stdClass Object ( [id] => 1299437 [title] => Kako je i kada zaista nastala hrvatska država? I kakva je uloga velike bitke na Kupi i sraza kneževa Borne i Ljudevita [alias] => kako-je-i-kada-zaista-nastala-hrvatska-drzava-i-kakva-je-uloga-velike-bitke-na-kupi-i-sraza-knezeva-borne-i-ljudevita [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

‘Od stoljeća sedmog...‘. E da, tako ide ona pjesma... Hrvati i Hrvatska, kada je zapravo počela hrvatska državnost, je li to mitsko stoljeće sedmo Hrvatima donijelo i državu u onodobnom smislu tog pojma.

Državnost je zapravo započela stvaranjem hrvatskih kneževina u 7. stoljeću i stvaranjem samostalne Hrvatske koja je utemeljena u 9. stoljeću. Iza ove pravne definicije zapisane u Hrvatskome ustavu krije se ozbiljni argumenti kako hrvatska državnost postoji i od stoljeća sedmog i od stoljeća devetog. Iza svega se krije i priča o dvojici hrvatskih državnika koji su za stvaranje države uspješno koristili i diplomaciju i mač.

Promatrajući dugu tradiciju hrvatske državnosti cijenjeni emigrantski povjesničar fra Dominik Mandić smatra kako vjerodostojni izvori govore da se kršćanstvo među Hrvatima počelo širiti u 7. stoljeću za papinstva Ivana IV. (rodom je bio iz Zadra ili Salone). U takvim okolnostima bilo bi povijesno čudo da su Hrvati tijekom 7. i 8. stoljeća ostali pogani koji bez vizije stvaranja vlastite države. U prilog tome govori činjenica da su pape kasnijim hrvatskim vladarima pisali kako su "oci vaši" primili kršćanstvo, što je diplomatski izraz koji se odnosio na pretke koji su se nedugo nakon doseljenja okrenuli papi i Rimu.

Ovakva logika sasvim je u skladu sa srednjovjekovnom praksom kada je izgradnja država bila izravno povezana sa Crkvom, o čemu svjedoči franački vladar Karlo Veliki koji je u suradnji s papom htio obnoviti Rimsko Carstvo i time položio temelje današnje Europe, kao i činjenica da je današnja Engleska utemeljena nakon što je kralj Alfred Veliki u 9. stoljeću porazio vikinške osvajače i priveo ih kršćanstvu. Zakulisni tvorac moderne Francuske bio je opat Sugerije koji je u 12. stoljeću bio savjetnik kralja Louisa VI.

Iako su Hrvati svoju državu i naciju u srednjem vijeku gradili pod utjecajem Crkve tadašnje politike i državotvornosti nije moglo biti bez diplomacije, mača i krvavih ratova.

Zavirujući iza kulisa toga doba ekspert za povijest srednjega vijeka sa Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić je u svojoj knjizi "Hrvatska u karolinško doba" opisao kako su knez Borna i njegov suparnik knez Ljudevit započeli tisućljetnu avanturu hrvatske državnosti.

---

image

Opsade gradova, borbe na život i smrt

 

 

Ante Baranić/Cropix
---

Započela je u doba ratova i migracija krajem 8. i početkom 9. stoljeća kada je prostor između današnje Austrije i današnje Grčke bio u stanju vrenja i kada su dva velika carstva, Franačka na zapadu i Bizant na istoku, vodili rat za prevlast nad područjem koje će ubrzo postati Hrvatska. Među brojim slavenskim plemenima najpoznatiji su bili Hrvati koji su, pod vojskovođom koji je ostao zapamćen kao Vojnimir, počeli dominirati i stvarati svoje nacionalno ime. To je bilo sasvim u skladu sa tadašnjom praksom da se plemena odnosno plemenski savezi, koje je povezivalo uvjerenje o zajedničkom krvnom podrijetlu stvaraju oko uspješnog vojskovođe. Hrvatske plemenske vojskovođe koje su došle iza Vojnimira očito su bile podjednako uspješne. Jedan od njih je bio knez Višeslav koji je krajem 8. stoljeća vjerojatno primio kršćanstvo.

Za hrvatsku povijest se najvažnijim pokazao knez Borna koji je, iako u vanjskoj politici vjerni službenik Franaka, u unutrašnjoj politici stvorio jaku kneževinu iz koje je kasnije izrasla ujedinjena Hrvatska. Donekle sličan bio je Ljudevit Posavski u panonskom dijelu Hrvatske koji je oko sebe okupio šaroliki savez plemena i čije su političke veze sezale dosta na zapad,ali i na jugoistok današnje Europe.

Zbog različite vizije vanjske politike i različitog zemljopisno-strateškoga položaja njihovih kneževina dva prva hrvatska poznata državnika, diplomatični Borna i pobunjeni Ljudevit, su ukrstili mačeve i tako započeli tisućljetnu pustolovinu hrvatske politike.

Prema onome što znamo Borna je bio vojni zapovjednik pogranične kneževine rangiran blizu dna službene franačke carske hijerarhije. Ipak, on nije bio sasvim ovisan o milosti franačkog cara jer je terenu imao vlastitu političku bazu. Bio je samostalni vladar primorske kneževine Hrvatske i više puta se pojavljivao na franačkim državnim saborima. Zato ne čudi što, je koristeći zaštitu franačkog cara, ali i oružje iz franačkih vojnih arsenala, gradio i učvršćivao temelje svoje kneževine koja je stotinu godina iza njegove smrti postala temelj ujedinjene Hrvatske.

---

image

Kip kneza Borne

---

Ovaj Bornin pragmatični politički projekt je ugrožavao karizmatični pobunjenik Ljudevit Posavski. On je, slično kao i Borna bio dio franačkog pogranično vojnog sustava prema bizantskom jugoistoku.

No, za razliku od Borne, on svoju vlast nije uspio utvrditi toliko da ju je mogao ostaviti u baštinu nasljednicima. Također, stanovništvo njegove kneževine vjerojatno su činile šarolike slavenske zajednice kojima nije uspio nametnuti jedinstveno narodno ime. Vladao je kao karizmatični vojskovođa koji je oko sebe okupio pripadnike plemenskih elita nezadovoljnih postupcima franačke vlasti.

Nakon što je franački car na državnom saboru zanemario njegove pritužbe, Ljudevit je svoje pristalice poveo u vojnu pustolovinu, kojom je isprva htio iznuditi ustupke, ali koja se vrlo brzo pretvorila u otvoreni rat protiv moćne Franačke.

Iako je Ljudevit na kraju poražen, njegov vojno-politički genij je bio toliki da je Francima zadao dosta muke. Stoga su onodobni franački kroničari na ovog pobunjenika na istočnoj granici carstva potrošili dosta tinte, otvarajući time veliki prozor u hrvatsku povijest. Kroz taj kroničarski prozor može se vidjeti bitka na Kupi, prvi naš zabilježeni ratni sukob.

U pozadini ove bitke bila je činjenica da je Ljudevitova pobuna značila je da Borna kao vjerni franački službenik mora uzeti oružje i krenuti u pohod protiv svoga sjevernog susjeda. No, Ljudevit nije mirovao nego je napao franačke posjede na zapadu, a onda je krenuo u pohod na jug s ciljem da stigne do bizantskih gradova na Jadranu koji su mu mogli biti saveznici. Ovaj pohod, u koji je Ljudevit vjerojatno krenuo u rano ljeto godine 819. bio je toliko uspješan da je zamalo "pomeo" Bornu i njegovu kneževinu.

---

image

Ovo je oruže hrvatskih ratnika u srednjem vijeku izloženo u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

Paun Paunović/Cropix
---

Naime, Borna je u bitci na rijeci Kupi ne samo doživio vojni poraz, nego je zamalo poginuo jer su u odlučno trenutku bojište napustili vojnici iz plemena Gačana koji su činili lijevo krilo njegove vojske.

Iako se u povijesnim knjigama često govori o izdaji ili čak o pobuni Gačana stvarnost je bila drukčija. Naš međunarodno poznati znanstvenik Radoslav Katičić smatra da su Gačani, sukladno važećim plemenskim običajima toga doba, odlučili otići kući jer su smatrali da je Ljudevit preopasan protivnik i jer im je na živce išla Bornina sve čvršća kneževska vlast. Iako je knez Borna kasnije vojno kaznio Gačane i prisilio ih na poslušnost, u odlučnom trenutku bitke na Kupi njegova se vojska raspala i pobjegla s bojišta, a on je svoj život mogao zahvaliti činjenici da ga je u zadnji čas spasila njegova tjelesna garda. Nakon ove pojede Ljudevit Posavski je krenuo u dugi rat protiv Franačke.

Četiri godine nakon bitke na Kupi za Franačko Carstvo su bile vrlo neugodne jer se Ljudevit pokazao vrlo opasnim protivnikom. U šumama hrvatskog dijela Panonije Ljudevit je vrlo uspješno vodio gerilski rat protiv puno jače franačke vojske. Uz to imao utjecajne saveznike među kojima je bio patrijarh Fortunat iz sjeverne Italije koji je pred bijesom Franaka zbog potpore Ljudevitu, pobjegao u Bizant.

Za Franke je veliki problem bila činjenica što je usred rata s Ljudevitom umro njihov vjerni hrvatski saveznik Borna. Situacija je jedno vrijeme bila toliko ozbiljna da se franački carski vrh bojao da će se u pobunu umiješati i Bizant.

---

image

Veliki sraz kneževa Borne i Ljudevita bio je presudan za budućnost Hrvatske

Paun Paunović/Cropix
---

Stoga je franačka vojska taktikom koja je kasnije nazvana "spaljena zemlja" uništila Ljudevitovu kneževinu. Poraženi hrvatski panonski knez najprije je pobjegao na istok, a onda je 823. iznenada došao u Primorsku Hrvatsku kod Ljudemisla, ujaka pokojnog kneza Borne. Sukladno političkoj praksi tadašnje Europe Ljudmisl je poraženog pobunjenika najprije ugostio, a onda ga dao ubiti. U pozadini svega je bila računica da će na taj način od Franaka dobiti dopuštenje da primorsku Hrvatsku proširi na sjever, pothvat koji je tek stoljeće kasnije ostvario kralj Tomislav.

Nakon Ljudevitove smrti Panonija je ostala posebna kneževina koja je priznavala vrhovnu vlast kneževa iz primorske kneževine Hrvatske koji su u 9. stoljeću izvojevali potpunu državnu samostalnost. Pri tome su koristili veze sa papom u Rimu i politički plesali između dva velika carstva, Bizanta i Franačke u čemu su se posebno istakli knezovi Trpimir i Branimir.

---

Trebamo li ipak, pjevati od stoljeća devetog

Iako autor ovih redaka voli zapjevati pjesmu "Od stoljeća sedmog" mnogo ozbiljnih povjesničara smatra da priča o tome kako su Hrvati u svoju današnju domovinu došli u 7. stoljeću na poziv iz bizantskog cara iz Carigrada nije sasvim točna. Ta priča potječe iz pera bizantskoga cara-pisca Konstantina Porfirogeneta koji je kroz pripovijedanje laskavih priča o Hrvatima u 10. stoljeću htio poboljšati povijesni image svoga carstva koje je u 7. stoljeću bilo jako oslabljeno i nije imalo snage zapovijedati Hrvatima.

Mladen Ančić i prije njega Lujo Margetić, koji je "pomicanjem" doseljenja svojevremeno podigao veliku akademsku prašinu, smatraju da dolazak Hrvata u novu domovinu nije bio moguć do trenutka kada je franački car Karlo Veliku krajem 8. stoljeća skršio moć Avara u Panoniji jer su oni našim precima smetali da se iz okolice današnjeg Krakowa spuste u novu domovinu na Jadranu.

Iako je priča o doseljenju Hrvata u 7. stoljeću zapisana u Hrvatskom ustavu i iako ima ozbiljnog zagovornika u liku cijenjenog emigrantskoga povjesničara fra Dominika Mandića valja razmisliti o mogućnosti da omiljenu domoljubnu pjesmu zapjevamo sa stihovima "od stoljeća devetoga".

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD STOLJEĆA DEVETOG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OD STOLJEĆA DEVETOG 2 0 8595 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-17 08:51:54 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-18 14:03:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-18 14:03:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1393 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako je i kada zaista nastala hrvatska država? I kakva je uloga velike bitke na Kupi i sraza kneževa Borne i Ljudevita [metakey] => Knez Ljudevit, Knez Borna, Bitka na Kupi, Srednjovjekovna Hrvatska, Bizant, Osnivanje Hrvatske [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/17\/25111688.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/17\/25111683.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/17\/24916695.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/17\/24916686.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante Barani\u0107\/Cropix","","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Opsade gradova, borbe na \u017eivot i smrt<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Kip kneza Borne<\/p>","

Ovo je oru\u017ee hrvatskih ratnika u srednjem vijeku izlo\u017eeno u splitskom Muzeju hrvatskih arheolo\u0161kih spomenika<\/p>","

Veliki sraz kne\u017eeva Borne i Ljudevita bio je presudan za budu\u0107nost Hrvatske<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1369","hd_25111688_1920.jpg":"1920x1080","k_25111688_1280.jpg":"1280x1280","k_25111688_1024.jpg":"1024x1024","k_25111688_640.jpg":"640x640","k_25111688_480.jpg":"480x480","k_25111688_340.jpg":"340x340","k_25111688_220.jpg":"220x220","o_25111688_1280.jpg":"1280x912","o_25111688_1024.jpg":"1024x730","o_25111688_640.jpg":"640x456","o_25111688_480.jpg":"480x342","o_25111688_340.jpg":"340x242","o_25111688_220.jpg":"220x156","h_25111688_1280.jpg":"1280x854","h_25111688_1024.jpg":"1024x683","h_25111688_640.jpg":"640x427","h_25111688_480.jpg":"480x320","h_25111688_340.jpg":"340x227","h_25111688_220.jpg":"220x147","pp_25111688_1280.jpg":"1280x1628","pp_25111688_1024.jpg":"1024x1303","pp_25111688_640.jpg":"640x814","pp_25111688_480.jpg":"480x611","pp_25111688_340.jpg":"340x432","pp_25111688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1224x1632","hd_25111683_1920.jpg":"1920x1080","k_25111683_1280.jpg":"1280x1280","k_25111683_1024.jpg":"1024x1024","k_25111683_640.jpg":"640x640","k_25111683_480.jpg":"480x480","k_25111683_340.jpg":"340x340","k_25111683_220.jpg":"220x220","o_25111683_1280.jpg":"1280x1706","o_25111683_1024.jpg":"1024x1365","o_25111683_640.jpg":"640x853","o_25111683_480.jpg":"480x640","o_25111683_340.jpg":"340x453","o_25111683_220.jpg":"220x293","h_25111683_1280.jpg":"1280x854","h_25111683_1024.jpg":"1024x683","h_25111683_640.jpg":"640x427","h_25111683_480.jpg":"480x320","h_25111683_340.jpg":"340x227","h_25111683_220.jpg":"220x147","pp_25111683_1280.jpg":"1280x1628","pp_25111683_1024.jpg":"1024x1303","pp_25111683_640.jpg":"640x814","pp_25111683_480.jpg":"480x611","pp_25111683_340.jpg":"340x432","pp_25111683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3030","hd_24916695_1920.jpg":"1920x1080","k_24916695_1280.jpg":"1280x1280","k_24916695_1024.jpg":"1024x1024","k_24916695_640.jpg":"640x640","k_24916695_480.jpg":"480x480","k_24916695_340.jpg":"340x340","k_24916695_220.jpg":"220x220","o_24916695_1280.jpg":"1280x2020","o_24916695_1024.jpg":"1024x1616","o_24916695_640.jpg":"640x1010","o_24916695_480.jpg":"480x757","o_24916695_340.jpg":"340x536","o_24916695_220.jpg":"220x347","h_24916695_1280.jpg":"1280x854","h_24916695_1024.jpg":"1024x683","h_24916695_640.jpg":"640x427","h_24916695_480.jpg":"480x320","h_24916695_340.jpg":"340x227","h_24916695_220.jpg":"220x147","pp_24916695_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916695_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916695_640.jpg":"640x814","pp_24916695_480.jpg":"480x611","pp_24916695_340.jpg":"340x432","pp_24916695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_24916686_1920.jpg":"1920x1080","k_24916686_1280.jpg":"1280x1280","k_24916686_1024.jpg":"1024x1024","k_24916686_640.jpg":"640x640","k_24916686_480.jpg":"480x480","k_24916686_340.jpg":"340x340","k_24916686_220.jpg":"220x220","o_24916686_1280.jpg":"1280x906","o_24916686_1024.jpg":"1024x724","o_24916686_640.jpg":"640x453","o_24916686_480.jpg":"480x339","o_24916686_340.jpg":"340x240","o_24916686_220.jpg":"220x155","h_24916686_1280.jpg":"1280x854","h_24916686_1024.jpg":"1024x683","h_24916686_640.jpg":"640x427","h_24916686_480.jpg":"480x320","h_24916686_340.jpg":"340x227","h_24916686_220.jpg":"220x147","pp_24916686_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916686_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916686_640.jpg":"640x814","pp_24916686_480.jpg":"480x611","pp_24916686_340.jpg":"340x432","pp_24916686_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38388665 Threads: 5 Questions: 7097395202 Slow queries: 3300287 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608332566 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 42 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/kako-je-i-kada-zaista-nastala-hrvatska-drzava-i-kakva-je-uloga-velike-bitke-na-kupi-i-sraza-knezeva-borne-i-ljudevita-1299437 [printLink] => /mozaik/panorama/kako-je-i-kada-zaista-nastala-hrvatska-drzava-i-kakva-je-uloga-velike-bitke-na-kupi-i-sraza-knezeva-borne-i-ljudevita-1299437?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 720223 [name] => Knez Ljudevit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-18 16:03:33 [main_article_id] => 0 [alias] => knez-ljudevit [link] => /tag/knez-ljudevit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 720224 [name] => Knez Borna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-18 16:03:33 [main_article_id] => 0 [alias] => knez-borna [link] => /tag/knez-borna ) [2] => stdClass Object ( [id] => 720225 [name] => Bitka na Kupi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-18 16:03:33 [main_article_id] => 0 [alias] => bitka-na-kupi [link] => /tag/bitka-na-kupi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 719854 [name] => Srednjovjekovna Hrvatska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-15 13:57:37 [main_article_id] => 0 [alias] => srednjovjekovna-hrvatska [link] => /tag/srednjovjekovna-hrvatska ) [4] => stdClass Object ( [id] => 720226 [name] => Bizant [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-18 16:03:33 [main_article_id] => 0 [alias] => bizant [link] => /tag/bizant ) [5] => stdClass Object ( [id] => 720227 [name] => Osnivanje Hrvatske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-18 16:03:33 [main_article_id] => 0 [alias] => osnivanje-hrvatske [link] => /tag/osnivanje-hrvatske ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD STOLJEĆA DEVETOG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je i kada zaista nastala hrvatska država? I kakva je uloga velike bitke na Kupi i sraza kneževa Borne i Ljudevita [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/25111688.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Baranić/Cropix [mainImageDesc] =>

Opsade gradova, borbe na život i smrt

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/25111688.jpg [title] => Ante Baranić/Cropix

Opsade gradova, borbe na život i smrt

 

 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/25111683.jpg [title] =>

Kip kneza Borne

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/24916695.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Ovo je oruže hrvatskih ratnika u srednjem vijeku izloženo u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/17/24916686.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Veliki sraz kneževa Borne i Ljudevita bio je presudan za budućnost Hrvatske

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

‘Od stoljeća sedmog...‘. E da, tako ide ona pjesma... Hrvati i Hrvatska, kada je zapravo počela hrvatska državnost, je li to mitsko stoljeće sedmo Hrvatima donijelo i državu u onodobnom smislu tog pojma.

Državnost je zapravo započela stvaranjem hrvatskih kneževina u 7. stoljeću i stvaranjem samostalne Hrvatske koja je utemeljena u 9. stoljeću. Iza ove pravne definicije zapisane u Hrvatskome ustavu krije se ozbiljni argumenti kako hrvatska državnost postoji i od stoljeća sedmog i od stoljeća devetog. Iza svega se krije i priča o dvojici hrvatskih državnika koji su za stvaranje države uspješno koristili i diplomaciju i mač.

Promatrajući dugu tradiciju hrvatske državnosti cijenjeni emigrantski povjesničar fra Dominik Mandić smatra kako vjerodostojni izvori govore da se kršćanstvo među Hrvatima počelo širiti u 7. stoljeću za papinstva Ivana IV. (rodom je bio iz Zadra ili Salone). U takvim okolnostima bilo bi povijesno čudo da su Hrvati tijekom 7. i 8. stoljeća ostali pogani koji bez vizije stvaranja vlastite države. U prilog tome govori činjenica da su pape kasnijim hrvatskim vladarima pisali kako su "oci vaši" primili kršćanstvo, što je diplomatski izraz koji se odnosio na pretke koji su se nedugo nakon doseljenja okrenuli papi i Rimu.

Ovakva logika sasvim je u skladu sa srednjovjekovnom praksom kada je izgradnja država bila izravno povezana sa Crkvom, o čemu svjedoči franački vladar Karlo Veliki koji je u suradnji s papom htio obnoviti Rimsko Carstvo i time položio temelje današnje Europe, kao i činjenica da je današnja Engleska utemeljena nakon što je kralj Alfred Veliki u 9. stoljeću porazio vikinške osvajače i priveo ih kršćanstvu. Zakulisni tvorac moderne Francuske bio je opat Sugerije koji je u 12. stoljeću bio savjetnik kralja Louisa VI.

Iako su Hrvati svoju državu i naciju u srednjem vijeku gradili pod utjecajem Crkve tadašnje politike i državotvornosti nije moglo biti bez diplomacije, mača i krvavih ratova.

Zavirujući iza kulisa toga doba ekspert za povijest srednjega vijeka sa Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić je u svojoj knjizi "Hrvatska u karolinško doba" opisao kako su knez Borna i njegov suparnik knez Ljudevit započeli tisućljetnu avanturu hrvatske državnosti.

---

image

Opsade gradova, borbe na život i smrt

 

 

Ante Baranić/Cropix
---

Započela je u doba ratova i migracija krajem 8. i početkom 9. stoljeća kada je prostor između današnje Austrije i današnje Grčke bio u stanju vrenja i kada su dva velika carstva, Franačka na zapadu i Bizant na istoku, vodili rat za prevlast nad područjem koje će ubrzo postati Hrvatska. Među brojim slavenskim plemenima najpoznatiji su bili Hrvati koji su, pod vojskovođom koji je ostao zapamćen kao Vojnimir, počeli dominirati i stvarati svoje nacionalno ime. To je bilo sasvim u skladu sa tadašnjom praksom da se plemena odnosno plemenski savezi, koje je povezivalo uvjerenje o zajedničkom krvnom podrijetlu stvaraju oko uspješnog vojskovođe. Hrvatske plemenske vojskovođe koje su došle iza Vojnimira očito su bile podjednako uspješne. Jedan od njih je bio knez Višeslav koji je krajem 8. stoljeća vjerojatno primio kršćanstvo.

Za hrvatsku povijest se najvažnijim pokazao knez Borna koji je, iako u vanjskoj politici vjerni službenik Franaka, u unutrašnjoj politici stvorio jaku kneževinu iz koje je kasnije izrasla ujedinjena Hrvatska. Donekle sličan bio je Ljudevit Posavski u panonskom dijelu Hrvatske koji je oko sebe okupio šaroliki savez plemena i čije su političke veze sezale dosta na zapad,ali i na jugoistok današnje Europe.

Zbog različite vizije vanjske politike i različitog zemljopisno-strateškoga položaja njihovih kneževina dva prva hrvatska poznata državnika, diplomatični Borna i pobunjeni Ljudevit, su ukrstili mačeve i tako započeli tisućljetnu pustolovinu hrvatske politike.

Prema onome što znamo Borna je bio vojni zapovjednik pogranične kneževine rangiran blizu dna službene franačke carske hijerarhije. Ipak, on nije bio sasvim ovisan o milosti franačkog cara jer je terenu imao vlastitu političku bazu. Bio je samostalni vladar primorske kneževine Hrvatske i više puta se pojavljivao na franačkim državnim saborima. Zato ne čudi što, je koristeći zaštitu franačkog cara, ali i oružje iz franačkih vojnih arsenala, gradio i učvršćivao temelje svoje kneževine koja je stotinu godina iza njegove smrti postala temelj ujedinjene Hrvatske.

---

image

Kip kneza Borne

---

Ovaj Bornin pragmatični politički projekt je ugrožavao karizmatični pobunjenik Ljudevit Posavski. On je, slično kao i Borna bio dio franačkog pogranično vojnog sustava prema bizantskom jugoistoku.

No, za razliku od Borne, on svoju vlast nije uspio utvrditi toliko da ju je mogao ostaviti u baštinu nasljednicima. Također, stanovništvo njegove kneževine vjerojatno su činile šarolike slavenske zajednice kojima nije uspio nametnuti jedinstveno narodno ime. Vladao je kao karizmatični vojskovođa koji je oko sebe okupio pripadnike plemenskih elita nezadovoljnih postupcima franačke vlasti.

Nakon što je franački car na državnom saboru zanemario njegove pritužbe, Ljudevit je svoje pristalice poveo u vojnu pustolovinu, kojom je isprva htio iznuditi ustupke, ali koja se vrlo brzo pretvorila u otvoreni rat protiv moćne Franačke.

Iako je Ljudevit na kraju poražen, njegov vojno-politički genij je bio toliki da je Francima zadao dosta muke. Stoga su onodobni franački kroničari na ovog pobunjenika na istočnoj granici carstva potrošili dosta tinte, otvarajući time veliki prozor u hrvatsku povijest. Kroz taj kroničarski prozor može se vidjeti bitka na Kupi, prvi naš zabilježeni ratni sukob.

U pozadini ove bitke bila je činjenica da je Ljudevitova pobuna značila je da Borna kao vjerni franački službenik mora uzeti oružje i krenuti u pohod protiv svoga sjevernog susjeda. No, Ljudevit nije mirovao nego je napao franačke posjede na zapadu, a onda je krenuo u pohod na jug s ciljem da stigne do bizantskih gradova na Jadranu koji su mu mogli biti saveznici. Ovaj pohod, u koji je Ljudevit vjerojatno krenuo u rano ljeto godine 819. bio je toliko uspješan da je zamalo "pomeo" Bornu i njegovu kneževinu.

---

image

Ovo je oruže hrvatskih ratnika u srednjem vijeku izloženo u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

Paun Paunović/Cropix
---

Naime, Borna je u bitci na rijeci Kupi ne samo doživio vojni poraz, nego je zamalo poginuo jer su u odlučno trenutku bojište napustili vojnici iz plemena Gačana koji su činili lijevo krilo njegove vojske.

Iako se u povijesnim knjigama često govori o izdaji ili čak o pobuni Gačana stvarnost je bila drukčija. Naš međunarodno poznati znanstvenik Radoslav Katičić smatra da su Gačani, sukladno važećim plemenskim običajima toga doba, odlučili otići kući jer su smatrali da je Ljudevit preopasan protivnik i jer im je na živce išla Bornina sve čvršća kneževska vlast. Iako je knez Borna kasnije vojno kaznio Gačane i prisilio ih na poslušnost, u odlučnom trenutku bitke na Kupi njegova se vojska raspala i pobjegla s bojišta, a on je svoj život mogao zahvaliti činjenici da ga je u zadnji čas spasila njegova tjelesna garda. Nakon ove pojede Ljudevit Posavski je krenuo u dugi rat protiv Franačke.

Četiri godine nakon bitke na Kupi za Franačko Carstvo su bile vrlo neugodne jer se Ljudevit pokazao vrlo opasnim protivnikom. U šumama hrvatskog dijela Panonije Ljudevit je vrlo uspješno vodio gerilski rat protiv puno jače franačke vojske. Uz to imao utjecajne saveznike među kojima je bio patrijarh Fortunat iz sjeverne Italije koji je pred bijesom Franaka zbog potpore Ljudevitu, pobjegao u Bizant.

Za Franke je veliki problem bila činjenica što je usred rata s Ljudevitom umro njihov vjerni hrvatski saveznik Borna. Situacija je jedno vrijeme bila toliko ozbiljna da se franački carski vrh bojao da će se u pobunu umiješati i Bizant.

---

image

Veliki sraz kneževa Borne i Ljudevita bio je presudan za budućnost Hrvatske

Paun Paunović/Cropix
---

Stoga je franačka vojska taktikom koja je kasnije nazvana "spaljena zemlja" uništila Ljudevitovu kneževinu. Poraženi hrvatski panonski knez najprije je pobjegao na istok, a onda je 823. iznenada došao u Primorsku Hrvatsku kod Ljudemisla, ujaka pokojnog kneza Borne. Sukladno političkoj praksi tadašnje Europe Ljudmisl je poraženog pobunjenika najprije ugostio, a onda ga dao ubiti. U pozadini svega je bila računica da će na taj način od Franaka dobiti dopuštenje da primorsku Hrvatsku proširi na sjever, pothvat koji je tek stoljeće kasnije ostvario kralj Tomislav.

Nakon Ljudevitove smrti Panonija je ostala posebna kneževina koja je priznavala vrhovnu vlast kneževa iz primorske kneževine Hrvatske koji su u 9. stoljeću izvojevali potpunu državnu samostalnost. Pri tome su koristili veze sa papom u Rimu i politički plesali između dva velika carstva, Bizanta i Franačke u čemu su se posebno istakli knezovi Trpimir i Branimir.

---

Trebamo li ipak, pjevati od stoljeća devetog

Iako autor ovih redaka voli zapjevati pjesmu "Od stoljeća sedmog" mnogo ozbiljnih povjesničara smatra da priča o tome kako su Hrvati u svoju današnju domovinu došli u 7. stoljeću na poziv iz bizantskog cara iz Carigrada nije sasvim točna. Ta priča potječe iz pera bizantskoga cara-pisca Konstantina Porfirogeneta koji je kroz pripovijedanje laskavih priča o Hrvatima u 10. stoljeću htio poboljšati povijesni image svoga carstva koje je u 7. stoljeću bilo jako oslabljeno i nije imalo snage zapovijedati Hrvatima.

Mladen Ančić i prije njega Lujo Margetić, koji je "pomicanjem" doseljenja svojevremeno podigao veliku akademsku prašinu, smatraju da dolazak Hrvata u novu domovinu nije bio moguć do trenutka kada je franački car Karlo Veliku krajem 8. stoljeća skršio moć Avara u Panoniji jer su oni našim precima smetali da se iz okolice današnjeg Krakowa spuste u novu domovinu na Jadranu.

Iako je priča o doseljenju Hrvata u 7. stoljeću zapisana u Hrvatskom ustavu i iako ima ozbiljnog zagovornika u liku cijenjenog emigrantskoga povjesničara fra Dominika Mandića valja razmisliti o mogućnosti da omiljenu domoljubnu pjesmu zapjevamo sa stihovima "od stoljeća devetoga".

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Baranić/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Ante Baranić/Cropix

Opsade gradova, borbe na život i smrt

 

 


Kip kneza Borne

Paun Paunović/Cropix

Ovo je oruže hrvatskih ratnika u srednjem vijeku izloženo u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

Paun Paunović/Cropix

Veliki sraz kneževa Borne i Ljudevita bio je presudan za budućnost Hrvatske

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/kako-je-i-kada-zaista-nastala-hrvatska-drzava-i-kakva-je-uloga-velike-bitke-na-kupi-i-sraza-knezeva-borne-i-ljudevita-1299437 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eda8b7ab40ed3bd9b6862f2efba872cf01e8dd07 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+i+kada+zaista+nastala+hrvatska+dr%C5%BEava%3F+I+kakva+je+uloga+velike+bitke+na+Kupi+i+sraza+kne%C5%BEeva+Borne+i+Ljudevita&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fkako-je-i-kada-zaista-nastala-hrvatska-drzava-i-kakva-je-uloga-velike-bitke-na-kupi-i-sraza-knezeva-borne-i-ljudevita-1299437 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fkako-je-i-kada-zaista-nastala-hrvatska-drzava-i-kakva-je-uloga-velike-bitke-na-kupi-i-sraza-knezeva-borne-i-ljudevita-1299437 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD STOLJEĆA DEVETOG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaOD STOLJEĆA DEVETOG

Kako je i kada zaista nastala hrvatska država? I kakva je uloga velike bitke na Kupi i sraza kneževa Borne i Ljudevita

Piše Tihomir Rajčić
18. lipnja 2023. - 16:03

‘Od stoljeća sedmog...‘. E da, tako ide ona pjesma... Hrvati i Hrvatska, kada je zapravo počela hrvatska državnost, je li to mitsko stoljeće sedmo Hrvatima donijelo i državu u onodobnom smislu tog pojma.

Državnost je zapravo započela stvaranjem hrvatskih kneževina u 7. stoljeću i stvaranjem samostalne Hrvatske koja je utemeljena u 9. stoljeću. Iza ove pravne definicije zapisane u Hrvatskome ustavu krije se ozbiljni argumenti kako hrvatska državnost postoji i od stoljeća sedmog i od stoljeća devetog. Iza svega se krije i priča o dvojici hrvatskih državnika koji su za stvaranje države uspješno koristili i diplomaciju i mač.

Promatrajući dugu tradiciju hrvatske državnosti cijenjeni emigrantski povjesničar fra Dominik Mandić smatra kako vjerodostojni izvori govore...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 21:03