StoryEditorOCM
PanoramaBIO JE U KOMI

Napustio nas je glumac Donald Sutherland, podsjetili smo se kako je 1968. skoro umro u Hrvatskoj: ‘Nisam htio otići‘

Piše Glorija
20. lipnja 2024. - 20:50

Glumac Donald Sutherland (88)  preminuo je u američkom gradu Miamiju nakon duge bolesti. Prije 14 godina slavni je glumac novinarima Glorije ispričao kako je skoro 1968. godine umro u Hrvatskoj.

image

"Zlato za odvažne" redatelja Briana Huttona

Metro Goldwyn Mayer/Collection Christophel Via Afp

"Kad sam 1968. u vašoj zemlji snimao film ‘Zlato za odvažne‘, tijekom jedne akcijske scene nezgodno sam pao i teško ozlijedio kralježnicu. Brzo su me odveli u bolnicu, no ona nije bila dovoljno dobro opremljena. Zato mi se stanje naglo pogoršalo i pao sam u komu. U jednom trenutku vidio sam tunel sa svjetlom na kraju i osjetio sam kako se krećem prema njemu. Pogledao sam dolje i gledao svoje beživotno tijelo. No, nisam htio otići. Primio sam se za rub kreveta, kako bih ostao na ovom svijetu", rekao je Sutherland.

U komi je, rekao je, proveo nekoliko dana. "Mogao sam čuti sve što se događa oko mene. Tako sam čuo i producenta kako diktira telegram mojoj tadašnjoj supruzi, poručujući joj da ne dolazi po mene jer će moje tijelo brodom poslati kući. Taj producent je bio najveća škrtica na svijetu pa nije htio platiti dodatnu avionsku kartu. Na moju sreću, probudio sam se iz kome te su me prebacili u bolnicu u Londonu, gdje su mi sedam puta punktirali kralježnicu. Trebao sam se u bolnici oporavljati nekoliko mjeseci, no bez mene nisu mogli završiti film pa sam se, na opće nezadovoljstvo londonskih liječnika, vratio na snimanje", dodao je Sutherland.

image

"Zlato za odvažne" redatelja Briana Huttona

Metro Goldwyn Mayer/Collection Christophel Via Afp

Glumac je rekao da ga je ozljeda tijekom ostatka snimanja jako mučila. "Bio sam fizički, ali što je još gore i psihički, potpuno uništen. Na kraju svake scene upitao bih redatelja Briana Huttona jesam li odradio sve kako treba, a kad bi on potvrdno odgovorio, samo bih sjeo na zemlju i počeo plakati. Bio sam na rubu sloma živaca. Na kraju su me spasili kolege. Sjajan američki komičar Don Rickles savršeno zna prepoznati ljudske osjećaje. Vidjevši u kakvom sam stanju, došao je u moju sobu kako bi mi kazao da me dečki žele vidjeti. Zbunio sam se, nisam znao što žele od mene. Kad sam izišao van, Clint Eastwood me zagrlio, Caroll O’Connor je plakao, Telly Savalas me tapšao po leđima onim svojim ručetinama, a Don Rickles se samozadovoljno smješkao. Moram priznati, mnogo su mi pomogli", dodao je Sutherland.

image

"Zlato za odvažne" redatelja Briana Huttona

Mgm Pictures/Collection Christophel Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 07:59