StoryEditorOCM
Panoramablago u novčaniku

Ova kovanica od dva eura vrijedi čak 2500 eura. Evo po čemu je posebna, a s vremenom će biti još dragocjenija

Piše Mozaik SD
30. rujna 2024. - 07:49

Rijetke kovanice od dva eura trenutno su vrlo popularne. Osobito posebne su kovanice koje se izdaju samo u malom broju, a koje kolekcionare često koštaju malo bogatstvo. Ovo također uključuje rijedak poseban novčić iz Kölna, koji sada vrijedi više od 1.000 puta više, navode njemački mediji.

Poseban kovani novac “Kölnska katedrala” u Njemačkoj je izdan ukupno 30 milijuna puta.

Međutim, nije jasno koliko je kovanica još u opticaju. Kada je pušten u promet 2011. godine, u optjecaj su ušle brojne krivo kovane kovanice čija će vrijednost u nadolazećim godinama dramatično porasti, prenosi Fenix-magazin.

Kölnska katedrala može se vidjeti u zlatu na kovanici. Slikan je s Roncalliplatza. Ispod piše malim slovima “Sjeverna Rajna-Vestfalija”. Zlatni motiv je okružen s ukupno dvanaest zvjezdica i godinom “2011” na dnu.

Kovanica od dva eura s katedralom u Kölnu bila je šesta posebna kovanica u seriji “Savezne zemlje I” Saveznog ministarstva financija. Nepravilni reljefi, kod kojih, između ostalog, motiv u sredini nije okrugao ili su vidljive ogrebotine, na eBayu se prodaju već za 2.500 eura – 1250 puta više od originalne vrijednosti.

To znači da je cijenjen čak i više od posebne kovanice iz Vatikana iz 2005. Na kovanici od dva eura “XX GIORNATA MONDIALE DELLA GIOVENTU” za Svjetski dan mladih u Kölnu, njemačka zgrada prikazana je na vatikanskoj kovanici, navode njemački mediji.

Čak i bez tiskarske greške, među kolekcionarima se prodaje za više od 200 eura. Zato što ih postoji samo 85.000.

Novčiću iz 2011. vjerojatno će znatno porasti vrijednost u nadolazećim godinama, jer je Ministarstvo financija već najavilo drugu posebnu seriju kovanja kovanica od dva eura.

Međutim, Sjeverna Rajna-Vestfalija će morati pričekati do 2027. godine. Tada će drugi posebni novčić iz Sjeverne Rajne Vestfalije biti pušten u opticaj i također bi mogao postati kolekcionarski predmet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 08:00