StoryEditorOCM
Panoramaljetne aktivnosti

Kako spasiti osobu koja se utapa? Evo što treba napraviti, a što se nipošto ne smije raditi

Piše mozaik sd
12. lipnja 2023. - 00:00

Unatoč lošem vremenu, kalendarski nam stiže ljeto, a s njim i sezona kupanja. Plaže će biti pune kupača koji uživaju u moru, rijekama i jezerima. Međutim te aktivnosti nose i određene rizike, pri čemu je utapanje najveći.

Svatko od nas krenuo bi pomoći osobi koja se utapa, ali i za to postoje određena pravila.

Prvo i osnovno pravilo kada netko vidi osobu koja se utapa jest, poručuju stručnjaci, da ne skače za njom u vodu, jer postoji velika vjerovatnost da će se i osoba koja pokušava spasiti utopljenika, također utopiti!

Stručnjaci upozoravaju da kada onaj koji je krenuo u spašavanje osobe koja se utapa, ako ne zna na koji joj način treba prići, može i sam postati dio te situacije.

image

Profesionalni spasitelji u akciji

Afp

To za Blic kaže Kristina Miladinović, instruktorica iz Udruge spasilaca na vodi Srbije, apelirajući na građane da u tim situacijama uvijek najprije pozovu profesionalca stručnog za spašavanje na vodi. Zato je izuzetno važno kupati se samo na obilježenim kupalištima i to onda kada ima spasitelja, a njih ima samo u ljetnjoj sezoni, prenosi Espreso.

Profesionalac blagim bolom dovodi utopljenika u leđni položaj

Miladinović je pojasnila kako moramo biti svjesni da se osoba preko puta bori za život i velike su šanse da u tim situacijama ne razmišlja svjesno.

- Makar to bio i rođeni brat, utopljenik ispred sebe vidi nešto na što se može popeti i udahnuti. Česte su situacije kada nestručna osoba priđe utopljeniku, da nažalost umjesto jednog slučaja imamo dva, navodi ona.

Naglašava da je važno da osoba doda neki predmet ili pokuša savjetima umiriti osobu, savjetuje da se okrene na leđa, da diše i da proba jedino na taj način pomoći.

Nikako ne smijemo dopustitio kontakt lice u lice, poručuje Miladinović.

image

Virove se ne smije podcjenjivati, a noge treba podići

Afp

- Profesionalac prilazi s leđa i određenim tehnikama, koje se uče na obuci, svladava utopljenika. Odnosno nekim blagom bolom on se dovodi u položaj u kojem leži na leđima - kazala je ona.

Pojasnila je da je to tehnika koja se uči na obuci, ali i da ono što je najvažnije jest da se nađe apsolutno bilo koji predmet koji osoba može privući ili se na njega popeti, kako bi udahnula zrak.

Dobri savjeti za utopljenika

Miladinović kaže i da osobu koja se utapa možemo savjetovati da se okrene na leđa, da proba gledati ka nebu, da ne radi višak pokreta koji ga dodatno umaraju, "sve što može umiriti situaciju".

Prema njezinim riječima, postoje različiti uzroci koji mogu dovesti do utapanja, ali da je najčešći nedovoljno poznavanje plivačkih sposobnosti ili njihovo precjenjivanje, gdje ljudi misle da mogu otplivati više nego što je realno za njihovu spremu.

Zbog straha i panike osoba se počinje utapati, odnosno dišni putevi su joj ispod površine vode, pojašnjava Miladinović.

- Najčešće je to neki strah. Kažu povukla ga trava, ali nije se on utopio zato što ga je povukla trava, već zato što se zbog straha i panike tim viškom pokreta zamrsio u travu. U toj situaciji je potrebno pokušati da se ta osoba smiri - savjetuje instruktorica.

Kada se dogodi da, recimo, vir ponese osobu, nikako ne treba naglim pokretima pokušavati prijeći preko vira, zato što nismo jači od prirode. Jer nismo!

image

Treba se kupati na plažama koje imaju spasilačku službu

Afp

- Potrebno je pokušati sa strane izaći iz vira, bez nekih jakih pokreta. Treba ležati na leđima, podignuti noge gore, da vir nema toliku površinu osobe za povući. Kada su noge na površini vode, jednostavno je dosta teže da ga taj vir povuče - kazala je Miladinović.

Spasitelji najčešće apeliraju na ljude da se ne kupaju na mjestima koja nisu osigurana.

- Ono što je najvažnije jest da nikako ne dopustimo da bilo tko dođe u situaciju da se sam kupa, što mi najčešće i apeliramo. Da u takvoj situaciji nema stručne osobe koje bi u tom trenutku pomogla - naglasila je Miladinović, piše Espreso.

Ma koliko se nadali da nam ovi savjeti neće trebati ni ovoga ni idućih ljeta, dobro ih je znati. Nikad se ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 21:32