StoryEditorOCM

OPG NENAD NIJEMČEVIĆPriprema tla za sadnju krumpira nezamjenjivim organskim gnojivom Biogrena

Piše Milica Sekulić/sponzorirani sadržaj
16. ožujka 2023. - 13:00

Čim nam vrijeme to dopusti, počinjemo vrtlarsku sezonu pripremom zemlje za sadnju krumpira. Na priobalnom dijelu Hrvatske i u Istri krumpir se sadi vrlo rano, ali na kontinentu treba pričekati povoljne temperature tla i zraka.

Jedan od najpoznatijih proizvođača krumpira u Požeško-slavonskoj županiji, Nenad Nijemčević, otkrio nam je tajne njegove uspješne proizvodnje krumpira. Na površini od oko 4000 kvadrata priprema se zemlja za sadnju krumpira. Na toj površini krumpir se sadi svake tri do četiri godine i upravo je poštovanje plodoreda jedan od čimbenika kvalitete. Nakon krumpira, na površini će se uzgajati kupus, cvjetača, žitarice, kukuruz…, pa opet krumpir. OPG Nijemčević sadi sorte la perla i prada.

Priprema tla za sadnju

Za gomoljasto povrće tlo mora biti kvalitetno pripremljeno i pognojeno.

Prvi sloj pliće se obradi frezom, 10-ak centimetara, a nakon toga se razbaca visokokvalitetno peletirano organsko gnojivo Biogena. Nakon toga redovi se još jednom prođu frezom, ali dublje, do 20 centimetara. Bitno je da je suho i da se zemlja fino obradi, da struktura bude što sitnija, da nema grubih čestica.

Savjet stručnjaka iz Plantelle

Na pitanje upućeno Nenadu Nijemčeviću zašto je izabrao gnojivo Biogrenu, odgovorio nam je:

¨Biogrenu sam odabrao jer ona sadrži velik broj mikroorganizama koji brzo djeluju u zemlji te pospješuju usvajanje dostupnih hranjiva i vlage, a to je bitno za krumpir. Ovo je rana sorta, vadit će se do 1. lipnja, ja se nadam, tako da je to kratak rok za rast povrća. Umjetnom gnojivu treba puno duže da se aktivira, a Biogrena se aktivira brzo, tako da povrće uspije upiti sve elemente.

image

Uz Biogrenu i Plantella Vitu povrće neće iznenaditi ni proljetni mrazovi ni ljetne vrućine koje nas očekuju, bit će zdravo i plodonosno

Na površini kao što je ova, od otprilike 4000 kvadrata, svake se godine radi plodored, ali bez obzira na to, trebamo voditi računa o organskoj tvari. Inače, organska tvar može se unijeti i stajskim gnojivom. Kad koristimo stajnjak, možemo imati problem s korovima, koji nekontrolirano niču u velikoj mjeri. Isto tako, ako stajnjak nije zreo, imamo problem s krastavosti plodovitog povrća. To se pogotovo događa s krumpirom, krastavost kore.

Zbog toga je za plodovito povrće najvažnije koristiti provjereno kvalitetna organska gnojiva kao što je Biogrena, koja sadrži 22 milijarde mikroorganizama na gram, koja brzo aktivira površinski sloj, i osim što sadrži sva makrohranjiva i mikrohranjiva koja su potrebna za plodovito povrće, sadrži i aminokiseline te sve potrebne vitamine da bi površinski sloj što brže postao plodan.

Za sadnju krumpira jako nam je važno da izračunamo koliko nam je potrebno dodati organske tvari, a pogotovo ako gnojimo svake godine. Trebamo biti umjereni s količinom, ali opet treba dodati dovoljnu količinu, koja će nam ubrzati stvaranje humusa i površinski sloj obogatiti hranjivima. Preporuka je za sadnju krumpira na 100 četvornih metara upotrijebiti jednu vreću gnojiva, koju jednostavno raspemo rasipačem po površini, a zatim sadimo.

Kod ekoloških proizvođača jako je važno upotrebljavati gnojiva koja imaju certifikat za ekološku proizvodnju. Biogrena je gnojivo koje ima svoj certifikat i može se koristiti u ekološkoj proizvodnji.

Među brojnim Plantellinim proizvodima krije se i Plantella Vita, koja je idealna za prihranu povrtnih kultura u svim fazama rasta. Kod održavanja kultura kasnije tijekom vegetacije možemo koristiti Bio Plantella Vitu, kojom aminokiselinama jačamo kulturu koju smo zasadili. Tako su biljke otpornije na eventualni stres od suše ili nepovoljnih vremenskih uvjeta, visokih temperatura ili pak mraza.

Za više informacija pogledajte nas na linku

SAVJETUJTE SE S NAMA!!!

Stručna savjetnica Unichem Agro d.o.o.

Milica Sekulić, bacc. ing. agr.

092 1941 694

info@plantella.hr, www.Plantella.hr

19. travanj 2024 08:06