StoryEditorOCM

Kinezi su do 1905. godine imali jednu od najstrašnijih metoda kojom su do smrti mučili najgore zločince

Piše MOZAIK SD
14. prosinca 2023. - 22:39

Mnogi smatraju da je ovo jedno od najbrutalnijih smaknuća za počinitelje zločina, koje nije bilo namijenjeno samo kažnjavanju u ovom nego i u budućem životu.

Linč ili u prijevodu s kineskog "smrt od tisuću posjekotina" prakticirao se kao metoda pogubljenja od oko 900. godine do 1905. godine, kada je službeno zabranjen. Cijelo tisućljeće počinitelji najtežih zločina poput veleizdaje ili ubojstva roditelja podvrgavani su ovakvoj vrsti kazne samo s jednim ciljem - polako i bolno umrijeti, piše National Geographic.

Dugotrajan i vrlo brutalan proces provodio je posebno obučeni krvnik koji je počiniteljima zločina prije smrti ili gubitka svijesti zadavao što više posjekotina. Ova drevna kineska metoda mučenja stoga se smatra jednom od najokrutnijih i najokrutnijih metoda koje je čovječanstvo osmislilo.

Podrijetlo same metode je nepoznato, međutim, postupak nije bio kompliciran za izvođenje; bila je potrebna drvena motka, osuđenik i dželat s oštrim predmetom koji je sloj po sloj uklanjao sa žrtve. Obično je polazio od prsnog koša s kojeg je uklanjao mišiće sve dok se osuđenikova rebra nisu počela jasno ocrtavati. Zatim bi prešao na ruke, pa na bedra.

Istraživači danas raspravljaju o tome koliko je dugo žrtva mogla izdržati ovakvu torturu, no ono što se zna jest da joj je nakon izdaha odrubljena glava, a udovi su joj odsječeni i stavljeni u košaru. Prema konfucijanskoj misli, trenutak "rasparčavanja" kažnjava osuđenika u ovom, kao i u budućem životu, jer je po njihovom učenju sakaćenje vlastitog tijela strogo zabranjeno.

Kako kineski zakon nije precizirao nikakav poseban način na koji je kazna trebala biti izvršena, rang linčanja razlikovao se od regije do regije. Neki izvještaji govore da su neki osuđenici bili mrtvi za manje od 15 minuta, dok su drugi patili satima - izdržavši i do 3000 posjekotina. Sve bi to ovisilo o dubini reza, kao i o razini umijeća dželata i težini zločina.

Koliko je cijeli proces bio bolan i nasilan najbolje svjedoče slučajevi optuženika za lakša kaznena djela koji su osuđeni na ovu vrstu kazne, a u čijim bi se slučajevima vlasti sažalile i ograničile vrijeme trpljenja. Također, nerijetko se događalo da dobrostojeće obitelji podmićuju krvnika, koji bi s prvim rezovima ubio osuđenika.

Nisu svi počinitelji bili suočeni s mogućnošću da budu osuđeni na tako oštru kaznu, jer je linč bio "rezerviran" samo za najteže prijestupnike i vrste zločina poput izdaje, masovnog ubojstva ili ubojstva roditelja. Većina današnjih istraživača vjeruje da su mnogi izvještaji o ovoj kazni vjerojatno pretjerani i uklopljeni u senzacionalistički zapadni narativ o Kinezima kao "divljacima".

No, jedan takav slučaj zabilježen je i kamerom početkom 20. stoljeća. Tom prilikom snimljeno je pogubljenje Fu Chu Lija, koji je osuđen za ubojstvo svog gospodara i osuđen na linč, samo dva tjedna prije nego što je službeno zabranjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:07