StoryEditorOCM

Dani maslineNagrade na Vitrenjaku, a sajam i žgvacet u Poljani

Piše Nedjeljko Jusup
23. travnja 2024. - 18:08

Uz natjecateljski Dani masline imaju edukativni i humanitarni karakter. Ocijenjeno 137 uzoraka ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja  Slovenije, BiH i Crne Gore.  Jedno ulje stiglo je i iz Španjolske, ističe Benito Pucar. Tko su dobitnici godišnjih nagrada?

Sve je spremno za početak ovogodišnje  26. po redu Međunarodne manifesticije Dani masline koja će se održati 26. i 27 travnja 2024. godine u Zadru i na otoku Ugljanu.

“Ocijenjeno je  137 uzoraka  ulja pristiglih  iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Jedan uzorak stigao je i iz Španjolske”,  otkriva  predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar.

Posebnost Dana masline je što se cijeli dvodnevni program odvija na otvorenom u prirodnom okruženju

image

Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora: Pehari i priznanja čekaju najbolje

Tko su laureati?

Prvog dana na popularnom Vitrenjaku na terasi ispred Jedriličarskog kluba  Uskok  s početkom u 15 sati bit će upriličeno svečano otvaranje i u sklopu njega dodjela godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima: dr. sc. Slavku Perici za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljaratva. Priznanje  Uzorni maslinar dobiva  Nikša Ivanac iz Ugljana, Maslinarsko srce  Tomislav Čudina iz Pakoštana, Maslinarska nada je Pellegrin Kurtin iz Kali. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu  Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  zaslužila  je Željki Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Kako umanjiti stres maslina

Nakon dodjele  nagrada na rasporedu je  Okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Voditelj je poznati agronom  mr. sc.  Marijan Tomac,  a  o temi će govoriti i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici  i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica,  dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i Marko Dobrić, dipl. ing. agr. Istom prigodom  autori  Marijan Tomac i Ivana  Tomac Talajić, dipl. ing.  predstavit će Veliki maslinarski kalendar koji je  zapravo plakat  dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe,   zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.

image

Pokazna rezidba u masliniku

Proglašenje šampiona i dodjela priznanja maslinarima u kategorijama otvorenih ulja i pakovina  započet će u 18 sati, a nakon toga slijedi domjenak, uz domaće delicije i pjesmu Vokalne skupine Kantalice.

Međ: Rezidba i sajam u Poljani

Drugog dana manifestacije praktični dio nastave odvijat će se u maslinicima Poljane  na otoku Ugljanu.  Uz magistra Tomca, pokazne rezidbe maslina   prezentirati će  dr. sc. Šime Marcelić kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.

Sudionici će imati prigodu pratiti i međunarodno gastro natjecanje Žgvacet 2024, te uživati u najboljim jelima od mlade janjetine s bižima uz sve bolja vina iz Ravnih kotara. Istodobno, u Poljani se održava i Sajam otočnih proizvoda.

U  Zadru i na Ugljanu, ističu organizatori,  u planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.

Kao i dosadašnjih godina manifestacija  ima humanitarni karakter i Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirat će se  Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire. To je ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Republika Hrvatska a djelatnost  Centra je pružanje socijalnih usluga djeci sa odstupanjima u razvoju i teškoćama u razvoju, djeci s intelektualnim i pridruženim teškoćama i djeci s poremećajima iz autističnog spektra te odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama uz pridružene teškoće.

Organizatori iz  Udruge prehrambenih tehnologa i  nutricionista Zadarske županije  najavljuju još  i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 26. i 27.  travnja u Zadru i u Poljani na otoku Ugljanu.

23. travanj 2024 18:08