StoryEditorOCM

POŠTO ULJE?Ruše se maslinarski rekordi na Braču! Poznati uljar predviđa oko sedam tisuća tona ploda, zadovoljna je i Hajdukova legenda

Piše Ivica Radić
22. listopada 2024. - 09:32
Ivicu Matković, nekadašnji igrač splitskoga Hajduka, ljubav prema balunu zamijenio je s bračkim maslinama. U Škripu ima maslinik s 300 stabala i proizvodi ekološko uljePrivatna arhiva

Na Braču će se ovogodišnji urod maslina dugo pamtiti i prepričavati. Maslina je izdašno rodila na svim dijelovima otoka tako da su berba i prerada maslina u punom zamahu. Nikada toliko berača nije bilo u maslinicima sredinom listopada kao ove godine.

Ploda je puno i treba ga pobrati, a to će i potrajati. Premda su zbog dugotrajne suše mnogi bili skeptični glede uroda, dvije kiše koje su pale u pravo vrijeme sve su preokrenule i u konačnici izmamile osmijehe zadovoljstva na licima bračkih maslinara. Posebno je dobro rodila sorta oblica, a ona je kraljica bračkih maslinika.

- Masline su ekstremno dobro rodile i moje procjene temeljene na dugogodišnjem iskustvu, obilasku terena i razgovora s maslinarima, kazuju kako će urod biti težak blizu sedam milijuna kilograma ili sedam tisuća tona ploda. U posljednjih tridesetak godina ovo je jedna od najrodnijih godina - kazao nam je Ivica Arnerić, vlasnik uljare "Arnerić" u Supetru koja na Braču prednjači po kapacitetima i količini proizvedenoga ulja.

image

Supetarska uljara "Arnerić" radi punom parom

Privatna arhiva

Njegova uljara radi u tri smjene, dakle, non-stop. Strojevi se uopće ne gase, a tri kamiona sa dizalicama obilaze maslinike i skupljaju ubrane plodove te ih dovoze na preradu. Međutim, u roku od 24 sata sve donesene količine se prerade. U punom pogonu su i uljare u Postirima, Pučišćima i na istočnoj strani Brača u Novome Selu.

Za kilogram prerađenih maslina treba izdvojiti 0,25 eura dok se kilogram ulja otkupljuje po cijeni od devet eura. Ima dosta onih, posebice s izdašnim urodom, koji po toj cijeni rado prodaju ulje premda Ivica Arnerić smatra da je Ministarstvo poljoprivrede tu otkupnu cijenu trebalo podebljati.

image

Plod je zdrav

Privatna arhiva

Ono što je izuzetno važno jest činjenica da je plod zdrav.

- Mogu vam posvjedočiti da je devastirani plod masline na preradi gotovo nemoguće sresti, a to najbolje svjedoči kako će i kvaliteta ulja biti na vrlo visokom nivou. Saznali smo da je randman na početku prerade iznosi od 10 do 12 posto, sada se već primakao blizu 15 posto, a bit će još i bolji.

Na Braču se polako napušta klasično branje na sakete i sve se više koriste ručni češljevi s mrežama na podu, ali i češljevi te tresači koje pokreće motor ili akumulator. Kažu da se dnevno pneumatskim češljevima može ubrati i 10 puta više nego ručno. Uz to se u bračkim maslinicima sve češće mogu sresti i stranci koji sudjeluju u berbi maslina kao što su primjerice Filipinci, Nepalci, Indijci... Ipak, cijeni se da će ovogodišnja berba koja nosi predznak rekordne potrajati sve do iza Nove godine.

U supetarskoj uljari na preradi smo sreli Ivicu Matkovića, nekadašnjeg igrača splitskoga Hajduka koji je ljubav prema balunu zamijenio s bračkim maslinama. On, naime, zajedno sa svojom suprugom u Škripu, najstarijem naselju na otoku, ima maslinik s 300 stabala i proizvodi ekološko ulje. Jedan je od malobrojnih na Braču koji se odlučio na taj čin.

- Već 11 godina sam na Braču, supruga je naslijedila bogom dan maslinik s 200 stabala starih maslina, a mi smo ih zasadili još stotinjak tako da ih sada imamo 300, ali jedan dio mlađih još nije došao na rod. Uzgajamo čak 40 vrsta odnosno sorti maslina. Mogu kazati masline su me preporodile - zadovoljan je.

Očekuje urod od pet tona, a randman je preko 13 posto. Dok većina drugih maslinara prerađeno ulje odnosi u plastičnim kantama maslinar Matković to radi u rosfraj posudama.

- To traže, pojasnio je, ekološki postulati uzgoja. Inače, svoje ekološko ulje prodaje bez problema, od lanjske godine ostalo mu je samo pet litara.

U Bolu je branje maslina već obavljeno u najvećem njihovu masliniku na Velome poju koje se nalazi u vlasništvu OPG Nikole Bodlovića. U tri dana ubrali su 11 tona levantinki s 250 stabala, a preradu su obavili u supetarskoj uljari.

image

Ivica je zadovoljan. Inače, svoje ekološko ulje prodaje bez problema, od lanjske godine ostalo mu je samo pet litara

Privatna arhiva
22. listopad 2024 09:46