Toliko svježih biljnih ljekovitih namirnica leži nam pod nogama u maslinicima. Neke su mi posebno drage, a to su koromač i divlji crni kim. Te dvije biljke su botanički vrlo srodne.
Kao treća iz te porodice je vrtni anis, a četvrta se kod nas malo upotrebljava, a to je korijander.
Čaj od sasušenoga koromača dobro djeluje na probavne smetnje i uklanjanje urične kiseline iz krvi kod napada gihta. Isto djelovanje ima i divlji kim.
Crni kim se zbog timokinona, najvažnije aktivne tvari iz njegova eteričnog ulja smatra jednim od najefikasnijih biomodulatora u očuvanju našeg zdravlja.
Svake godine kad se sasuše samonikli mjehuri crnog kima na ljetnom suncu, skupim ih po masliniku. Iz sasušenog mjehura istresem u staklenku sjemenke, koje tijekom godine posipam po jelima.
Najbolje je prirodno, izvorno! Maslinik nam, uz masline, pruža puno zdravih dodataka prehrani, a da mnogo puta nismo svjesni njihova postojanja