Na konferenciji za medije održanoj u Vodnjanu kao najava za manifestaciju 13. Dana mladog maslinovog ulja, uvodnu riječ dao je gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović:
- Zahvaljujem svima koji su doprinijeli svojim radom i podrškom kako bi se organizirala ova manifestacija sad već trinaesti put po redu. Organizator manifestacije je Grad Vodnjan-Dignano, a suorganizatori su Turistička zajednica grada Vodnjana-Dignano, LAG južne Istra, udruga Agroturist Vodnjan-Dignano, Poljoprivredna zadruga Vodnjan-Dignano te tvrtke Castelier i Contrada. Hvala i Istarskoj županiji koja prepoznaje vrijednost i važnost manifestacije te nam pruža podršku i pokroviteljstvo kao i neizostavnim glavnim sponzorima koji su i ove godine uz nas, Croatia osiguranje i Fusio. Podršku u organizaciji daje i velik broj ostalih sponzora zahvaljujući kojima svake godine podižemo ljestvicu u kvaliteti i bogatoj ponudi programa Dana mladog maslinovog ulja - naglasio je gradonačelnik.
Veliki šator koji će vas ove godine dočekati otvorenih vrata, bit će pun bogate ponude maslinovih ulja ali i drugih proizvoda koja se usko vežu uz maslinova ulja, a ovogodišnji rekordni broj od 110 izlagača dokazuje da je manifestacija mjesto susreta potrošača i proizvođača vrhunskih proizvoda.
Vodnjanština je već desetljećima područje proizvođača vrhunskih maslinovih ulja koja su rezultat rada vrijednih ljudi te zajedničke vizije i usmjerenosti prema izvrsnosti.
Ovogodišnja manifestacija „Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell'olio d'oliva novello“ održava se u Vodnjanu od 17. do 19. studenog.
Međunarodna manifestacija koja okuplja proizvođače vrhunskih maslinovih ulja, vrlo je privlačna i dostupna svim skupinama potrošača maslinovih ulja, od ugostitelja do kućanstava.
Ispred udruge Agroturist Vodnjan-Dignano medijima se obratila s nekoliko riječi predsjednica Ester Geissa Đurić koja je istaknula izuzetnu kvalitetu maslinovih ulja Vodnanštine te izuzetnu važnost manifestacije koja redstavlja na poseban način mlada maslinova ulja:
- Promoviranje mladih maslinovih ulja prije trinaest godina bila je samo jedna inovacija, a danas je to na našem području tradicija usmjerena ljubiteljima ulja. Dani mladog maslinovog ulja upravo je pravo mjesto da dođete i kušate najbolja maslinova ulja. Ovogodišnja ulja su vrlo karakteristična, izvrsna, živa i prikazuju karakterističnost sorti i područja uzgoja. Paleta sorata na manifestaciji je bogata te je ovo pravo mjesto da dođete i sa svojim uljima te da vam stručnjaci daju svoj komentar ulja. Ponovljen je uspjeh u svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei 2018. Gdje je Istra ponovo najzastupljenija regija, a najveći broj ekstra djevičanskih ulja dolazi upravo iz Vodnjana.
Tijekom manifestacije održavaju se edukacije i informiranja široke javnosti o važnosti konzumiranja mladog maslinovog ulja, jer upravo je njemu i posebno posvećena ova manifestacija.
- Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell'olio d'oliva novello“ posebno pridonose afirmaciji vodnjanskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja koje je danas itekako prepoznatljiv autohtoni vodnjanski brend i u svjetskim razmjerima jedno od najboljih maslinovih ulja. Bogat trodnevni program manifestacije donosi i druge sadržaje i to ne samo ispod velikog šatora. Tijekom tri dana manifestacije organizirani su obilasci matičnog i kolekcijskog nasada maslina. Stručnjaci su na usluzi posjetiteljima vođenih degustacija u bogatom Oil baru.
Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio voditeljica Stručne službe udruge Agroturist Vodnjan-Dignano naglasila je da u Vodnjanu možete dobiti sve odgovore na pitanja iz područja uzgoja maslinarstva, o proizvodnji maslinovog ulja te o raznovrsnosti i kvaliteti ekstradjevičanskih maslinovih ulja:
- Pripremili smo zanimljiv edukativni program te već od petka počinju predavanja na temu Važnost maslinovog ulja u prehrani i predstavljanje Savjetovališta za prehranu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije“ uz Ninu Penezić, mag. nutr. i Nives Brečević, dipl. ing. preh. teh. iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, zatim slijedi tema „Uvjeti za proizvodnju i stavljanje u promet konzerviranih proizvoda od voća i povrća“ koju će predstaviti mr. sc. Maja Pešić Samardžić, dipl. sanit. ing. i Klaudija Ivančić Radolović, dipl.sanit.ing. također iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Temu „Kompostiranje komine masline na gospodarstvu“ predstavit će Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, dipl. ing. agr. iz Udruge Agroturist Vodnjan kao i prezentaciju o „Aktualnim mjerama ruralnog razvoja“.“
U subotu vas očekuje također puno edukativnih predavanja i radionica. Počinju u 14 sati s otvorenjem multifunkcionalnog prostora za preradu poljoprivrednih proizvoda ECOlab Udruge ISTARKO-EKOMUZEJ IZ VODNJANA na adresi Trgovačka 131 (pokraj uljare Agroprodukt). U istom prostoru održat će se „Radionica konzerviranja maslina uz kušanje“ (u ECOlab-u) a na tu temu govorit će vam Bernardina H. Pastrovicchio i Edi Pastrovicchio. Oni će ujedno predstaviti projekt „Edukacijom do održivog turizma“ koji finacira Ministarstvo turizma.
Nadalje slijede predavanja u 17 sati „Aktualni problemi u intenzivnom maslinarstvu“ doc. dr. sc. Marija Bjeliša iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, odsjek Zavod za zaštitu bilja. O „Kvaliteti eteričnih ulja odabranih vrsta ljekovitog bilja vodnjanštine“ posluajte od doc. dr. sc. Slavice Dudaš iz Poljoprivrednog odjela u Poreču Veleučilišta u Rijeci. Za subotu u 18 sati poslušajte temu „Maslinovo ulje u izradi prirodne kozmetike“ koju nam donosi Marija Kolarović mag.pharm. iz Udruge Verbena iz Pule.
Uobičajeno, tijekom ta tri dana Vodnjanom prođe oko 20.000 posjetitelja koji uživaju u programima pod šatorom većim od 1700 kvadrata, gdje svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača, proizvođača maslinovih ulja te drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Pripremili smo i sportski dio programa koji obuhvaća atletsku utrku Vodnjanom ExtraVergin Olive Run koji će se održati u subotu s početkom u 10 sati.
Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana naglasila je da vas tijekom manifestacije očekuje cjelodnevni gastro-show koji okuplja najbolje kuhare i chefove s područja Istre i Kvarnera. Iz velike kuhinje izaći će više od 8.000 jela koja se pripremaju od najboljih namirnica i autohtonih proizvoda, a svaka delicija povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja našeg područja. Manifestacija nudi tri dana puna mirisa i okusa vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja te jela koja spajaju tradicionalnu i suvremenu gastronomiju.
„Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell'olio d'oliva novello“ jedinstvena su manifestacija koja pruža ugodno okruženje za poslovne i privatne susrete.
Cijelodnevni Gaastro Show DMMU-a realiziran je u suradnji s timom LF CATERING-a, a cijelog dostavljamo u nastavku. U petak gostuje i chef Alessandro Caviello povodom obilježavanja „2. Tjedna talijanske kuhinje u svijetu“. Njegov nastup je u planu od 14 do 17 sati.
Bit će tu još i reinterpretacije recepata iz prošlosti koje nam donosi chef Robert Perić, ali i street food gastronomije by Arboretum, otočke kuhinje, predstavljanje ugostiteljskih škola Istre, i drugih gostiju koji će kuhati s lokalnim namirnicama sve dobro začinjeno domaćim mladim maslinovim uljima. Od predjela do slastice i još puno više možete kušati u velikom gastro show-u u Vodnjanu.
Ulaz na manifestaciju je besplatan!
Opsežan Gastro Show DMMU-a realiziran je u suradnji s timom LF CATERING-a, a cijelog dostavljamo u nastavku.
Petak 17. studenog
12,00: Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
15,00: „Ggourmet street food“
18.00: Otočani u trci s vrhunskom gastronomijom
„Lokalne namirnice, maslinovo ulje i grand gourmet“
Edukacijski gastronomski centar Istre "Key Q" – platforma za valorizaciju istarskih namirnica
Tijekom dana: Gourmet by LF catering
Gastronomske kreacije s potpisom LF cateringa
Slatki deserti i mlado maslinovo ulje
Subota 18. studenog
11,00: Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
14,00: Otočani u trci s vrhunskom gastronomijom
„Burgeraj“ by chef Mario Čepek – „Street food za svakoga“
Grand gourmet by chef Robert Perić – gastronomske čarolije
2. Tjedan talijanske kuhinje u svijetu – by chef Alessandro Coviello
17,00: „Lokalne namirnice, maslinovo ulje, grand gourmet“
Recepti izgubljeni u vremenu – Chef Robert Perić i reinterpretacije zaboravljenih recepata
19,00: „Lokalne namirnice, mlado maslinovo ulje i grand gourmet“
„Kada gosti kuhaju" – gosti DMMU-a kuhaju s profesionalnim kuharima
„I oni ga točaju ..." - sponzori, maslinari, novinari
Tijekom dana: Gourmet by LF catering
Gastronomske kreacije s potpisom LF cateringa
Slatki deserti i mlado maslinovo ulje
Nedjelja 19. studenog
11,00: Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
14,00: „Burgeraj“ by Arboretum Fažana
Otočani u trci s vrhunskom gastronomijom
Recepti izgubljeni u vremenu – Chef Robert Perić i reinterpretacije zaboravljenih recepata
17,00: „Lokalne namirnice, mlado maslinovo ulje i grand gourmet“
Kako je „fast food“ postao „gourmet street food“
Grand gourmet by chef Robert Perić – gastronomske čarolije
19,00: „Lokalne namirnice, mlado maslinovo ulje i grand gourmet“
„Street food“ “ i mlado maslinovo ulje
20,00: „Desert za kraj“ …
Tijekom dana: Gourmet by LF catering
Gastronomske kreacije s potpisom LF cateringa
Slatki deserti i mlado maslinovo ulje