StoryEditorOCM
PanoramaEVA MARIE SAINT

Jedna od posljednjih zvijezda zlatnog doba Hollywooda slavi 100. rođendan: dobila je Oscara odmah za prvu ulogu

Piše Marko Njegić
4. srpnja 2024. - 07:00

Jedna od posljednjih sjajnih zvijezda ”zlatnog doba Hollywooda” još uvijek je s nama i slavi okrugli stoti rođendan. Ona je Eva Marie Saint i može se pohvaliti titulom najstarije članice američke Akademije.

Rođena 4. srpnja davne 1924. u Newarku (New Jersey), Eva je karijeru započela na radiju, kazalištu i televiziji prije nego što se prebacila na film. Debitirala je pred filmskom kamerom 1954. u dobi od 30 godina, ali bio je to debi za anale kinematografije.

Eva je nastupila pored legendarnog Marlona Branda u vrhunskoj drami ”Na dokovima New Yorka” Elije Kazana i odmah osvojla Oscara za sporednu ulogu kao Edie Doyle.

image

S Marlonom Brandom u klasiku ‘Na dokovima New Yorka‘

Columbia Pictures Corporation/Collection Christophel Via Afp

Scene s Edie i bivšim boksačem Terryjem Malloyjem srce su filma ”On The Waterfront” zahvaljujući izvanrednim glumcima i njihovoj kemiji. Iako, dakle, nije igrala glavnu ulogu, njezin lik je moralni centar priče i Kazanov klasik ne bi bio isti bez nje: Eva je, k tome, bila magnetična u crno-bijelim krupnim planovima i gledatelj je jedva čekao da se pojavi u kadru.

No, već je u trećem filmu, također drami ”A Hatful Of Rain” Freda Zinnemana, Evino ime bilo prvo navedeno na plakatu, što joj je sigurno puno značilo s obzirom da je iste 1957. pala u drugi plan iza partnerice Elizabeth Taylor u ”Raintree County”, kao i dvije godine ranije u ”The Sandpiper”.

Iz dramskih filmova Evu je izvukao redateljski majstor Alfred Hitchcock i dao joj nezaboravnu ”against type” ulogu fatalne i glamurozne hičkokovske plavuše u trileru ”Sjever-sjeverozapad” (1959.), snimljenom u technicoloru u kojem je njezina radijantnost došla do punog izražaja.

Grace Kelly je bila ljepša, no Eva je možda i esencijalna hičkokovska plavuša, arhetipski hladna, ali i – topla. Kao misteriozna Eve Kendall, glumica je zavodila ne samo Caryja Granta nego i gledatelja, naročito u seksi sceni ambijentiranoj u kupe vlaka s puno dijaloških dvosmislenosti.

Na račun uspjeha ”North by Northwest”, Eva je mogla postati megazvijezda, najveća u Hollywoodu tog doba, posebice kad je i s Paulom Newmanom glumila u ”Egzodusu” (1960.), no odlučila je prorijediti filmske nastupe i posvetiti se familiji.

U konačnici je tijekom 75-godišnje karijere snimila svega 20-ak filmova (bila je Supermanova zemaljska majka u jednoj od zadnjih uloga), ali najmanje dva, ”Na dokovima New Yorka” i ”Sjever-sjeverozapad”, imaju istaknuto mjesto u povijesti sedme umjetnosti, kao i njezine posebne uloge. ”Kako djevojka poput tebe može postati djevojka poput tebe?”, pitao ju je Grant u ”North By Northwest”. ”Sreća, valjda”, odgovorila je. Sretan rođendan, Eva.

image

Bila je zemaljska majka Supermana u jednoj od zadnjih uloga

Warner Bros./legendary Enterta/Collection Christophel Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 07:02