StoryEditorOCM

PRIPREME ZA NOVO ULJEUspješna berba uz STIHL tresače

Piše PR
24. rujna 2021. - 14:43

Kao i svakog rujna, zadovoljstvo i veselje koje donosi berba obuzima sve maslinare. Kvaliteta i bogatstvo uroda slika su brige i rada, pa su stoga cerade pune zdravih, jedrih plodova prava nagrada za cjelogodišnji trud svakome maslinaru.

Sama berba maslina osjetljiv je i zahtjevan posao. Ove plodove valja ubrati s minimumom oštećenja ili udaraca, kako bi se izbjeglo kvarenje i truljenje na mjestu udarca. Stoga je vrlo teško ubrzati proces obiranja, a bez opasnosti po kvalitetu proizvoda.

Razvoj uređaja za olakšavanje i ubrzavanje berbe maslina i sličnih plodova osjetljiv je zadatak, koji je sproveden u tijesnoj suradnji s korisnicima i na osnovu njihovih sugestija. Strojevi za obiranje maslina i sličnog voća razlikuju se po metodi stresanja ploda sa stabla. Tako su razvijeni strojevi koji tresu grane s urodom pomoću vibrirajuće kuke ovješene za granu, i strojevi koji vibrirajućim češljevima od elastičnih palica tresu dijelove krošnje s urodom i na taj način stresaju masline ili slično voće s grana. Odabir odgovarajuće metode branja ovisi o sorti masline, visini stabla, te o debljini rodnih grana.

image
Stihl tresač s vibrirajućom kukom
Rasmus Kaessmann Photography

Tvrtka STIHL nudi tresače  koji pomažu pri branju maslina na oba navedena principa, a naši ovlašteni trgovci pomoći će vam pri odabiru.

Tako streseni plodovi najčešće se skupljaju u mreže ili cerade rasprostrte podno stabala, radi lakšeg prikupljanja uroda. Trešnjom grana u cerade često pada i lišće, koje valja odvojiti od stresenog voća. Pri tome dragocjenu pomoć nude puhači - uređaji koji snažnom strujom zraka otpuhuju palo lišće i odvajaju ga od uroda.

image
Brz i efikasan način skupljanja lišća

Ova metoda znatno skraćuje proces pripreme uroda za prešanje. Puhači se razlikuju metodom pogona - motorni, električni i akumulatorski - te snagom puhanja. Uz STIHL puhače ovaj ćete zadatak obaviti brzo i bez napora, i uspjeh neće izostati. Više saznajte na www.unikomerc-uvoz.hr

19. travanj 2024 01:51