StoryEditorOCM

BLAGO IZ ARHIVEJakša Fiamengo: Maslina i maslinovo ulje pravi su eliksir zdravlja bez tegoba, a ujedno i ljepote, izvor zdravog i dugovječnog života

Piše Jakša Fiamengo
13. kolovoza 2022. - 10:32

Kažu pametni ljudi da je, da bi bilo ljepše i bez bora, lice dobro jednom dnevno masirati s malo maslinova ulja sve dok se ulje ne upije. Ništa čudno – maslinovo ulje stoljećima se primjenjivalo u njezi tijela i kože jer ju pomlađuje i briše bore.

O zdravom “isijavanju” masline već smo imali prilike i čuti i uvjeriti se, ali da to kvrgavo drvo s milijun bora na kori pomaže upravo protiv naboranosti, čini nam se – zar ne? – ponešto nerealnim.

A, eto, da upravo ono iz svojih bora izvlači dragocjenu tečnost ulja i njime “pegla”, pomlađuje našu kožu, to zaista – kažu upućeni i kozmetičari i medicinari – nije nevjerojatno. Nema što, na svakom svom i najmanjem koraku svjedoci smo velikih čuda prirode.

Zbilja, u maslini se krije ne samo jedan lijek, već čitava apoteka, koja “opslužuje” naše zdravlje protiv svih mogućih bolesti. Ispada zapravo da je maslina dežurni i liječnik i ljekarnik za sve naše tegobe.

Doduše, možda ne u cijelosti, ali ipak efikasno koliko može i umije – ostalo prepušta nama i nekim drugim medikamentima. Kao da hoće reći da za vlastito zdravlje i sami moramo ponešto (u)činiti, a ona, maslina, nije i ne mora biti uvijek i u svemu svemoćna. No, da je upravo to, upućuje nas i činjenica da još uvijek istražujemo njezina svojstva, pa i ona u službi zdravlja.

Nad svime ostalim u mediteranskom svijetu, njegovoj hvalevrijednoj postojbini, maslinovo ulje oduvijek ima prednost nad životinjskim mastima, pa je i posve prirodno da nema tog jela kojemu nije uputno dodati korisne sastojke hranjivih maslinovih plodova.

Maslinovi se plodovi, a s njima i ulje, zaista mogu jesti na sve načine, a to znači i kao prilog slanim jelima – i kad su ukiseljene, kad ih punimo raznim nadjevima (paprika, sir, inćuni…) ili sušene do mjere kad se svi njihovi sokovi zgusnu, ali i u raznim pastama, mljevenima ili istučenima kako bi se dobili sjajni namazi. Uostalom, ima ljudi koji ni jedan obrok ne mogu zamisliti bez barem stanovite količine njezinih plodova “sa strane” da bi jelo bilo ukusnije, hranjivije i zdravije.

U gurmanskoj ponudi Mediterana, koja vodi računa ne samo o ukusu već i o mnogim drugim stvarima, dakle i o zdravlju, sve češće se može naići i na kruh s maslinama, delicij kojem se ne može odoljeti. Gotovo bi se moglo reći da je to, po svojoj hranjivosti i važnosti za organizam, kruh s najmanje dva kruha.

Štoviše, dok će vam, recimo, dijabetolozi preporučiti da se odričete onog “pravog” kruha, za maslinov će “dio kruha”, a i ulja, reći da nam bez njega gotovo i nema zdravlja ili da je s njime, da tako kažemo, zdravlje još zdravije.

No, preporučuju ga, gotovo uglas, i nutricionisti i gurmani, a njegov čudesni učinak kozmetičari koriste, da se vratimo na početak ovog testa, u pripremi mnogih preparata za njegu kože, njezino disanje, zdravlje i ljepotu. Ne drži se stoga bez razloga da su, uz ostala svojstva, maslina i maslinovo ulje pravi eliksir zdravlja bez tegoba, a ujedno i ljepote, izvor zdravog i dugovječnog života.

Ma ne samo kože, maslinovo je ulje, točnije maske s njegovom ljekovitom tekućinom, bogomdano i za obnavljanje i njegu kose, a vrlo je korisno i za njegu tabana, križa i dlanova.

No, da se poslužimo popularnom reklamnom TV sintagmom – ni to još nije sve: budući da je bogata nezasićenim masnim kiselinama i svojstvom čišćenja organizma, što je preduvjet povećanja dobrog kolesterola, tečnost ove fantastične uljike čuva motor našeg organizma i života, dakle, srce, a s njim i njegove koronarne arterije.

O sprečavanju svih vrsta tumora, osobito debelog crijeva i dojke, da i ne govorimo. Dodamo li svemu tome da je riječ o sjajnom laksativu, čije je svojstvo i da priječi nastanak žučnog kamenca, osteoporozu, itd. itd…

Također, treba istaknuti da posebno štiti gušteraču, što je dijabetičarima posebno važno, a pomaže i u dijetama za mršavljenje uz napomenu da je tek nekoliko kapi potrebno za okus jelu. Uz to ova plemenita uljika pomaže u uklanjanju viška masnoća.

Nema, dakle, dileme: držite se maslinova uja, čuvajte naše dobre masline, čuvare i poticatelje našeg zdravlja, donatore zdravih vibracija.

I ne zaboravite: u sinergiji, u sprezi zdravlja i ljepote, vrijedi živjeti s maslinom, jer je – ako joj je modus vivendi biti na korist drugima, osobito ljudima – očito i njoj, a da umije govoriti to bi i izrijekom pokazala, s nama lijepo, prelijepo. Ne treba znati razgovarati s biljkama da bi se to i osjetilo i čulo.

*** Napomena: tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Masline od ožujka 2015. godine

24. studeni 2024 13:37