StoryEditorOCM
Panoramazimska idila

Božićna bajka koju je teško opisati, jednostavno je morate doživjeti!

Piše PR
11. prosinca 2023. - 11:14

Stiglo je najljepše doba godine, započeo je Advent u Zagrebu. Otvoren je paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića 2.prosinca, a posjetiti ga možete do 7. siječnja 2024. godine.

Tri puta zaredom proglašen je najboljim božićnim sajmom u Europi, a i ove godine Zagreb ponovno sjaji u punoj blagdanskoj raskoši, ozaren tisućama lampica i ispunjen toplinom božićnog duha. To nije samo događaj, već prava čarolija koja nadahnjuje grad i čini ga nezaboravnim odredištem tijekom blagdana. 

U Zagrebu vas čeka prava božićna bajka, koja je postala sinonim za obiteljsko okupljanje, toplinu zajednice i nezaboravne trenutke. 

I ove godine posjetitelje očekuje spektakularni adventskim program, koji se čini nikad uzbudljivijim. Adventska čarolija čeka vas na svakom koraku, a program je podijeljen u nekoliko glavnih kategorija: Gastro ADVENTura, Glazba u Adventu, Kultura u Adventu, Jingle all the way, Advent Décor, Junior Advent i Vau mijau Advent.

Novost je i umjetničko božićno drvce u AR tehnologiji poznatog digitalnog umjetnika Alexeya Severina // Inverse-a. Božićno drvce spomenutog umjetnika u Zagrebu možete pronaći ispred Hrvatskog državnog arhiva. Također, možete ga pronaći i na glavnim ulicama i trgovima u Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Rovinju, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Vukovaru i Zadru uz pomoć besplatne aplikacije Equinox XR, koju možete preuzeti na svoje mobilne uređaje. 

GASTRO ADVENTURA

Mirisi kuhanog vina, toplog čaja, kuhanih kobasica, pečenih kestena i slatkih fritula već su ispunili zagrebačke ulice. Gotovo je nemoguće odoljeti slasnoj gastronomskoj ponudi ovogodišnjeg Adventa. Čeka vas pravi festival okusa, domaća hrana i vrhunske kulinarske izvedbe.

Adventske kućice čekaju da ih posjetite i da vas ugriju svojim toplim napitcima i finom papicom. Fuliranje na Strossmayerovu trgu već tradicionalno okuplja najpoznatije domaće food start-upove, mlade i već etablirane chefove koji novim kreacijama golicaju okusne pupoljke gladnih posjetitelja Adventa. Ove godine poseban naglasak je na održivosti i dizajnu, a spiza je kao i uvijek za prste polizat!

KULTURNO - GLAZBENI PROGRAM 

„Kultura u Adventu je posebno važna jer bez nje naš Advent ne bi bio toliko popularan. Nastupat će australski zborovi po prvi puta, a obilježit ćemo i 50. godišnjicu Dvorane Vatroslav Lisinski. Tu su i koncerti na Gornjem gradu, S božićnih balkona Zagrebu, Zagrebačke adventske razglednice, nastupi Zagrebačkog komornog orkestra, Zagrebačkih solista i još mnogo koncerata koje možete pronaći na našim web stranicama Adventa Zagreb“, rekla nam je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienefeld.

Bogat kulturno - glazbeni program rasporedio se po raznim lokacijama u gradu. Predstave i izložbe probudit će božićni duh publike, a umjetničke izvedbe dočarat će idilu ovog posebnog doba godine.

Svi vi koji ovog adventa putujete javnim prijevozom, pripremite se jer vas može iznenaditi flash mob u tramvaju. Kada jedan pjevač krene pjevati prepoznatljivu adventsku skladbu, pridužite mu se i vi i budite dio atmosfere za pamćenje. Zarazne božićne note potaknut će osjećaj zajedništva i ugrijati vaša srca. 

Pjesma će ispuniti koncertne dvorane, crkve, muzeje i foaje, a glazba će odzvanjati s gradskih balkona, ulica i trgova. Vesele i tople, svima dobro poznate božićne melodije pronaći ćete na različitim lokacijama diljem ukrašenih zagrebačkih ulica i trgova. Adventska simfonija grada pozvat će sve prolaznike da se zaustave i uživaju u njihovim harmoničnim izvedbama, ali i da se svojim glasom pridruže tom vedrom muziciranju.

ADVENT DÉCOR

Svaki trg, svaka ulica grada Zagreba obasjani su tisućama božićnih lampica koje stvaraju atmosferu koja se ne može opisati riječima. Posebno se ističu nove dekorativne lokacije na Trgu braće Mažuranić, Svačićevom trgu, parku Ribnjak te one već dobro znane na Trgu bana Jelačića, Trgu Republike Hrvatske, prolazu Oktogon i tunelu Grič, s kojih će posjetitelji ponijeti lijepe uspomene i fotografije.

Najveću božićnu jelku pronaći ćete na glavnom gradskom trgu, a na Mažurancu vas od 15. prosinca očekuje klasični bal u dvorani na otvorenom, pod plesom kristalnog lustera i nebeskih zvijezda. 

JINGLE ALL THE WAY

Zagrebački ZOO najstariji je u cijeloj regiji, a ovog Adventa posjetiteljima će dočarati jedinstvenu viziju Božića. Vikendom je ZOO savršen odabir za obiteljsko druženje pa ćete moći  uživati u zabavnim igrama, kreativnim radionicama i fotografiranju u kolibi Djeda Božićnjaka. Backo mini express, peta najveća maketa željeznice Europe, otvara svoja vrata za vrijeme Adventa i nudi vam priliku da se i sami okušate u upravljanju vlakovima. 

ADVENT ZA JUNIORE I KUĆNE LJUBIMCE

Mališani nestrpljivo odbrojavaju dane do Božića. Svjetlucavi ukrasi, miris kolača i iščekivanje poklona čini ovo doba godine posebnim za djecu. Upravo zato su u sklopu Adventa u Zagrebu ove godine za njih kreirani posebni programi u kojima će uživati i koji će ih nasmijati. U Parku Ribnjak očekuje ih jedan poseban prizor, parkom je zavladala Kraljica Zima i pretvorila ga u pravu Ledenu bajku koja će bez daha ostaviti najmlađe, ali i onu nešto veću djecu.

Zagreb je ujedno i pet-friendly grad pa se pobrinuo da vaši kućni ljubimci dožive jedan poseban advent. Možete ih izvesti u dog-friendly muzeje te na druženja u pubovima, a tu su i druge manifestacije namijenjene upravo i samo njima. Bit će to pravi Vau mijau advent!

Najljepši Ledeni Park ponovno se smjestio ispred veličanstvenog pročelja Umjetničkog paviljona na Tomislavcu. To je mjesto na kojem su brojne generacije učinile svoje prve klizne korake, ali i koje je zaslužno za mnoga poznanstva i prve ljubavi. Posebno je magičan doživljaj kada za vrijeme klizanja i zasniježi. Ne možemo vam to opisati, to jednostavno morate doživjeti. 

Program i sve informacije Adventa Zagreb možete pronaći na www.adventzagreb.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 21:06