StoryEditorOCM
PanoramaPOVIJESNA DELIKATESA

Bića kojih se većina užasava mogla bi nam zamijeniti piletinu i govedinu na tanjurima? Niz je prednosti, ovo je ključno

Piše mozaik sd
24. srpnja 2024. - 15:41

U potrazi za ekološki prihvatljivijim izvorima hrane, svijet se okreće neobičnim rješenjima. Jedno od njih su veliki pitoni, koji se pokazuju kao obećavajuća zamjena za uobičajene mesne obroke poput govedine i piletine.

Zanimljivo je da se meso pitona često uspoređuje s okusom piletine, što ga čini atraktivnim dodatkom jelovniku. Znanstvenici ističu da bi ove zmije mogle značajno doprinijeti prehrambenoj industriji. Izuzetno brzo rastu i imaju visoku stopu plodnosti, sa sposobnošću polaganja stotinu jaja godišnje. Uzgajaju se na farmama u Aziji, posebno u u Tajlandu i Vijetnamu, gdje se ova tradicija njeguje već dugo vremena.

Održivost i učinkovitost pitona

Ono što pitone čini izvanrednom prehrambenom opcijom nije samo njihova sposobnost brzog rasta, već i nevjerojatna učinkovitost u pretvaranju unesene hrane u meso. Za razliku od toplokrvnih životinja poput krava i svinja, pitoni zahtijevaju znatno manje resursa. Njihova se prehrana temelji na divljim glodavcima i otpadnim proteinima, što smanjuje otpad u prehrambenim lancima.

image

Uzgajivač zmija Emilio Malucchi s pitonom na farmi za uzgoj zmija u tajlandskom Nam Phiju, 15. srpnja 2024.

Lillian Suwanrumpha/Afp

Studija objavljena u časopisu Nature pokazuje da farme pitona manje zagađuju okoliš jer proizvode manje stakleničkih plinova. Fascinantno je i koliko dugo pitoni mogu izdržati bez hrane, gubeći pritom malo tjelesne mase, što ih čini idealnim kandidatima za regije  koje se bore s nestašicom hrane, prenosi Geek.hr.

Prednosti i skepsa

Prednosti uzgoja pitona su brojne: zahtijevaju minimalnu količinu vode, mogu se hraniti poljoprivrednim štetočinama i kroz povijest su smatrani delikatesom. S obzirom na njihovu sposobnost da osiguraju visokokvalitetne proteine ​​s manje resursa, znanstvenici sugeriraju da bi uzgoj pitona mogao biti ključan u borbi protiv gladi i nestašice proteina u siromašnim zemljama.

No, unatoč svim prednostima, postoji skepsa oko širenja ove prakse na zapadne zemlje. Znanstvenici ne vjeruju da će se pitoni uskoro naći na stolovima Zapada, unatoč ekološkim i nutritivnim prednostima.

image

Radnik čisti meso pitona na farmi za uzgoj zmija u tajlandskom Nam Phiju, 15. srpnja 2024.

Lillian Suwanrumpha/Afp

Ipak, ova inovativna ideja otvara nove mogućnosti za buduće strategije u prehrambenoj industriji, koje bi mogle pomoći u suočavanju s globalnim izazovima kao što su klimatske promjene i sigurnost hrane.

Iako je koncept možda daleko od zapadnjačkog ukusa, važno je razmotriti takve alternative u svijetu koji se neprestano mijenja. Kroz studije i istraživanja kao što su ona provedena na Sveučilištu Macquarie i Sveučilištu u Oxfordu, možemo bolje razumjeti kako se suočiti s budućim izazovima u prehrani i održivosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 19:43