StoryEditorOCM
PanoramaPROČITALI SMO

Naša novinarka o memoarima Pamele Anderson: djevojčica silovana u 12. odrasla je u ženu koje ni jedan nije bio vrijedan

Piše Lenka Gospodnetić
15. travnja 2024. - 21:32

Jedna od najpopularnijih ljepotica generacije "50 plus" bez sumnje je Pamela Anderson, danas 56-godišnja ekološka aktivistica i globalna influencerica.  K tomu, protagonistica veoma gledanog Netflixova dokumentarca, ali i autorica knjige "S ljubavlju, Pamela".

Autobiografski roman napisala je prije dvije godine, i napokon se pojavio i na domaćim policama u nakladi Znanje te s prijevodom s engleskog, kojega potpisuje Dunja Dernej.

Iako tek uživa zlatne srednje godine, Pamela je proživjela bogat i buran život. Obilježen ne samo (prema službeim statistikama) najgledanijom televizijskom serijom u povijesti – Baywatch ili Spasilačka služba, u koju se Pam od početka prikazivanja 1989. godine uključila u trećoj sezoni, nego i najvećim brojem naslovnica za Playboy svih vremena.

image

Bila je i ostala zaštitno lice kultnog ‘Baywatcha‘

/Collection Christophel Via Afp

Prvu je snimila sa 22 godine, dakle 1989., nedugo nakon što je postala popularna kad se njezin sićušni lik ukazao na ekranu u pripijenoj majici tijekom jedne utakmice u Vancouveru i izazvao oduševljene ovacije publike. Iako je izgledala kao djevojčica, sebi se u tom trenutku učinila "staro i ružo", a osjetila je i bol u dnu želuca, opisala je svoje prvo ukazanje publici u knjizi ovim riječima.

Cura iz plave zone

Na majici je bio logo pivovare Labatt‘s i natpisom "Uđite u plavu zonu". Prozvali su je "Cura iz plave zone", njezin je lik TV-kuća upotrijebila za nogometne oglase ponedjeljkom navečer, a pivovara joj je nakon utakmice ponudila suradnju u reklamnoj kampanji.

Tada je stigao i poziv iz Playboya. Ponuda upućena telefonskim putem, koja će joj promijeniti život.

No, prije negoli prijeđemo na kategoriju "to je već povijest", vratimo se na onu manje poznatu, obiteljsku povijest najpoznatije "spasiteljice" i Playboyeve zečice svih vremena, koja je na toj "funkciji" bila puna dva desetljeća.

image
/Shutterstock

Rodila se na otoku Vancouveru 1967., na stoti rođendan Kanade, što ironično podvlači na početku knjige "Love, Pamela" nazivajući taj podatak "manipuliranom poviješću".

"Indijanci su tamo živjeli tisućama godina prije nego što je Kolumbu zakoračio na otok. Ne možeš ‘otkriti‘ zemlju u kojoj ljudi već žive", napisala je u prvom dijelu Pamela, indirektno se već tim riječima legitimirajući kao ekologinja, te altruistično orijentirana žena današnjice, svjesna da povijest nije započela s nama, kao što volimo misliti.

Njezin pradjed Juho Hyytiäinen bio je Finac, i promijenio je prezime u Anderson kad je 1908. iz negdašnje "ruske ekspoziture", Finske, emigrirao u Kanadu. Zato je djevojčicu Pamelu djed Herman u djetinjstvu i učio finski jezik.

Dio nje zauvijek umire

Pamelu je rodila 17-godišnja majka; otac joj je imao također vrlo mladih 19 godina. Nakon Pam, dobili su 1971. godine i sina Gerryja, a djeca tako mladih roditelja – očekivano – imala su pomalo divlje djetinjstvo. Obilježeno anarhijom ali i ljubavlju, prirodom, blizinom oceana...

U Pamelinu slučaju, na žalost i perfidnim zlostavljanjem dadilje sa niti deset godina, čijeg se neumjesnog, seksualiziranog dodirivanja grozila. No, ono što ju je snašlo sa nepunih dvanaest bilo je puno gore; silovao ju je 25-godišnji muškarac, nakon čega dio nje zauvijek umire.

Grupno silovanje u 14.-oj

Istodobno, ta krhka djevojčica pronalazi i snagu koja joj pomaže premostiti još jednu strašnu epizodu u odrastanju: skupno silovanje šestorice dječaka kad je imala samo 14 godina.

U knjizi piše da su joj zadignuli majicu i po grudima napravili bezbroj "cuceka", nakon čega se najgoreg dijela ne sjeća jer se onesvijestila.

Do danas nije pronašla mir u ljubavi, ali jest onaj u sebi. Knjigu započinje poezijom, koja prožima cijeli roman.

image

Udavala se pet puta, ali život joj je obilježio ponajviše onaj s rockerom Tommyjem Leejem, s kojim je dobila dva sina

Pascal Guyot/Afp

Stihovi: "Ja sam malena djevojčica rođena od ekscentrično prelijepih, kreativno međuovisnih žena bez pardona, koje su bile previše dobre za bilo kojeg muškarca", dosta objašnjavaju.

Udavala se pet puta, mada ona sama negira neke brakove (koji su i bili, blago rečeno, ishitreni). Život joj je obilježio ponajviše onaj s rockerom Tommyjem Leejem, s kojim je dobila dva (danas odrasla) sina.

image

Sa sinom Brandonom u Cannesu 2019.

/Shutterstock

Prije no što je postala majka, rekosmo, Pam je postala Playboyeva štićenica. Ključan je bio poziv agentice Marilyn Grabowski, koja je Pamelin kanadski broj iskopala u telefonskom imeniku, nakon ukazanja u kampanji lokalne pivovare. Tražili su djevojku za naslovnu stranicu globalno najmoćnijeg erotskog časopisa listopada godine 1989., i Hugh Hefner je u njoj prepoznao "pravu".

Utješan miris Hefnerove lule

Tako se prvi put ukrcala u zrakoplov i doletjela u LA, točno na dan održavanja Povorke ponosa.

"Moj prvi dan u LA-ju obilježio me za cijeli život", napisala je. Smještena je u dobar hotel, mogla je besplatno jesti, navečer je po nju pozvana limuzina da je odveze u Vilu. Nakon niza provjera ispraćena je u Hefnerov Disneyland, odjevena u svoje "najljepše isprane traperice visokog struka i majicu Metallice, male bijele tenisice i čarape do gležnjeva s čupavim lopticama". Tu upoznaje Hugha Hefnera, koji ju je na očinski način fascinirao; njegov kavalirski pristup, utješan miris lule, ugodna zamka možda?

Svakako, Playboy postaje njezina nova obitelj. Majka joj daje "blagoslov" za prva snimanja, želeći joj bolji život od svojega. Roditelje se zarekla uzdržavati do kraja njihovih života.

Skupi ‘američki san‘

Biografija Pamele Anderson ima dodirnih točaka s onom Marilyn; obje su stereotipizirane, počesto lišene poštovanja drugih zbog svog izbora, platinaste ljepotice s traumatičnim seksualnim iskustvima. Čak bi se u nekim sekvencama i Britney (također je nedavno objavila biografsku knjigu) mogla prepoznati... Skup je taj "američki san", a sve su ga dosanjale.

image
Michael Tran/Afp

No, Marilyn je preminula, Brit se duševno razboljela i zarana umirovila, a Pamela je solidno konsolidirana žena srednjih godina. Natprosječno inteligentna i slobodna od nametnutih društvenih normi, čak i šminkanja; to je njezin novi oblik butnovničkog ponašanja, promoviranja nefiltriranog, prirodnog i neopterećenog.

Uvjerena je veganka i aktivistica za očuvanje prirodnih resursa i prava životinja na slobodan život u prirodi. Influenserica novog doba, premda zrelije "godine proizvodnje".

Vjerojatno više neće snimati za Playboy – ionako se, ruku na srce, Pam drži bolje od posrnulog časopisa kojega je pregazilo vrijeme – ali još puno može reći i učiniti za neke ciljeve.

Ciljeve postavljene puno više od - notorne erekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:06