StoryEditorOCM

PromoZaštitite vinograde od plemenjače i pepelnice

Piše promo
11. svibnja 2020. - 11:13

Razdoblje je razvoja listića, početka cvatnje

Prve probleme koje nam počinju činiti pepelnica i plamenjača pojavljuju se u stadiju intenzivnog porasta mladica.

Dnevne temperature su više uz prisutna razdoblja oborina što na listovima daje dobru predispoziciju za pojavu bolesti.

Pepelnica (Uncinula necator) zahvaća sve zelene dijelove vinove loze gdje stvara sivo-pepeljastu prevlaku na licu i naličju listova. Napadnuto mlado lišće se deformira, a često se i suši. Najveću opasnost pepelnica predstavlja za grožđe koje biva zaraženo od zametanja pa do šaranja.

image
Zaštitite vinograde od plemenjače i pepelnice

Plamenjača (Plasmopara viticola) je najopasnija, ali i najraširenija bolest vinove loze u svijetu. Ova patogena gljiva zahvaća sve nadzemne zelene organe vinove loze. Prve zaraze javljaju se na listovima koji su najbliže tlu. Tijekom toplog i kišnog razdoblja, na listovima loze se pojavljuju klorotične, a nakon 2- 3 dana i uljaste pjege, dok se na naličju lista u okviru tih pjega formira bjeličasta navlaka. Oboljeli listovi odumiru i izgledaju oprženo (spaljeno). Osim listova, ova bolest napada i cvijet (prije nego što se otvori).

Plamenjaču i pepelnicu uglavnom suzbijamo istodobno.

Za zaštitu vinove loze od plamenjače preporučujemo koristiti STAR 80 WP ili POLYRAM DF ili REBOOT ili ELECTIS WG ili FOLPAN 80 WDG ili DELAN PRO. Uz navedena sredstva preporučujemo dodati CHROMOSUL 80 ili STROBY WG ili SERCADIS za suzbijanje pepelnice.

Naša preporuka je i sredstvo CABRIO TOP koji je već vrlo dobro poznat vinogradarima. To je gotova kombinacija fungicidnih pripravaka namijenjena za preventivnu zaštitu od pepelnice i plamenjače. Ulaskom u biljku blokira stvaranje energije i klijanje spora, a zbog kombinacije dviju različitih djelatnih tvari sprječava razvoj rezistentnosti.

Preporuka

Navedena sredstva najbolje je primijeniti preventivno odnosno prije početka zaraze!

SAVJETODAVNA SLUŽBA - Ante Grubišić, dipl.ing.agr.

Mob.098 335 702; Besplatni broj 0800467467; www.chromos-agro.hr

image
Chromos agro - proizvodnja sredstava za zaštitu bilja

Chromos agro VAŠ NAJSIGURNIJI IZBOR

24. travanj 2024 22:52