StoryEditorOCM

PromoOrganizatori manifestacije 23. Međunarodni Dani masline Zadar 2021. očekuju uzorke ulja iz svih sedam županija jadranske Hrvatske

Piše PROMO
1. ožujka 2021. - 12:30

Ako se epidemiološka situacija popravi svoje sudjelovanje na 23. po redu Međunarodnoj manifestaciji Dani masline  30. travnja  i 1. svibnja  ove godine u Zadru najavljuju i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore.

Natjecateljski dio će se svakako održati, a sve ostalo zavisi od epidemiološke situacije, kaže  Benito Pucar najavljujući  23. Međunarodnu manifestaciju  Dane masline 2021  koja će se ove godine održati  30. travnja  i 1. svibnja  u Zadru.

Za ovogodišnju manifestaciju, poručuju organizatori,  uzorke ulja potrebno je donijeti ili poslati na adresu Zavod za javno zdravstvo Zadar, 23000 Zadar, Ljudevita Posavskog 7a, IV kat, Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša.

Za sudjelovanje na manifestaciji potrebno je donijeti ili poslati ukupno 2 x 0,5L maslinovog ulja. Rok za dostavu uzoraka 29. 03. 2021. godine. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 200,00 kn po uzorku.

Podatci za plaćanje:

IBAN UDRUGE: HR9223900011100510842

MODEL: 00, POZIV NA BROJ: datum uplate ili OIB, Opis: Kotizacija za Dane maslina Zadar 2020.

Kemijsku analizu (Peroksidni broj, SMK, K-brojeve) raditi će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo a senzorsku analizu Profesionalni panel Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Benito Pucar, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora ove  sve prestižnije maslinarske smotre otkriva da je, nakon razgovora i dogovora s maslinarima i predstavnicima njihovih udruga,  dogovoreno da se na ovogodišnjoj manifestaciji natjecanje u dvije kategorije kao i do sada i to:

        - kategorija otvorenih ulja i

        - kategorija pakovine

Svi zainteresirani maslinari mogu se dodatno informirati putem telefona, mobitela i e-maila.

Kontakti:

Filip Erceg – 099/ 510 91 54

Matko Bačinić – 095/ 908 37 31

Zavod za javno zdravstvo Zadar: 023/301 – 355, 023/300 – 856

e-mail: info@danimasline.com, bpucar@zjz-zadar.hr

Osim natjecateljskog Dani masline, ističe Pucar,  imaju i edukativni te humanitarni karakter. Programom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu. U planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.

Humanitarni dio manifestacije, kao i dosadašnjih godina odvijao bi se u sklopu popularnog Maslinarskog marendina gdje za konzumaciju tradicionalnih jela i domaćih vina konzumenti daju dobrovoljene priloge za Opću bolnicu Zadra kao što su, primjerice, i dosad davali za nabavku  uređaja za zračenje - linearnog akceleratora  neophodnog u liječenju onkoloških bolesnika. Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija  donirat će se potrebitim štićenicima Doma sv. Frane u Zadru.

-Nadamo se da će se situacija s korona virusom popraviti kako bismo se mogli zajedno družiti i jedni od drugih učiti,  kaže Benito Pucar. Bilo bi lijepo, dodaje, da se kao u godinama  prije korone, okupe maslinari iz svih sedam jadranskih županija, od Savudrije do Prevlake, ali i maslinari iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore, koji najavljuju svoje sudjelovanje na 23. po redu Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2021 u Zadru.  

Nedjeljko Jusup

19. travanj 2024 15:32