StoryEditorOCM

DOKAZANA KVALITETAORGANSKOG GNOJIVA PLANTELLA Komarija ulja Istra

Piše Milica Sekulić, bacc.ing.agr./promo
3. lipnja 2024. - 18:50

Prije sedam godina pisali smo o maslinarima iz Istre, pod brendom Komarija, koji su tada bili na samom početku. Nikola Zidarić i Vilim Jakša u Istri su podigli maslinik 2012. godine sa 1500 stabala maslina na lokaciji Komarija u blizini predivnog sela Draguć. Od samog početka za svoje masline koristili su savjete struke, educirali se te obavljali sve potrebne agrotehničke radnje u masliniku. Povjerenje za ishranu svojih maslinika povjerili su Plantella organskim gnojivima.

Utjecaj lokacije i sorti na kvalitetu ulja

Specifičnost lokacije, gdje se miješa mediteranska i kontinentalna klima, traži mudar pristup pri uzgoju maslina. Nadmorska visina maslinika je na 455 m. Maslinici su zaštićeni brdom i nalaze se u zavjetrini, te su time manje izloženi magli, mrazu i studeni. Mudar odabir sorti u masliniku te njihov raspored važan je čimbenik uspjeha. Oblica, buža, istarska bjelica, rosinjola, crnica uz frantoio, lecino, pendolino traže znanje i iskustvo pri rezidbi i održavanju jer svaka od njih traži poseban režim i pristup.

Njega tla u maslinicima Komarija Plantella organskim gnojivima

Tekstura i sastav tla traže poseban pristup pri obadi, održavanju i gnojidbi. Zimi se obavlja podrivanje tla, dok se ljeti provodi kultiviranje. Dva mjeseca prije berbe obavi se zatravljivanje površina kako bi berba bila lakša te pristup omogućen u slučaju kiše i velike vlage. Tlo bez humusa ne može dati kvalitetne rezultate. Od samog početka u Komarija maslinicima povjerenje je dano Plantella organskom gnojivu za masline. Dodavanjem Plantella organskog gnojiva povećao se postotak humusa, tlo je lakše obradivo, a najvažnije je da su dostupna hranjiva u tlu potpuno iskoristiva zbog bolje teksture i vodozračnog odnosa. Masline ljeti ne pate od suše jer se u zoni korijena zadržava vlaga.

Plantella organik za masline dodaje se u mjesecima nakon berbe, kada je za gnojidbu povoljno vrijeme. Visok postotak suhe tvari u Plantella organiku za masline omogućava lakšu primjenu, a nizak omjer C/N znači da će se gnojivo u sljedećih 6-8 mjeseci koristiti za ishranu korijena preko kojeg će sva potrebna hranjiva doći do svih dijelova krošnje. Važno je dodati dovoljnu količinu, a to znači oko 1 tonu po ha rodnog maslinika starog do 15 godina.

Ovakav pristup svake godine osigurava sigurnu i obilnu cvatnju, a hranjiva u Plantella organiku za masline osiguravaju da zametnuti plod bude čvršći i bolje kvalitete, na što utječu pojedini elementi (u organskom obliku) poput dušika, kalcija, kalija, fosfora i bora, sadržana u gnojivu.

U ljetnim mjesecima važno je kultiviranje tla, ali i folijarna prihrana. U maslinicima Komarija primjenjuje se Bio Plantella Vita u više tretmana kroz ljeto. Bio Plantella Vita jača masline aminokiselinama i vitaminima koje sadrži omogućava da biljke lakše podnesu visoke temperature ili nagle promjene koje se znaju dogoditi.

U ljetnim mjesecima prisustvo štetnika prati se Bio Plantella žutim pločama koje su indikator veće brojnosti štetnika poput maslinove muhe, svrdlaša…

Potvrda kvalitete pristupa i rada Plantella organikom za masline u maslinicima Komarija

Rezultati nakon upornog, vrijednog i pažljivog rada dođu samo ako smo sve radili kako treba.

Nikola Zidarić i Vilim Jakša apsolutni su šampioni Noćnjaka 2024. u monosortnim uljima sa sortom Buža, nagrađeni su i u Zagrebu na Festivalu maslina te su ušli u top 10 s 2 uzorka ulja. Prisutni su i na Flos Oleu.

Brojne nagrade, priznanja i medalje potvrda su da ova dva dečka vrijedno i pažljivo brinu i biraju najbolje proizvode za svoje masline, poput Bio Plantella Vite i Plantella organika za masline.

Komarija maslinovo ulje može se kušati i kupiti u vlastitoj kušaonici ulja, u mjestu Borut-Istra, koje može primiti 25 osoba. Vilim i Nikola educirani su somelieri za maslinova ulja te će vam osigurati stručnu vođenu degustaciju ulja. Vilim uskoro postaje i senzorski analitičar za maslinova ulja.

Želite li i vi rodan i plodom obilan maslinik, koristite jedinstven Plantella organik za masline i Bio Plantella Vitu!

Savjetujte se s nama! Želimo Vam uspješnu sezonu uzgoja i dobar urod!

Milica Sekulić,bacc.ing.agr. stručna savjetnica Unichem Agro d.o.o., 092 194 1694, info@plantella.hr, Plantella.hr.

image

Milica Sekulić

01. srpanj 2024 17:43