StoryEditor
HranaPO MJERI ORGANIZMA

Zapišite recepte za ove sjajne juhe koje obožava želudac, jer ćete ih, nakon što ih probate, zasigurno još puno puta kuhati. Idealan su večernji obrok

27. svibnja 2021. - 15:00

U različitim civilizacijama i kulturama juha je oduvijek jednako cijenjena zbog svojih "moći", a brojni je povezuju i s domaćom atmosferom i obitelji.

Dok je kod nas juha uglavnom tek početak ručka, u brojnim zemljama je samostalni obrok.

Kako se u mnogočemu okrećemo Zapadu, tako mijenjamo i stare navike: juha sve češće postaje samostalan obrok i to onaj zadnji u danu.

Nutricionisti također preporučaju juhu za večernji obrok jer je odlična za želudac, probava se ne mora mučiti prije spavanja.

image
Najbolji je obrok onaj sa žlicom i još kada je u žlici juha - večera je to za polizat prste
AFP


Portal Centar zdravlja nudi recepte za nekoliko odličnih juha koje će baš želudac voljeti.


1. Hladna krem juha od češnjaka


Sastojci:

- 5 šalica vode

- 12 češanja češnjaka

- 1/4 šalice nasjeckanog peršina

- 1 lovorov list

- 2 žlice maslinovog ulja

- sol

- papar

- 5 žumanjaka

- 1/4 parmezana

- 3-4 listića mente (za dekoraciju)


Priprema:

Zagrijte vodu na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak, peršin i lovorov list. Pustite da se sve kuha oko 45 minuta.

U velikoj zdjeli umutite žumanjke i pustite da stoji sa strane. Procijedite vodu u kojoj se kuhao češnjak i krute sastojke stavite sa strane. Polako ulijevajte žumanjke i neprestano miješajte.

Vratite ju u lonac i kuhajte, neprestano miješajući, oko 5 minuta. Ulijte juhu u tanjure, pospite parmezanom i poslužite.


2. Pileća juha s kukuruzom


Sastojci:

 - 1 l vode

- 400 g pilećih prsa bez kostiju i kože

- 2 jaja

- 2 konzerve kukuruza

- 2 krumpira

- 1/4 naribane glavice kupusa

- 3 nasjeckana mlada luka

- 1 žlica ribanog đumbira

- 2 žlice umaka od soje

- 1 žlica svježeg sjeckanog peršina

Priprema:

U lonac stavite grijati vodu i kada zaključa dodajte pileća prsa u komadu. Smanjite vatru i kuhajte 20-ak minuta. Izvadite piletinu i pričekajte da se malo ohladi, a zatim ju usitnite pomoću 2 vilice.

Dok piletina kuha, jednu konzervu kukuruza procijedite pa usitnite štapnim mikserom kako biste dobili pire. Vodu u kojoj se kuhala piletina vratite na vatru te dodajte kupus i krumpir narezan na kockice.

Nakon što je voda proključala umiješajte kukuruz, pire od kukuruza, usitnjenu piletinu, đumbir, umak od soje i mladi luk te kuhajte na laganoj vatri 10 minuta.

U manjoj zdjelici umutite jaja i polako ulijte u juhu uz konstantno miješanje kako bi se napravili rezanci od jaja. Kuhajte još 3 minute, dodajte peršin i poslužite.


3. Juha od šparoga


Sastojci:

- žlica maslinovog ulja

- srednji luk

- 10 šparoga

- 900 ml pilećeg temeljca

- žlica nasjeckanog bosiljka

- sol

- papar

- 1/2 šalice parmezana

- preprženi kruh


Priprema:

Luk nasjeckajte, a šparoge narežite na komadiće. Zagrijte ulje i pirjajte luk dok ne postane proziran.

Dodajte šparoge i bosiljak, te pirjajte 2 minute. Ulijte pileći temeljac i kuhajte 15 do 20 min.

Dodajte parmezan i blenderom usitnite sastojke. Začinite solju i paprom po želji. Poslužite uz kockice preprženog kruha.


4. Riblja juha


Sastojci:

- 120 g ribe (grdobina)

- 300 g povrća

- 80 g brašna

- ulje

Priprema:

Od repa ribe odsjeći odrezak koji je potrebno uvaljati u brašno i lagano pržiti na maslinovom ulju. Ribu izvaditi te na masnoću staviti brašno i koromač.

Kada zažuti, dodati vino da prokuha i temeljac od ribe. Kada lagano prokuha vratiti ribu u umak te još kratko prokuhati.

Kuhano povrće (mrkvu, blitvu, cvjetaču, brokulu) poslužiti uz ribu u umaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2022 17:48