StoryEditorOCM

zaštita izvornostiSpecifičnosti Krčkog maslinovog ulja: autohtone sorte moraju biti zastupljene u najmanjem udjelu od 80%

Piše Mladen Stubljar
29. lipnja 2022. - 10:22

Krčko maslinovo ulje, prema specifikaciji o zaštiti njegove izvornosti, proizvodi se od sljedećih autohtonih krčkih sorti maslina: Debela (Lošinjka, Krčka krupna), Naška (Drobnica), Rošulja i Slatka (Plominka) koje moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80%.

Za proizvodnju Krčkog maslinovog ulja mogu se koristiti i sorte koje se nalaze na definiranom zemljopisnom području Krka, ali ne u udjelu većem od 20%.

Krčko maslinovo ulje ima miris po svježem plodu masline, voću i po lišću/travi. Mora imati okus na zdrav i svjež plod masline, prisutna gorčina i pikantnost.

Sve faze proizvodnje Krčkog maslinova ulja odvijaju se isključivo na području otoka Krka i manjih otočića koji se nalaze unutar administrativnih granica otočnih jedinica lokalne samouprave: Grad Krk i općine: Baška, Vrbnik, Punat, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Omišalj.

image

Vrhunska krčka maslinova ulja – ulja „Mali tovar“ Gorana Marevića i „Nono Juraj“ Siniše Tudora

Tea Cimaš/Cropix
22. prosinac 2024 21:17