StoryEditorOCM
HranaBirajte sastojke

Jednostavan recept za ukusnu majonezu: najbolje je odmah napraviti duplu dozu jer ćete je brzo isprazniti iz frižidera

Piše Zoran Šimunić Šime/JL
7. travnja 2021. - 11:03

Stručni suradnik Dobre hrane Zoran Šimunić Šime ispričao je priču o jednom od najpoznatijih umaka na svijetu i ustupio jednostavan recept.

Majoneza kao umak jedan je od pet glavnih umaka koji se ponekad nazivaju “umaci mame” (sauces mères), i svrstava se u skupinu umaka koji nastaju procesom povezivanja sastojaka miješanjem da bi se dobila gusta emulzija.

Smatra se da se majoneza pojavila koncem 17. stoljeća u Francuskoj, nakon što je vojvoda od Richelieua osvojio gradić Mahon na Balearima te se prigodom svečanog banketa u čast pobjede po prvi put pripremila. Dodatno, neki izvori navode da je u nekom obliku postojala i za vrijeme Egipta i starog Rima. Izvorni recept je prilagodio čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême (otac haute cousine) umiješavajući ulje sa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:23