StoryEditorOCM

PromoZaštitite vinovu lozu učinkovito i sigurno!

Piše PR
4. lipnja 2021. - 18:22

Ovogodišnje kišno proljeće s izrazito puno oborina, vinogradarima donosi brige jer se stvaraju povoljni uvjeti za razvoj bolesti, a kao posljedice mogla bi se pojaviti šteta na grozdovima i smanjen urod.

Za što bolje rezultate te zdravo i kvalitetno grožđe potrebno je zaštitu obaviti na vrijeme i prilagoditi je vremenskim uvjetimaPrskanja treba obaviti prije i nakon cvatnje vinove loze.

Početkom cvatnje smatra se trenutak kada je otvoreno 5-10% cvjetova. Ovisno o vremenskim uvjetima cvatnja traje 10-20 dana. Nakon završetka cvatnje i oplodnje, bobice ubrzano rastu i povećavaju se nekoliko puta uz najpovoljniju temperaturu 25-30 °C.

Početak cvatnje je važan trenutak u zaštiti od plamenjače i pepelnice, a kod nekih sorti (rajnski rizling, zeleni silvanac) i sive plijesni vinove loze.

Preporučujemo prskanje sistemičnim i sistemično-kontaktnim preparatima da bi vinova loza bila maksimalno zaštićena u razdoblju cvatnje kada se tretiranje ne obavlja. 

image
Početkom cvatnje smatra se trenutak kada je otvoreno 5-10% cvjetova

Sistemični i sistemično-kontaktni fungicidi pružaju kvalitetniju zaštitu u ovoj fazi razvoja vinove loze u odnosu na kontaktne fungicide jer se bolje rasporede u listićima i mladicama, djeluju preventivno i kurativno (terapeutski), sistemična komponenta se teže ispire i kreće se do svih organa vinove loze koji transpiriraju.

Upravo to je i najvažniji razlog zašto se vinogradari u ovim fazama neposredno prije i nakon cvatnje najviše posvećuju zaštiti svojih vinograda od glavnih bolesti, a naročito plamenjače i pepelnice i to tako da odabiru najbolje, najsigurnije i najdugotrajnije.

Da bi zaštitili svoje vinograde prije i nakon cvatnje, Chromos Agro Vam preporučuje tretiranje  sredstvima za suzbijanje plamenjače i pepelnice koji su se na terenu  već nekoliko godina u smislu kvalitete pokazali kao pouzdani, učinkoviti, dugotrajni i nenadmašni na tržištu:

FORUM STAR kombinirani fungicid namijenjen na suzbijanje bolesti plamenjače i sive plijesni. Preporučujemo uporabu FORUM STARA u takozvanom blok tretmanu (dva puta uzastopno) u razmacima 10-12 dana, kada je najveća opasnost od plamenjače i kada je vinograd najosjetljiviji na bolest. To je početak cvatnje do faze zatvaranja grozda.

COLLIS kombinirani preventivni fungicid sistemičnog učinka. Namijenjen za suzbijanje pepelnice. Primjenjuje se od početka cvatnje do zatvaranja grozda. Najučinkovitiji je kada se upotrebljava na kraju cvatnje.

image
Prskanja treba obaviti prije i nakon cvatnje vinove loze

Preporučujemo kombinaciju FORUM STAR I COLLIS u razdoblju najjačeg infekcijskog potencijala najvažnijih bolesti vinove loze. Uporabom kombinacije ova dva fungicida postižemo zaštitu vinograda od dvije najvažnije bolesti vinograda (plamenjače i pepelnice) i dodatno smanjujemo zarazu sivom plijesni.

FOND 12 E + CHROMOSUL 80 preventivni fungicidi namijenjeni za suzbijanje pepelnice vinove loze. Primjenjuju  se prije cvatnje i poslije cvatnje u vrijeme najvećeg  pritiska bolesti.

VIVANDO lokalno sistemični fungicid. Namijenjen za suzbijanje pepelnice vinove loze.

Prvo tretiranje provodi se od pojave opasnosti od zaraze, najranije od stadija pet listova do zatvaranja boba, u razmacima 10-14 dana.

FOLPAN GOLD kombinirani preventivni fungicid. Namijenjen za suzbijanje plamenjače. Prvo tretiranje obavlja se pred cvatnju, a ostala dva nakon cvatnje, u razmaku 10-14 dana.

TEBKIN 250 EW sistemični fungicid preventivnog i kurativnog učinka. Namijenjen za suzbijanje pepelnice. Od faze vidljivih cvjetnih grozdića (BBCH 50) na dalje.

Dakle,

kvalitetnom zaštitom vinove loze na dobrom smo putu do vrhunskog vina, a mi u Chromos Agru  vjerujemo da nam je to zajednički cilj.

Chromos agro d.o.o.

Ante Grubišić, dipl.ing.agr.

Mob.098 335 702, bespltni telefon 0800467467

image
Chromos agro d.o.o.
18. travanj 2024 08:02