku karijeru započela je koncem 1960-ih. Najpoznatija je bila po ulozi tetke Doke u filmu “Zona Zamfirova”, te sestre Zage u potresnoj "Varioli veri". Ta ju je uloga učinila regionalno prepoznatljivom.

image

Radmila Živković i Rade Šerbedžija u filmu "Variola vera"

 

Croatia Film/Goran Marković

Gledatelji je pamte i po ulogama u filmovima “Sabirni centar”, “Mrtav ’ladan” i “Još ovaj put” te TV serijama “Sretni ljudi” i "Ulica lipa”, ali i činjenici da je 1969. bila izabrana za Miss Jugoslavije.

U "Varioli veri" Radmila Živković igrala je lik sestre Zage, čiji je krajnji čin bio drastično rješenje tadašnjih scenarista, naime sestra je presudila sama sebi. 

"Variola vera" je film snimljen 1982. godine u režiji Gorana Markovića, koji je napisao i scenarij s Milanom Nikolićem. Radnja filma prati događaje u toku epidemije velikih boginja na području tadašnje SFR Jugoslavije 1972. godine. Potresno ostvarenje pratilo je tijek epidemije, kao i njezin utjecaj na psihu i ponašanje ljudi.

Radmila Živković je bila profesionalna glumica, s diplomom Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu. Prestala je glumiti 2015. godine, a medijima u Srbiji je u više navrata rekla kako je razlog degradacija profesije, prenosi Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 19:45