stdClass Object ( [id] => 1347697 [title] => Računalni ekspert: ‘Nije mit - vaš telefon vas stvarno prisluškuje! Pazite kuda vas vodi jedan klik...‘ [alias] => racunalni-ekspert-nije-mit-vas-telefon-vas-stvarno-prisluskuje-pazite-kuda-vas-vodi-jedan-klik [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svakog novog Crnog petka i prosinca obara se lanjski rekord u potrošnji i korištenju e-trgovine. Kibernetički kriminalci prosincu se vesele više od djece.

- Kupnja preko interneta danas je već normalna i raširena pojava. Web trgovine imaju pravila koja olakšavaju sam postupak kupnje i daju sigurnost. Naravno, uz porast broja transakcija i kupaca preko interneta, rastu i rizici same kupnje - kaže Dario Pavlović, računalni stručnjak (Laus CC), te daje odgovore na pitanja koja kopkaju svakog vlasnika računala ili pametnog telefona.

Kako smanjiti rizike pri online kupovini koja je osobito aktivna pred Božić?

- Plaćanje preko interneta preporučljivo je uvijek raditi preko sigurnih provjerenih kanala koji uključuju i potvrdu od strane same banke, što će uključiti i pitanje koje sredstvo plaćanja koristite. Provjerene kartičarske kuće uvijek za internet naplatu koriste dodatni korak verifikacije od strane samog izdavatelja. Takve transakcije osiguravaju da ste sigurni kad, gdje i koliko vam je naplaćeno kod ovakvih transakcija. Za dodatnu sigurnost, proučite uvjete povrata, dostave i politike privatnosti web trgovine. Svaka ozbiljna trgovina ovo ima naznačeno na svojim stranicama.

Kad kupujete, na što vi obratite pozornost?

- Kupujte s pouzdanih web stranica i trgovina. Vraćajte se onima s kojima ste imali dobra iskustva. Jako pazite na sve trgovine van regularnih uvjeta prodaje, posebno su problematične marketplace prodaje s linkova s društvenih mreža ili neprovjerenih online oglasnika. U svim slučajevima za provjeru probajte koristiti koristan alat u procjeni kvalitete i ozbiljnosti web trgovine - pouzdane recenzije drugih kupaca. One nisu slučajno jedan od većih alata i načina oglašavanja proizvoda na renomiranim trgovinama poput Amazona, Targeta i eBay-a. Sve te stranice imaju postavljeni dio weba s recenzijama proizvoda od strane samih korisnika. Ipak, kao i za sve stvari, ništa ne treba uzimati sa stopostotnom sigurnošću, nego uvijek cum grano salis, prihvatiti recenziju, uz postavku određene sumnje.

---

image

ILUSTRACIJA

Henry Nicholls/Afp
---

Je li uopće moguće potpuno zaštititi računalne podatke, ako koristimo internet?

- Digitalna era nas je pomalo uvela u novi vid komunikacija i interakcija, ali ostaje uvijek temeljno pravilo da najbolju zaštitu u ovom slučaju možemo jedino omogućiti sebi samima, u prvom planu razmišljanjem da je moguća opasnost u tom okruženju uvijek donekle prisutna, i sukladno tome, da se potrudimo steći određene navike i dobre prakse zaštite. Kako je internet vrlo dinamično okruženje i vrlo brzo mijenja trendove i obrasce napada, neko prvo pravilo bi bilo steći naviku redovitog ažuriranja sustava i programa koje koristimo, čime najviše zaustavljamo onaj najopasniji izgled napada s interneta, koji u praksi radi i najveću štetu. Dakle, virusima, malicioznim programima, koji na naše uređaje uglavnom pristižu kroz kanale komunikacije koje koristimo, kao što su mail poruke, Whatsapp, Viber, Telegram, X razgovori, zloćudni linkovi koji nam pristižu s društvenih mreža, i sl.

Ovo je opširna tema, ali koji biste još važan savjet dali pri svakodnevnom korištenju interneta?

- Preporučljivo je imati neki vid sigurnosne zaštite na uređaju koji se koristi. Antivirusni alati su nam prva linija obrane u dosta slučajeva, pa iako neki sistemi danas imaju ugrađenu vrlo solidnu zaštitu, npr. novije verzije windows sistema dolaze sa sasvim solidnim antivirusom, nije naodmet nabaviti i neki od komercijalnih koji nude i više modula zaštite – ne samo od virusa, nego i od neželjene pošte, od čuvanja privatnosti, od mrežne izolacije kroz VPN tehnologiju, do kontrole mrežnog prometa. Možda zvuče tehnički napredno za laičkog korisnika, ali za početni rad obično ne treba više detalja od običnih, početnih postavki.

Računi, nalozi...

- Ova opcija bi trebala biti standardna za, recimo, svaki uređaj koji se koristi u poslovne svrhe, ali ne bi trebalo zaboraviti i da obična kućna računala i mobiteli danas barataju s novčanim transakcijama, i podložni su izlaganju osjetljivih informacija s obzirom da sasvim normalnim smatramo obaviti kupnju preko interneta, da ne spominjemo sve više usluga koje nam se nude danas preko web browsera, od državnih servisa do pregleda liječničkih nalaza. Tu dolazi sljedeća stavka bitna za dobre navike zaštite na internetu, a to su snažne lozinke.

---

image

ILUSTRACIJA

Igor Stevanovic/Science Photo/Science Photo Library Via Afp
---

Ruku na srce, većina koristi jednostavnu lozinku, nadimak, godinu rođenja...

- Jedan od direktnih napada koje možemo imati, događa se preko malicioznih alata koji pokušavaju doći do korisničke lozinke. Snaga običnog računala, pa i samih mobitela, vrlo je velika te je ova metoda napada dosta efektna, stoga trebamo komplicirane i velike lozinke kako bi se otežalo njihovo probijanje. Može se preporučiti koristiti neke mnemoničke lozinke, koje ipak možemo lako zapamtiti, a koje će biti dovoljno kompleksne.

Je li uputno korištenje iste lozinke za više aplikacija i poštu radi lakšeg pamćenja?

- Obavezno probati izbjegavati upotrebu istih lozinki na različitim internetskim uslugama. Ovo je obično naša linija manjeg otpora, ali to ujedno znači u slučaju probijanja iste, da su sve usluge koje koristimo s njom kompromitirane. Još jedan važan korak je omogućavanje dvofaktorske autentikacije (2FA) kad god je to moguće. To dodatno otežava pristup korisničkom računu čak i ako netko zna njegovu lozinku. Ova metoda onemogućuje korištenje neovlaštenih korisničkih prijava, jer traži dodatnu provjeru koju obično samo korisnik može potvrditi, obično kroz neki vid biometrije, npr. otiska prsta na mobitelu ili potvrde na mobilnom uređaju.

Što je phishing?

- Napadi phishinga uključuju pokušaje da se korisnik prevari kako bi izložio svoje osobne podatke, poput korisničkih imena, lozinki ili financijskih informacija, putem lažnih e-mailova, web stranica ili poruka. Napadači mogu slati lažne e-poruke koje izgledaju kao da dolaze od banke korisnika, MUP-a, što je dosta čest slučaj u nas, porezne uprave ili drugih institucija kako bi iznudili osjetljive informacije ili pristanak na lažne transakcije.

A ransomware?

- Ova vrsta zloćudnog programa služi se šifriranjem podataka na računalu ili mreži i zatim zahtijeva plaćanje otkupnine kako bi korisnici ponovno dobili pristup svojim podacima. U Hrvatskoj su ovim napadima dosta podložni poslovni korisnici. Poznat je veliki napad na INA-u, koji je doslovno zaustavio rad tvrtke na više dana.

---

image

Dario Pavlović: Koristeći vaše osobne podatke, kriminalci u vaše ime mogu otvoriti bankovni račun, dobiti kreditnu karticu ili čak podići kredit

Božo Radić/Cropix
---

Što internetski kriminalac može s našim osobnim podacima poput imena, prezimena, datuma rođenja, adrese i OIB-a, koji su lako dostupni na mreži?

- Prvi primjer je krađa identiteta. Kriminalci mogu koristiti te podatke kako bi se predstavili kao vi. To može uključivati otvaranje bankovnih računa, dobivanje kreditnih kartica ili čak podizanje kredita u vaše ime. U nas je dosta slučajeva gdje se iskorištava ta opcija prilikom ugovaranja raznih pretplatnih usluga, npr. kupnja mobitela od neovlaštenih osoba. Koriste se i za lažna prikupljanja sredstava od drugih ljudi. Kriminalci s vašim podacima mogu pokušati izvesti ciljane kibernetičke napade, poput spomenutog phishinga, a koji uključuju osobne podatke korisnika.

Prisluškuje li nas mobitel?

- Mobiteli i pametni uređaji, uključujući one s Android operativnim sustavom, mogu pratiti korisničke aktivnosti kako bi poboljšali korisničko iskustvo i pružili personalizirane usluge. To ne znači nužno da vas mobitel ciljano prisluškuje u smislu doslovnog snimanja razgovora.

Ne znači nužno, ali ipak može?

- Od Siri i Google asistenta, Samsungovog Bixbija do desetaka drugih aplikacija koje mogu imati pristup mikrofonu korisnikovog mobitela, sa sigurnošću se može reći da vas vaš telefon vjerojatno prisluškuje. To se radi kako bi se uglavnom poboljšalo korisničko iskustvo, međutim, svakako izaziva brigu o privatnosti za korisnike koji ne žele da ih se sluša. Praktično, telefon vas sluša kako bi mogao "uhvatiti" glasovne naredbe i reagirati na njih po potrebi. Kada primi pitanje ili zahtjev, vaš telefon pretražuje internet kako bi dao odgovor. Također, vaša glasovna pretraživanja mogu se pratiti i koristiti za prikazivanje ciljanih oglasa. Glasovni asistenti poput Siri, Alexe, Google asistenta, mogu prikupiti dosta podataka iz takvih audiosnimki.

---

image

ILUSTRACIJA

Caroline Seidel/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Na koji način to funkcionira?

- Mogu to prikazati na primjeru Siri asistenta, kojeg koriste Apple korisnici. Siri ima pristup imenima kontakata, nadimcima i odnosima s korisnikom, razumije kontekst "tata", "mama", ako ste ih tako postavili u svojim kontaktima. Ima pristup glazbi i podcastovima koje slušate, nazivu vašeg uređaja, kao i nazivima uređaja vaše obitelji ukoliko su uključeni u neki vid family sharing usluge. Home aplikacija daje uvid koje uređaje koristite u kućnom okruženju, ukoliko ste ih povezali na zajedničku mrežu. Prepoznaje oznake poput imena ljudi na fotografijama, alarma i popisa podsjetnika te posjeduje listu instaliranih aplikacija na vašem uređaju. Od strane proizvođača, Apple tvrdi da ti podaci nisu vezani za vaš korisnički račun, Apple ID, već za nasumični identifikator koji generira uređaj. Tvrtka navodi da te podatke ne prodaje niti koristi za izgradnju marketinškog profila. Naravno, drugi glasovni pomoćnici imaju pristup manje-više sličnim podacima.

Što kažete na ovu posljednju vijest da su ukradeni genetski podaci 6,9 milijuna korisnika biotehnološke tvrtke za genetsko testiranje, među njima i Hrvatima?

- To ukazuje na činjenicu da i velike korporacije, s vjerojatno značajnim sigurnosnim aspektima, nisu imune na cyber kriminal, gdje je opet vjerojatno neki od ljudskih elemenata prouzročio osjetljivo curenje podataka, poput korisnika čija je lozinka npr. "lozinka", kao i to da nismo u budućnosti sigurni od takvih stvari. Proboja podataka je bilo prije, bit će i dalje, neki od naših podataka svakako će u budućnosti biti prisutni na internetu, ali uz navedene dobre navike možemo pokušati reducirati štetu.

---

Brine vas prisluškivanje? Ne ‘gurajte‘ mikrofon gdje treba i ne treba

- Važno je napomenuti da pridržavanje zakona o privatnosti igra ključnu ulogu u ovom procesu. Zakoni poput GDPR-a u EU zahtijevaju pristanak korisnika i pružanje informacija o prikupljanju podataka. Korisnici obično imaju opciju kontroliranja postavki privatnosti na svojim uređajima kako bi ograničili praćenje. Nemojte dopustiti pristup mikrofonu svakoj aplikaciji koju koristite, poglavito onim koje definitivno mogu bez te dozvole - 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => "Digitalna era nas je pomalo uvela u novi vid komunikacija i interakcija, ali ostaje uvijek temeljno pravilo da najbolju zaštitu u ovom slučaju možemo jedino omogućiti sebi samima, u prvom planu razmišljanjem da je moguća opasnost u tom okruženju uvijek donekle prisutna" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DARIO PAVLOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => "Digitalna era nas je pomalo uvela u novi vid komunikacija i interakcija, ali ostaje uvijek temeljno pravilo da najbolju zaštitu u ovom slučaju možemo jedino omogućiti sebi samima, u prvom planu razmišljanjem da je moguća opasnost u tom okruženju uvijek donekle prisutna" DARIO PAVLOVIĆ 2 0 9964 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-15 12:23:32 [created_by] => 3209 [created_by_alias] => Silvia Rudinović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-15 17:13:09 [modified_by] => 3209 [publish_up] => 2023-12-15 17:13:09 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => "Digitalna era nas je pomalo uvela u novi vid komunikacija i interakcija, ali ostaje uvijek temeljno pravilo da najbolju zaštitu u ovom slučaju možemo jedino omogućiti sebi samima, u prvom planu razmišljanjem da je moguća opasnost u tom okruženju uvi [metadata] => robots= author= title=Računalni ekspert: 'Nije mit - vaš telefon vas stvarno prisluškuje! Pazite kuda vas vodi jedan klik...' page_title=Računalni ekspert: 'Nije mit - vaš telefon vas stvarno prisluškuje! Pazite kuda vas vodi jedan klik...' [metakey] => dario pavlović, web shop, Internet trgovina, prisluškivanje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216970.png","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26216988.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26211939.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/26109410.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/25627837.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/24237875.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/24230397.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/23891141.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, Shutterstock","Caroline Seidel\/Dpa Picture-alliance Via Afp","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Henry Nicholls\/Afp","Shutterstock","Igor Stevanovic\/Science Photo\/Science Photo Library Via Afp","Romain Longieras\/Hans Lucas Via Afp","Igor Stevanovic\/Science Photo\/Science Photo Library Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dario Pavlovi\u0107: Prou\u010dite uvjete povrata, dostave i politike privatnosti web trgovine -\u00a0svaka ozbiljna trgovina ovo ima nazna\u010deno na svojim stranicama<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>","

Dario Pavlovi\u0107: Koriste\u0107i va\u0161e osobne podatke, kriminalci u va\u0161e ime mogu otvoriti bankovni ra\u010dun, dobiti kreditnu karticu ili \u010dak podi\u0107i kredit<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>","

ILUSTRACIJA<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26216970_1920.png":"1920x1080","k_26216970_1280.png":"1280x1280","k_26216970_1024.png":"1024x1024","k_26216970_640.png":"640x640","k_26216970_480.png":"480x480","k_26216970_340.png":"340x340","k_26216970_220.png":"220x220","o_26216970_1280.png":"1280x853","o_26216970_1024.png":"1024x682","o_26216970_640.png":"640x426","o_26216970_480.png":"480x320","o_26216970_340.png":"340x226","o_26216970_220.png":"220x146","h_26216970_1280.png":"1280x854","h_26216970_1024.png":"1024x683","h_26216970_640.png":"640x427","h_26216970_480.png":"480x320","h_26216970_340.png":"340x227","h_26216970_220.png":"220x147","pp_26216970_1280.png":"1280x1628","pp_26216970_1024.png":"1024x1303","pp_26216970_640.png":"640x814","pp_26216970_480.png":"480x611","pp_26216970_340.png":"340x432","pp_26216970_220.png":"220x280"},{"size0":"1024x698","hd_26216988_1920.jpg":"1920x1080","k_26216988_1280.jpg":"1280x1280","k_26216988_1024.jpg":"1024x1024","k_26216988_640.jpg":"640x640","k_26216988_480.jpg":"480x480","k_26216988_340.jpg":"340x340","k_26216988_220.jpg":"220x220","o_26216988_1280.jpg":"1280x872","o_26216988_1024.jpg":"1024x698","o_26216988_640.jpg":"640x436","o_26216988_480.jpg":"480x327","o_26216988_340.jpg":"340x231","o_26216988_220.jpg":"220x149","h_26216988_1280.jpg":"1280x854","h_26216988_1024.jpg":"1024x683","h_26216988_640.jpg":"640x427","h_26216988_480.jpg":"480x320","h_26216988_340.jpg":"340x227","h_26216988_220.jpg":"220x147","pp_26216988_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216988_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216988_640.jpg":"640x814","pp_26216988_480.jpg":"480x611","pp_26216988_340.jpg":"340x432","pp_26216988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26211939_1920.jpg":"1920x1080","k_26211939_1280.jpg":"1280x1280","k_26211939_1024.jpg":"1024x1024","k_26211939_640.jpg":"640x640","k_26211939_480.jpg":"480x480","k_26211939_340.jpg":"340x340","k_26211939_220.jpg":"220x220","o_26211939_1280.jpg":"1280x854","o_26211939_1024.jpg":"1024x683","o_26211939_640.jpg":"640x427","o_26211939_480.jpg":"480x320","o_26211939_340.jpg":"340x227","o_26211939_220.jpg":"220x146","h_26211939_1280.jpg":"1280x854","h_26211939_1024.jpg":"1024x683","h_26211939_640.jpg":"640x427","h_26211939_480.jpg":"480x320","h_26211939_340.jpg":"340x227","h_26211939_220.jpg":"220x147","pp_26211939_1280.jpg":"1280x1628","pp_26211939_1024.jpg":"1024x1303","pp_26211939_640.jpg":"640x814","pp_26211939_480.jpg":"480x611","pp_26211939_340.jpg":"340x432","pp_26211939_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26109410_1920.jpg":"1920x1080","k_26109410_1280.jpg":"1280x1280","k_26109410_1024.jpg":"1024x1024","k_26109410_640.jpg":"640x640","k_26109410_480.jpg":"480x480","k_26109410_340.jpg":"340x340","k_26109410_220.jpg":"220x220","o_26109410_1280.jpg":"1280x853","o_26109410_1024.jpg":"1024x682","o_26109410_640.jpg":"640x426","o_26109410_480.jpg":"480x320","o_26109410_340.jpg":"340x226","o_26109410_220.jpg":"220x146","h_26109410_1280.jpg":"1280x854","h_26109410_1024.jpg":"1024x683","h_26109410_640.jpg":"640x427","h_26109410_480.jpg":"480x320","h_26109410_340.jpg":"340x227","h_26109410_220.jpg":"220x147","pp_26109410_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109410_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109410_640.jpg":"640x814","pp_26109410_480.jpg":"480x611","pp_26109410_340.jpg":"340x432","pp_26109410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25627837_1920.jpg":"1920x1080","k_25627837_1280.jpg":"1280x1280","k_25627837_1024.jpg":"1024x1024","k_25627837_640.jpg":"640x640","k_25627837_480.jpg":"480x480","k_25627837_340.jpg":"340x340","k_25627837_220.jpg":"220x220","o_25627837_1280.jpg":"1280x853","o_25627837_1024.jpg":"1024x682","o_25627837_640.jpg":"640x426","o_25627837_480.jpg":"480x320","o_25627837_340.jpg":"340x226","o_25627837_220.jpg":"220x146","h_25627837_1280.jpg":"1280x854","h_25627837_1024.jpg":"1024x683","h_25627837_640.jpg":"640x427","h_25627837_480.jpg":"480x320","h_25627837_340.jpg":"340x227","h_25627837_220.jpg":"220x147","pp_25627837_1280.jpg":"1280x1628","pp_25627837_1024.jpg":"1024x1303","pp_25627837_640.jpg":"640x814","pp_25627837_480.jpg":"480x611","pp_25627837_340.jpg":"340x432","pp_25627837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24237875_1920.jpg":"1920x1080","k_24237875_1280.jpg":"1280x1280","k_24237875_1024.jpg":"1024x1024","k_24237875_640.jpg":"640x640","k_24237875_480.jpg":"480x480","k_24237875_340.jpg":"340x340","k_24237875_220.jpg":"220x220","o_24237875_1280.jpg":"1280x852","o_24237875_1024.jpg":"1024x682","o_24237875_640.jpg":"640x426","o_24237875_480.jpg":"480x319","o_24237875_340.jpg":"340x226","o_24237875_220.jpg":"220x146","h_24237875_1280.jpg":"1280x854","h_24237875_1024.jpg":"1024x683","h_24237875_640.jpg":"640x427","h_24237875_480.jpg":"480x320","h_24237875_340.jpg":"340x227","h_24237875_220.jpg":"220x147","pp_24237875_1280.jpg":"1280x1628","pp_24237875_1024.jpg":"1024x1303","pp_24237875_640.jpg":"640x814","pp_24237875_480.jpg":"480x611","pp_24237875_340.jpg":"340x432","pp_24237875_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_24230397_1920.jpg":"1920x1080","k_24230397_1280.jpg":"1280x1280","k_24230397_1024.jpg":"1024x1024","k_24230397_640.jpg":"640x640","k_24230397_480.jpg":"480x480","k_24230397_340.jpg":"340x340","k_24230397_220.jpg":"220x220","o_24230397_1280.jpg":"1280x853","o_24230397_1024.jpg":"1024x683","o_24230397_640.jpg":"640x426","o_24230397_480.jpg":"480x320","o_24230397_340.jpg":"340x226","o_24230397_220.jpg":"220x146","h_24230397_1280.jpg":"1280x854","h_24230397_1024.jpg":"1024x683","h_24230397_640.jpg":"640x427","h_24230397_480.jpg":"480x320","h_24230397_340.jpg":"340x227","h_24230397_220.jpg":"220x147","pp_24230397_1280.jpg":"1280x1628","pp_24230397_1024.jpg":"1024x1303","pp_24230397_640.jpg":"640x814","pp_24230397_480.jpg":"480x611","pp_24230397_340.jpg":"340x432","pp_24230397_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23891141_1920.jpg":"1920x1080","k_23891141_1280.jpg":"1280x1280","k_23891141_1024.jpg":"1024x1024","k_23891141_640.jpg":"640x640","k_23891141_480.jpg":"480x480","k_23891141_340.jpg":"340x340","k_23891141_220.jpg":"220x220","o_23891141_1280.jpg":"1280x852","o_23891141_1024.jpg":"1024x682","o_23891141_640.jpg":"640x426","o_23891141_480.jpg":"480x319","o_23891141_340.jpg":"340x226","o_23891141_220.jpg":"220x146","h_23891141_1280.jpg":"1280x854","h_23891141_1024.jpg":"1024x683","h_23891141_640.jpg":"640x427","h_23891141_480.jpg":"480x320","h_23891141_340.jpg":"340x227","h_23891141_220.jpg":"220x147","pp_23891141_1280.jpg":"1280x1628","pp_23891141_1024.jpg":"1024x1303","pp_23891141_640.jpg":"640x814","pp_23891141_480.jpg":"480x611","pp_23891141_340.jpg":"340x432","pp_23891141_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38437840 Threads: 4 Questions: 7100339010 Slow queries: 3301207 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608407784 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/racunalni-ekspert-nije-mit-vas-telefon-vas-stvarno-prisluskuje-pazite-kuda-vas-vodi-jedan-klik-1347697 [printLink] => /mozaik/panorama/racunalni-ekspert-nije-mit-vas-telefon-vas-stvarno-prisluskuje-pazite-kuda-vas-vodi-jedan-klik-1347697?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 740640 [name] => dario pavlović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-15 14:05:39 [main_article_id] => 0 [alias] => dario-pavlovic [link] => /tag/dario-pavlovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 625073 [name] => web shop [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-09 09:49:21 [main_article_id] => 0 [alias] => web-shop [link] => /tag/web-shop ) [2] => stdClass Object ( [id] => 355582 [name] => Internet trgovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => internet-trgovina [link] => /tag/internet-trgovina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 228835 [name] => prisluškivanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prisluskivanje [link] => /tag/prisluskivanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => "Digitalna era nas je pomalo uvela u novi vid komunikacija i interakcija, ali ostaje uvijek temeljno pravilo da najbolju zaštitu u ovom slučaju možemo jedino omogućiti sebi samima, u prvom planu razmišljanjem da je moguća opasnost u tom okruženju uvijek donekle prisutna" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DARIO PAVLOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Računalni ekspert: ‘Nije mit - vaš telefon vas stvarno prisluškuje! Pazite kuda vas vodi jedan klik...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3209 [name] => Silvija Rudinović [username] => silvija-rudinovi [email] => silvija-rudinovi@sd.hr [password] => $2y$10$c66eJVilpCnZqchCr691yOrOTUPol0rXMVHgx91urwprGlfHeMQtW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvija-rudinovic-3209 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1727 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7b50fc0aa32bfc5843de5387b34fc34d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216970.png [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Shutterstock [mainImageDesc] =>

Dario Pavlović: Proučite uvjete povrata, dostave i politike privatnosti web trgovine - svaka ozbiljna trgovina ovo ima naznačeno na svojim stranicama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216970.png [title] => Cropix, Shutterstock

Dario Pavlović: Proučite uvjete povrata, dostave i politike privatnosti web trgovine - svaka ozbiljna trgovina ovo ima naznačeno na svojim stranicama

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26216988.jpg [title] => Caroline Seidel/Dpa Picture-alliance Via Afp

ILUSTRACIJA

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26211939.jpg [title] => Božo Radić/Cropix

Dario Pavlović: Koristeći vaše osobne podatke, kriminalci u vaše ime mogu otvoriti bankovni račun, dobiti kreditnu karticu ili čak podići kredit

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/26109410.jpg [title] => Henry Nicholls/Afp

ILUSTRACIJA

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/25627837.jpg [title] => Shutterstock

ILUSTRACIJA

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/24237875.jpg [title] => Igor Stevanovic/Science Photo/Science Photo Library Via Afp

ILUSTRACIJA

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/24230397.jpg [title] => Romain Longieras/Hans Lucas Via Afp

ILUSTRACIJA

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/23891141.jpg [title] => Igor Stevanovic/Science Photo/Science Photo Library Via Afp

ILUSTRACIJA

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Svakog novog Crnog petka i prosinca obara se lanjski rekord u potrošnji i korištenju e-trgovine. Kibernetički kriminalci prosincu se vesele više od djece.

- Kupnja preko interneta danas je već normalna i raširena pojava. Web trgovine imaju pravila koja olakšavaju sam postupak kupnje i daju sigurnost. Naravno, uz porast broja transakcija i kupaca preko interneta, rastu i rizici same kupnje - kaže Dario Pavlović, računalni stručnjak (Laus CC), te daje odgovore na pitanja koja kopkaju svakog vlasnika računala ili pametnog telefona.

Kako smanjiti rizike pri online kupovini koja je osobito aktivna pred Božić?

- Plaćanje preko interneta preporučljivo je uvijek raditi preko sigurnih provjerenih kanala koji uključuju i potvrdu od strane same banke, što će uključiti i pitanje koje sredstvo plaćanja koristite. Provjerene kartičarske kuće uvijek za internet naplatu koriste dodatni korak verifikacije od strane samog izdavatelja. Takve transakcije osiguravaju da ste sigurni kad, gdje i koliko vam je naplaćeno kod ovakvih transakcija. Za dodatnu sigurnost, proučite uvjete povrata, dostave i politike privatnosti web trgovine. Svaka ozbiljna trgovina ovo ima naznačeno na svojim stranicama.

Kad kupujete, na što vi obratite pozornost?

- Kupujte s pouzdanih web stranica i trgovina. Vraćajte se onima s kojima ste imali dobra iskustva. Jako pazite na sve trgovine van regularnih uvjeta prodaje, posebno su problematične marketplace prodaje s linkova s društvenih mreža ili neprovjerenih online oglasnika. U svim slučajevima za provjeru probajte koristiti koristan alat u procjeni kvalitete i ozbiljnosti web trgovine - pouzdane recenzije drugih kupaca. One nisu slučajno jedan od većih alata i načina oglašavanja proizvoda na renomiranim trgovinama poput Amazona, Targeta i eBay-a. Sve te stranice imaju postavljeni dio weba s recenzijama proizvoda od strane samih korisnika. Ipak, kao i za sve stvari, ništa ne treba uzimati sa stopostotnom sigurnošću, nego uvijek cum grano salis, prihvatiti recenziju, uz postavku određene sumnje.

---

image

ILUSTRACIJA

Henry Nicholls/Afp
---

Je li uopće moguće potpuno zaštititi računalne podatke, ako koristimo internet?

- Digitalna era nas je pomalo uvela u novi vid komunikacija i interakcija, ali ostaje uvijek temeljno pravilo da najbolju zaštitu u ovom slučaju možemo jedino omogućiti sebi samima, u prvom planu razmišljanjem da je moguća opasnost u tom okruženju uvijek donekle prisutna, i sukladno tome, da se potrudimo steći određene navike i dobre prakse zaštite. Kako je internet vrlo dinamično okruženje i vrlo brzo mijenja trendove i obrasce napada, neko prvo pravilo bi bilo steći naviku redovitog ažuriranja sustava i programa koje koristimo, čime najviše zaustavljamo onaj najopasniji izgled napada s interneta, koji u praksi radi i najveću štetu. Dakle, virusima, malicioznim programima, koji na naše uređaje uglavnom pristižu kroz kanale komunikacije koje koristimo, kao što su mail poruke, Whatsapp, Viber, Telegram, X razgovori, zloćudni linkovi koji nam pristižu s društvenih mreža, i sl.

Ovo je opširna tema, ali koji biste još važan savjet dali pri svakodnevnom korištenju interneta?

- Preporučljivo je imati neki vid sigurnosne zaštite na uređaju koji se koristi. Antivirusni alati su nam prva linija obrane u dosta slučajeva, pa iako neki sistemi danas imaju ugrađenu vrlo solidnu zaštitu, npr. novije verzije windows sistema dolaze sa sasvim solidnim antivirusom, nije naodmet nabaviti i neki od komercijalnih koji nude i više modula zaštite – ne samo od virusa, nego i od neželjene pošte, od čuvanja privatnosti, od mrežne izolacije kroz VPN tehnologiju, do kontrole mrežnog prometa. Možda zvuče tehnički napredno za laičkog korisnika, ali za početni rad obično ne treba više detalja od običnih, početnih postavki.

Računi, nalozi...

- Ova opcija bi trebala biti standardna za, recimo, svaki uređaj koji se koristi u poslovne svrhe, ali ne bi trebalo zaboraviti i da obična kućna računala i mobiteli danas barataju s novčanim transakcijama, i podložni su izlaganju osjetljivih informacija s obzirom da sasvim normalnim smatramo obaviti kupnju preko interneta, da ne spominjemo sve više usluga koje nam se nude danas preko web browsera, od državnih servisa do pregleda liječničkih nalaza. Tu dolazi sljedeća stavka bitna za dobre navike zaštite na internetu, a to su snažne lozinke.

---

image

ILUSTRACIJA

Igor Stevanovic/Science Photo/Science Photo Library Via Afp
---

Ruku na srce, većina koristi jednostavnu lozinku, nadimak, godinu rođenja...

- Jedan od direktnih napada koje možemo imati, događa se preko malicioznih alata koji pokušavaju doći do korisničke lozinke. Snaga običnog računala, pa i samih mobitela, vrlo je velika te je ova metoda napada dosta efektna, stoga trebamo komplicirane i velike lozinke kako bi se otežalo njihovo probijanje. Može se preporučiti koristiti neke mnemoničke lozinke, koje ipak možemo lako zapamtiti, a koje će biti dovoljno kompleksne.

Je li uputno korištenje iste lozinke za više aplikacija i poštu radi lakšeg pamćenja?

- Obavezno probati izbjegavati upotrebu istih lozinki na različitim internetskim uslugama. Ovo je obično naša linija manjeg otpora, ali to ujedno znači u slučaju probijanja iste, da su sve usluge koje koristimo s njom kompromitirane. Još jedan važan korak je omogućavanje dvofaktorske autentikacije (2FA) kad god je to moguće. To dodatno otežava pristup korisničkom računu čak i ako netko zna njegovu lozinku. Ova metoda onemogućuje korištenje neovlaštenih korisničkih prijava, jer traži dodatnu provjeru koju obično samo korisnik može potvrditi, obično kroz neki vid biometrije, npr. otiska prsta na mobitelu ili potvrde na mobilnom uređaju.

Što je phishing?

- Napadi phishinga uključuju pokušaje da se korisnik prevari kako bi izložio svoje osobne podatke, poput korisničkih imena, lozinki ili financijskih informacija, putem lažnih e-mailova, web stranica ili poruka. Napadači mogu slati lažne e-poruke koje izgledaju kao da dolaze od banke korisnika, MUP-a, što je dosta čest slučaj u nas, porezne uprave ili drugih institucija kako bi iznudili osjetljive informacije ili pristanak na lažne transakcije.

A ransomware?

- Ova vrsta zloćudnog programa služi se šifriranjem podataka na računalu ili mreži i zatim zahtijeva plaćanje otkupnine kako bi korisnici ponovno dobili pristup svojim podacima. U Hrvatskoj su ovim napadima dosta podložni poslovni korisnici. Poznat je veliki napad na INA-u, koji je doslovno zaustavio rad tvrtke na više dana.

---

image

Dario Pavlović: Koristeći vaše osobne podatke, kriminalci u vaše ime mogu otvoriti bankovni račun, dobiti kreditnu karticu ili čak podići kredit

Božo Radić/Cropix
---

Što internetski kriminalac može s našim osobnim podacima poput imena, prezimena, datuma rođenja, adrese i OIB-a, koji su lako dostupni na mreži?

- Prvi primjer je krađa identiteta. Kriminalci mogu koristiti te podatke kako bi se predstavili kao vi. To može uključivati otvaranje bankovnih računa, dobivanje kreditnih kartica ili čak podizanje kredita u vaše ime. U nas je dosta slučajeva gdje se iskorištava ta opcija prilikom ugovaranja raznih pretplatnih usluga, npr. kupnja mobitela od neovlaštenih osoba. Koriste se i za lažna prikupljanja sredstava od drugih ljudi. Kriminalci s vašim podacima mogu pokušati izvesti ciljane kibernetičke napade, poput spomenutog phishinga, a koji uključuju osobne podatke korisnika.

Prisluškuje li nas mobitel?

- Mobiteli i pametni uređaji, uključujući one s Android operativnim sustavom, mogu pratiti korisničke aktivnosti kako bi poboljšali korisničko iskustvo i pružili personalizirane usluge. To ne znači nužno da vas mobitel ciljano prisluškuje u smislu doslovnog snimanja razgovora.

Ne znači nužno, ali ipak može?

- Od Siri i Google asistenta, Samsungovog Bixbija do desetaka drugih aplikacija koje mogu imati pristup mikrofonu korisnikovog mobitela, sa sigurnošću se može reći da vas vaš telefon vjerojatno prisluškuje. To se radi kako bi se uglavnom poboljšalo korisničko iskustvo, međutim, svakako izaziva brigu o privatnosti za korisnike koji ne žele da ih se sluša. Praktično, telefon vas sluša kako bi mogao "uhvatiti" glasovne naredbe i reagirati na njih po potrebi. Kada primi pitanje ili zahtjev, vaš telefon pretražuje internet kako bi dao odgovor. Također, vaša glasovna pretraživanja mogu se pratiti i koristiti za prikazivanje ciljanih oglasa. Glasovni asistenti poput Siri, Alexe, Google asistenta, mogu prikupiti dosta podataka iz takvih audiosnimki.

---

image

ILUSTRACIJA

Caroline Seidel/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Na koji način to funkcionira?

- Mogu to prikazati na primjeru Siri asistenta, kojeg koriste Apple korisnici. Siri ima pristup imenima kontakata, nadimcima i odnosima s korisnikom, razumije kontekst "tata", "mama", ako ste ih tako postavili u svojim kontaktima. Ima pristup glazbi i podcastovima koje slušate, nazivu vašeg uređaja, kao i nazivima uređaja vaše obitelji ukoliko su uključeni u neki vid family sharing usluge. Home aplikacija daje uvid koje uređaje koristite u kućnom okruženju, ukoliko ste ih povezali na zajedničku mrežu. Prepoznaje oznake poput imena ljudi na fotografijama, alarma i popisa podsjetnika te posjeduje listu instaliranih aplikacija na vašem uređaju. Od strane proizvođača, Apple tvrdi da ti podaci nisu vezani za vaš korisnički račun, Apple ID, već za nasumični identifikator koji generira uređaj. Tvrtka navodi da te podatke ne prodaje niti koristi za izgradnju marketinškog profila. Naravno, drugi glasovni pomoćnici imaju pristup manje-više sličnim podacima.

Što kažete na ovu posljednju vijest da su ukradeni genetski podaci 6,9 milijuna korisnika biotehnološke tvrtke za genetsko testiranje, među njima i Hrvatima?

- To ukazuje na činjenicu da i velike korporacije, s vjerojatno značajnim sigurnosnim aspektima, nisu imune na cyber kriminal, gdje je opet vjerojatno neki od ljudskih elemenata prouzročio osjetljivo curenje podataka, poput korisnika čija je lozinka npr. "lozinka", kao i to da nismo u budućnosti sigurni od takvih stvari. Proboja podataka je bilo prije, bit će i dalje, neki od naših podataka svakako će u budućnosti biti prisutni na internetu, ali uz navedene dobre navike možemo pokušati reducirati štetu.

---

Brine vas prisluškivanje? Ne ‘gurajte‘ mikrofon gdje treba i ne treba

- Važno je napomenuti da pridržavanje zakona o privatnosti igra ključnu ulogu u ovom procesu. Zakoni poput GDPR-a u EU zahtijevaju pristanak korisnika i pružanje informacija o prikupljanju podataka. Korisnici obično imaju opciju kontroliranja postavki privatnosti na svojim uređajima kako bi ograničili praćenje. Nemojte dopustiti pristup mikrofonu svakoj aplikaciji koju koristite, poglavito onim koje definitivno mogu bez te dozvole - 

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Shutterstock Caroline Seidel/Dpa Picture-alliance Via Afp Božo Radić/Cropix Henry Nicholls/Afp Shutterstock Igor Stevanovic/Science Photo/Science Photo Library Via Afp Romain Longieras/Hans Lucas Via Afp Igor Stevanovic/Science Photo/Science Photo Library Via Afp
Cropix, Shutterstock

Dario Pavlović: Proučite uvjete povrata, dostave i politike privatnosti web trgovine - svaka ozbiljna trgovina ovo ima naznačeno na svojim stranicama

Božo Radić/Cropix

Dario Pavlović: Koristeći vaše osobne podatke, kriminalci u vaše ime mogu otvoriti bankovni račun, dobiti kreditnu karticu ili čak podići kredit

Henry Nicholls/Afp

ILUSTRACIJA

Shutterstock

ILUSTRACIJA

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/racunalni-ekspert-nije-mit-vas-telefon-vas-stvarno-prisluskuje-pazite-kuda-vas-vodi-jedan-klik-1347697 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=149d4b201b131747c802aa4747d9c55277af9b43 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ra%C4%8Dunalni+ekspert%3A+%E2%80%98Nije+mit+-+va%C5%A1+telefon+vas+stvarno+prislu%C5%A1kuje%21+Pazite+kuda+vas+vodi+jedan+klik...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fracunalni-ekspert-nije-mit-vas-telefon-vas-stvarno-prisluskuje-pazite-kuda-vas-vodi-jedan-klik-1347697 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fracunalni-ekspert-nije-mit-vas-telefon-vas-stvarno-prisluskuje-pazite-kuda-vas-vodi-jedan-klik-1347697 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => "Digitalna era nas je pomalo uvela u novi vid komunikacija i interakcija, ali ostaje uvijek temeljno pravilo da najbolju zaštitu u ovom slučaju možemo jedino omogućiti sebi samima, u prvom planu razmišljanjem da je moguća opasnost u tom okruženju uvijek donekle prisutna" [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DARIO PAVLOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaDARIO PAVLOVIĆ

Računalni ekspert: ‘Nije mit - vaš telefon vas stvarno prisluškuje! Pazite kuda vas vodi jedan klik...‘

Piše Silvia Rudinović
15. prosinca 2023. - 18:13
Dario Pavlović: Proučite uvjete povrata, dostave i politike privatnosti web trgovine - svaka ozbiljna trgovina ovo ima naznačeno na svojim stranicamaCropix, Shutterstock

Svakog novog Crnog petka i prosinca obara se lanjski rekord u potrošnji i korištenju e-trgovine. Kibernetički kriminalci prosincu se vesele više od djece.

- Kupnja preko interneta danas je već normalna i raširena pojava. Web trgovine imaju pravila koja olakšavaju sam postupak kupnje i daju sigurnost. Naravno, uz porast broja transakcija i kupaca preko interneta, rastu i rizici same kupnje - kaže Dario Pavlović, računalni stručnjak (Laus CC), te daje odgovore na pitanja koja kopkaju svakog vlasnika računala ili pametnog telefona.

Kako smanjiti rizike pri online kupovini koja je osobito aktivna pred Božić?

- Plaćanje preko interneta preporučljivo je uvijek raditi preko sigurnih provjerenih kanala koji uključuju i potvrdu od strane same banke, što će uključiti i pitanje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:42