StoryEditorOCM

AGRONETNaš stručnjak pojašnjava kako do isplate godišnjih potpora: Provjerite status parcela, samo zelene prolaze

Piše dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr.
27. listopada 2024. - 08:05

U Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu ruralnom razvoju, u tijeku su opsežne kontrole podnesenih zahtjeva za potporu za Izravna plaćanja (Jedinstveni zahtjev), kojim ste do lipnja ove godine podnosili zahtjev za osnovno plaćanje po jedinici površine, ali i za IAKS mjere, EKO SHEME i Proizvodno vezanu potporu (PVP).

Početak isplata potpora očekuje se krajem godine, kada se uobičajeno isplaćuje potpora za osnovnu i dodatnu potporu dohotku, te plaćanja za mlade poljoprivrednike, dok će sve ostale potpore bite isplaćene do sredine 2025. godine.

Osnovni preduvjet isplati potpore je održavanje barem minimalne poljoprivredne aktivnosti na poljoprivrednim površinama – ARKOD parcelama, za koje je podnesen zahtjev u ovoj godini. U slučaju trajnih nasada, dakle maslinika, vinograda i voćnjaka, minimalna aktivnost podrazumijeva rezidbu i obradu (košnja ili napasivanje) međurednog prostora, dok se na oranicama na kojoj se uzgajaju npr. žitarice, ali i povrtne kulture, minimalnom aktivnošću smatra oranje, sjetva/sadnja te žetva/berba.

Sve ove aktivnosti bilježe se putem satelita (tzv. monitoring), a rezultate praćenja poljoprivredni proizvođači mogu vidjeti putem AGRONET sustava na svom korisničkom profilu.

Prije nepunih mjesec dana, u AGRONET je pušten posljednji monitoring pred isplatu, kojim se poljoprivredni proizvođači obavještavaju o stanju prihvatljivosti svojih ARKOD parcela za isplatu pripadajuće potpore.

image
Zvonimir Barišin/ CROPIX

Crvene i žute parcele iziskuju dodatnu provjeru

U istom, sve poljoprivredne parcele koje su obojene zelenom bojom, prihvatljive su za isplatu potpore, dok se na onima crveno obojenim, minimalna poljoprivredna aktivnost ne može utvrditi putem satelita. Žuto obojene parcele pak su one na kojima su nejasni rezultati provedenog nadzora.

Najveći broj površina pod trajnim nasadima, upravo je u monitoringu označen crvenom ili žutom bojom, zato što se putem satelita ne može dovoljno dobro utvrditi rezidba i održavanje međurednog prostora.

Međutim, to nikako ne znači da će ove površine sasvim sigurno biti izdvojene iz sustava potpore, s obzirom na to da u Agenciji za plaćanja posjeduju i druge mehanizme kojima će utvrđivati prihvatljivost. Prije svega, u tijeku je kaskadna stručna provjera koja podrazumijeva niz dodatnih provjera koje provodi stručna osoba Agencije za plaćanja.

U tom postupku se koriste podaci dobiveni uz pomoć satelita Sentinel, kao i druge vrste podataka najmanje istovjetne vrijednosti, odnosno podatke drugih satelita iste ili veće rezolucije. U provjeri se koriste i digitalne ortofoto snimke, podaci iz drugih baza i evidencija. Za dio parcela za koje niti ovom kaskadnom provjerom neće biti moguće utvrditi poljoprivrednu aktivnosti, provest će se i terenska kontrola od strane kontrolora Agencije za plaćanja. O tome da ste predmet kontrole možete, ali i ne morate biti obaviješteni, a rezultat iste bit će vam vidljiv u AGRONET sustavu.

Agencija od vas može zatražiti i dostavu geotagiranih fotografija, o čemu ćete biti obaviješteni mailom, pozivom/SMS-om ili putem AGRONET-a.

Nakon ovih dodatnih provjera, parcela će ili prijeći u “zeleno” ili će ostati crvena, te kao takva biti neprihvatljiva za plaćanje. Ako doista niste provodili aktivnost na ARKOD parceli, imate rok do 1. studenoga odustati od zahtjeva za potporu na takvoj parceli, a ako od zahtjeva niste odustali, bit će vam određen prekršaj, u vidu smanjenja ukupne potpore u određenom postotku.

Prošle je godine dodatnom stručnom procjenom bilo obuhvaćeno oko tri posto svih parcela za koje je zatražena potpora, a slične se brojke očekuju i ove godine.

Ako vam je i nakon svega parcela ostala “crvena”, a smatrate kako za to nema osnove, odnosno kako ste ispoštovali sva pravila vezana uz provedbu poljoprivredne aktivnosti, imate pravo prigovora na temelju kojega će se provesti supervizija (ponovna provjera svih elemenata prihvatljivosti) uzimajući u obzir činjenice iz samog prigovora.

image
Zvonimir Barišin/ CROPIX
27. listopad 2024 08:06