stdClass Object ( [id] => 1294827 [title] => Golemo obiteljsko nasljeđe iz doba Turaka čuva kod svoje kuće Ante Akrap iz Biska - nema cijene za koju bi ga prodali [alias] => golemo-obiteljsko-nasljede-iz-doba-turaka-cuva-kod-svoje-kuce-ante-akrap-iz-biska-nema-cijene-za-koju-bi-ga-prodali [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ante Toni Akrap iz triljskog naselja Bisko je umirovljeni časnik Hrvatske ratne mornarice kojoj je, kako ponosno ističe, bio jedan od osnivača. Ovaj naočiti Bišćanin, kojega je 80-ih godina prošloga stoljeća nemirni duh vodio svijetom i skrasio u Južnoafričkoj Republici, svoje umirovljeničke dane provodi u obiteljskoj kući izrasloj na "Akrapovoj kuli".

U njoj skrbi o ostacima junačkog povijesnog događaja oslobađanja kule Nutjak od Osmanlija, a u čemu je glavnu ulogu imao njegov predak harambaša Marko Akrap. U brizi o tom obiteljskom naslijeđu Anti Toniju pomaže supruga Janine Anne Akrap, Židovka s kojom je u Južnoafričkoj Republici uplovio u bračnu luku i koja mu je rodila pet kćeri i jednog sina.

"Akrapova kula" bila je lijepa katnica, sazidana od kamena žestaca, a datira iz 16. stoljeća. Podigao ju je harambaša Marko Akrap namjenjujući joj ulogu utvrde, čemu i danas nijemo svjedoče tri puškarnice u njenom prizemnom dijelu.

Vanjski izvorni izgled "Akrapove kule" danas se može vidjeti još samo na staroj fotografiji. Naime, cijela "Akrapova kula" uklopljena je u obiteljsku kuću koju je izgradio i koristi Ante Toni Akrap sa suprugom i djecom.

---

image

Vanjski izvorni izgled "Akrapove kule" danas se može vidjeti još samo na staroj fotografiji

Joško Šupić/Cropix
---

U tom obliku "kula" je ostala kao cjelina. U njenom prizemlju s gotovo metar debelim kamenim zidovima, gdje se harambaša Marko Akrap družio i dogovarao s pripadnicima svoje banderije, danas Ante Toni za sličnim dugim stolom okuplja svoju djecu, zetove i unučad, prijatelje i namjernike.

U posebnom dijelu istoga prizemlja, u kojega se ulazi iz glavne prostorije, Ante Toni Akrap čuva artifakte koji su dio kulturno-povijesne baštine bišćanskih Akrapa, triljskog kraja, cijele Cetinske krajine, a i šire.

Događaj koji se zbio unatrag gotovo tri i pol stoljeća

Za Bišćane "Akrapova kula" je nešto što se podrazumijeva samo po sebi. U bližem okruženju za nju malo tko zna i ne obraća naročitu pozornost, ali o "Akrapovoj kuli" i njenom izvornom vlasniku harambaši Marku ipak znaju u Europi i Americi. Događaj koji se zbio unatrag gotovo tri i pol stoljeća i obiteljska događanja u Akrapa od tada do danas povod su ovoj novinskoj priči kroz koju nas vodi domaćin Ante Toni Akrap.

Cetinski kraj je bio pod osmanlijskom vlasti 150 godina, od 1535. do 1686. godine. Turcima su na granici s Mletačkom Republikom posebno važne bile utvrde Čačvina i Nutjak. Kako je turski zulum postajao sve jači i neizdržljiviji lokalni vitezovi kovali su planove o protjerivanju Osmanlija. Nutjakom je zapovjedao Šarac Mamut-aga koji se zaljubio i za sebe pridobio lijepu Jelu, kćerku Gabrijela iz Vojnića.

Mamut-aga je zapovjedio harambašama da mu od raje prikupe i donesu darove za skoru ženidbu. Dok je kod age rasla srdžba što očekivani darovi ne pristižu, u "Akrapovoj kuli" harambaša Marko okupio je harambaše iz Vojnića, Krušvara, Čaporica i Ugljana i s njima dogovorio da agu i njegovu vojnu posadu na Nutjaku "daruju" puščanim prahom i olovom. Tako su i napravili - priča nam Ante Toni Akrap.

---

image

Samo neki od predmeta koje čuva Ante Akrap, a naslijedit će ih zajedno sa skrbi za njih njegov sin

Joško Šupić/Cropix
------
image

Ante Akrap sa suprugaom Janine Anne

Joško Šupić/Cropix
---

Vitez Marko znao je da turske posade Nutjaka i Čačvine jedna drugoj priskaču u pomoć, kada to ustreba. Poziv se upućivao paljenjem vatre. Znajući za to, harambaša Akrap jednog pripadnika svoje banderije poslao je da se prišulja kuli na Čačvini i kad se spusti noć zapali vatru.

Nedaleko od Nutjaka, uzvodno s druge strane Cetine u klancu Jadikovcu, postavljena je stupica. Kada su s kule Nutjak vidjeli vatru kod kule Čačvina Šarac Mahmut-aga je, ne časeći, poveo svoju vojsku u pomoć posadi Čačvine. U Nutjaku je ostala samo straža. Čim su Mahmut-aga i njegovi janjičari pregazili Cetinu i zašli u klanac Jadikovac sinule su i pokosile ih najprije puške kremenjače, poslije njih kubure, a na kraju i sablje kojima sasjekoše aginu vojsku. Sam aga, ranjen, uspio je pobjeći do Vojnića, gdje ga je Jela skrivala i vidala mu rane.

Pritom joj se zakleo da će je čim ozdravi vjenčati, tu ostati i kršćaninom postati. Zakletvu je ispunio pa je s Jelom dobio desetero djece. Za to vrijeme mala skupina Akrapovih sljedbenika lako je savladala stražu i osvojila kulu Nutjak u koju od tada više nikada nije stupila noga nekog Osmanlije.

Sve iz kule što je pripadalo Šarac Mahmut-agi vitezovi su darovali svojemu zapovjedniku harambaši Marku Akrapu: aginog konja, pokrivač za konja, ukrašeno kožno sedlo, slonovaču ukrašenu rubinima, puške, kubure, bodež, sablju, bakreno posuđe i nakit.

Napisana je i pjesma

O tome kako je Šarac Mahmut-aga izgubio Nutjak napisana je pjesma kojoj se autorstvo pripisuje fra Andriji Kačiću Miošiću, znamenitom Starcu Milovanu. Prijepis pjesmarice s tom pjesmom i popis članova obitelji koje su sačinjavale banderiju kojom je zapovjedao harambaša Marko Akrap dobiveni su od franjevaca iz njihove arhive u Zadru.

Harambaša i njegovi nasljednici imali su nizvodno od Nutjaka na rijeci Cetini mlinice vodenice. Poslije smrti harambaše Marka mnogi su kidisali na vrijedne agine predmete. Stoga su harambašini potomci sve vrijedne artefakte skrili u tajnom dijelu vodenice i tu ih čuvali stoljećima. Unutar obitelji važio je nepisani zakon da se o tom Markovu nasljeđu skrbi onaj tko bude živio u "Akrapovoj kuli".

---

image

Presnimka Kurana iz kule Nutjak koji je na kraju završio kao poklon u posjedu jednog uglednog muslimana
 

Joško Šupić/Cropix
------
image

U zidovima kuće Akrapovih i danas se nalaze puškarnice

Joško Šupić/Cropix
------
image

Artefekt iz doba turskih osvajanja

Joško Šupić/Cropix
---

Došao red na Antu da skrbi o nasljeđu

- Tako je red da skrbim o nasljeđu Marka Akrapa došao i na mene. Većina tih vrijednih predmeta je na okupu, ovdje u "Akrapovoj kuli". Dio je, međutim, otuđen. Za vrijeme 2. svjetskog rata, 1943. godine, "Akrapova kula" je zapaljena. Agino sedlo i pušku duge pozlaćene cijevi tom je prigodom oteo jedan pripadnik Mosorskog odreda, rodom iz Mravinaca. Oteto nismo uspjeli vratiti iako je moj pokojni otac Marko bio u partizanima. Kuća je poslije rata obnovljena - priča Ante i nastavlja:

- Tijekom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, za vrijeme Titove Jugoslavije, dolazili su iz Narodnog muzeja u Beogradu i tražili da otkupe staro oružje iz ostavštine harambaše Marka Akrapa. Mojemu pokojnom ocu nudili su novčani iznos kojim je u to vrijeme mogao kupiti veći stan u Splitu. Nije, naravno, pristao jer emotivna vrijednost koju za obitelj Akrap, nasljednike harambaše Marka Akrapa, imaju ovi predmeti veća je od bilo kojega novčanog iznosa.

Ima još jedan predmet koji više nije u zbirci. Radi se o aginoj svetoj knjizi Kuran kojoj su stručnjaci procijenili starost na preko 450 godina. Mi smo kršćani katolici i ona za nas nije imala posebnu emotivnu vrijednost. Ni Kuran nismo prodali već smo ga darovali jednom prijatelju koji ga je, kao neizmjernu vrijednost, darovao jednom uglednom muslimanu - kaže nam čuvar harambašine dragocjene ostavštine.

Pitamo domaćina kako "Akrapova kula" i artefakti koji se u njoj čuvaju nisu na popisu kulturno-povijesnih dobara grada Trilja?

---

image

Marko Akrap Arambaša - presnimka crteža
 

Joško Šupić/Cropix
------
image

Janine Anne Akrap s jednim od vrijednih predmata iz obiteljske zbirke
 

Joško Šupić/Cropix
---

- Gradskim vlastima Trilja svojevremeno sam uputio pismo na tu temu, ali nikakvog odgovora nisam dobio. Njih, očito, ne zanima povijest "Akrapove kule", harambaše Marka Akrapa i njegovih potomaka, sve do današnjih vremena. Ali se za to povijesno nasljeđe znade u svijetu, ponajprije među razasutim Hrvatima, a i druge zanima. Tako je prije desetak godina ovdje došla skupina turista iz Amerike, iz Chicaga, gdje više od stotinu godina djeluje katolička župa "Gospa Sinjska", pa i New Yorka. Kao potomci Hrvata iz Cetinske krajine oni su bili u razgledu kula Čačvina i Nutjak pa nisu željeli propustiti priliku posjetiti i razgledati "Akrapovu kulu" harambaše Marka Akrapa. Iznenadio sam se koliko dobro poznaju povijest Cetinske krajine i Hrvatske, a nitko od njih nije govorio hrvatski jezik. Od tada gotovo svake godine neki od njih se vraćaju i dovode nove goste.

Došla je i jedna grupa iz Poljske, mislim da su povjesničari i rade nekakvo istraživanje za Europsku Uniju. Poljaci su posebno ponosni na sve ljude koji su u bitkama s Osmanlijama izišli kao pobjednici jer je njihov kralj, poznato je, u bitci kod Beča, kada je u Beč već bila ušla vojska Osmanskog carstva, došao sa 60 tisuća vojnika i 7 tisuća konjanika i porazio Osmanlije zaustavljajući njihovo osvajanje Europe. Svi ovi strani gosti do u detalje razgledaju debele zidove, voltove, puškarnice i sve sačuvane predmete, ponajprije staro oružje, iz vremena harambaše Marka Akrapa - beki njegov potomak.

Imate sina - hoće li on poslije vas biti čuvar sjećanja na harambašu Marka Akrapa?

- Moj Mike-Boško, koji je dobio ime po djedu po majci i mojemu stricu Bošku-Cici, voli sve ovo, zanima ga i vjerujem da će ostati živjeti ovdje u "Akrapovoj kuli" i biti čuvar obiteljskog sjećanja.

Potomci iz loze Marka Akrapa imali su značajne uloge u povijesti ovoga sela?

- Petar Akrap, sin harambaše Marka, koji je također bio harambaša, sagradio je u Bisku crkvu sv. Mateja. To stoji zapisano ortografijom na crkvenom pročelju, a datirano je 7. svibnja 1753. godine. Harambaša Petar sagradio je crkvu sa župnikom don Nikom Bulatom, kapelanom don Antom Pavelićem i župljanima.

---
image

Antin stric Boško Akrap Cico

Joško Šupić/Cropix
---Stric platio glavom što je spasio selo

U obitelji s posebnim pijetetom spominjete još jednog potomka harambaše Marka, Boška Akrapa zvanog Cico?

- To je moj pokojni stric, alkar koji je trčao Sinjsku alku 1944. godine, jedinu održanu za vrijeme NDH. Njemu su napakirali atribut "narodnog neprijatelja" pa je strijeljan. Bio je proglašen krivim jer je spasio selo od SS divizije Prinz Eugen. Poslije pokolja kojega su napravili u Donjem Docu pripadnici te zloglasne njemačke postrojbe krenuli su prema našem selu. Moj stric Cico s još nekoliko ljudi iz sela krenuo im je u susret. Kada se sastao sa zapovjednikom ovaj je pitao otkuda im hrabrost stati pred njih, znaju li što su oni učinili. Na te njegove riječi moj stric je kazao da je Bisko hrvatsko kršćansko selo, mirnih i siromašnih seljaka. Njemački zapovjednik je na to uzvratio da će se njegovi vojnici zadržati u selu, odmoriti, ali ako opali samo jedan metak da će ih sve pobiti. Nikakve paljbe nije bilo pa su njemački vojnici otišli, a selo je ostalo pošteđeno. Poslije rata nove vlasti, prije bih rekao oni iz neposredne blizine koji su mojega strica imali na zubu, optužili su Cicu tvrdeći da je surađivao s Njemcima. Da je bio njihov, jer da nije sigurno bi ga ubili, a selo spalili i mještane pobili. Stricu je bio kum Vice Buljan. Kada je osuđen na smrt njegova mater, baba Marija, otišla je do Vice moliti ga da spasi Cicu. Kako je kasnije puno puta baba pričala, Vice je želio pomoći, ali je ostao nemoćan. Priznajući da nije mogao ništa napraviti kazao je kako su optužbe bile takve da bi Cici oduzeli 12 glava, da ih je imao.

---

Sve obitelji harambašine banderije

Harambaša Marko Akrap zapovjedao je banderijom koju je sačinjavalo 37 obitelji s 209 članova. Obitelji su imale 22 prezimena od kojih je do danas u Bisku sačuvano 14: Akrap, Sučić, Strikić, Dadić, Janković, Vrgoč, Čaić, Pranić, Bulatović (Bulat), Đonlić, Kovačević, Bradarić, Terzić i Anđelić. U sastavu banderije bila su upisana ukupno 23 imena, samo muška i to Mijo (9 puta), Ivan (8), Mate (7), Marko i Vid (5), Petar, Stipan i Jakov (4), Antun, Ilija, Jure i Nikola (2), a po jednom se navode Frano, Božo, Tadija, Dominik, Pavao, Šimun, Toma, Luka i Teodor.

---

---

image

Jedan od vrijednih predmeta iz Akrapove zbirke

Joško Šupić/Cropix
---

---

Branitelji iz ‘Bumeranga‘

Ante Toni Akrap priča kako se iz Južnoafričke Republike vratio sa suprugom i kćerkom Michele, koja je danas poduzetnica, 1990. godine, uoči prvih demokratskih izbora.

- Živio sam u Splitu i sa skupinom prijatelja sastajao se u tadašnjem kafiću "Bumerang". Kada je počela velikosrpska agresija ta naša skupina odlučila se dragovoljno priključiti obrani Hrvatske i nazvali smo se po imenu kafića. Potom sam bio među osnivačima HRM-a, a onda u okviru HRM-a 73. bojne vojne policije. Ranjen sam na širem prostoru Maslenice 1993. godine. Do 1996. godine bio sam djelatni časnik HRM-a, a onda sam otišao u mirovinu.

---

---

image

Među artefektima iz Akrapove zbirke ima i nakita

Joško Šupić/Cropix
---

---

Kneževi gavrani

Gradnju utvrde Nutjak krajem 15. stoljeća pokrenuo je poljički knez Žarko Dražojević radi obrane sjeverne granice svoje kneževine. U njeno krunište ugnijezdili su se gavrani koje je pri svakom obilasku utvrde knez redovito hranio, a po povratku iz brojnih bitaka zajedno s njima jeo sirovo meso.

Dresirani, gavrani su kružnim letovima oko Nutjaka i kreštanjem upozoravali kneza na prisustvo neznanaca. Kada je 1508. godine na pristigli poziv krenuo pomoći Sinjana knez se uspeo na Mali Mosor. Zviždukom je pozvao svoje gavrane, ali umjesto njih okružili su ga janjičari. Smrtno ranjen knez je shvatio da je njegov izdajica spriječio gavrane da ga upozore. Legenda kaže da i poslije više od 5 stoljeća svakoga 15. siječnja, na dan kneževa smrtnog ranjavanja, dva gavrana dolete s Mosora, oblete Nutjak i graktanjem pozdrave duh svojega gospodara.

---

---

image

Artefekti iz doba turskih osvajanja

Joško Šupić/Cropix
------
image

Dio zbirke Ante Tonija Akrapa

Joško Šupić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD KUBURA DO KURANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OD KUBURA DO KURANA 2 0 10861 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-23 05:23:13 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => Toni Paštar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-01 13:05:14 [modified_by] => 3221 [publish_up] => 2023-06-01 09:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1210 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Golemo obiteljsko nasljeđe iz doba turskih osvajanja čuva Ante Toni Akrap iz Biska. Nema cijene za koju bi ga prodali [metakey] => ante toni akrap, harambaša marko akrap, kula nutjak, akrapova kula, Bisko, povijesna baština, tursko carstvo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934592.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/25009190.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/25009191.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934599.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934598.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934594.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934595.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934596.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934597.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934593.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934591.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934590.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934589.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934588.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934587.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934584.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934583.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934573.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934575.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934577.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934578.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934581.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934571.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934570.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934569.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934567.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934565.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/23\/24934564.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ante Toni Akrap iz Biskog vlasnik je vrijednih artefakata iz doba turskih osvajanja koji su obiteljsko naslje\u0111e\u00a0<\/p>","

Samo neki od predmeta koje \u010duva Ante Akrap, a naslijedit \u0107e ih zajedno sa skrbi za njih njegov sin<\/p>","

Dio oru\u017eja iz vremena borbe s Turcima koje se \u010duva u \u201dAkrapovoj kuli\u201d<\/p>","","","","","","","","

Vanjski izvorni izgled \u201dAkrapove kule\u201d danas se mo\u017ee vidjeti jo\u0161 samo na staroj fotografiji<\/p>","

Presnimka Kurana iz kule Nutjak koji je na kraju zavr\u0161io kao poklon u posjedu jednog uglednog muslimana
\n\u00a0<\/p>","

Marko Akrap Aramba\u0161a - presnimka crte\u017ea
\n\u00a0<\/p>","","

U zidovima ku\u0107e Akrapovih i danas se nalaze pu\u0161karnice<\/p>","

Artefekt iz doba turskih osvajanja<\/p>","

Kubure iz\u00a0doba ratovanja s Turcima
\n\u00a0<\/p>","

Ante Akrap sa\u00a0suprugaom Janine Anne<\/p>","","

Me\u0111u artefektima iz Akrapove zbirke ima i nakita<\/p>","

Antin stric Bo\u0161ko Akrap Cico<\/p>","

Janine Anne Akrap s jednim od vrijednih predmata iz obiteljske zbirke
\n\u00a0<\/p>","

Artefekti iz doba turskih osvajanja<\/p>","","","

Jedan od vrijednih predmeta iz Akrapove zbirke<\/p>","","

Dio zbirke Ante Tonija Akrapa<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1305","hd_24934592_1920.jpg":"1920x1080","k_24934592_1280.jpg":"1280x1280","k_24934592_1024.jpg":"1024x1024","k_24934592_640.jpg":"640x640","k_24934592_480.jpg":"480x480","k_24934592_340.jpg":"340x340","k_24934592_220.jpg":"220x220","o_24934592_1280.jpg":"1280x870","o_24934592_1024.jpg":"1024x696","o_24934592_640.jpg":"640x435","o_24934592_480.jpg":"480x326","o_24934592_340.jpg":"340x231","o_24934592_220.jpg":"220x149","h_24934592_1280.jpg":"1280x854","h_24934592_1024.jpg":"1024x683","h_24934592_640.jpg":"640x427","h_24934592_480.jpg":"480x320","h_24934592_340.jpg":"340x227","h_24934592_220.jpg":"220x147","pp_24934592_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934592_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934592_640.jpg":"640x814","pp_24934592_480.jpg":"480x611","pp_24934592_340.jpg":"340x432","pp_24934592_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1096","hd_25009190_1920.jpg":"1920x1080","k_25009190_1280.jpg":"1280x1280","k_25009190_1024.jpg":"1024x1024","k_25009190_640.jpg":"640x640","k_25009190_480.jpg":"480x480","k_25009190_340.jpg":"340x340","k_25009190_220.jpg":"220x220","o_25009190_1280.jpg":"1280x730","o_25009190_1024.jpg":"1024x584","o_25009190_640.jpg":"640x365","o_25009190_480.jpg":"480x274","o_25009190_340.jpg":"340x194","o_25009190_220.jpg":"220x125","h_25009190_1280.jpg":"1280x854","h_25009190_1024.jpg":"1024x683","h_25009190_640.jpg":"640x427","h_25009190_480.jpg":"480x320","h_25009190_340.jpg":"340x227","h_25009190_220.jpg":"220x147","pp_25009190_1280.jpg":"1280x1628","pp_25009190_1024.jpg":"1024x1303","pp_25009190_640.jpg":"640x814","pp_25009190_480.jpg":"480x611","pp_25009190_340.jpg":"340x432","pp_25009190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2855","hd_25009191_1920.jpg":"1920x1080","k_25009191_1280.jpg":"1280x1280","k_25009191_1024.jpg":"1024x1024","k_25009191_640.jpg":"640x640","k_25009191_480.jpg":"480x480","k_25009191_340.jpg":"340x340","k_25009191_220.jpg":"220x220","o_25009191_1280.jpg":"1280x1903","o_25009191_1024.jpg":"1024x1522","o_25009191_640.jpg":"640x951","o_25009191_480.jpg":"480x713","o_25009191_340.jpg":"340x505","o_25009191_220.jpg":"220x327","h_25009191_1280.jpg":"1280x854","h_25009191_1024.jpg":"1024x683","h_25009191_640.jpg":"640x427","h_25009191_480.jpg":"480x320","h_25009191_340.jpg":"340x227","h_25009191_220.jpg":"220x147","pp_25009191_1280.jpg":"1280x1628","pp_25009191_1024.jpg":"1024x1303","pp_25009191_640.jpg":"640x814","pp_25009191_480.jpg":"480x611","pp_25009191_340.jpg":"340x432","pp_25009191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1341","hd_24934599_1920.jpg":"1920x1080","k_24934599_1280.jpg":"1280x1280","k_24934599_1024.jpg":"1024x1024","k_24934599_640.jpg":"640x640","k_24934599_480.jpg":"480x480","k_24934599_340.jpg":"340x340","k_24934599_220.jpg":"220x220","o_24934599_1280.jpg":"1280x894","o_24934599_1024.jpg":"1024x715","o_24934599_640.jpg":"640x447","o_24934599_480.jpg":"480x335","o_24934599_340.jpg":"340x237","o_24934599_220.jpg":"220x153","h_24934599_1280.jpg":"1280x854","h_24934599_1024.jpg":"1024x683","h_24934599_640.jpg":"640x427","h_24934599_480.jpg":"480x320","h_24934599_340.jpg":"340x227","h_24934599_220.jpg":"220x147","pp_24934599_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934599_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934599_640.jpg":"640x814","pp_24934599_480.jpg":"480x611","pp_24934599_340.jpg":"340x432","pp_24934599_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1271","hd_24934598_1920.jpg":"1920x1080","k_24934598_1280.jpg":"1280x1280","k_24934598_1024.jpg":"1024x1024","k_24934598_640.jpg":"640x640","k_24934598_480.jpg":"480x480","k_24934598_340.jpg":"340x340","k_24934598_220.jpg":"220x220","o_24934598_1280.jpg":"1280x847","o_24934598_1024.jpg":"1024x677","o_24934598_640.jpg":"640x423","o_24934598_480.jpg":"480x317","o_24934598_340.jpg":"340x225","o_24934598_220.jpg":"220x145","h_24934598_1280.jpg":"1280x854","h_24934598_1024.jpg":"1024x683","h_24934598_640.jpg":"640x427","h_24934598_480.jpg":"480x320","h_24934598_340.jpg":"340x227","h_24934598_220.jpg":"220x147","pp_24934598_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934598_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934598_640.jpg":"640x814","pp_24934598_480.jpg":"480x611","pp_24934598_340.jpg":"340x432","pp_24934598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1984","hd_24934594_1920.jpg":"1920x1080","k_24934594_1280.jpg":"1280x1280","k_24934594_1024.jpg":"1024x1024","k_24934594_640.jpg":"640x640","k_24934594_480.jpg":"480x480","k_24934594_340.jpg":"340x340","k_24934594_220.jpg":"220x220","o_24934594_1280.jpg":"1280x1322","o_24934594_1024.jpg":"1024x1058","o_24934594_640.jpg":"640x661","o_24934594_480.jpg":"480x496","o_24934594_340.jpg":"340x351","o_24934594_220.jpg":"220x227","h_24934594_1280.jpg":"1280x854","h_24934594_1024.jpg":"1024x683","h_24934594_640.jpg":"640x427","h_24934594_480.jpg":"480x320","h_24934594_340.jpg":"340x227","h_24934594_220.jpg":"220x147","pp_24934594_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934594_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934594_640.jpg":"640x814","pp_24934594_480.jpg":"480x611","pp_24934594_340.jpg":"340x432","pp_24934594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1484","hd_24934595_1920.jpg":"1920x1080","k_24934595_1280.jpg":"1280x1280","k_24934595_1024.jpg":"1024x1024","k_24934595_640.jpg":"640x640","k_24934595_480.jpg":"480x480","k_24934595_340.jpg":"340x340","k_24934595_220.jpg":"220x220","o_24934595_1280.jpg":"1280x989","o_24934595_1024.jpg":"1024x791","o_24934595_640.jpg":"640x494","o_24934595_480.jpg":"480x371","o_24934595_340.jpg":"340x262","o_24934595_220.jpg":"220x170","h_24934595_1280.jpg":"1280x854","h_24934595_1024.jpg":"1024x683","h_24934595_640.jpg":"640x427","h_24934595_480.jpg":"480x320","h_24934595_340.jpg":"340x227","h_24934595_220.jpg":"220x147","pp_24934595_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934595_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934595_640.jpg":"640x814","pp_24934595_480.jpg":"480x611","pp_24934595_340.jpg":"340x432","pp_24934595_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1067","hd_24934596_1920.jpg":"1920x1080","k_24934596_1280.jpg":"1280x1280","k_24934596_1024.jpg":"1024x1024","k_24934596_640.jpg":"640x640","k_24934596_480.jpg":"480x480","k_24934596_340.jpg":"340x340","k_24934596_220.jpg":"220x220","o_24934596_1280.jpg":"1280x711","o_24934596_1024.jpg":"1024x569","o_24934596_640.jpg":"640x355","o_24934596_480.jpg":"480x266","o_24934596_340.jpg":"340x188","o_24934596_220.jpg":"220x122","h_24934596_1280.jpg":"1280x854","h_24934596_1024.jpg":"1024x683","h_24934596_640.jpg":"640x427","h_24934596_480.jpg":"480x320","h_24934596_340.jpg":"340x227","h_24934596_220.jpg":"220x147","pp_24934596_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934596_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934596_640.jpg":"640x814","pp_24934596_480.jpg":"480x611","pp_24934596_340.jpg":"340x432","pp_24934596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1033","hd_24934597_1920.jpg":"1920x1080","k_24934597_1280.jpg":"1280x1280","k_24934597_1024.jpg":"1024x1024","k_24934597_640.jpg":"640x640","k_24934597_480.jpg":"480x480","k_24934597_340.jpg":"340x340","k_24934597_220.jpg":"220x220","o_24934597_1280.jpg":"1280x688","o_24934597_1024.jpg":"1024x550","o_24934597_640.jpg":"640x344","o_24934597_480.jpg":"480x258","o_24934597_340.jpg":"340x182","o_24934597_220.jpg":"220x118","h_24934597_1280.jpg":"1280x854","h_24934597_1024.jpg":"1024x683","h_24934597_640.jpg":"640x427","h_24934597_480.jpg":"480x320","h_24934597_340.jpg":"340x227","h_24934597_220.jpg":"220x147","pp_24934597_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934597_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934597_640.jpg":"640x814","pp_24934597_480.jpg":"480x611","pp_24934597_340.jpg":"340x432","pp_24934597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1078","hd_24934593_1920.jpg":"1920x1080","k_24934593_1280.jpg":"1280x1280","k_24934593_1024.jpg":"1024x1024","k_24934593_640.jpg":"640x640","k_24934593_480.jpg":"480x480","k_24934593_340.jpg":"340x340","k_24934593_220.jpg":"220x220","o_24934593_1280.jpg":"1280x718","o_24934593_1024.jpg":"1024x574","o_24934593_640.jpg":"640x359","o_24934593_480.jpg":"480x269","o_24934593_340.jpg":"340x190","o_24934593_220.jpg":"220x123","h_24934593_1280.jpg":"1280x854","h_24934593_1024.jpg":"1024x683","h_24934593_640.jpg":"640x427","h_24934593_480.jpg":"480x320","h_24934593_340.jpg":"340x227","h_24934593_220.jpg":"220x147","pp_24934593_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934593_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934593_640.jpg":"640x814","pp_24934593_480.jpg":"480x611","pp_24934593_340.jpg":"340x432","pp_24934593_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1143","hd_24934591_1920.jpg":"1920x1080","k_24934591_1280.jpg":"1280x1280","k_24934591_1024.jpg":"1024x1024","k_24934591_640.jpg":"640x640","k_24934591_480.jpg":"480x480","k_24934591_340.jpg":"340x340","k_24934591_220.jpg":"220x220","o_24934591_1280.jpg":"1280x762","o_24934591_1024.jpg":"1024x609","o_24934591_640.jpg":"640x381","o_24934591_480.jpg":"480x285","o_24934591_340.jpg":"340x202","o_24934591_220.jpg":"220x130","h_24934591_1280.jpg":"1280x854","h_24934591_1024.jpg":"1024x683","h_24934591_640.jpg":"640x427","h_24934591_480.jpg":"480x320","h_24934591_340.jpg":"340x227","h_24934591_220.jpg":"220x147","pp_24934591_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934591_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934591_640.jpg":"640x814","pp_24934591_480.jpg":"480x611","pp_24934591_340.jpg":"340x432","pp_24934591_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_24934590_1920.jpg":"1920x1080","k_24934590_1280.jpg":"1280x1280","k_24934590_1024.jpg":"1024x1024","k_24934590_640.jpg":"640x640","k_24934590_480.jpg":"480x480","k_24934590_340.jpg":"340x340","k_24934590_220.jpg":"220x220","o_24934590_1280.jpg":"1280x866","o_24934590_1024.jpg":"1024x693","o_24934590_640.jpg":"640x433","o_24934590_480.jpg":"480x325","o_24934590_340.jpg":"340x230","o_24934590_220.jpg":"220x148","h_24934590_1280.jpg":"1280x854","h_24934590_1024.jpg":"1024x683","h_24934590_640.jpg":"640x427","h_24934590_480.jpg":"480x320","h_24934590_340.jpg":"340x227","h_24934590_220.jpg":"220x147","pp_24934590_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934590_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934590_640.jpg":"640x814","pp_24934590_480.jpg":"480x611","pp_24934590_340.jpg":"340x432","pp_24934590_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2825","hd_24934589_1920.jpg":"1920x1080","k_24934589_1280.jpg":"1280x1280","k_24934589_1024.jpg":"1024x1024","k_24934589_640.jpg":"640x640","k_24934589_480.jpg":"480x480","k_24934589_340.jpg":"340x340","k_24934589_220.jpg":"220x220","o_24934589_1280.jpg":"1280x1883","o_24934589_1024.jpg":"1024x1506","o_24934589_640.jpg":"640x941","o_24934589_480.jpg":"480x706","o_24934589_340.jpg":"340x500","o_24934589_220.jpg":"220x323","h_24934589_1280.jpg":"1280x854","h_24934589_1024.jpg":"1024x683","h_24934589_640.jpg":"640x427","h_24934589_480.jpg":"480x320","h_24934589_340.jpg":"340x227","h_24934589_220.jpg":"220x147","pp_24934589_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934589_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934589_640.jpg":"640x814","pp_24934589_480.jpg":"480x611","pp_24934589_340.jpg":"340x432","pp_24934589_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24934588_1920.jpg":"1920x1080","k_24934588_1280.jpg":"1280x1280","k_24934588_1024.jpg":"1024x1024","k_24934588_640.jpg":"640x640","k_24934588_480.jpg":"480x480","k_24934588_340.jpg":"340x340","k_24934588_220.jpg":"220x220","o_24934588_1280.jpg":"1280x854","o_24934588_1024.jpg":"1024x683","o_24934588_640.jpg":"640x427","o_24934588_480.jpg":"480x320","o_24934588_340.jpg":"340x227","o_24934588_220.jpg":"220x146","h_24934588_1280.jpg":"1280x854","h_24934588_1024.jpg":"1024x683","h_24934588_640.jpg":"640x427","h_24934588_480.jpg":"480x320","h_24934588_340.jpg":"340x227","h_24934588_220.jpg":"220x147","pp_24934588_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934588_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934588_640.jpg":"640x814","pp_24934588_480.jpg":"480x611","pp_24934588_340.jpg":"340x432","pp_24934588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24934587_1920.jpg":"1920x1080","k_24934587_1280.jpg":"1280x1280","k_24934587_1024.jpg":"1024x1024","k_24934587_640.jpg":"640x640","k_24934587_480.jpg":"480x480","k_24934587_340.jpg":"340x340","k_24934587_220.jpg":"220x220","o_24934587_1280.jpg":"1280x854","o_24934587_1024.jpg":"1024x683","o_24934587_640.jpg":"640x427","o_24934587_480.jpg":"480x320","o_24934587_340.jpg":"340x227","o_24934587_220.jpg":"220x146","h_24934587_1280.jpg":"1280x854","h_24934587_1024.jpg":"1024x683","h_24934587_640.jpg":"640x427","h_24934587_480.jpg":"480x320","h_24934587_340.jpg":"340x227","h_24934587_220.jpg":"220x147","pp_24934587_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934587_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934587_640.jpg":"640x814","pp_24934587_480.jpg":"480x611","pp_24934587_340.jpg":"340x432","pp_24934587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1438","hd_24934584_1920.jpg":"1920x1080","k_24934584_1280.jpg":"1280x1280","k_24934584_1024.jpg":"1024x1024","k_24934584_640.jpg":"640x640","k_24934584_480.jpg":"480x480","k_24934584_340.jpg":"340x340","k_24934584_220.jpg":"220x220","o_24934584_1280.jpg":"1280x958","o_24934584_1024.jpg":"1024x766","o_24934584_640.jpg":"640x479","o_24934584_480.jpg":"480x359","o_24934584_340.jpg":"340x254","o_24934584_220.jpg":"220x164","h_24934584_1280.jpg":"1280x854","h_24934584_1024.jpg":"1024x683","h_24934584_640.jpg":"640x427","h_24934584_480.jpg":"480x320","h_24934584_340.jpg":"340x227","h_24934584_220.jpg":"220x147","pp_24934584_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934584_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934584_640.jpg":"640x814","pp_24934584_480.jpg":"480x611","pp_24934584_340.jpg":"340x432","pp_24934584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1100","hd_24934583_1920.jpg":"1920x1080","k_24934583_1280.jpg":"1280x1280","k_24934583_1024.jpg":"1024x1024","k_24934583_640.jpg":"640x640","k_24934583_480.jpg":"480x480","k_24934583_340.jpg":"340x340","k_24934583_220.jpg":"220x220","o_24934583_1280.jpg":"1280x733","o_24934583_1024.jpg":"1024x586","o_24934583_640.jpg":"640x366","o_24934583_480.jpg":"480x275","o_24934583_340.jpg":"340x194","o_24934583_220.jpg":"220x126","h_24934583_1280.jpg":"1280x854","h_24934583_1024.jpg":"1024x683","h_24934583_640.jpg":"640x427","h_24934583_480.jpg":"480x320","h_24934583_340.jpg":"340x227","h_24934583_220.jpg":"220x147","pp_24934583_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934583_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934583_640.jpg":"640x814","pp_24934583_480.jpg":"480x611","pp_24934583_340.jpg":"340x432","pp_24934583_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24934573_1920.jpg":"1920x1080","k_24934573_1280.jpg":"1280x1280","k_24934573_1024.jpg":"1024x1024","k_24934573_640.jpg":"640x640","k_24934573_480.jpg":"480x480","k_24934573_340.jpg":"340x340","k_24934573_220.jpg":"220x220","o_24934573_1280.jpg":"1280x854","o_24934573_1024.jpg":"1024x683","o_24934573_640.jpg":"640x427","o_24934573_480.jpg":"480x320","o_24934573_340.jpg":"340x227","o_24934573_220.jpg":"220x146","h_24934573_1280.jpg":"1280x854","h_24934573_1024.jpg":"1024x683","h_24934573_640.jpg":"640x427","h_24934573_480.jpg":"480x320","h_24934573_340.jpg":"340x227","h_24934573_220.jpg":"220x147","pp_24934573_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934573_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934573_640.jpg":"640x814","pp_24934573_480.jpg":"480x611","pp_24934573_340.jpg":"340x432","pp_24934573_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1836","hd_24934575_1920.jpg":"1920x1080","k_24934575_1280.jpg":"1280x1280","k_24934575_1024.jpg":"1024x1024","k_24934575_640.jpg":"640x640","k_24934575_480.jpg":"480x480","k_24934575_340.jpg":"340x340","k_24934575_220.jpg":"220x220","o_24934575_1280.jpg":"1280x1224","o_24934575_1024.jpg":"1024x979","o_24934575_640.jpg":"640x612","o_24934575_480.jpg":"480x459","o_24934575_340.jpg":"340x325","o_24934575_220.jpg":"220x210","h_24934575_1280.jpg":"1280x854","h_24934575_1024.jpg":"1024x683","h_24934575_640.jpg":"640x427","h_24934575_480.jpg":"480x320","h_24934575_340.jpg":"340x227","h_24934575_220.jpg":"220x147","pp_24934575_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934575_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934575_640.jpg":"640x814","pp_24934575_480.jpg":"480x611","pp_24934575_340.jpg":"340x432","pp_24934575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_24934577_1920.jpg":"1920x1080","k_24934577_1280.jpg":"1280x1280","k_24934577_1024.jpg":"1024x1024","k_24934577_640.jpg":"640x640","k_24934577_480.jpg":"480x480","k_24934577_340.jpg":"340x340","k_24934577_220.jpg":"220x220","o_24934577_1280.jpg":"1280x906","o_24934577_1024.jpg":"1024x724","o_24934577_640.jpg":"640x453","o_24934577_480.jpg":"480x339","o_24934577_340.jpg":"340x240","o_24934577_220.jpg":"220x155","h_24934577_1280.jpg":"1280x854","h_24934577_1024.jpg":"1024x683","h_24934577_640.jpg":"640x427","h_24934577_480.jpg":"480x320","h_24934577_340.jpg":"340x227","h_24934577_220.jpg":"220x147","pp_24934577_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934577_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934577_640.jpg":"640x814","pp_24934577_480.jpg":"480x611","pp_24934577_340.jpg":"340x432","pp_24934577_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2608","hd_24934578_1920.jpg":"1920x1080","k_24934578_1280.jpg":"1280x1280","k_24934578_1024.jpg":"1024x1024","k_24934578_640.jpg":"640x640","k_24934578_480.jpg":"480x480","k_24934578_340.jpg":"340x340","k_24934578_220.jpg":"220x220","o_24934578_1280.jpg":"1280x1738","o_24934578_1024.jpg":"1024x1390","o_24934578_640.jpg":"640x869","o_24934578_480.jpg":"480x652","o_24934578_340.jpg":"340x461","o_24934578_220.jpg":"220x298","h_24934578_1280.jpg":"1280x854","h_24934578_1024.jpg":"1024x683","h_24934578_640.jpg":"640x427","h_24934578_480.jpg":"480x320","h_24934578_340.jpg":"340x227","h_24934578_220.jpg":"220x147","pp_24934578_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934578_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934578_640.jpg":"640x814","pp_24934578_480.jpg":"480x611","pp_24934578_340.jpg":"340x432","pp_24934578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1828","hd_24934581_1920.jpg":"1920x1080","k_24934581_1280.jpg":"1280x1280","k_24934581_1024.jpg":"1024x1024","k_24934581_640.jpg":"640x640","k_24934581_480.jpg":"480x480","k_24934581_340.jpg":"340x340","k_24934581_220.jpg":"220x220","o_24934581_1280.jpg":"1280x1218","o_24934581_1024.jpg":"1024x974","o_24934581_640.jpg":"640x609","o_24934581_480.jpg":"480x457","o_24934581_340.jpg":"340x323","o_24934581_220.jpg":"220x209","h_24934581_1280.jpg":"1280x854","h_24934581_1024.jpg":"1024x683","h_24934581_640.jpg":"640x427","h_24934581_480.jpg":"480x320","h_24934581_340.jpg":"340x227","h_24934581_220.jpg":"220x147","pp_24934581_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934581_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934581_640.jpg":"640x814","pp_24934581_480.jpg":"480x611","pp_24934581_340.jpg":"340x432","pp_24934581_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1180","hd_24934571_1920.jpg":"1920x1080","k_24934571_1280.jpg":"1280x1280","k_24934571_1024.jpg":"1024x1024","k_24934571_640.jpg":"640x640","k_24934571_480.jpg":"480x480","k_24934571_340.jpg":"340x340","k_24934571_220.jpg":"220x220","o_24934571_1280.jpg":"1280x786","o_24934571_1024.jpg":"1024x629","o_24934571_640.jpg":"640x393","o_24934571_480.jpg":"480x295","o_24934571_340.jpg":"340x208","o_24934571_220.jpg":"220x135","h_24934571_1280.jpg":"1280x854","h_24934571_1024.jpg":"1024x683","h_24934571_640.jpg":"640x427","h_24934571_480.jpg":"480x320","h_24934571_340.jpg":"340x227","h_24934571_220.jpg":"220x147","pp_24934571_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934571_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934571_640.jpg":"640x814","pp_24934571_480.jpg":"480x611","pp_24934571_340.jpg":"340x432","pp_24934571_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x898","hd_24934570_1920.jpg":"1920x1080","k_24934570_1280.jpg":"1280x1280","k_24934570_1024.jpg":"1024x1024","k_24934570_640.jpg":"640x640","k_24934570_480.jpg":"480x480","k_24934570_340.jpg":"340x340","k_24934570_220.jpg":"220x220","o_24934570_1280.jpg":"1280x598","o_24934570_1024.jpg":"1024x478","o_24934570_640.jpg":"640x299","o_24934570_480.jpg":"480x224","o_24934570_340.jpg":"340x159","o_24934570_220.jpg":"220x102","h_24934570_1280.jpg":"1280x854","h_24934570_1024.jpg":"1024x683","h_24934570_640.jpg":"640x427","h_24934570_480.jpg":"480x320","h_24934570_340.jpg":"340x227","h_24934570_220.jpg":"220x147","pp_24934570_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934570_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934570_640.jpg":"640x814","pp_24934570_480.jpg":"480x611","pp_24934570_340.jpg":"340x432","pp_24934570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1389","hd_24934569_1920.jpg":"1920x1080","k_24934569_1280.jpg":"1280x1280","k_24934569_1024.jpg":"1024x1024","k_24934569_640.jpg":"640x640","k_24934569_480.jpg":"480x480","k_24934569_340.jpg":"340x340","k_24934569_220.jpg":"220x220","o_24934569_1280.jpg":"1280x926","o_24934569_1024.jpg":"1024x740","o_24934569_640.jpg":"640x463","o_24934569_480.jpg":"480x347","o_24934569_340.jpg":"340x245","o_24934569_220.jpg":"220x159","h_24934569_1280.jpg":"1280x854","h_24934569_1024.jpg":"1024x683","h_24934569_640.jpg":"640x427","h_24934569_480.jpg":"480x320","h_24934569_340.jpg":"340x227","h_24934569_220.jpg":"220x147","pp_24934569_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934569_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934569_640.jpg":"640x814","pp_24934569_480.jpg":"480x611","pp_24934569_340.jpg":"340x432","pp_24934569_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1499","hd_24934567_1920.jpg":"1920x1080","k_24934567_1280.jpg":"1280x1280","k_24934567_1024.jpg":"1024x1024","k_24934567_640.jpg":"640x640","k_24934567_480.jpg":"480x480","k_24934567_340.jpg":"340x340","k_24934567_220.jpg":"220x220","o_24934567_1280.jpg":"1280x999","o_24934567_1024.jpg":"1024x799","o_24934567_640.jpg":"640x499","o_24934567_480.jpg":"480x374","o_24934567_340.jpg":"340x265","o_24934567_220.jpg":"220x171","h_24934567_1280.jpg":"1280x854","h_24934567_1024.jpg":"1024x683","h_24934567_640.jpg":"640x427","h_24934567_480.jpg":"480x320","h_24934567_340.jpg":"340x227","h_24934567_220.jpg":"220x147","pp_24934567_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934567_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934567_640.jpg":"640x814","pp_24934567_480.jpg":"480x611","pp_24934567_340.jpg":"340x432","pp_24934567_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1431","hd_24934565_1920.jpg":"1920x1080","k_24934565_1280.jpg":"1280x1280","k_24934565_1024.jpg":"1024x1024","k_24934565_640.jpg":"640x640","k_24934565_480.jpg":"480x480","k_24934565_340.jpg":"340x340","k_24934565_220.jpg":"220x220","o_24934565_1280.jpg":"1280x954","o_24934565_1024.jpg":"1024x763","o_24934565_640.jpg":"640x477","o_24934565_480.jpg":"480x357","o_24934565_340.jpg":"340x253","o_24934565_220.jpg":"220x163","h_24934565_1280.jpg":"1280x854","h_24934565_1024.jpg":"1024x683","h_24934565_640.jpg":"640x427","h_24934565_480.jpg":"480x320","h_24934565_340.jpg":"340x227","h_24934565_220.jpg":"220x147","pp_24934565_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934565_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934565_640.jpg":"640x814","pp_24934565_480.jpg":"480x611","pp_24934565_340.jpg":"340x432","pp_24934565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x983","hd_24934564_1920.jpg":"1920x1080","k_24934564_1280.jpg":"1280x1280","k_24934564_1024.jpg":"1024x1024","k_24934564_640.jpg":"640x640","k_24934564_480.jpg":"480x480","k_24934564_340.jpg":"340x340","k_24934564_220.jpg":"220x220","o_24934564_1280.jpg":"1280x655","o_24934564_1024.jpg":"1024x524","o_24934564_640.jpg":"640x327","o_24934564_480.jpg":"480x245","o_24934564_340.jpg":"340x174","o_24934564_220.jpg":"220x112","h_24934564_1280.jpg":"1280x854","h_24934564_1024.jpg":"1024x683","h_24934564_640.jpg":"640x427","h_24934564_480.jpg":"480x320","h_24934564_340.jpg":"340x227","h_24934564_220.jpg":"220x147","pp_24934564_1280.jpg":"1280x1628","pp_24934564_1024.jpg":"1024x1303","pp_24934564_640.jpg":"640x814","pp_24934564_480.jpg":"480x611","pp_24934564_340.jpg":"340x432","pp_24934564_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38256058 Threads: 3 Questions: 7088768438 Slow queries: 3298233 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608120213 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/golemo-obiteljsko-nasljede-iz-doba-turaka-cuva-kod-svoje-kuce-ante-akrap-iz-biska-nema-cijene-za-koju-bi-ga-prodali-1294827 [printLink] => /mozaik/panorama/golemo-obiteljsko-nasljede-iz-doba-turaka-cuva-kod-svoje-kuce-ante-akrap-iz-biska-nema-cijene-za-koju-bi-ga-prodali-1294827?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 718278 [name] => ante toni akrap [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-01 09:35:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-toni-akrap [link] => /tag/ante-toni-akrap ) [1] => stdClass Object ( [id] => 718279 [name] => harambaša marko akrap [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-01 09:35:15 [main_article_id] => 0 [alias] => harambasa-marko-akrap [link] => /tag/harambasa-marko-akrap ) [2] => stdClass Object ( [id] => 718280 [name] => kula nutjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-01 09:35:15 [main_article_id] => 0 [alias] => kula-nutjak [link] => /tag/kula-nutjak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 718281 [name] => akrapova kula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-01 09:35:15 [main_article_id] => 0 [alias] => akrapova-kula [link] => /tag/akrapova-kula ) [4] => stdClass Object ( [id] => 216423 [name] => bisko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bisko [link] => /tag/bisko ) [5] => stdClass Object ( [id] => 718282 [name] => povijesna baština [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-01 09:35:16 [main_article_id] => 0 [alias] => povijesna-bastina [link] => /tag/povijesna-bastina ) [6] => stdClass Object ( [id] => 718283 [name] => tursko carstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-01 09:35:16 [main_article_id] => 0 [alias] => tursko-carstvo [link] => /tag/tursko-carstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD KUBURA DO KURANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Golemo obiteljsko nasljeđe iz doba Turaka čuva kod svoje kuće Ante Akrap iz Biska - nema cijene za koju bi ga prodali [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934592.jpg [galleryCount] => 28 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ante Toni Akrap iz Biskog vlasnik je vrijednih artefakata iz doba turskih osvajanja koji su obiteljsko nasljeđe 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934592.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Ante Toni Akrap iz Biskog vlasnik je vrijednih artefakata iz doba turskih osvajanja koji su obiteljsko nasljeđe 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/25009190.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Samo neki od predmeta koje čuva Ante Akrap, a naslijedit će ih zajedno sa skrbi za njih njegov sin

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/25009191.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Dio oružja iz vremena borbe s Turcima koje se čuva u ”Akrapovoj kuli”

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934599.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934598.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934594.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934595.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934596.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934597.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934593.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934591.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Vanjski izvorni izgled ”Akrapove kule” danas se može vidjeti još samo na staroj fotografiji

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934590.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Presnimka Kurana iz kule Nutjak koji je na kraju završio kao poklon u posjedu jednog uglednog muslimana
 

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934589.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Marko Akrap Arambaša - presnimka crteža
 

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934588.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934587.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

U zidovima kuće Akrapovih i danas se nalaze puškarnice

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934584.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Artefekt iz doba turskih osvajanja

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934583.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Kubure iz doba ratovanja s Turcima
 

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934573.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Ante Akrap sa suprugaom Janine Anne

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934575.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934577.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Među artefektima iz Akrapove zbirke ima i nakita

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934578.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Antin stric Boško Akrap Cico

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934581.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Janine Anne Akrap s jednim od vrijednih predmata iz obiteljske zbirke
 

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934571.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Artefekti iz doba turskih osvajanja

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934570.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934569.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934567.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Jedan od vrijednih predmeta iz Akrapove zbirke

) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934565.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/23/24934564.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Dio zbirke Ante Tonija Akrapa

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ante Toni Akrap iz triljskog naselja Bisko je umirovljeni časnik Hrvatske ratne mornarice kojoj je, kako ponosno ističe, bio jedan od osnivača. Ovaj naočiti Bišćanin, kojega je 80-ih godina prošloga stoljeća nemirni duh vodio svijetom i skrasio u Južnoafričkoj Republici, svoje umirovljeničke dane provodi u obiteljskoj kući izrasloj na "Akrapovoj kuli".

U njoj skrbi o ostacima junačkog povijesnog događaja oslobađanja kule Nutjak od Osmanlija, a u čemu je glavnu ulogu imao njegov predak harambaša Marko Akrap. U brizi o tom obiteljskom naslijeđu Anti Toniju pomaže supruga Janine Anne Akrap, Židovka s kojom je u Južnoafričkoj Republici uplovio u bračnu luku i koja mu je rodila pet kćeri i jednog sina.

"Akrapova kula" bila je lijepa katnica, sazidana od kamena žestaca, a datira iz 16. stoljeća. Podigao ju je harambaša Marko Akrap namjenjujući joj ulogu utvrde, čemu i danas nijemo svjedoče tri puškarnice u njenom prizemnom dijelu.

Vanjski izvorni izgled "Akrapove kule" danas se može vidjeti još samo na staroj fotografiji. Naime, cijela "Akrapova kula" uklopljena je u obiteljsku kuću koju je izgradio i koristi Ante Toni Akrap sa suprugom i djecom.

---

image

Vanjski izvorni izgled "Akrapove kule" danas se može vidjeti još samo na staroj fotografiji

Joško Šupić/Cropix
---

U tom obliku "kula" je ostala kao cjelina. U njenom prizemlju s gotovo metar debelim kamenim zidovima, gdje se harambaša Marko Akrap družio i dogovarao s pripadnicima svoje banderije, danas Ante Toni za sličnim dugim stolom okuplja svoju djecu, zetove i unučad, prijatelje i namjernike.

U posebnom dijelu istoga prizemlja, u kojega se ulazi iz glavne prostorije, Ante Toni Akrap čuva artifakte koji su dio kulturno-povijesne baštine bišćanskih Akrapa, triljskog kraja, cijele Cetinske krajine, a i šire.

Događaj koji se zbio unatrag gotovo tri i pol stoljeća

Za Bišćane "Akrapova kula" je nešto što se podrazumijeva samo po sebi. U bližem okruženju za nju malo tko zna i ne obraća naročitu pozornost, ali o "Akrapovoj kuli" i njenom izvornom vlasniku harambaši Marku ipak znaju u Europi i Americi. Događaj koji se zbio unatrag gotovo tri i pol stoljeća i obiteljska događanja u Akrapa od tada do danas povod su ovoj novinskoj priči kroz koju nas vodi domaćin Ante Toni Akrap.

Cetinski kraj je bio pod osmanlijskom vlasti 150 godina, od 1535. do 1686. godine. Turcima su na granici s Mletačkom Republikom posebno važne bile utvrde Čačvina i Nutjak. Kako je turski zulum postajao sve jači i neizdržljiviji lokalni vitezovi kovali su planove o protjerivanju Osmanlija. Nutjakom je zapovjedao Šarac Mamut-aga koji se zaljubio i za sebe pridobio lijepu Jelu, kćerku Gabrijela iz Vojnića.

Mamut-aga je zapovjedio harambašama da mu od raje prikupe i donesu darove za skoru ženidbu. Dok je kod age rasla srdžba što očekivani darovi ne pristižu, u "Akrapovoj kuli" harambaša Marko okupio je harambaše iz Vojnića, Krušvara, Čaporica i Ugljana i s njima dogovorio da agu i njegovu vojnu posadu na Nutjaku "daruju" puščanim prahom i olovom. Tako su i napravili - priča nam Ante Toni Akrap.

---

image

Samo neki od predmeta koje čuva Ante Akrap, a naslijedit će ih zajedno sa skrbi za njih njegov sin

Joško Šupić/Cropix
------
image

Ante Akrap sa suprugaom Janine Anne

Joško Šupić/Cropix
---

Vitez Marko znao je da turske posade Nutjaka i Čačvine jedna drugoj priskaču u pomoć, kada to ustreba. Poziv se upućivao paljenjem vatre. Znajući za to, harambaša Akrap jednog pripadnika svoje banderije poslao je da se prišulja kuli na Čačvini i kad se spusti noć zapali vatru.

Nedaleko od Nutjaka, uzvodno s druge strane Cetine u klancu Jadikovcu, postavljena je stupica. Kada su s kule Nutjak vidjeli vatru kod kule Čačvina Šarac Mahmut-aga je, ne časeći, poveo svoju vojsku u pomoć posadi Čačvine. U Nutjaku je ostala samo straža. Čim su Mahmut-aga i njegovi janjičari pregazili Cetinu i zašli u klanac Jadikovac sinule su i pokosile ih najprije puške kremenjače, poslije njih kubure, a na kraju i sablje kojima sasjekoše aginu vojsku. Sam aga, ranjen, uspio je pobjeći do Vojnića, gdje ga je Jela skrivala i vidala mu rane.

Pritom joj se zakleo da će je čim ozdravi vjenčati, tu ostati i kršćaninom postati. Zakletvu je ispunio pa je s Jelom dobio desetero djece. Za to vrijeme mala skupina Akrapovih sljedbenika lako je savladala stražu i osvojila kulu Nutjak u koju od tada više nikada nije stupila noga nekog Osmanlije.

Sve iz kule što je pripadalo Šarac Mahmut-agi vitezovi su darovali svojemu zapovjedniku harambaši Marku Akrapu: aginog konja, pokrivač za konja, ukrašeno kožno sedlo, slonovaču ukrašenu rubinima, puške, kubure, bodež, sablju, bakreno posuđe i nakit.

Napisana je i pjesma

O tome kako je Šarac Mahmut-aga izgubio Nutjak napisana je pjesma kojoj se autorstvo pripisuje fra Andriji Kačiću Miošiću, znamenitom Starcu Milovanu. Prijepis pjesmarice s tom pjesmom i popis članova obitelji koje su sačinjavale banderiju kojom je zapovjedao harambaša Marko Akrap dobiveni su od franjevaca iz njihove arhive u Zadru.

Harambaša i njegovi nasljednici imali su nizvodno od Nutjaka na rijeci Cetini mlinice vodenice. Poslije smrti harambaše Marka mnogi su kidisali na vrijedne agine predmete. Stoga su harambašini potomci sve vrijedne artefakte skrili u tajnom dijelu vodenice i tu ih čuvali stoljećima. Unutar obitelji važio je nepisani zakon da se o tom Markovu nasljeđu skrbi onaj tko bude živio u "Akrapovoj kuli".

---

image

Presnimka Kurana iz kule Nutjak koji je na kraju završio kao poklon u posjedu jednog uglednog muslimana
 

Joško Šupić/Cropix
------
image

U zidovima kuće Akrapovih i danas se nalaze puškarnice

Joško Šupić/Cropix
------
image

Artefekt iz doba turskih osvajanja

Joško Šupić/Cropix
---

Došao red na Antu da skrbi o nasljeđu

- Tako je red da skrbim o nasljeđu Marka Akrapa došao i na mene. Većina tih vrijednih predmeta je na okupu, ovdje u "Akrapovoj kuli". Dio je, međutim, otuđen. Za vrijeme 2. svjetskog rata, 1943. godine, "Akrapova kula" je zapaljena. Agino sedlo i pušku duge pozlaćene cijevi tom je prigodom oteo jedan pripadnik Mosorskog odreda, rodom iz Mravinaca. Oteto nismo uspjeli vratiti iako je moj pokojni otac Marko bio u partizanima. Kuća je poslije rata obnovljena - priča Ante i nastavlja:

- Tijekom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, za vrijeme Titove Jugoslavije, dolazili su iz Narodnog muzeja u Beogradu i tražili da otkupe staro oružje iz ostavštine harambaše Marka Akrapa. Mojemu pokojnom ocu nudili su novčani iznos kojim je u to vrijeme mogao kupiti veći stan u Splitu. Nije, naravno, pristao jer emotivna vrijednost koju za obitelj Akrap, nasljednike harambaše Marka Akrapa, imaju ovi predmeti veća je od bilo kojega novčanog iznosa.

Ima još jedan predmet koji više nije u zbirci. Radi se o aginoj svetoj knjizi Kuran kojoj su stručnjaci procijenili starost na preko 450 godina. Mi smo kršćani katolici i ona za nas nije imala posebnu emotivnu vrijednost. Ni Kuran nismo prodali već smo ga darovali jednom prijatelju koji ga je, kao neizmjernu vrijednost, darovao jednom uglednom muslimanu - kaže nam čuvar harambašine dragocjene ostavštine.

Pitamo domaćina kako "Akrapova kula" i artefakti koji se u njoj čuvaju nisu na popisu kulturno-povijesnih dobara grada Trilja?

---

image

Marko Akrap Arambaša - presnimka crteža
 

Joško Šupić/Cropix
------
image

Janine Anne Akrap s jednim od vrijednih predmata iz obiteljske zbirke
 

Joško Šupić/Cropix
---

- Gradskim vlastima Trilja svojevremeno sam uputio pismo na tu temu, ali nikakvog odgovora nisam dobio. Njih, očito, ne zanima povijest "Akrapove kule", harambaše Marka Akrapa i njegovih potomaka, sve do današnjih vremena. Ali se za to povijesno nasljeđe znade u svijetu, ponajprije među razasutim Hrvatima, a i druge zanima. Tako je prije desetak godina ovdje došla skupina turista iz Amerike, iz Chicaga, gdje više od stotinu godina djeluje katolička župa "Gospa Sinjska", pa i New Yorka. Kao potomci Hrvata iz Cetinske krajine oni su bili u razgledu kula Čačvina i Nutjak pa nisu željeli propustiti priliku posjetiti i razgledati "Akrapovu kulu" harambaše Marka Akrapa. Iznenadio sam se koliko dobro poznaju povijest Cetinske krajine i Hrvatske, a nitko od njih nije govorio hrvatski jezik. Od tada gotovo svake godine neki od njih se vraćaju i dovode nove goste.

Došla je i jedna grupa iz Poljske, mislim da su povjesničari i rade nekakvo istraživanje za Europsku Uniju. Poljaci su posebno ponosni na sve ljude koji su u bitkama s Osmanlijama izišli kao pobjednici jer je njihov kralj, poznato je, u bitci kod Beča, kada je u Beč već bila ušla vojska Osmanskog carstva, došao sa 60 tisuća vojnika i 7 tisuća konjanika i porazio Osmanlije zaustavljajući njihovo osvajanje Europe. Svi ovi strani gosti do u detalje razgledaju debele zidove, voltove, puškarnice i sve sačuvane predmete, ponajprije staro oružje, iz vremena harambaše Marka Akrapa - beki njegov potomak.

Imate sina - hoće li on poslije vas biti čuvar sjećanja na harambašu Marka Akrapa?

- Moj Mike-Boško, koji je dobio ime po djedu po majci i mojemu stricu Bošku-Cici, voli sve ovo, zanima ga i vjerujem da će ostati živjeti ovdje u "Akrapovoj kuli" i biti čuvar obiteljskog sjećanja.

Potomci iz loze Marka Akrapa imali su značajne uloge u povijesti ovoga sela?

- Petar Akrap, sin harambaše Marka, koji je također bio harambaša, sagradio je u Bisku crkvu sv. Mateja. To stoji zapisano ortografijom na crkvenom pročelju, a datirano je 7. svibnja 1753. godine. Harambaša Petar sagradio je crkvu sa župnikom don Nikom Bulatom, kapelanom don Antom Pavelićem i župljanima.

---
image

Antin stric Boško Akrap Cico

Joško Šupić/Cropix
---Stric platio glavom što je spasio selo

U obitelji s posebnim pijetetom spominjete još jednog potomka harambaše Marka, Boška Akrapa zvanog Cico?

- To je moj pokojni stric, alkar koji je trčao Sinjsku alku 1944. godine, jedinu održanu za vrijeme NDH. Njemu su napakirali atribut "narodnog neprijatelja" pa je strijeljan. Bio je proglašen krivim jer je spasio selo od SS divizije Prinz Eugen. Poslije pokolja kojega su napravili u Donjem Docu pripadnici te zloglasne njemačke postrojbe krenuli su prema našem selu. Moj stric Cico s još nekoliko ljudi iz sela krenuo im je u susret. Kada se sastao sa zapovjednikom ovaj je pitao otkuda im hrabrost stati pred njih, znaju li što su oni učinili. Na te njegove riječi moj stric je kazao da je Bisko hrvatsko kršćansko selo, mirnih i siromašnih seljaka. Njemački zapovjednik je na to uzvratio da će se njegovi vojnici zadržati u selu, odmoriti, ali ako opali samo jedan metak da će ih sve pobiti. Nikakve paljbe nije bilo pa su njemački vojnici otišli, a selo je ostalo pošteđeno. Poslije rata nove vlasti, prije bih rekao oni iz neposredne blizine koji su mojega strica imali na zubu, optužili su Cicu tvrdeći da je surađivao s Njemcima. Da je bio njihov, jer da nije sigurno bi ga ubili, a selo spalili i mještane pobili. Stricu je bio kum Vice Buljan. Kada je osuđen na smrt njegova mater, baba Marija, otišla je do Vice moliti ga da spasi Cicu. Kako je kasnije puno puta baba pričala, Vice je želio pomoći, ali je ostao nemoćan. Priznajući da nije mogao ništa napraviti kazao je kako su optužbe bile takve da bi Cici oduzeli 12 glava, da ih je imao.

---

Sve obitelji harambašine banderije

Harambaša Marko Akrap zapovjedao je banderijom koju je sačinjavalo 37 obitelji s 209 članova. Obitelji su imale 22 prezimena od kojih je do danas u Bisku sačuvano 14: Akrap, Sučić, Strikić, Dadić, Janković, Vrgoč, Čaić, Pranić, Bulatović (Bulat), Đonlić, Kovačević, Bradarić, Terzić i Anđelić. U sastavu banderije bila su upisana ukupno 23 imena, samo muška i to Mijo (9 puta), Ivan (8), Mate (7), Marko i Vid (5), Petar, Stipan i Jakov (4), Antun, Ilija, Jure i Nikola (2), a po jednom se navode Frano, Božo, Tadija, Dominik, Pavao, Šimun, Toma, Luka i Teodor.

---

---

image

Jedan od vrijednih predmeta iz Akrapove zbirke

Joško Šupić/Cropix
---

---

Branitelji iz ‘Bumeranga‘

Ante Toni Akrap priča kako se iz Južnoafričke Republike vratio sa suprugom i kćerkom Michele, koja je danas poduzetnica, 1990. godine, uoči prvih demokratskih izbora.

- Živio sam u Splitu i sa skupinom prijatelja sastajao se u tadašnjem kafiću "Bumerang". Kada je počela velikosrpska agresija ta naša skupina odlučila se dragovoljno priključiti obrani Hrvatske i nazvali smo se po imenu kafića. Potom sam bio među osnivačima HRM-a, a onda u okviru HRM-a 73. bojne vojne policije. Ranjen sam na širem prostoru Maslenice 1993. godine. Do 1996. godine bio sam djelatni časnik HRM-a, a onda sam otišao u mirovinu.

---

---

image

Među artefektima iz Akrapove zbirke ima i nakita

Joško Šupić/Cropix
---

---

Kneževi gavrani

Gradnju utvrde Nutjak krajem 15. stoljeća pokrenuo je poljički knez Žarko Dražojević radi obrane sjeverne granice svoje kneževine. U njeno krunište ugnijezdili su se gavrani koje je pri svakom obilasku utvrde knez redovito hranio, a po povratku iz brojnih bitaka zajedno s njima jeo sirovo meso.

Dresirani, gavrani su kružnim letovima oko Nutjaka i kreštanjem upozoravali kneza na prisustvo neznanaca. Kada je 1508. godine na pristigli poziv krenuo pomoći Sinjana knez se uspeo na Mali Mosor. Zviždukom je pozvao svoje gavrane, ali umjesto njih okružili su ga janjičari. Smrtno ranjen knez je shvatio da je njegov izdajica spriječio gavrane da ga upozore. Legenda kaže da i poslije više od 5 stoljeća svakoga 15. siječnja, na dan kneževa smrtnog ranjavanja, dva gavrana dolete s Mosora, oblete Nutjak i graktanjem pozdrave duh svojega gospodara.

---

---

image

Artefekti iz doba turskih osvajanja

Joško Šupić/Cropix
------
image

Dio zbirke Ante Tonija Akrapa

Joško Šupić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Ante Toni Akrap iz Biskog vlasnik je vrijednih artefakata iz doba turskih osvajanja koji su obiteljsko nasljeđe 

Joško Šupić/Cropix

Samo neki od predmeta koje čuva Ante Akrap, a naslijedit će ih zajedno sa skrbi za njih njegov sin

Joško Šupić/Cropix

Dio oružja iz vremena borbe s Turcima koje se čuva u ”Akrapovoj kuli”

Joško Šupić/Cropix

Vanjski izvorni izgled ”Akrapove kule” danas se može vidjeti još samo na staroj fotografiji

Joško Šupić/Cropix

Presnimka Kurana iz kule Nutjak koji je na kraju završio kao poklon u posjedu jednog uglednog muslimana
 

Joško Šupić/Cropix

Marko Akrap Arambaša - presnimka crteža
 

Joško Šupić/Cropix

U zidovima kuće Akrapovih i danas se nalaze puškarnice

Joško Šupić/Cropix

Artefekt iz doba turskih osvajanja

Joško Šupić/Cropix

Kubure iz doba ratovanja s Turcima
 

Joško Šupić/Cropix

Ante Akrap sa suprugaom Janine Anne

Joško Šupić/Cropix

Među artefektima iz Akrapove zbirke ima i nakita

Joško Šupić/Cropix

Antin stric Boško Akrap Cico

Joško Šupić/Cropix

Janine Anne Akrap s jednim od vrijednih predmata iz obiteljske zbirke
 

Joško Šupić/Cropix

Artefekti iz doba turskih osvajanja

Joško Šupić/Cropix

Jedan od vrijednih predmeta iz Akrapove zbirke

Joško Šupić/Cropix

Dio zbirke Ante Tonija Akrapa

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/golemo-obiteljsko-nasljede-iz-doba-turaka-cuva-kod-svoje-kuce-ante-akrap-iz-biska-nema-cijene-za-koju-bi-ga-prodali-1294827 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2fb5e6da5b9b4075f4b2fca3c0e8128829a2fb41 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Golemo+obiteljsko+naslje%C4%91e+iz+doba+Turaka+%C4%8Duva+kod+svoje+ku%C4%87e+Ante+Akrap+iz+Biska+-+nema+cijene+za+koju+bi+ga+prodali&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fgolemo-obiteljsko-nasljede-iz-doba-turaka-cuva-kod-svoje-kuce-ante-akrap-iz-biska-nema-cijene-za-koju-bi-ga-prodali-1294827 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fgolemo-obiteljsko-nasljede-iz-doba-turaka-cuva-kod-svoje-kuce-ante-akrap-iz-biska-nema-cijene-za-koju-bi-ga-prodali-1294827 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD KUBURA DO KURANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaOD KUBURA DO KURANA

Golemo obiteljsko nasljeđe iz doba Turaka čuva kod svoje kuće Ante Akrap iz Biska - nema cijene za koju bi ga prodali

Piše Toni Paštar
1. lipnja 2023. - 11:00
Ante Toni Akrap iz Biskog vlasnik je vrijednih artefakata iz doba turskih osvajanja koji su obiteljsko nasljeđe Joško Šupić/Cropix

Ante Toni Akrap iz triljskog naselja Bisko je umirovljeni časnik Hrvatske ratne mornarice kojoj je, kako ponosno ističe, bio jedan od osnivača. Ovaj naočiti Bišćanin, kojega je 80-ih godina prošloga stoljeća nemirni duh vodio svijetom i skrasio u Južnoafričkoj Republici, svoje umirovljeničke dane provodi u obiteljskoj kući izrasloj na "Akrapovoj kuli".

U njoj skrbi o ostacima junačkog povijesnog događaja oslobađanja kule Nutjak od Osmanlija, a u čemu je glavnu ulogu imao njegov predak harambaša Marko Akrap. U brizi o tom obiteljskom naslijeđu Anti Toniju pomaže supruga Janine Anne Akrap, Židovka s kojom je u Južnoafričkoj Republici uplovio u bračnu luku i koja mu je rodila pet kćeri i jednog sina.

"Akrapova kula" bila je lijepa katnica, sazidana od kamena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:12