stdClass Object ( [id] => 1362105 [title] => Čim je Charles sjeo na prijestolje, počele su pripreme za njegovu smrt! Otkrivamo sve detalje ‘Operacije most Menai‘ [alias] => cim-je-charles-sjeo-na-prijestolje-pocele-su-pripreme-za-njegovu-smrt-otkrivamo-sve-detalje-operacije-most-menai [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je otkriveno da ima rak, čiji detalji nisu obznanjeni, britanski kralj Charles III. odmah je započeo s terapijom i nakon prvog tretmana iz Londona je sa suprugom, kraljicom Camillom, otišao na imanje Sandringham gdje će se oporavljati.

U Sandringham je otišao u utorak, 6. veljače, na datum kad je 1952. godine na tom istom imanju preminuo njegov djed, kralj George VI., u dobi od 56 godina. Uzrok smrti bila je koronarna tromboza, a kralj je imao i rak pluća zbog kojeg mu je već prije bilo odstranjeno lijevo plućno krilo. Daleko od toga da bi se Charlesu uskoro mogao dogoditi takav crni scenarij, u informacijama o njegovim najnovijim zdravstvenim problemima kaže se kako je rak otkriven u ranoj fazi, prognoze su dobre i svi su jako optimistični.

Ali možda će ovo vrijeme koje provodi u Sandringhamu, daleko od očiju javnosti, britanski vladar iskoristiti da dodatno ažurira i detaljizira planove, odnosno pripremu za trenutak svoje smrti, kad god kraj njegovog života došao. Čim je sjeo na prijestolje, naslijedivši majku, kraljicu Elizabetu II., koja je preminula 8. rujna 2022. godine, uz pripreme za njegovu krunidbu započela je i "operacija most Menai", pripreme za kraljevu smrt.

Svaka sitnica

Nije to ništa čudno, za svakog britanskog monarha godinama unaprijed postoji detaljan plan čija realizacija započinje trenutkom smrti, sve se brižljivo priprema, poznata je svaka sitnica, korak po korak, čemu je svijet mogao svjedočiti od dana smrti kraljice Elizabete II. pa do trenutka spuštanja njezina lijesa u kriptu kapele sv. Jurja u dvorcu Windsor.

Plan događaja nakon kraljičine smrti nosio je naziv "operacija londonski most", kreiran je početkom 60-ih godina prošlog stoljeća i prilagođavan tijekom desetljeća do njezine smrti.

---

image

Nakon smrti kralja Charlesa pokreće se ‘operacija most Menai‘

Daniel Leal/Afp
---

O brojnim detaljima odlučila je ona sama, a ne treba sumnjati da će to isto napraviti i kralj Charles u okviru "operacije most Menai". Taj plan nazvan je po prvom velikom svjetskom željeznom visećem mostu Menai, koji premošćuje istoimeni tjesnac između otoka Anglesey i velškog kopna, a izgrađen je 1826. godine.

Ništa se ne smije prepuštati slučaju, ipak se radi o monarhu koji ima 75 godina, premda bi, bude li usprkos trenutačnim zdravstvenim problemima, dugovječan na roditelje, kraljicu Elizabetu i princa Philipa, koji su preminuli u dobi od 96, odnosno 99 godina, i njegova vladavina mogla potrajati barem dvadesetak godina. Ali plan mora postojati, sve mora biti unaprijed besprijekorno pripremljeno.

William će se obratiti naciji

"Most Menai" će vjerojatno imati dosta sličnosti s "operacijom londonski most", a kad njezina realizacija započne, značit će to da je princ William postao novi kralj, a princeza Kate kraljica supruga. Kad kralj Charles III. umre, novi kralj obratit će se naciji, baš kao što je to Charles napravio 9. rujna, dan nakon majčine smrti.

Kodna imena za slučajeve smrti vladara i članova kraljevske obitelji prvobitno su uvedena kako bi se spriječilo da informacije o smrti stignu do medija prije službene objave, ali planovi o onome što će se nakon tog trenutka događati tijekom godina su postali općepoznati.

---

image

Nakon smrti kralja Charlesa krunu će preuzeti njegov stariji sin, princ William, a princeza Kate postat će kraljica supruga

Yui Mok/Afp
---

Planovi za pogreb majke kraljice Elizabete II. Imali su naziv "operacija most Tay" i pripremljeni su 22 godine prije njezine smrti 2002. godine, a ti su planovi zapravo iskorišteni i za pogreb princeze Diane nakon njezine iznenadne tragične smrti u prometnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

Poremećen plan

Planovi za pogreb kralja Georgea VI. nosili su kodno ime "Hyde Park Corner", dok je "operacija most Forth" bio naziv plana za smrt princa Philipa, vojvode od Edinburgha, supruga kraljice Elizabete II., koji je preminuo u travnju 2021. godine. Taj se plan, nazvan po najduljem konzolnom željezničkom mostu, izgrađenom preko ušća rijeke Forth u istočnoj Škotskoj, zapravo nije mogao u potpunosti realizirati jer je princ Philip preminuo u jeku pandemije koronavirusa.

Kao i njegova pokojna majka, i Charles će sigurno sam isplanirati detalje događanja koja će uslijediti nakon njegove smrti, odabrati glazbu koja će se u pojedinim situacijama svirati... Jednako kao i njegova krunidba, koja je, premda spektakularna, bila kraća i skromnija od ceremonije na kojoj je okrunjena Elizabeta II., zasigurno će i njegov pogreb biti skromniji i jednostavniji od višednevnog ispraćaja najdugovječnije britanske vladarice.

---

image

Princeza Kate na lanjskoj krunidbi kralja Charlesa

Unknown/Afp
---

Kad Charles umre i William postane kralj, za jedno mjesto će se pomaknuti svi koji su u nasljednoj liniji za prijestolje, sada desetogodišnji princ George, najstarije od troje Williamove i Kateine djece, postat će prijestolonasljednik.

Ako nadživi supruga, Camilla više neće biti "kraljica supruga" (queen consort), tu titulu preuzima Kate, supruga novog kralja Williama. Camilla će vjerojatno nositi počasnu, ne službenu titulu "kraljica udovica", neće moći biti "kraljica majka" kao što je to bila majka pokojne kraljice Elizabete II., jer nije biološka majka monarha, tu bi titulu kao udovica nosila Diana, da je poživjela i ostala u braku s Charlesom.

Odluka o Camilli

O Camillinom položaju u javnom životu kraljevske obitelji prvenstveno će odlučivati William. Charles će vjerojatno izraziti želje vezane za svoju suprugu, ali ipak će kralj William u konačnici odlučivati o njezinoj ulozi, iako će vrlo vjerojatno poštovati očeve želje.

Naravno, još nije poznato ni gdje će u takvom scenariju Camilla živjeti, moguće da će to biti neka od kraljevskih rezidencija, ali možda će se željeti povući u svoju vlastitu kuću koju je kupila nakon razvoda od prvog supruga. Vjerojatno će se, ovisno o životnoj dobi i vlastitom zdravstvenom stanju, htjeti nastaviti baviti humanitarnim radom vezanim za njoj vrlo blisku problematiku pismenosti i obiteljskog nasilja.

---

image

Ako nadživi supruga, kralja Charlesa, Camilla će postati kraljica udovica

Paul Grover/Afp
---

Sve to detaljno će biti dogovoreno nakon Charlesove smrti, kad god se ona dogodi.

Rođen 14. studenoga 1948. godine, u 21.14, u Buckinghamskoj palači, Charles Philip Arthur George bio je prvo dijete tada princeze Elizabete i njezina supruga, princa Philipa, a u dobi od tri godine postao je prijestolonasljednik kad je preminuo njegov djed, kralj George VI., i njegova majka postala kraljica.

Kao i njegova majka i niz prethodnika na prijestolju, i Charles slavi dva rođendana godišnje. Ovaj u studenome je onaj "pravi", dok se u lipnju – prvi takav proslavio je ove godine – slavi onaj "službeni" paradom poznatom kao "Trooping the Colour".

Taj običaj datira iz 1748. godine, kad je kralj George II., koji je također bio rođen u studenome, odlučio da će službeno rođendan slaviti u lipnju, u vrijeme tradicionalne vojne parade, jer je tada vrijeme puno ljepše. Kad jednog dana princ William postane kralj, njemu će se pravi rođendan, 21. lipnja, moći lijepo uskladiti s paradom pa će vjerojatno postojati samo jedna proslava.

Diplomirao povijest

Charles se školovao u školi Cheam i Gordonstoun, te je kasnije diplomirao povijest na Sveučilištu Cambridge. Služio je u kraljevskoj mornarici i ratnom zrakoplovstvu, a 1981. oženio se s lady Dianom Spencer, s kojom je dobio dvojicu sinova, Williama i Harryja. Raspad tog braka i Dianina pogibija u prometnoj nesreći u Parizu 1997. godine i dalje spadaju među javnosti najzanimljivija događanja u kraljevskoj obitelji, a Charles se u travnju 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnericom Camillom Parker Bowles.

Puno više od onoga što čini za svoje podanike i zemlju, za zaštitu okoliša i očuvanje planeta, mnoge zanimaju Charlesove "mušice", koje se u raznim prigodama izvlače na svjetlo dana, pa je i njegova bolestdobra prilika za to.

---

image

Nedavno je kralju Charlesu dijagnosticiran rak i odmah je počeo s terapijom

Andrew Milligan/Afp
---

Među njima je i priča o tome kako je sadašnji kralj bio vezan uz svojeg medvjedića iz djetinjstva i kad je već ušao u srednje godine života, navodno je Charlesov bivši sobar Michael Fawcett bio zadužen za punjenog medvjedića u Charlesovim četrdesetim godinama, a kad su voljenoj igrački trebali popravci, pozivalo se već umirovljenu Charlesovu dadilju Mabel Anderson da obavi nužne popravke.

Medvjedić i pasta za zube

Sobar Fawcett bio je, tvrdi se u jednoj Charlesovoj biografiji, zadužen i za istiskivanje paste za zube na Charlesovu četkicu s monogramom, brijao ga je, pomagao mu navući hlače i vezati cipele, pripremao mu je krevet za spavanje i na njega stavljao pidžamu.

Kralj navodno ima vrlo specifične zahtjeve kad je u pitanju njegov doručak. Netko od bivših slugu ispričao je kako su se na poslužavniku šalica i tanjurić morali nalaziti s desne strane, a srebrna žličica pod kutom kao da pokazuje pet sati. Maslac mora biti serviran u tri kuglice i hladan, tost poslužen na srebrnom stalku, nikad na tanjuru, a odabrani džemovi, marmelade, želei i med servirani na posebnom srebrnom poslužavniku.

Charlesova večera gotovo uvijek uključuje zelenu salatu s meko kuhanim jajem, ali je kuhanje jaja bilo vrlo izazovno za kuhinjsko osoblje. Navodno su kuhari u kraljevskoj kuhinji uvijek pripremali nekoliko jaja kuhanih tri minute prije nego što bi jedno od njih odgovaralo Charlesovim standardima mekoće.

Jaja koja nisu zadovoljavala navodno su bacana, ali je 2018. Buckinghamska palača u priopćenju demantirala tvrdnje da je Charles odbijao šest jaja za svako koje je pojeo, a i ne čini se da je takvo ponašanje u skladu s čovjekom koji i kao kralj nastoji smanjiti bacanje hrane.

Pizza i rižot

Najdraža mu je pizza margherita, obožava rižot s gljivama uz janjetinu, a gljive moraju biti s njegovom imanja, inače ih neće jesti. Charles uživa u voću ubranom u vrtovima njegovog imanja Highgrove, a najdraže su mu šljive, barem tako tvrdi bivši kraljevski kuhar Darren McGrady.

---

image
Hugo Burnand/Afp
---

Najdraže piće mu je čaša viskija, naročito brend Laphroaig sa olujnog otoka Islay uz zapadnu obalu Škotske. Kružila je priča kako Charles i Camilla na putovanja nose i vlastitu zalihu omiljenih pića, sve kako bi izbjegli rizik trovanja.

Možda ova tvrdnja i nije baš točna s obzirom da smo svjedočili kako su prilikom posjeta Hrvatskoj u ožujku 2016. na tržnici u Osijeku kušali domaća vina, šljivovicu i liker od oraha. Očito su imali povjerenja u naše proizvođače.

‘Nemojte vjerovati u sva ta sr***‘

Prema jednom čudnom starom pravilu, a nije jedino takvo, koje datira iz 14. stoljeća, aktualni vladar je vlasnik svih neoznačenih labudova, dupina, kitova i kečiga u engleskim obalnim vodama. Ti se kitovi i dupini nazivaju "kraljevskim ribama".

A Charlesova omiljena životinja je vjeverica, svojevremeno je osnovao zakladu kako bi se zaštitilo ugroženu vrstu crvenih vjeverica, jednom prilikom je u šali kazao kako je njegova velika ambicija da ima jednu vjevericu u kući, da sjedi na stolu za doručak i njegovom ramenu.

A jedna od ekscentričnosti kralja Charlesa III. je da se na putu ili kod kuće, njegove pidžame moraju peglati svakog jutra, čak i vezice njegovih cipela moraju biti ispeglane i plosnate, čep u kadi mora biti u određenoj poziciji, a voda za kupanje mlaka.

Tvrdio je to Paul Burrell, bivši batler princeze Diane. Pričalo se kako Charles na putovanja nosi vlastitu zahodsku dasku, ali je on jednom prilikom, nimalo ceremonijalno kazao "nemojte vjerovati u sva ta sr....".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVAKA SITNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SVAKA SITNICA 2 0 11097 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-07 22:45:07 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-08 07:54:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-08 07:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Čim je Charles sjeo na prijestolje, počele su pripreme za njegovu smrt! Otkrivamo sve detalje 'Operacije most Menai' page_title=Čim je Charles sjeo na prijestolje, počele su pripreme za njegovu smrt! Otkrivamo sve detalje 'Operacije most Menai' [metakey] => Kralj Charles III., Operacija most Menai [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26531935.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26518644.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26518549.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26451652.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26096778.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/24881928.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/24837942.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/24837133.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/24503433.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/07\/26244617.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Daniel Leal\/Afp","Oli Scarff\/Afp","Andrew Milligan\/Afp","Yui Mok\/Afp","Hugo Burnand\/Afp","Odd Andersen\/Afp","Unknown\/Afp","Hannah Mckay\/Afp","Paul Grover\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Nakon smrti kralja Charlesa pokre\u0107e se \u2018operacija most Menai\u2018<\/p>","

Charles je okrunjen u svibnju pro\u0161le godine<\/p>","

Nedavno je kralju Charlesu dijagnosticiran rak i odmah je po\u010deo s terapijom<\/p>","

Nakon smrti kralja Charlesa krunu \u0107e preuzeti njegov stariji sin, princ William, a princeza Kate postat \u0107e kraljica supruga<\/p>","","

Princeza Kate \u0107e nakon svekrove smrti postai kraljica supruga<\/p>","

Princeza Kate na lanjskoj krunidbi kralja Charlesa<\/p>","

Nakon Charlesa i Camille kralj i kraljica postat \u0107e William i Kate<\/p>","

Ako nad\u017eivi supruga, kralja Charlesa, Camilla \u0107e postati kraljica udovica<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["52:41","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1271","hd_26531935_1920.jpg":"1920x1080","k_26531935_1280.jpg":"1280x1280","k_26531935_1024.jpg":"1024x1024","k_26531935_640.jpg":"640x640","k_26531935_480.jpg":"480x480","k_26531935_340.jpg":"340x340","k_26531935_220.jpg":"220x220","o_26531935_1280.jpg":"1280x847","o_26531935_1024.jpg":"1024x677","o_26531935_640.jpg":"640x423","o_26531935_480.jpg":"480x317","o_26531935_340.jpg":"340x225","o_26531935_220.jpg":"220x145","h_26531935_1280.jpg":"1280x854","h_26531935_1024.jpg":"1024x683","h_26531935_640.jpg":"640x427","h_26531935_480.jpg":"480x320","h_26531935_340.jpg":"340x227","h_26531935_220.jpg":"220x147","pp_26531935_1280.jpg":"1280x1628","pp_26531935_1024.jpg":"1024x1303","pp_26531935_640.jpg":"640x814","pp_26531935_480.jpg":"480x611","pp_26531935_340.jpg":"340x432","pp_26531935_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26518644_1920.jpg":"1920x1080","k_26518644_1280.jpg":"1280x1280","k_26518644_1024.jpg":"1024x1024","k_26518644_640.jpg":"640x640","k_26518644_480.jpg":"480x480","k_26518644_340.jpg":"340x340","k_26518644_220.jpg":"220x220","o_26518644_1280.jpg":"1280x852","o_26518644_1024.jpg":"1024x682","o_26518644_640.jpg":"640x426","o_26518644_480.jpg":"480x319","o_26518644_340.jpg":"340x226","o_26518644_220.jpg":"220x146","h_26518644_1280.jpg":"1280x854","h_26518644_1024.jpg":"1024x683","h_26518644_640.jpg":"640x427","h_26518644_480.jpg":"480x320","h_26518644_340.jpg":"340x227","h_26518644_220.jpg":"220x147","pp_26518644_1280.jpg":"1280x1628","pp_26518644_1024.jpg":"1024x1303","pp_26518644_640.jpg":"640x814","pp_26518644_480.jpg":"480x611","pp_26518644_340.jpg":"340x432","pp_26518644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1119x1678","hd_26518549_1920.jpg":"1920x1080","k_26518549_1280.jpg":"1280x1280","k_26518549_1024.jpg":"1024x1024","k_26518549_640.jpg":"640x640","k_26518549_480.jpg":"480x480","k_26518549_340.jpg":"340x340","k_26518549_220.jpg":"220x220","o_26518549_1280.jpg":"1280x1919","o_26518549_1024.jpg":"1024x1535","o_26518549_640.jpg":"640x959","o_26518549_480.jpg":"480x719","o_26518549_340.jpg":"340x509","o_26518549_220.jpg":"220x329","h_26518549_1280.jpg":"1280x854","h_26518549_1024.jpg":"1024x683","h_26518549_640.jpg":"640x427","h_26518549_480.jpg":"480x320","h_26518549_340.jpg":"340x227","h_26518549_220.jpg":"220x147","pp_26518549_1280.jpg":"1280x1628","pp_26518549_1024.jpg":"1024x1303","pp_26518549_640.jpg":"640x814","pp_26518549_480.jpg":"480x611","pp_26518549_340.jpg":"340x432","pp_26518549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3289","hd_26451652_1920.jpg":"1920x1080","k_26451652_1280.jpg":"1280x1280","k_26451652_1024.jpg":"1024x1024","k_26451652_640.jpg":"640x640","k_26451652_480.jpg":"480x480","k_26451652_340.jpg":"340x340","k_26451652_220.jpg":"220x220","o_26451652_1280.jpg":"1280x2192","o_26451652_1024.jpg":"1024x1754","o_26451652_640.jpg":"640x1096","o_26451652_480.jpg":"480x822","o_26451652_340.jpg":"340x582","o_26451652_220.jpg":"220x376","h_26451652_1280.jpg":"1280x854","h_26451652_1024.jpg":"1024x683","h_26451652_640.jpg":"640x427","h_26451652_480.jpg":"480x320","h_26451652_340.jpg":"340x227","h_26451652_220.jpg":"220x147","pp_26451652_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451652_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451652_640.jpg":"640x814","pp_26451652_480.jpg":"480x611","pp_26451652_340.jpg":"340x432","pp_26451652_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26096778_1920.jpg":"1920x1080","k_26096778_1280.jpg":"1280x1280","k_26096778_1024.jpg":"1024x1024","k_26096778_640.jpg":"640x640","k_26096778_480.jpg":"480x480","k_26096778_340.jpg":"340x340","k_26096778_220.jpg":"220x220","o_26096778_1280.jpg":"1280x853","o_26096778_1024.jpg":"1024x682","o_26096778_640.jpg":"640x426","o_26096778_480.jpg":"480x320","o_26096778_340.jpg":"340x226","o_26096778_220.jpg":"220x146","h_26096778_1280.jpg":"1280x854","h_26096778_1024.jpg":"1024x683","h_26096778_640.jpg":"640x427","h_26096778_480.jpg":"480x320","h_26096778_340.jpg":"340x227","h_26096778_220.jpg":"220x147","pp_26096778_1280.jpg":"1280x1628","pp_26096778_1024.jpg":"1024x1303","pp_26096778_640.jpg":"640x814","pp_26096778_480.jpg":"480x611","pp_26096778_340.jpg":"340x432","pp_26096778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2485","hd_24881928_1920.jpg":"1920x1080","k_24881928_1280.jpg":"1280x1280","k_24881928_1024.jpg":"1024x1024","k_24881928_640.jpg":"640x640","k_24881928_480.jpg":"480x480","k_24881928_340.jpg":"340x340","k_24881928_220.jpg":"220x220","o_24881928_1280.jpg":"1280x1656","o_24881928_1024.jpg":"1024x1325","o_24881928_640.jpg":"640x828","o_24881928_480.jpg":"480x621","o_24881928_340.jpg":"340x440","o_24881928_220.jpg":"220x284","h_24881928_1280.jpg":"1280x854","h_24881928_1024.jpg":"1024x683","h_24881928_640.jpg":"640x427","h_24881928_480.jpg":"480x320","h_24881928_340.jpg":"340x227","h_24881928_220.jpg":"220x147","pp_24881928_1280.jpg":"1280x1628","pp_24881928_1024.jpg":"1024x1303","pp_24881928_640.jpg":"640x814","pp_24881928_480.jpg":"480x611","pp_24881928_340.jpg":"340x432","pp_24881928_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24837942_1920.jpg":"1920x1080","k_24837942_1280.jpg":"1280x1280","k_24837942_1024.jpg":"1024x1024","k_24837942_640.jpg":"640x640","k_24837942_480.jpg":"480x480","k_24837942_340.jpg":"340x340","k_24837942_220.jpg":"220x220","o_24837942_1280.jpg":"1280x853","o_24837942_1024.jpg":"1024x682","o_24837942_640.jpg":"640x426","o_24837942_480.jpg":"480x320","o_24837942_340.jpg":"340x226","o_24837942_220.jpg":"220x146","h_24837942_1280.jpg":"1280x854","h_24837942_1024.jpg":"1024x683","h_24837942_640.jpg":"640x427","h_24837942_480.jpg":"480x320","h_24837942_340.jpg":"340x227","h_24837942_220.jpg":"220x147","pp_24837942_1280.jpg":"1280x1628","pp_24837942_1024.jpg":"1024x1303","pp_24837942_640.jpg":"640x814","pp_24837942_480.jpg":"480x611","pp_24837942_340.jpg":"340x432","pp_24837942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24837133_1920.jpg":"1920x1080","k_24837133_1280.jpg":"1280x1280","k_24837133_1024.jpg":"1024x1024","k_24837133_640.jpg":"640x640","k_24837133_480.jpg":"480x480","k_24837133_340.jpg":"340x340","k_24837133_220.jpg":"220x220","o_24837133_1280.jpg":"1280x1920","o_24837133_1024.jpg":"1024x1536","o_24837133_640.jpg":"640x960","o_24837133_480.jpg":"480x720","o_24837133_340.jpg":"340x510","o_24837133_220.jpg":"220x330","h_24837133_1280.jpg":"1280x854","h_24837133_1024.jpg":"1024x683","h_24837133_640.jpg":"640x427","h_24837133_480.jpg":"480x320","h_24837133_340.jpg":"340x227","h_24837133_220.jpg":"220x147","pp_24837133_1280.jpg":"1280x1628","pp_24837133_1024.jpg":"1024x1303","pp_24837133_640.jpg":"640x814","pp_24837133_480.jpg":"480x611","pp_24837133_340.jpg":"340x432","pp_24837133_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1268","hd_24503433_1920.jpg":"1920x1080","k_24503433_1280.jpg":"1280x1280","k_24503433_1024.jpg":"1024x1024","k_24503433_640.jpg":"640x640","k_24503433_480.jpg":"480x480","k_24503433_340.jpg":"340x340","k_24503433_220.jpg":"220x220","o_24503433_1280.jpg":"1280x845","o_24503433_1024.jpg":"1024x676","o_24503433_640.jpg":"640x422","o_24503433_480.jpg":"480x317","o_24503433_340.jpg":"340x224","o_24503433_220.jpg":"220x145","h_24503433_1280.jpg":"1280x854","h_24503433_1024.jpg":"1024x683","h_24503433_640.jpg":"640x427","h_24503433_480.jpg":"480x320","h_24503433_340.jpg":"340x227","h_24503433_220.jpg":"220x147","pp_24503433_1280.jpg":"1280x1628","pp_24503433_1024.jpg":"1024x1303","pp_24503433_640.jpg":"640x814","pp_24503433_480.jpg":"480x611","pp_24503433_340.jpg":"340x432","pp_24503433_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x728","hd_26244617_1920.jpg":"1920x1080","k_26244617_1280.jpg":"1280x1280","k_26244617_1024.jpg":"1024x1024","k_26244617_640.jpg":"640x640","k_26244617_480.jpg":"480x480","k_26244617_340.jpg":"340x340","k_26244617_220.jpg":"220x220","o_26244617_1280.jpg":"1280x910","o_26244617_1024.jpg":"1024x728","o_26244617_640.jpg":"640x455","o_26244617_480.jpg":"480x341","o_26244617_340.jpg":"340x241","o_26244617_220.jpg":"220x156","h_26244617_1280.jpg":"1280x854","h_26244617_1024.jpg":"1024x683","h_26244617_640.jpg":"640x427","h_26244617_480.jpg":"480x320","h_26244617_340.jpg":"340x227","h_26244617_220.jpg":"220x147","pp_26244617_1280.jpg":"1280x1628","pp_26244617_1024.jpg":"1024x1303","pp_26244617_640.jpg":"640x814","pp_26244617_480.jpg":"480x611","pp_26244617_340.jpg":"340x432","pp_26244617_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7669586 Threads: 3 Questions: 1623442049 Slow queries: 4822441 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111084248 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/cim-je-charles-sjeo-na-prijestolje-pocele-su-pripreme-za-njegovu-smrt-otkrivamo-sve-detalje-operacije-most-menai-1362105 [printLink] => /mozaik/panorama/cim-je-charles-sjeo-na-prijestolje-pocele-su-pripreme-za-njegovu-smrt-otkrivamo-sve-detalje-operacije-most-menai-1362105?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 690451 [name] => Kralj Charles III. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-11 16:24:21 [main_article_id] => 0 [alias] => kralj-charles-iii [link] => /tag/kralj-charles-iii ) [1] => stdClass Object ( [id] => 747189 [name] => Operacija most Menai [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-08 08:55:16 [main_article_id] => 0 [alias] => operacija-most-menai [link] => /tag/operacija-most-menai ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVAKA SITNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čim je Charles sjeo na prijestolje, počele su pripreme za njegovu smrt! Otkrivamo sve detalje ‘Operacije most Menai‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26531935.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26531935.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26518644.jpg [title] =>

Nakon smrti kralja Charlesa pokreće se ‘operacija most Menai‘

Daniel Leal/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26518549.jpg [title] =>

Charles je okrunjen u svibnju prošle godine

Oli Scarff/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26451652.jpg [title] =>

Nedavno je kralju Charlesu dijagnosticiran rak i odmah je počeo s terapijom

Andrew Milligan/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26096778.jpg [title] =>

Nakon smrti kralja Charlesa krunu će preuzeti njegov stariji sin, princ William, a princeza Kate postat će kraljica supruga

Yui Mok/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/24881928.jpg [title] => Hugo Burnand/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/24837942.jpg [title] =>

Princeza Kate će nakon svekrove smrti postai kraljica supruga

Odd Andersen/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/24837133.jpg [title] =>

Princeza Kate na lanjskoj krunidbi kralja Charlesa

Unknown/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/24503433.jpg [title] =>

Nakon Charlesa i Camille kralj i kraljica postat će William i Kate

Hannah Mckay/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/07/26244617.jpg [title] =>

Ako nadživi supruga, kralja Charlesa, Camilla će postati kraljica udovica

Paul Grover/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je otkriveno da ima rak, čiji detalji nisu obznanjeni, britanski kralj Charles III. odmah je započeo s terapijom i nakon prvog tretmana iz Londona je sa suprugom, kraljicom Camillom, otišao na imanje Sandringham gdje će se oporavljati.

U Sandringham je otišao u utorak, 6. veljače, na datum kad je 1952. godine na tom istom imanju preminuo njegov djed, kralj George VI., u dobi od 56 godina. Uzrok smrti bila je koronarna tromboza, a kralj je imao i rak pluća zbog kojeg mu je već prije bilo odstranjeno lijevo plućno krilo. Daleko od toga da bi se Charlesu uskoro mogao dogoditi takav crni scenarij, u informacijama o njegovim najnovijim zdravstvenim problemima kaže se kako je rak otkriven u ranoj fazi, prognoze su dobre i svi su jako optimistični.

Ali možda će ovo vrijeme koje provodi u Sandringhamu, daleko od očiju javnosti, britanski vladar iskoristiti da dodatno ažurira i detaljizira planove, odnosno pripremu za trenutak svoje smrti, kad god kraj njegovog života došao. Čim je sjeo na prijestolje, naslijedivši majku, kraljicu Elizabetu II., koja je preminula 8. rujna 2022. godine, uz pripreme za njegovu krunidbu započela je i "operacija most Menai", pripreme za kraljevu smrt.

Svaka sitnica

Nije to ništa čudno, za svakog britanskog monarha godinama unaprijed postoji detaljan plan čija realizacija započinje trenutkom smrti, sve se brižljivo priprema, poznata je svaka sitnica, korak po korak, čemu je svijet mogao svjedočiti od dana smrti kraljice Elizabete II. pa do trenutka spuštanja njezina lijesa u kriptu kapele sv. Jurja u dvorcu Windsor.

Plan događaja nakon kraljičine smrti nosio je naziv "operacija londonski most", kreiran je početkom 60-ih godina prošlog stoljeća i prilagođavan tijekom desetljeća do njezine smrti.

---

image

Nakon smrti kralja Charlesa pokreće se ‘operacija most Menai‘

Daniel Leal/Afp
---

O brojnim detaljima odlučila je ona sama, a ne treba sumnjati da će to isto napraviti i kralj Charles u okviru "operacije most Menai". Taj plan nazvan je po prvom velikom svjetskom željeznom visećem mostu Menai, koji premošćuje istoimeni tjesnac između otoka Anglesey i velškog kopna, a izgrađen je 1826. godine.

Ništa se ne smije prepuštati slučaju, ipak se radi o monarhu koji ima 75 godina, premda bi, bude li usprkos trenutačnim zdravstvenim problemima, dugovječan na roditelje, kraljicu Elizabetu i princa Philipa, koji su preminuli u dobi od 96, odnosno 99 godina, i njegova vladavina mogla potrajati barem dvadesetak godina. Ali plan mora postojati, sve mora biti unaprijed besprijekorno pripremljeno.

William će se obratiti naciji

"Most Menai" će vjerojatno imati dosta sličnosti s "operacijom londonski most", a kad njezina realizacija započne, značit će to da je princ William postao novi kralj, a princeza Kate kraljica supruga. Kad kralj Charles III. umre, novi kralj obratit će se naciji, baš kao što je to Charles napravio 9. rujna, dan nakon majčine smrti.

Kodna imena za slučajeve smrti vladara i članova kraljevske obitelji prvobitno su uvedena kako bi se spriječilo da informacije o smrti stignu do medija prije službene objave, ali planovi o onome što će se nakon tog trenutka događati tijekom godina su postali općepoznati.

---

image

Nakon smrti kralja Charlesa krunu će preuzeti njegov stariji sin, princ William, a princeza Kate postat će kraljica supruga

Yui Mok/Afp
---

Planovi za pogreb majke kraljice Elizabete II. Imali su naziv "operacija most Tay" i pripremljeni su 22 godine prije njezine smrti 2002. godine, a ti su planovi zapravo iskorišteni i za pogreb princeze Diane nakon njezine iznenadne tragične smrti u prometnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

Poremećen plan

Planovi za pogreb kralja Georgea VI. nosili su kodno ime "Hyde Park Corner", dok je "operacija most Forth" bio naziv plana za smrt princa Philipa, vojvode od Edinburgha, supruga kraljice Elizabete II., koji je preminuo u travnju 2021. godine. Taj se plan, nazvan po najduljem konzolnom željezničkom mostu, izgrađenom preko ušća rijeke Forth u istočnoj Škotskoj, zapravo nije mogao u potpunosti realizirati jer je princ Philip preminuo u jeku pandemije koronavirusa.

Kao i njegova pokojna majka, i Charles će sigurno sam isplanirati detalje događanja koja će uslijediti nakon njegove smrti, odabrati glazbu koja će se u pojedinim situacijama svirati... Jednako kao i njegova krunidba, koja je, premda spektakularna, bila kraća i skromnija od ceremonije na kojoj je okrunjena Elizabeta II., zasigurno će i njegov pogreb biti skromniji i jednostavniji od višednevnog ispraćaja najdugovječnije britanske vladarice.

---

image

Princeza Kate na lanjskoj krunidbi kralja Charlesa

Unknown/Afp
---

Kad Charles umre i William postane kralj, za jedno mjesto će se pomaknuti svi koji su u nasljednoj liniji za prijestolje, sada desetogodišnji princ George, najstarije od troje Williamove i Kateine djece, postat će prijestolonasljednik.

Ako nadživi supruga, Camilla više neće biti "kraljica supruga" (queen consort), tu titulu preuzima Kate, supruga novog kralja Williama. Camilla će vjerojatno nositi počasnu, ne službenu titulu "kraljica udovica", neće moći biti "kraljica majka" kao što je to bila majka pokojne kraljice Elizabete II., jer nije biološka majka monarha, tu bi titulu kao udovica nosila Diana, da je poživjela i ostala u braku s Charlesom.

Odluka o Camilli

O Camillinom položaju u javnom životu kraljevske obitelji prvenstveno će odlučivati William. Charles će vjerojatno izraziti želje vezane za svoju suprugu, ali ipak će kralj William u konačnici odlučivati o njezinoj ulozi, iako će vrlo vjerojatno poštovati očeve želje.

Naravno, još nije poznato ni gdje će u takvom scenariju Camilla živjeti, moguće da će to biti neka od kraljevskih rezidencija, ali možda će se željeti povući u svoju vlastitu kuću koju je kupila nakon razvoda od prvog supruga. Vjerojatno će se, ovisno o životnoj dobi i vlastitom zdravstvenom stanju, htjeti nastaviti baviti humanitarnim radom vezanim za njoj vrlo blisku problematiku pismenosti i obiteljskog nasilja.

---

image

Ako nadživi supruga, kralja Charlesa, Camilla će postati kraljica udovica

Paul Grover/Afp
---

Sve to detaljno će biti dogovoreno nakon Charlesove smrti, kad god se ona dogodi.

Rođen 14. studenoga 1948. godine, u 21.14, u Buckinghamskoj palači, Charles Philip Arthur George bio je prvo dijete tada princeze Elizabete i njezina supruga, princa Philipa, a u dobi od tri godine postao je prijestolonasljednik kad je preminuo njegov djed, kralj George VI., i njegova majka postala kraljica.

Kao i njegova majka i niz prethodnika na prijestolju, i Charles slavi dva rođendana godišnje. Ovaj u studenome je onaj "pravi", dok se u lipnju – prvi takav proslavio je ove godine – slavi onaj "službeni" paradom poznatom kao "Trooping the Colour".

Taj običaj datira iz 1748. godine, kad je kralj George II., koji je također bio rođen u studenome, odlučio da će službeno rođendan slaviti u lipnju, u vrijeme tradicionalne vojne parade, jer je tada vrijeme puno ljepše. Kad jednog dana princ William postane kralj, njemu će se pravi rođendan, 21. lipnja, moći lijepo uskladiti s paradom pa će vjerojatno postojati samo jedna proslava.

Diplomirao povijest

Charles se školovao u školi Cheam i Gordonstoun, te je kasnije diplomirao povijest na Sveučilištu Cambridge. Služio je u kraljevskoj mornarici i ratnom zrakoplovstvu, a 1981. oženio se s lady Dianom Spencer, s kojom je dobio dvojicu sinova, Williama i Harryja. Raspad tog braka i Dianina pogibija u prometnoj nesreći u Parizu 1997. godine i dalje spadaju među javnosti najzanimljivija događanja u kraljevskoj obitelji, a Charles se u travnju 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnericom Camillom Parker Bowles.

Puno više od onoga što čini za svoje podanike i zemlju, za zaštitu okoliša i očuvanje planeta, mnoge zanimaju Charlesove "mušice", koje se u raznim prigodama izvlače na svjetlo dana, pa je i njegova bolestdobra prilika za to.

---

image

Nedavno je kralju Charlesu dijagnosticiran rak i odmah je počeo s terapijom

Andrew Milligan/Afp
---

Među njima je i priča o tome kako je sadašnji kralj bio vezan uz svojeg medvjedića iz djetinjstva i kad je već ušao u srednje godine života, navodno je Charlesov bivši sobar Michael Fawcett bio zadužen za punjenog medvjedića u Charlesovim četrdesetim godinama, a kad su voljenoj igrački trebali popravci, pozivalo se već umirovljenu Charlesovu dadilju Mabel Anderson da obavi nužne popravke.

Medvjedić i pasta za zube

Sobar Fawcett bio je, tvrdi se u jednoj Charlesovoj biografiji, zadužen i za istiskivanje paste za zube na Charlesovu četkicu s monogramom, brijao ga je, pomagao mu navući hlače i vezati cipele, pripremao mu je krevet za spavanje i na njega stavljao pidžamu.

Kralj navodno ima vrlo specifične zahtjeve kad je u pitanju njegov doručak. Netko od bivših slugu ispričao je kako su se na poslužavniku šalica i tanjurić morali nalaziti s desne strane, a srebrna žličica pod kutom kao da pokazuje pet sati. Maslac mora biti serviran u tri kuglice i hladan, tost poslužen na srebrnom stalku, nikad na tanjuru, a odabrani džemovi, marmelade, želei i med servirani na posebnom srebrnom poslužavniku.

Charlesova večera gotovo uvijek uključuje zelenu salatu s meko kuhanim jajem, ali je kuhanje jaja bilo vrlo izazovno za kuhinjsko osoblje. Navodno su kuhari u kraljevskoj kuhinji uvijek pripremali nekoliko jaja kuhanih tri minute prije nego što bi jedno od njih odgovaralo Charlesovim standardima mekoće.

Jaja koja nisu zadovoljavala navodno su bacana, ali je 2018. Buckinghamska palača u priopćenju demantirala tvrdnje da je Charles odbijao šest jaja za svako koje je pojeo, a i ne čini se da je takvo ponašanje u skladu s čovjekom koji i kao kralj nastoji smanjiti bacanje hrane.

Pizza i rižot

Najdraža mu je pizza margherita, obožava rižot s gljivama uz janjetinu, a gljive moraju biti s njegovom imanja, inače ih neće jesti. Charles uživa u voću ubranom u vrtovima njegovog imanja Highgrove, a najdraže su mu šljive, barem tako tvrdi bivši kraljevski kuhar Darren McGrady.

---

image
Hugo Burnand/Afp
---

Najdraže piće mu je čaša viskija, naročito brend Laphroaig sa olujnog otoka Islay uz zapadnu obalu Škotske. Kružila je priča kako Charles i Camilla na putovanja nose i vlastitu zalihu omiljenih pića, sve kako bi izbjegli rizik trovanja.

Možda ova tvrdnja i nije baš točna s obzirom da smo svjedočili kako su prilikom posjeta Hrvatskoj u ožujku 2016. na tržnici u Osijeku kušali domaća vina, šljivovicu i liker od oraha. Očito su imali povjerenja u naše proizvođače.

‘Nemojte vjerovati u sva ta sr***‘

Prema jednom čudnom starom pravilu, a nije jedino takvo, koje datira iz 14. stoljeća, aktualni vladar je vlasnik svih neoznačenih labudova, dupina, kitova i kečiga u engleskim obalnim vodama. Ti se kitovi i dupini nazivaju "kraljevskim ribama".

A Charlesova omiljena životinja je vjeverica, svojevremeno je osnovao zakladu kako bi se zaštitilo ugroženu vrstu crvenih vjeverica, jednom prilikom je u šali kazao kako je njegova velika ambicija da ima jednu vjevericu u kući, da sjedi na stolu za doručak i njegovom ramenu.

A jedna od ekscentričnosti kralja Charlesa III. je da se na putu ili kod kuće, njegove pidžame moraju peglati svakog jutra, čak i vezice njegovih cipela moraju biti ispeglane i plosnate, čep u kadi mora biti u određenoj poziciji, a voda za kupanje mlaka.

Tvrdio je to Paul Burrell, bivši batler princeze Diane. Pričalo se kako Charles na putovanja nosi vlastitu zahodsku dasku, ali je on jednom prilikom, nimalo ceremonijalno kazao "nemojte vjerovati u sva ta sr....".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Daniel Leal/Afp Oli Scarff/Afp Andrew Milligan/Afp Yui Mok/Afp Hugo Burnand/Afp Odd Andersen/Afp Unknown/Afp Hannah Mckay/Afp Paul Grover/Afp
AFP
Daniel Leal/Afp

Nakon smrti kralja Charlesa pokreće se ‘operacija most Menai‘

Oli Scarff/Afp

Charles je okrunjen u svibnju prošle godine

Andrew Milligan/Afp

Nedavno je kralju Charlesu dijagnosticiran rak i odmah je počeo s terapijom

Yui Mok/Afp

Nakon smrti kralja Charlesa krunu će preuzeti njegov stariji sin, princ William, a princeza Kate postat će kraljica supruga

Odd Andersen/Afp

Princeza Kate će nakon svekrove smrti postai kraljica supruga

Unknown/Afp

Princeza Kate na lanjskoj krunidbi kralja Charlesa

Hannah Mckay/Afp

Nakon Charlesa i Camille kralj i kraljica postat će William i Kate

Paul Grover/Afp

Ako nadživi supruga, kralja Charlesa, Camilla će postati kraljica udovica

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/cim-je-charles-sjeo-na-prijestolje-pocele-su-pripreme-za-njegovu-smrt-otkrivamo-sve-detalje-operacije-most-menai-1362105 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e32dc1b9262b7cdf9c1e38c9a1682624e23b0733 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cim+je+Charles+sjeo+na+prijestolje%2C+po%C4%8Dele+su+pripreme+za+njegovu+smrt%21+Otkrivamo+sve+detalje+%E2%80%98Operacije+most+Menai%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fcim-je-charles-sjeo-na-prijestolje-pocele-su-pripreme-za-njegovu-smrt-otkrivamo-sve-detalje-operacije-most-menai-1362105 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fcim-je-charles-sjeo-na-prijestolje-pocele-su-pripreme-za-njegovu-smrt-otkrivamo-sve-detalje-operacije-most-menai-1362105 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SVAKA SITNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaSVAKA SITNICA

Čim je Charles sjeo na prijestolje, počele su pripreme za njegovu smrt! Otkrivamo sve detalje ‘Operacije most Menai‘

Piše Marija Čović
8. veljače 2024. - 08:15

Nakon što je otkriveno da ima rak, čiji detalji nisu obznanjeni, britanski kralj Charles III. odmah je započeo s terapijom i nakon prvog tretmana iz Londona je sa suprugom, kraljicom Camillom, otišao na imanje Sandringham gdje će se oporavljati.

U Sandringham je otišao u utorak, 6. veljače, na datum kad je 1952. godine na tom istom imanju preminuo njegov djed, kralj George VI., u dobi od 56 godina. Uzrok smrti bila je koronarna tromboza, a kralj je imao i rak pluća zbog kojeg mu je već prije bilo odstranjeno lijevo plućno krilo. Daleko od toga da bi se Charlesu uskoro mogao dogoditi takav crni scenarij, u informacijama o njegovim najnovijim zdravstvenim problemima kaže se kako je rak otkriven u ranoj fazi, prognoze su dobre i svi su jako optimistični.

Ali možda će ovo vrijeme koje provodi u Sandringhamu, daleko od očiju javnosti, britanski vladar iskoristiti da dodatno ažurira i detaljizira planove, odnosno pripremu za trenutak svoje smrti, kad god kraj njegovog života došao. Čim je sjeo na prijestolje, naslijedivši majku, kraljicu Elizabetu II., koja je preminula 8. rujna 2022. godine, uz pripreme za njegovu krunidbu započela je i "operacija most Menai", pripreme za kraljevu smrt.

Svaka sitnica

Nije to ništa čudno, za svakog britanskog monarha godinama unaprijed postoji detaljan plan čija realizacija započinje trenutkom smrti, sve se brižljivo priprema, poznata je svaka sitnica, korak po korak, čemu je svijet mogao svjedočiti od dana smrti kraljice Elizabete II. pa do trenutka spuštanja njezina lijesa u kriptu kapele sv. Jurja u dvorcu Windsor.

Plan događaja nakon kraljičine smrti nosio je naziv "operacija londonski most", kreiran je početkom 60-ih godina prošlog stoljeća i prilagođavan tijekom desetljeća do njezine smrti.

image

Nakon smrti kralja Charlesa pokreće se ‘operacija most Menai‘

Daniel Leal/Afp

O brojnim detaljima odlučila je ona sama, a ne treba sumnjati da će to isto napraviti i kralj Charles u okviru "operacije most Menai". Taj plan nazvan je po prvom velikom svjetskom željeznom visećem mostu Menai, koji premošćuje istoimeni tjesnac između otoka Anglesey i velškog kopna, a izgrađen je 1826. godine.

Ništa se ne smije prepuštati slučaju, ipak se radi o monarhu koji ima 75 godina, premda bi, bude li usprkos trenutačnim zdravstvenim problemima, dugovječan na roditelje, kraljicu Elizabetu i princa Philipa, koji su preminuli u dobi od 96, odnosno 99 godina, i njegova vladavina mogla potrajati barem dvadesetak godina. Ali plan mora postojati, sve mora biti unaprijed besprijekorno pripremljeno.

William će se obratiti naciji

"Most Menai" će vjerojatno imati dosta sličnosti s "operacijom londonski most", a kad njezina realizacija započne, značit će to da je princ William postao novi kralj, a princeza Kate kraljica supruga. Kad kralj Charles III. umre, novi kralj obratit će se naciji, baš kao što je to Charles napravio 9. rujna, dan nakon majčine smrti.

Kodna imena za slučajeve smrti vladara i članova kraljevske obitelji prvobitno su uvedena kako bi se spriječilo da informacije o smrti stignu do medija prije službene objave, ali planovi o onome što će se nakon tog trenutka događati tijekom godina su postali općepoznati.

image

Nakon smrti kralja Charlesa krunu će preuzeti njegov stariji sin, princ William, a princeza Kate postat će kraljica supruga

Yui Mok/Afp

Planovi za pogreb majke kraljice Elizabete II. Imali su naziv "operacija most Tay" i pripremljeni su 22 godine prije njezine smrti 2002. godine, a ti su planovi zapravo iskorišteni i za pogreb princeze Diane nakon njezine iznenadne tragične smrti u prometnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

Poremećen plan

Planovi za pogreb kralja Georgea VI. nosili su kodno ime "Hyde Park Corner", dok je "operacija most Forth" bio naziv plana za smrt princa Philipa, vojvode od Edinburgha, supruga kraljice Elizabete II., koji je preminuo u travnju 2021. godine. Taj se plan, nazvan po najduljem konzolnom željezničkom mostu, izgrađenom preko ušća rijeke Forth u istočnoj Škotskoj, zapravo nije mogao u potpunosti realizirati jer je princ Philip preminuo u jeku pandemije koronavirusa.

Kao i njegova pokojna majka, i Charles će sigurno sam isplanirati detalje događanja koja će uslijediti nakon njegove smrti, odabrati glazbu koja će se u pojedinim situacijama svirati... Jednako kao i njegova krunidba, koja je, premda spektakularna, bila kraća i skromnija od ceremonije na kojoj je okrunjena Elizabeta II., zasigurno će i njegov pogreb biti skromniji i jednostavniji od višednevnog ispraćaja najdugovječnije britanske vladarice.

image

Princeza Kate na lanjskoj krunidbi kralja Charlesa

Unknown/Afp

Kad Charles umre i William postane kralj, za jedno mjesto će se pomaknuti svi koji su u nasljednoj liniji za prijestolje, sada desetogodišnji princ George, najstarije od troje Williamove i Kateine djece, postat će prijestolonasljednik.

Ako nadživi supruga, Camilla više neće biti "kraljica supruga" (queen consort), tu titulu preuzima Kate, supruga novog kralja Williama. Camilla će vjerojatno nositi počasnu, ne službenu titulu "kraljica udovica", neće moći biti "kraljica majka" kao što je to bila majka pokojne kraljice Elizabete II., jer nije biološka majka monarha, tu bi titulu kao udovica nosila Diana, da je poživjela i ostala u braku s Charlesom.

Odluka o Camilli

O Camillinom položaju u javnom životu kraljevske obitelji prvenstveno će odlučivati William. Charles će vjerojatno izraziti želje vezane za svoju suprugu, ali ipak će kralj William u konačnici odlučivati o njezinoj ulozi, iako će vrlo vjerojatno poštovati očeve želje.

Naravno, još nije poznato ni gdje će u takvom scenariju Camilla živjeti, moguće da će to biti neka od kraljevskih rezidencija, ali možda će se željeti povući u svoju vlastitu kuću koju je kupila nakon razvoda od prvog supruga. Vjerojatno će se, ovisno o životnoj dobi i vlastitom zdravstvenom stanju, htjeti nastaviti baviti humanitarnim radom vezanim za njoj vrlo blisku problematiku pismenosti i obiteljskog nasilja.

image

Ako nadživi supruga, kralja Charlesa, Camilla će postati kraljica udovica

Paul Grover/Afp

Sve to detaljno će biti dogovoreno nakon Charlesove smrti, kad god se ona dogodi.

Rođen 14. studenoga 1948. godine, u 21.14, u Buckinghamskoj palači, Charles Philip Arthur George bio je prvo dijete tada princeze Elizabete i njezina supruga, princa Philipa, a u dobi od tri godine postao je prijestolonasljednik kad je preminuo njegov djed, kralj George VI., i njegova majka postala kraljica.

Kao i njegova majka i niz prethodnika na prijestolju, i Charles slavi dva rođendana godišnje. Ovaj u studenome je onaj "pravi", dok se u lipnju – prvi takav proslavio je ove godine – slavi onaj "službeni" paradom poznatom kao "Trooping the Colour".

Taj običaj datira iz 1748. godine, kad je kralj George II., koji je također bio rođen u studenome, odlučio da će službeno rođendan slaviti u lipnju, u vrijeme tradicionalne vojne parade, jer je tada vrijeme puno ljepše. Kad jednog dana princ William postane kralj, njemu će se pravi rođendan, 21. lipnja, moći lijepo uskladiti s paradom pa će vjerojatno postojati samo jedna proslava.

Diplomirao povijest

Charles se školovao u školi Cheam i Gordonstoun, te je kasnije diplomirao povijest na Sveučilištu Cambridge. Služio je u kraljevskoj mornarici i ratnom zrakoplovstvu, a 1981. oženio se s lady Dianom Spencer, s kojom je dobio dvojicu sinova, Williama i Harryja. Raspad tog braka i Dianina pogibija u prometnoj nesreći u Parizu 1997. godine i dalje spadaju među javnosti najzanimljivija događanja u kraljevskoj obitelji, a Charles se u travnju 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnericom Camillom Parker Bowles.

Puno više od onoga što čini za svoje podanike i zemlju, za zaštitu okoliša i očuvanje planeta, mnoge zanimaju Charlesove "mušice", koje se u raznim prigodama izvlače na svjetlo dana, pa je i njegova bolestdobra prilika za to.

image

Nedavno je kralju Charlesu dijagnosticiran rak i odmah je počeo s terapijom

Andrew Milligan/Afp

Među njima je i priča o tome kako je sadašnji kralj bio vezan uz svojeg medvjedića iz djetinjstva i kad je već ušao u srednje godine života, navodno je Charlesov bivši sobar Michael Fawcett bio zadužen za punjenog medvjedića u Charlesovim četrdesetim godinama, a kad su voljenoj igrački trebali popravci, pozivalo se već umirovljenu Charlesovu dadilju Mabel Anderson da obavi nužne popravke.

Medvjedić i pasta za zube

Sobar Fawcett bio je, tvrdi se u jednoj Charlesovoj biografiji, zadužen i za istiskivanje paste za zube na Charlesovu četkicu s monogramom, brijao ga je, pomagao mu navući hlače i vezati cipele, pripremao mu je krevet za spavanje i na njega stavljao pidžamu.

Kralj navodno ima vrlo specifične zahtjeve kad je u pitanju njegov doručak. Netko od bivših slugu ispričao je kako su se na poslužavniku šalica i tanjurić morali nalaziti s desne strane, a srebrna žličica pod kutom kao da pokazuje pet sati. Maslac mora biti serviran u tri kuglice i hladan, tost poslužen na srebrnom stalku, nikad na tanjuru, a odabrani džemovi, marmelade, želei i med servirani na posebnom srebrnom poslužavniku.

Charlesova večera gotovo uvijek uključuje zelenu salatu s meko kuhanim jajem, ali je kuhanje jaja bilo vrlo izazovno za kuhinjsko osoblje. Navodno su kuhari u kraljevskoj kuhinji uvijek pripremali nekoliko jaja kuhanih tri minute prije nego što bi jedno od njih odgovaralo Charlesovim standardima mekoće.

Jaja koja nisu zadovoljavala navodno su bacana, ali je 2018. Buckinghamska palača u priopćenju demantirala tvrdnje da je Charles odbijao šest jaja za svako koje je pojeo, a i ne čini se da je takvo ponašanje u skladu s čovjekom koji i kao kralj nastoji smanjiti bacanje hrane.

Pizza i rižot

Najdraža mu je pizza margherita, obožava rižot s gljivama uz janjetinu, a gljive moraju biti s njegovom imanja, inače ih neće jesti. Charles uživa u voću ubranom u vrtovima njegovog imanja Highgrove, a najdraže su mu šljive, barem tako tvrdi bivši kraljevski kuhar Darren McGrady.

image
Hugo Burnand/Afp

Najdraže piće mu je čaša viskija, naročito brend Laphroaig sa olujnog otoka Islay uz zapadnu obalu Škotske. Kružila je priča kako Charles i Camilla na putovanja nose i vlastitu zalihu omiljenih pića, sve kako bi izbjegli rizik trovanja.

Možda ova tvrdnja i nije baš točna s obzirom da smo svjedočili kako su prilikom posjeta Hrvatskoj u ožujku 2016. na tržnici u Osijeku kušali domaća vina, šljivovicu i liker od oraha. Očito su imali povjerenja u naše proizvođače.

‘Nemojte vjerovati u sva ta sr***‘

Prema jednom čudnom starom pravilu, a nije jedino takvo, koje datira iz 14. stoljeća, aktualni vladar je vlasnik svih neoznačenih labudova, dupina, kitova i kečiga u engleskim obalnim vodama. Ti se kitovi i dupini nazivaju "kraljevskim ribama".

A Charlesova omiljena životinja je vjeverica, svojevremeno je osnovao zakladu kako bi se zaštitilo ugroženu vrstu crvenih vjeverica, jednom prilikom je u šali kazao kako je njegova velika ambicija da ima jednu vjevericu u kući, da sjedi na stolu za doručak i njegovom ramenu.

A jedna od ekscentričnosti kralja Charlesa III. je da se na putu ili kod kuće, njegove pidžame moraju peglati svakog jutra, čak i vezice njegovih cipela moraju biti ispeglane i plosnate, čep u kadi mora biti u određenoj poziciji, a voda za kupanje mlaka.

Tvrdio je to Paul Burrell, bivši batler princeze Diane. Pričalo se kako Charles na putovanja nosi vlastitu zahodsku dasku, ali je on jednom prilikom, nimalo ceremonijalno kazao "nemojte vjerovati u sva ta sr....".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:17