StoryEditor
PanoramaGROZNICA IZBORNE NOĆI

Ivana Brkić Tomljenović: ‘Naša politika podsjeća na showbiz, zanimljivi su sugovornici oni koji se ne boje reći što misle, a takvih je premalo!‘

Piše Anita Matić
16. svibnja 2021. - 14:56

Pred nama su uvijek zanimljivi i za neke gradove poput Splita nikada neizvjesniji izbori... Informativna ekipa Nove TV intenzivno se priprema za prvu rundu lokalnih izbora... A među njima je i "informativka od formata" - Ivana Brkić Tomljenović, koja se tijekom svog dugogodišnjeg rada na nekoliko TV postaja profilirala u izvještavanju i praćenju najvažnijih događaja u političkoj i ekonomskoj sferi. U izbornij noći sa Sabinom Tandarom Knezović vodit će specijalnu emisiju.

Nadolazeća nedjelja će vama i vašoj ekipi sigurno biti živo ludilo. Što nas sve očekuje na Novoj u izbornoj noći i kako izgledaju vaše pripreme?
- Izborni dan je uvijek ludnica u svakoj redakciji, a na televiziji posebno zbog niza priprema koje treba obaviti kako bi emisija bila savršena, i tehnički i sadržajno. Tijekom cijelog dana reporteri će pratiti izborni dan i kroz informativne emisije našim gledateljima donositi najvažnije informacije. Izlazne ankete, kao projekcije rezultata koje svi uvijek s nestrpljenjem očekuju, Nova TV će objaviti točno u 19 sati, nakon zatvaranja birališta. Naravno, pratit ćemo rezultate i Državnog izbornog povjerenstva, kako budu stizali, te ih objavljivati i komentirati u emisiji s brojnim zanimljivim gostima.

Dosta je novih političkih lica izronilo, tu su i neka stara... Evo, konkretno za Split - kakva su vam predviđanja, koji bi kandidat, po vašemu mišljenju, najlakše mogao ući u drugi krug? Da morate reći jednog, koji bi on bio?
- Izborna utrka u četiri najveća grada nikad nije bila zanimljivija. U Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu čekaju nas promjene, moguće i sasvim nova lica. U Splitu je posebno tijesno, prema posljednjem istraživanju Dnevnika Nove TV o raspoloženju birača, možemo naslutiti da nas čeka zanimljiva i napeta izborna noć. Vice Mihanović zasad se iskristalizirao kao vodeći u toj utrci, a bitka za drugo mjesto vodi se između Ivice Puljka i Željka Keruma. No, ulazimo u sami finiš kampanje. Sad je svim kandidatima važno ubaciti u najvišu brzinu i iznenađenja u poretku su uvijek moguća. Bilo bi nezahvalno davati prognoze, jer su neki kandidati u okviru statističke pogreške.

Informativa vam je u krvi, njome se bavite već "sto godina", što na Novoj, Al Jezzeri, RTL-u... Imali ste priliku u profesionalnom smislu upoznati naše političke uzdanice; tko je među njima uvijek zanimljiv i dobar sugovornik, a tko se najviše "migolji" i pokušava skrenuti s teme?
- Zanimljivi su sugovornici oni koji su retorički dosta jaki. Ljudi koji vrlo jasno artikuliraju svoje stavove, pogotovo oni koji se ne boje reći što misle. A takvih je, nažalost, u našem političkom i društvenom životu premalo.

image
NOVA TV PRESS


Poruka za Milanovića i Plenkovića


Koja su vam najljepša, ali i najstresnija profesionalna iskustva?
- U najljepša profesionalna iskustva ubrajam brojna putovanja, na kojima kao novinar imate priliku zaviriti u mjesta i upoznati ljude, do kojih kao običan turist ne možete doći. Edukacije koje sam prošla, sve to ostavi lijep i neizbrisiv trag. Jako mi je važno i s kim radim, a i prijateljstva promjenom posla ne prekidam. Kao najstresnije iskustvo izdvojila bih iznenadnu ostavku Ive Sanadera 2009. Doslovce sam za dva sata, nakon što sam se izvukla iz kreveta, bila na live poziciji i odradila višesatni program uživo, koji je, kao i događaji koji su uslijedili, šokirao nas sve.

Jeste li se zasitili informativnog sektora; jeste li razmišljali kada o promjeni redakcije ili možda promjeni posla?
- Informativa mi je u krvi, tako da se ne mogu zamisliti da pratim, primjerice, estradu. Iako i naša politika ponekad podsjeća na showbiz. A o promjeni profesije zasad nisam razmišljala.

image
Ivan Kaštelan
NOVA TV PRESS


Da možete birati bilo koju osobu, koga biste rado "priveli" pred svoj mikrofon?
- Više je zanimljivih političara s kojima bih voljela raditi intervju – od Putina, Angele Merkel, Trumpa. Da mi se pruži prilika i da mogu pitati sve što me zanima, pravi zgoditak bio bi i razgovor s članovima britanske kraljevske obitelji.

Verbalna prepucavanja na relaciji Plenković - Milanović postala su svojevrstan mainstream... Tko je po vama u toj "disciplini" uspješniji?
- I Zoran Milanović i Andrej Plenković verbalno su jaki, no po mom mišljenju, bilo bi dobro da svoju energiju i vrijeme ulože u nešto produktivno, od čega će građani imati koristi.


Ivan Kaštelan: O kandidatima znam sve
Izbore u Splitu pratit će poznati reporteri Ivan Kaštelan i Sofija Preljvukić, inače oboje dugogodišnji novinari "Slobodne Dalmacije".
- Ovo će biti moji prvi izbori da ću sudjelovati u programu uživo na Novoj TV. Nakon što već 15 godina svakodnevno pratim lokalnu politiku Splita i Dalmacije, mogu reći da znam sve o kandidatima, mogućim koalicijama nakon izbora i projektima koje su već nebrojno puta obećali“, rekao je Ivan Kaštelan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. kolovoz 2021 19:16