StoryEditorOCM

AGROMETEOROLOGIJANaš Marko Vučetić daje detaljnu prognozu uoči berbe: evo što nas čeka u drugoj polovici rujna i listopadu

Piše Marko Vučetić
12. rujna 2024. - 17:48

Rujan - listopad (2024.)

Val za valom. Bilo bi lijepo da su to oni valovi što ih na morskoj površini stvara rashlađujući maestral. Ali nije tako! Valovi su toplinski, sve vrući i sve dugotrajniji.

Za sada je teško predvidjeti hoće li se protegnuti i na rujan, iako dugoročni izgledi vremena (sezonske prognoze) baš i ne ukazuju na neko osjetnije osvježenje ni u rujnu. Meteorolozi odavno ukazuju na to da će zbog klimatskih promjena, odnosno nezaustavljivog zagrijavanja atmosfere, tla i oceana, toplinski valovi biti sve jači i, napose, sve dugotrajniji. I kako to obično biva, na jednu stranu toplinski valovi uzrokuju štetu (vrućina, suša…), a pak na drugu imaju i neka dobra djelovanja.

Gdje je ta dobra strana toplinskih valova u maslinarstvu? Maslinovoj muhi, štetniku koji našim maslinarima izaziva najveće glavobolje, vrućina nikako ne odgovara.

Posebno je za maslinovu muhu pogubna vrućina iskazana temperaturom zraka 30 °C i višom. Dakako, i što dulje to potraje, "preskoči" se pokoja muhina generacija.

Tako i ovog ljeta, u dijelu lipnja, pa onda u srpnju i kolovozu, maslinovoj muhi, na sreću, nisu "cvjetale ruže". Međutim, istina, tek poneki maslinari učinili su nepromišljeni potez. Impresionirani vrućinom i sušom, obilno su natapali masline, ne vodeći računa ni kada ni koliko. Tako su stvorili mikroklimu "vlažno i vruće", u boljem slučaju pojedinog stabla, a u lošijoj varijanti cijelog maslinika. U toj mikroklimi gospodarila je maslinova muha.

Očito, promjene klime čine sve potrebnijim savjete agronomske struke. Spomenimo još da je prema analizi DHMZ-a srpanj 2024. ocijenjen kao ekstremno topao, tek na području Istre kao vrlo topao mjesec.

Uz to, mjesečna količina oborine uglavnom je na razini ili malo ispod prosjeka (1991. – 2020.), ali ne zaboravimo da ovaj mjesec ima, od svih mjeseci, najmanji mjesečni srednjak.

Čini se da ni kolovoz neće zaostajati za njim. Prema sezonskim izgledima, vremena vrućina, pa i smanjene količine oborine, nastavit će se i u rujnu. Tjedan od 2. do 8. rujna očekuje se topliji od prosjeka i za 2 °C, i to na cijelom maslinarskom području.

Količina oborine ne pokazuje značajnije odstupanje od ovotjednog prosjeka. No i ovdje treba voditi računa o tome da prosjek i nije obilan te da će se sušni i topli uvjeti nadovezati na kolovoske. Čini se da bi drugi rujanski tjedan, od 9. do 15., mogao donijeti barem slabašnu vremensku promjenu, ali za maslinare bi mogla biti itekako važna.

Istina, očekuje se da će i ovaj tjedan biti topliji od prosjeka, ali ne više onoliko kao prethodni, nego "samo" za oko 1 °C. To bi moglo značiti da se ili na samom kraju prethodnog tjedna ili početkom ovoga može očekivati neka kišna epizoda koja će donijeti kakvo-takvo osvježenje.

Prema tjednim izgledima vremena, količina oborine očekuje se na razini prosjeka tek na jugu i na istočnoj obali Istre, te moguće na pučinskim dalmatinskim otocima, gdje je moguća količina oborine nešto iznad prosjeka.

Sve u svemu, tijekom ovoga tjedna preporučuje se češća i temeljitija kontrola maslinika jer će vladati povoljni uvjeti za aktiviranje raznih štetnika, pa i maslinove muhe.

U tjednu od 16. do 22. rujna ponovno toplije od prosjeka, i to za 2 °C na cijelom maslinarskom području, možda malo svježije na kvarnerskim otocima. Količina oborine na razini prosjeka, osim što postoje naznake ispodprosječnih količina na vanjskim srednjodalmatinskim otocima i na samom kraju južne Dalmacije.

Budući da je do kraja mjeseca ostalo još osam dana, moramo se za to razdoblje pomoći zaključkom na osnovi mjesečnih izgleda vremena. Očekuje se da će cijeli mjesec toplinski završiti kao natprosječno topao, i to za 1,0 °C do 1,5 °C, a očekuje se količina oborine uglavnom ispod prosjeka osim na području Istre, Kvarnera i manjem području sjeverne Dalmacije.

Očito će krajem mjeseca doći do jedne kišne epizode, osjetnije na sjevernom Jadranu, gdje će i osvježiti. Listopad napokon donosi promjenu vremena, ali ne u svim elementima. Naime, očekuje se i listopad topliji od prosjeka, i to za 1,0 °C do 1,5 °C, i to na cijelom maslinarskom području. Kako sada pokazuju proračuni, niz mjeseci toplijih od prosjeka nastavit će se sve do veljače 2025. godine.

Međutim, listopad donosi promjene u količini oborine. Očekuje se da će listopad donijeti količinu oborine 20 mm, pa ponegdje čak 30 mm veću od mjesečnog prosjeka. Nažalost, nije moguće vidjeti hoće li to biti obilniji pljuskovi kiše, moguće i tuče, ili dugotrajnija sipeća kiša. Priklonivši se iskustvu, vjerojatno će to biti obilni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim vjetrom, moguće i s bujičnim poplavama. Prema trenutnim proračunima, u sljedećem mjesecu, studenome, očekuju nas još obilnije kiše, a onda opet sve po starom.

Hoće li samo između dva blagdana, kako pučka mudrost sugerira, vladati vrućine ili će se protegnuti na cijeli rujan, tek ćemo vidjeti: između dviju Gospođa (Velike i Male Gospe, 15. kolovoza i 8. rujna) vladaju velike vrućine, kao i što će donijeti listopadske kiše, jer "Čim više kiše u listopadu, tim više bure u prosincu."

 

16. rujan 2024 08:13