StoryEditorOCM

poljoprivrednici braniteljiMinistrica Vučković posjetila Lintar, zadrugari upriličili degustaciju ulja i uručili joj sadnicu masline: ‘Ovo je pravi primjer održivog razvoja i inovativnog pristupa‘

22. travnja 2022. - 19:29

Tvrtka Cemex Hrvatska i Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar na rekultiviranim površinama rudnika Sv. Juraj-Sv. Kajo su zasadili masline i od njih dobivaju nagrađivano ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje Lintar, a maslinike je u petak obišla ministria poljoprivrede Marija Vučković. 

Zadrugari i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dalmacijacement ministricu su upoznali s radom zadruge, upriličili degustaciju maslinovog ulja koje proizvode te joj uručili i sadnicu mlade masline koja je i zasađena u masliniku u znak obilježavanja Dana planeta Zemlje, izvijestili su iz Cemexa.

Ministrica Večković je istaknula kako je djelovanje zadruge Lintar višestruko važno, kako je angažman zadrugara značajan i za očuvanje i organiziranje života u ruralnom prostoru, osobito u pogledu korištenja prirodnih resursa. 

"Ovdje se radi o prvom maslinovom ulju u Hrvatskoj nastalom iz rekultiviranih površina rudnika, koji od 2017. godine nosi certifikat eko-proizvodnje, a cjelokupan projekt Cemexa i zadruge Lintar je pravi primjer održivog razvoja i inovativnog pristupa", rekla je.

Istaknula je i kako ekstra djevičansko maslinovo ulje koje proizvode posjeduje dodanu vrijednost koju toliko zagovaraju u Ministarstvu. 

image
Joško Ponoš/Cropix

"Ovaj je projekt primjer međusektorske suradnje i inspiracija drugim zajedničkim projektima u poljoprivredi, a predan zadružni rad, uz prepoznatljivost i vrhunsku kvalitetu maslinovog ulja, smjernice su za uspjeh koji vodi rastu i razvoju hrvatske poljoprivrede. Osobito mi je drago što je riječ o hrvatskim braniteljima koji su se borili za ovu zemlju i stvaraju iz nje plodove", kazala je Vučković.

Upravitelj Poljoprivredno-braniteljske zadruge Lintar Ante Grubišić je istaknuo da je članovima zadruge iznimno važna institucionalna podrška, kako u brizi za braniteljsku populaciju, tako i u provođenju poljoprivrednih projekata koji su izvrstan primjer rekultivacije prostora ranije korištenih za industrijsku proizvodnju.

"Projekti poput našeg kvalitetnije rastu ako su im na raspolaganju subvencije države, sredstva iz europskih fondova, ali i podrška u osmišljavanju programa, plasmanu proizvoda i svemu što pomaže u postizanju održive proizvodnje", poručio je Grubišić.

Predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska Alen Voloder istaknuo je usmjerenost kompanije održivom razvoju te davanju doprinosa zajednicama u kojima kompanija posluje.

"Projekt Lintar donosi višestruku društvenu i okolišnu korist, od vraćanja autohtonih vrsta na padine Kozjaka do pružanja mogućnosti za društveno poduzetništvo našim braniteljima i zadrugarima", rekao je Voloder, poručivši da je Lintar zaista sjajna priča i veseli svaka podrška koja se za njega može dobiti. 

image
Joško Ponoš/Cropix

Po podatcima iz priopćenja Cemexa, sadnja maslinika započela je ranih 2000.-tih, a od 2011. godine za njih se brine Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar.

Godišnje se u tim maslinicima, koji trenutno imaju oko 2.300 stabala, ubere prosječno pet tona maslina. Od njih se proizvede oko 900 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje od 2017. godine nosi i oznaku eko-proizvoda. Maslinici se, u skladu s planom rehabilitacije rudnika Cemexa Hrvatska, kontinuirano proširuju.

Zadrugari svake godine sudjeluju na sajmovima i natjecanjima maslinara i uljara poput Noćnjaka i Masline te sustavno osvajaju medalje i priznanja za kvalitetu i pakovinu. Njihov trud i zalaganje donijelo je i skupnu nagradu Grada Kaštela 2018. za izuzetan doprinos uzgoju maslina na rekultiviranim eksploatacijskim područjima.

Najnovije priznanje dolazi iz Europske komisije, odnosno inicijative pod nazivom The European Destinations of Excellence (EDEN), čiji je cilj implementacija uspješnih strategija usmjerenih na poticanje održivog turizma kroz prakse zelene tranzicije.

U svom izvještaju za 2022., EDEN među primjerima dobre prakse ističe i Cemex, koji provodi brojne projekte i uključenja dionika u svrhu očuvanja okoliša, zraka, mora, ali i podizanja kvalitete života u lokalnoj zajednici, upravo ističući projekt Lintar, napominju iz Cemexa.

image
Joško Ponoš/Cropix
13. lipanj 2024 04:13