stdClass Object ( [id] => 1181666 [title] => Duje Mrduljaš, ravnatelj galerije Kula kojoj je pripala nagrada grada, govori o sebi i ocu, vezi sporta i umjetnosti, i hoće li ga sinovi naslijediti [alias] => duje-mrduljas-ravnatelj-galerije-kula-kojoj-je-pripala-nagrada-grada-govori-o-sebi-i-ocu-vezi-sporta-i-umjetnosti-i-hoce-li-ga-sinovi-nasljediti [catid] => 289 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otkako je 1994. godine osnovana, splitska galerija “Kula” bavi se izlagačkom i izdavačkom djelatnošću kao vrlo mala, ali, posebno u posljednjih nekoliko godina, nezaobilazna kulturna ustanova.

Osnovao ju je bivši nogometaš Stanko Mrduljaš, koji je čitav svoj život bio i ostao kolekcionar, ali i nerealizirani slikar. Nekoć je bio golman u Hajduku, zatim u Splitu, pa u Trešnjevci, čak i u Njemačkoj i Americi. Prije 12 godina Stanko Mrduljaš otišao je u zasluženu mirovinu, a galeriju je preuzeo njegov sin Duje, također sportaš, tenisač, profesor kineziologije, ali i povjesničar umjetnosti.

Ove godine Galerija “Kula” dobit će Nagradu Grada Splita jer je lani, kao i u proteklim godinama, “svojim programskim djelovanjem nastavila s uspješnim doprinosom ne samo međunarodnom ozračju splitskoga kulturnog života, već i izravnom dodiru lokalne umjetničke sredine s relevantnom umjetničkom praksom na internacionalnoj umjetničkoj sceni”, kako stoji, između ostaloga, u obrazloženju godišnje nagrade koju će Duje Mrduljaš preuzeti na svečanosti Dana grada Splita i na blagdan svoga sveca imenjaka, svetoga Duje.

---

image

Duje Mrduljaš, vlasnik i ravnatelj Galerije 'Kula' Duje Klarić/cropix

Duje Klaric/Cropix
---

– Činjenica da je Galerija “Kula” dobila Nagradu Grada Splita satisfakcija je da rad galerije nije ostao nezapažen u očima šire javnosti, iako je već dugi niz godina u stručnim krugovima važno kulturno središte. Htio bih zahvaliti šjor Peri Perišiću, koji je zajedno s Rotary Clubom Split predložio nominaciju “Kule” za nagradu, isto tako zahvalio bih svima koji su odlučili podržati ovaj prijedlog – kaže Duje Mrduljaš.

Kako je ovu nagradu primio vaš otac Stanko?

– Nagrada ocu, kao utemeljitelju “Kule” i dugogodišnjem sudioniku kulturnih zbivanja, znači dosta, a možda i više nego meni osobno jer on već odavno ne sudjeluje u kreiranju programa te s odmakom može sagledati sve što je ustanova napravila do sada i sigurno je ponosan što je uspješno nastavila djelovanje nakon njegova vodstva.

Vas dvojica posve ste neobični galeristi. Obojica ste bili i jeste vezani uz sport. Kako je uopće nastala ta sprega oca i sina, nogometa i tenisa, sa suvremenom umjetnošću?

– Umjetnost i sport uvijek su bili prisutni u našoj obitelji. Otac je bio vratar Hajduka, Splita, Trešnjevke… Poslije je, u poznim godinama, osnovao galeriju i dugi niz godina je kolekcionar.

Ta njegova ljubav prema umjetnosti seže još u djetinjstvo, kad je želio biti umjetnik, ali tada ga je život odveo u drugom smjeru, da bi se kasnije opet rasplamsala ljubav prema umjetnosti.

Ja sam od malih nogu bio u sportu, bio sam reprezentativac mlađih kategorija tenisa u bivšoj Jugoslaviji i višestruki prvak Hrvatske, imao sam ATP bodove, ali istodobno sam uz oca često posjećivao izložbe, odlazio u muzeje, galerije, ateljee, tako da sam cijelo vrijeme bio prisutan i u umjetničkom svijetu i to mi je bilo vrlo zanimljivo, pa mi je na neki način nastavak vođenja galerije nakon oca bio sasvim prirodan put i ništa mi u tome nije bilo neobično.

---

image

Duje Klarić/cropix

Duje Klaric/Cropix
---

Nagradu ste dobili za prošlu godinu, kad ste postavili radove trojice vrhunskih hrvatskih umjetnika, Zlatana Vrkljana, Damira Očka i Davida Maljkovića, te radove međunarodnih zvijezda Carlosa Garaicoe iz Kube i Richarda Deacona iz Ujedinjenog Kraljevstva. Kako ste to uopće uspjeli u okolnostima korone?

– Da, galerija je dobila nagradu za prošlogodišnji program iako je vjerojatno sagledano cjelokupno dosadašnje djelovanje ustanove. Izložbeni program bio je zanimljiv jer su dva značajna hrvatska umjetnika, David Maljković i Damir Očko, prvi put izlagali u Splitu, a značajni umjetnici Carlos Garaicoa i Richard Deacon prvi su put prezentirali svoje radove u Hrvatskoj.

Djelovanje u vremenu kada je korona bila na vrhuncu nije bilo jednostavno najviše zbog financijske neizvjesnosti i zahtjevne tehničke realizacije samih izložbi. Međutim, s umjetnicima smo uspjeli pronaći način da dođemo do najboljega rješenja i najbolje moguće prezentacije njihova rada.

No vaše izložbe od ranije izazivaju veliko divljenje. Mislim pritom ponajviše na izložbe Mimma Paladina i Tonyja Cragga, koji su na samom vrhu svjetskog kiparstva. Osobno sam čula od nekih vrlo uglednih kustosa i umjetnika: Kako ih je Duje uspio nagovoriti da postave izložbu u jednom malom Splitu, i to u mini-mikro galeriji? Imate li neki tajni recept?

– Ta pitanja i meni često postavljaju, a na njih ja možda nemam konkretan odgovor. Vjerujem da su oni prepoznali veliki entuzijazam, vrlo smo otvoreno komunicirali, od početka su bili upoznati s tim što im mi možemo ponuditi, korektno i predano odradili smo sve što smo dogovorili, sve je prošlo kako treba i, naravno, kad tako odradite izložbu jednog velikog umjetnika, dobar glas otvara vam sva druga vrata.

Nama je možda jedna od najzahtjevnijih izložbi bila izložba pokojnog Juliãoa Sarmenta. Sve je prošlo izvrsno i zamolio sam ga da me spoji s njegovim prijateljem Lawrenceom Weinerom jer mi je bila velika želja prirediti njegovu izložbu u “Kuli”.

Sarmento ga je nazvao pred mnom i urezalo mi se u sjećanje kako mu je govorio o našem velikom entuzijazmu i želji da u jednom tako malom gradu bogate kulturne povijesti realiziramo izložbe velikih umjetnika. Nažalost, zbog Lawrenceove bolesti nikada nismo uspjeli realizirati njegovu izložbu, iako je obostrana želja bila velika.

Znam da izložbe pripremate dugo i da ste osobno jako angažirani oko njih. Što možemo, ako bude sreće, zdravlja i mira, očekivati iduće godine?

– Program pripremamo po dvije-tri godine unaprijed, svaka izložba iziskuje određenu energiju koju je potrebno uložiti da bi se došlo do same realizacije.

Nadam se da će biti sreće, zdravlja i mira i da ćemo uspjeti ostvariti zacrtan ovogodišnji program. Upravo je gotova izložba Kate Mijatović, a slijede izložbe Vlaste Žanić, Nedka Solakova, Johna Bocka i Zlatana Vehabovića. Program za sljedeću godinu već je definiran, ali još ne bih izlazio s njim, neka bude iznenađenje.

---

image

Stanko i Duje Mrduljaš, bivši i sadašnji ravnatelj Galerije ‘Kula’ Jakov Prkić/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix
---

Mnogi se pitaju i kako financirate izložbe velikih, skupih umjetnika. Znamo da ni Grad ni Ministarstvo nisu široke ruke... Imate li neke skrivene mecene koji vam pomažu makar u osiguravanju umjetnina? Pritom, vaše izložbe redovito prate odlični katalozi, koji nisu jeftini...

– Osim pitanja kako dolazim do samih umjetnika, često me pitaju kako financijski uspijevam realizirati međunarodni program koji sam zacrtao. Javljamo se na sve javne natječaje koji su nam dostupni, iako kao ustanova imamo manje mogućnosti nego udruge.

Ministarstvo kulture svake godine izdvaja sve više i više sredstava za nezavisnu scenu te potiče njihovo djelovanje, te smatram da bi Grad Split također trebao ići u tome smjeru jer je nezavisna scena važan pokretač kulturnih zbivanja u Splitu.

Sredstva koja dobivamo putem natječaja nisu dovoljna za realizaciju programa te smo prisiljeni tražiti druge izvore financiranja, donacije, sponzore, a ulažemo i vlastita sredstva. Dobro ste primijetili, veliki trud ulažemo u kataloge i dajemo veliku važnost njihovoj izradi, oni su značajan dokument realizacije same izložbe.

---

image

Britanski kipar Richard Deacon i Duje Mrduljaš prošle su godine u ‘Kuli’ postavili izložbu Deaconovih radova Vojko Bašić/CROPIX

Vojko Basic/Cropix
---

Na što ste osobito ponosni, na koju izložbu?

– Veoma mi je teško izdvojiti izložbu na koju sam osobito ponosan jer ih je ustanova u proteklih 28 godina postojanja organizirala više od 250.

Međutim, kada gledam s odmakom, mislim da je 2016. godina bila presudna u međunarodnom pozicioniranju ustanove, iako smo i ranije imali značajne izložbe stranih umjetnika. Izložba pokojnog Juliãoa Sarmenta 2016. uveliko mi je otvorila vrata u međunarodnim umjetničkim krugovima, a nikada neću zaboraviti kad mi je on rekao da s njegovom izložbom ulazim u vrh svjetske umjetnosti i mislim da je bio u pravu.

Imam puno ideja i želja za realizacijom vrhunskih izložbi, Galerija “Kula” je poseban izložbeni prostor i volio bih napraviti što više site specific izložbi naših i stranih umjetnika, gdje bi svaka izložba bila jedinstvena i napravljena samo za prostor Galerije “Kula”, a grad u kulturnom smislu vrlo profitira takvim sadržajem. Međutim, najstresniji je dio ovoga posla osigurati financijska sredstava za realizaciju takvih izložbi jer mi nemamo osigurane kontinuirane izvore financiranja.

Pokazuju li vaši sinovi sklonost da vas jednom, kao vi svoga oca, naslijede u poslu?

– Obojica su gimnazijalci, stariji sin Lovre je maturant, a želja mu je upisati arhitekturu ili povijest umjetnosti, tako da pokazuje interes za umjetnički svijet, dok mlađi sin Toni trenira odbojku, ima tek 15 godina i još se nije odlučio u kojem će smjeru ići.

Moram ih pohvaliti jer često pomažu u postavi izložbi, tako da su od malih nogu prisutni. U svakom slučaju, to su njihovi izbori, a ja i supruga podržat ćemo ih čime god se odluče baviti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ČUDO U SPLITU 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-01 09:53:26 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-05 15:04:44 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2022-04-05 14:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 71 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 289 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja slikarstva. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, slikarstvo [secure] => 0 [page_title] => Slikarstvo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/01\/13118648.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/13118646.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/1417669.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/01\/19705206.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Duje Mrdulja\u0161, vlasnik i ravnatelj Galerije 'Kula' Duje Klari\u0107\/cropix<\/p>","

Duje Klari\u0107\/cropix<\/p>","

Stanko i Duje Mrdulja\u0161, biv\u0161i i sada\u0161nji ravnatelj Galerije \u2018Kula\u2019 Jakov Prki\u0107\/CROPIX<\/p>","

Britanski kipar Richard Deacon i Duje Mrdulja\u0161 pro\u0161le su godine u \u2018Kuli\u2019 postavili izlo\u017ebu Deaconovih radova Vojko Ba\u0161i\u0107\/CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1286","hd_13118648_1920.jpg":"1920x1080","k_13118648_1280.jpg":"1280x1280","k_13118648_1024.jpg":"1024x1024","k_13118648_640.jpg":"640x640","k_13118648_480.jpg":"480x480","k_13118648_340.jpg":"340x340","k_13118648_220.jpg":"220x220","o_13118648_1280.jpg":"1280x857","o_13118648_1024.jpg":"1024x685","o_13118648_640.jpg":"640x428","o_13118648_480.jpg":"480x321","o_13118648_340.jpg":"340x227","o_13118648_220.jpg":"220x147","h_13118648_1280.jpg":"1280x854","h_13118648_1024.jpg":"1024x683","h_13118648_640.jpg":"640x427","h_13118648_480.jpg":"480x320","h_13118648_340.jpg":"340x227","h_13118648_220.jpg":"220x147","pp_13118648_1280.jpg":"1006x1280","pp_13118648_1024.jpg":"805x1024","pp_13118648_640.jpg":"503x640","pp_13118648_480.jpg":"377x480","pp_13118648_340.jpg":"267x340","pp_13118648_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2786","hd_13118646_1920.jpg":"1920x1080","k_13118646_1280.jpg":"1280x1280","k_13118646_1024.jpg":"1024x1024","k_13118646_640.jpg":"640x640","k_13118646_480.jpg":"480x480","k_13118646_340.jpg":"340x340","k_13118646_220.jpg":"220x220","o_13118646_1280.jpg":"1280x1857","o_13118646_1024.jpg":"1024x1485","o_13118646_640.jpg":"640x928","o_13118646_480.jpg":"480x696","o_13118646_340.jpg":"340x493","o_13118646_220.jpg":"220x319","h_13118646_1280.jpg":"1280x854","h_13118646_1024.jpg":"1024x683","h_13118646_640.jpg":"640x427","h_13118646_480.jpg":"480x320","h_13118646_340.jpg":"340x227","h_13118646_220.jpg":"220x147","pp_13118646_1280.jpg":"1006x1280","pp_13118646_1024.jpg":"805x1024","pp_13118646_640.jpg":"503x640","pp_13118646_480.jpg":"377x480","pp_13118646_340.jpg":"267x340","pp_13118646_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1324","hd_1417669_1920.jpg":"1920x1080","k_1417669_1280.jpg":"1280x1280","k_1417669_1024.jpg":"1024x1024","k_1417669_640.jpg":"640x640","k_1417669_480.jpg":"480x480","k_1417669_340.jpg":"340x340","k_1417669_220.jpg":"220x220","o_1417669_1280.jpg":"1280x882","o_1417669_1024.jpg":"1024x706","o_1417669_640.jpg":"640x441","o_1417669_480.jpg":"480x331","o_1417669_340.jpg":"340x234","o_1417669_220.jpg":"220x151","h_1417669_1280.jpg":"1280x854","h_1417669_1024.jpg":"1024x683","h_1417669_640.jpg":"640x427","h_1417669_480.jpg":"480x320","h_1417669_340.jpg":"340x227","h_1417669_220.jpg":"220x147","pp_1417669_1280.jpg":"1006x1280","pp_1417669_1024.jpg":"805x1024","pp_1417669_640.jpg":"503x640","pp_1417669_480.jpg":"377x480","pp_1417669_340.jpg":"267x340","pp_1417669_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19705206_1920.jpg":"1920x1080","k_19705206_1280.jpg":"1280x1280","k_19705206_1024.jpg":"1024x1024","k_19705206_640.jpg":"640x640","k_19705206_480.jpg":"480x480","k_19705206_340.jpg":"340x340","k_19705206_220.jpg":"220x220","o_19705206_1280.jpg":"1280x853","o_19705206_1024.jpg":"1024x682","o_19705206_640.jpg":"640x426","o_19705206_480.jpg":"480x320","o_19705206_340.jpg":"340x226","o_19705206_220.jpg":"220x146","h_19705206_1280.jpg":"1280x854","h_19705206_1024.jpg":"1024x683","h_19705206_640.jpg":"640x427","h_19705206_480.jpg":"480x320","h_19705206_340.jpg":"340x227","h_19705206_220.jpg":"220x147","pp_19705206_1280.jpg":"1006x1280","pp_19705206_1024.jpg":"805x1024","pp_19705206_640.jpg":"503x640","pp_19705206_480.jpg":"377x480","pp_19705206_340.jpg":"267x340","pp_19705206_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4737056 Threads: 3 Questions: 162067118 Slow queries: 70440 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4783196 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 289 [name] => Slikarstvo [alias] => slikarstvo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/slikarstvo ) ) [link] => /kultura/slikarstvo/duje-mrduljas-ravnatelj-galerije-kula-kojoj-je-pripala-nagrada-grada-govori-o-sebi-i-ocu-vezi-sporta-i-umjetnosti-i-hoce-li-ga-sinovi-nasljediti-1181666 [printLink] => /kultura/slikarstvo/duje-mrduljas-ravnatelj-galerije-kula-kojoj-je-pripala-nagrada-grada-govori-o-sebi-i-ocu-vezi-sporta-i-umjetnosti-i-hoce-li-ga-sinovi-nasljediti-1181666?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 672991 [name] => Duje Mrduljaš, ravnatelj galerije Kula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-05 16:33:14 [main_article_id] => 0 [alias] => duje-mrduljas-ravnatelj-galerije-kula [link] => /tag/duje-mrduljas-ravnatelj-galerije-kula ) [1] => stdClass Object ( [id] => 672992 [name] => Stanko Mrduljaš, galerija Kula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-05 16:33:14 [main_article_id] => 0 [alias] => stanko-mrduljas-galerija-kula [link] => /tag/stanko-mrduljas-galerija-kula ) [2] => stdClass Object ( [id] => 452375 [name] => nagrada Grada Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nagrada-grada-splita [link] => /tag/nagrada-grada-splita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Duje Mrduljaš, ravnatelj galerije Kula kojoj je pripala nagrada grada, govori o sebi i ocu, vezi sporta i umjetnosti, i hoće li ga sinovi naslijediti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/13118648.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klaric/Cropix [mainImageDesc] =>

Duje Mrduljaš, vlasnik i ravnatelj Galerije 'Kula' Duje Klarić/cropix

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/13118648.jpg [title] =>

Duje Mrduljaš, vlasnik i ravnatelj Galerije 'Kula' Duje Klarić/cropix

Duje Klaric/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/13118646.jpg [title] =>

Duje Klarić/cropix

Duje Klaric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/1417669.jpg [title] =>

Stanko i Duje Mrduljaš, bivši i sadašnji ravnatelj Galerije ‘Kula’ Jakov Prkić/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/01/19705206.jpg [title] =>

Britanski kipar Richard Deacon i Duje Mrduljaš prošle su godine u ‘Kuli’ postavili izložbu Deaconovih radova Vojko Bašić/CROPIX

Vojko Basic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otkako je 1994. godine osnovana, splitska galerija “Kula” bavi se izlagačkom i izdavačkom djelatnošću kao vrlo mala, ali, posebno u posljednjih nekoliko godina, nezaobilazna kulturna ustanova.

Osnovao ju je bivši nogometaš Stanko Mrduljaš, koji je čitav svoj život bio i ostao kolekcionar, ali i nerealizirani slikar. Nekoć je bio golman u Hajduku, zatim u Splitu, pa u Trešnjevci, čak i u Njemačkoj i Americi. Prije 12 godina Stanko Mrduljaš otišao je u zasluženu mirovinu, a galeriju je preuzeo njegov sin Duje, također sportaš, tenisač, profesor kineziologije, ali i povjesničar umjetnosti.

Ove godine Galerija “Kula” dobit će Nagradu Grada Splita jer je lani, kao i u proteklim godinama, “svojim programskim djelovanjem nastavila s uspješnim doprinosom ne samo međunarodnom ozračju splitskoga kulturnog života, već i izravnom dodiru lokalne umjetničke sredine s relevantnom umjetničkom praksom na internacionalnoj umjetničkoj sceni”, kako stoji, između ostaloga, u obrazloženju godišnje nagrade koju će Duje Mrduljaš preuzeti na svečanosti Dana grada Splita i na blagdan svoga sveca imenjaka, svetoga Duje.

---

image

Duje Mrduljaš, vlasnik i ravnatelj Galerije 'Kula' Duje Klarić/cropix

Duje Klaric/Cropix
---

– Činjenica da je Galerija “Kula” dobila Nagradu Grada Splita satisfakcija je da rad galerije nije ostao nezapažen u očima šire javnosti, iako je već dugi niz godina u stručnim krugovima važno kulturno središte. Htio bih zahvaliti šjor Peri Perišiću, koji je zajedno s Rotary Clubom Split predložio nominaciju “Kule” za nagradu, isto tako zahvalio bih svima koji su odlučili podržati ovaj prijedlog – kaže Duje Mrduljaš.

Kako je ovu nagradu primio vaš otac Stanko?

– Nagrada ocu, kao utemeljitelju “Kule” i dugogodišnjem sudioniku kulturnih zbivanja, znači dosta, a možda i više nego meni osobno jer on već odavno ne sudjeluje u kreiranju programa te s odmakom može sagledati sve što je ustanova napravila do sada i sigurno je ponosan što je uspješno nastavila djelovanje nakon njegova vodstva.

Vas dvojica posve ste neobični galeristi. Obojica ste bili i jeste vezani uz sport. Kako je uopće nastala ta sprega oca i sina, nogometa i tenisa, sa suvremenom umjetnošću?

– Umjetnost i sport uvijek su bili prisutni u našoj obitelji. Otac je bio vratar Hajduka, Splita, Trešnjevke… Poslije je, u poznim godinama, osnovao galeriju i dugi niz godina je kolekcionar.

Ta njegova ljubav prema umjetnosti seže još u djetinjstvo, kad je želio biti umjetnik, ali tada ga je život odveo u drugom smjeru, da bi se kasnije opet rasplamsala ljubav prema umjetnosti.

Ja sam od malih nogu bio u sportu, bio sam reprezentativac mlađih kategorija tenisa u bivšoj Jugoslaviji i višestruki prvak Hrvatske, imao sam ATP bodove, ali istodobno sam uz oca često posjećivao izložbe, odlazio u muzeje, galerije, ateljee, tako da sam cijelo vrijeme bio prisutan i u umjetničkom svijetu i to mi je bilo vrlo zanimljivo, pa mi je na neki način nastavak vođenja galerije nakon oca bio sasvim prirodan put i ništa mi u tome nije bilo neobično.

---

image

Duje Klarić/cropix

Duje Klaric/Cropix
---

Nagradu ste dobili za prošlu godinu, kad ste postavili radove trojice vrhunskih hrvatskih umjetnika, Zlatana Vrkljana, Damira Očka i Davida Maljkovića, te radove međunarodnih zvijezda Carlosa Garaicoe iz Kube i Richarda Deacona iz Ujedinjenog Kraljevstva. Kako ste to uopće uspjeli u okolnostima korone?

– Da, galerija je dobila nagradu za prošlogodišnji program iako je vjerojatno sagledano cjelokupno dosadašnje djelovanje ustanove. Izložbeni program bio je zanimljiv jer su dva značajna hrvatska umjetnika, David Maljković i Damir Očko, prvi put izlagali u Splitu, a značajni umjetnici Carlos Garaicoa i Richard Deacon prvi su put prezentirali svoje radove u Hrvatskoj.

Djelovanje u vremenu kada je korona bila na vrhuncu nije bilo jednostavno najviše zbog financijske neizvjesnosti i zahtjevne tehničke realizacije samih izložbi. Međutim, s umjetnicima smo uspjeli pronaći način da dođemo do najboljega rješenja i najbolje moguće prezentacije njihova rada.

No vaše izložbe od ranije izazivaju veliko divljenje. Mislim pritom ponajviše na izložbe Mimma Paladina i Tonyja Cragga, koji su na samom vrhu svjetskog kiparstva. Osobno sam čula od nekih vrlo uglednih kustosa i umjetnika: Kako ih je Duje uspio nagovoriti da postave izložbu u jednom malom Splitu, i to u mini-mikro galeriji? Imate li neki tajni recept?

– Ta pitanja i meni često postavljaju, a na njih ja možda nemam konkretan odgovor. Vjerujem da su oni prepoznali veliki entuzijazam, vrlo smo otvoreno komunicirali, od početka su bili upoznati s tim što im mi možemo ponuditi, korektno i predano odradili smo sve što smo dogovorili, sve je prošlo kako treba i, naravno, kad tako odradite izložbu jednog velikog umjetnika, dobar glas otvara vam sva druga vrata.

Nama je možda jedna od najzahtjevnijih izložbi bila izložba pokojnog Juliãoa Sarmenta. Sve je prošlo izvrsno i zamolio sam ga da me spoji s njegovim prijateljem Lawrenceom Weinerom jer mi je bila velika želja prirediti njegovu izložbu u “Kuli”.

Sarmento ga je nazvao pred mnom i urezalo mi se u sjećanje kako mu je govorio o našem velikom entuzijazmu i želji da u jednom tako malom gradu bogate kulturne povijesti realiziramo izložbe velikih umjetnika. Nažalost, zbog Lawrenceove bolesti nikada nismo uspjeli realizirati njegovu izložbu, iako je obostrana želja bila velika.

Znam da izložbe pripremate dugo i da ste osobno jako angažirani oko njih. Što možemo, ako bude sreće, zdravlja i mira, očekivati iduće godine?

– Program pripremamo po dvije-tri godine unaprijed, svaka izložba iziskuje određenu energiju koju je potrebno uložiti da bi se došlo do same realizacije.

Nadam se da će biti sreće, zdravlja i mira i da ćemo uspjeti ostvariti zacrtan ovogodišnji program. Upravo je gotova izložba Kate Mijatović, a slijede izložbe Vlaste Žanić, Nedka Solakova, Johna Bocka i Zlatana Vehabovića. Program za sljedeću godinu već je definiran, ali još ne bih izlazio s njim, neka bude iznenađenje.

---

image

Stanko i Duje Mrduljaš, bivši i sadašnji ravnatelj Galerije ‘Kula’ Jakov Prkić/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix
---

Mnogi se pitaju i kako financirate izložbe velikih, skupih umjetnika. Znamo da ni Grad ni Ministarstvo nisu široke ruke... Imate li neke skrivene mecene koji vam pomažu makar u osiguravanju umjetnina? Pritom, vaše izložbe redovito prate odlični katalozi, koji nisu jeftini...

– Osim pitanja kako dolazim do samih umjetnika, često me pitaju kako financijski uspijevam realizirati međunarodni program koji sam zacrtao. Javljamo se na sve javne natječaje koji su nam dostupni, iako kao ustanova imamo manje mogućnosti nego udruge.

Ministarstvo kulture svake godine izdvaja sve više i više sredstava za nezavisnu scenu te potiče njihovo djelovanje, te smatram da bi Grad Split također trebao ići u tome smjeru jer je nezavisna scena važan pokretač kulturnih zbivanja u Splitu.

Sredstva koja dobivamo putem natječaja nisu dovoljna za realizaciju programa te smo prisiljeni tražiti druge izvore financiranja, donacije, sponzore, a ulažemo i vlastita sredstva. Dobro ste primijetili, veliki trud ulažemo u kataloge i dajemo veliku važnost njihovoj izradi, oni su značajan dokument realizacije same izložbe.

---

image

Britanski kipar Richard Deacon i Duje Mrduljaš prošle su godine u ‘Kuli’ postavili izložbu Deaconovih radova Vojko Bašić/CROPIX

Vojko Basic/Cropix
---

Na što ste osobito ponosni, na koju izložbu?

– Veoma mi je teško izdvojiti izložbu na koju sam osobito ponosan jer ih je ustanova u proteklih 28 godina postojanja organizirala više od 250.

Međutim, kada gledam s odmakom, mislim da je 2016. godina bila presudna u međunarodnom pozicioniranju ustanove, iako smo i ranije imali značajne izložbe stranih umjetnika. Izložba pokojnog Juliãoa Sarmenta 2016. uveliko mi je otvorila vrata u međunarodnim umjetničkim krugovima, a nikada neću zaboraviti kad mi je on rekao da s njegovom izložbom ulazim u vrh svjetske umjetnosti i mislim da je bio u pravu.

Imam puno ideja i želja za realizacijom vrhunskih izložbi, Galerija “Kula” je poseban izložbeni prostor i volio bih napraviti što više site specific izložbi naših i stranih umjetnika, gdje bi svaka izložba bila jedinstvena i napravljena samo za prostor Galerije “Kula”, a grad u kulturnom smislu vrlo profitira takvim sadržajem. Međutim, najstresniji je dio ovoga posla osigurati financijska sredstava za realizaciju takvih izložbi jer mi nemamo osigurane kontinuirane izvore financiranja.

Pokazuju li vaši sinovi sklonost da vas jednom, kao vi svoga oca, naslijede u poslu?

– Obojica su gimnazijalci, stariji sin Lovre je maturant, a želja mu je upisati arhitekturu ili povijest umjetnosti, tako da pokazuje interes za umjetnički svijet, dok mlađi sin Toni trenira odbojku, ima tek 15 godina i još se nije odlučio u kojem će smjeru ići.

Moram ih pohvaliti jer često pomažu u postavi izložbi, tako da su od malih nogu prisutni. U svakom slučaju, to su njihovi izbori, a ja i supruga podržat ćemo ih čime god se odluče baviti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Jakov Prkic/Cropix Vojko Basic/Cropix
Duje Klaric/Cropix

Duje Mrduljaš, vlasnik i ravnatelj Galerije 'Kula' Duje Klarić/cropix

Duje Klaric/Cropix

Duje Klarić/cropix

Jakov Prkic/Cropix

Stanko i Duje Mrduljaš, bivši i sadašnji ravnatelj Galerije ‘Kula’ Jakov Prkić/CROPIX

Vojko Basic/Cropix

Britanski kipar Richard Deacon i Duje Mrduljaš prošle su godine u ‘Kuli’ postavili izložbu Deaconovih radova Vojko Bašić/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/slikarstvo/duje-mrduljas-ravnatelj-galerije-kula-kojoj-je-pripala-nagrada-grada-govori-o-sebi-i-ocu-vezi-sporta-i-umjetnosti-i-hoce-li-ga-sinovi-nasljediti-1181666 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bc62c9163db346727121b2339b600b4d129aedb8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Duje+Mrdulja%C5%A1%2C+ravnatelj+galerije+Kula+kojoj+je+pripala+nagrada+grada%2C+govori+o+sebi+i+ocu%2C+vezi+sporta+i+umjetnosti%2C+i+ho%C4%87e+li+ga+sinovi+naslijediti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fduje-mrduljas-ravnatelj-galerije-kula-kojoj-je-pripala-nagrada-grada-govori-o-sebi-i-ocu-vezi-sporta-i-umjetnosti-i-hoce-li-ga-sinovi-nasljediti-1181666 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fslikarstvo%2Fduje-mrduljas-ravnatelj-galerije-kula-kojoj-je-pripala-nagrada-grada-govori-o-sebi-i-ocu-vezi-sporta-i-umjetnosti-i-hoce-li-ga-sinovi-nasljediti-1181666 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČUDO U SPLITU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SlikarstvoČUDO U SPLITU

Duje Mrduljaš, ravnatelj galerije Kula kojoj je pripala nagrada grada, govori o sebi i ocu, vezi sporta i umjetnosti, i hoće li ga sinovi naslijediti

Piše Eda Vujević
5. travnja 2022. - 16:32

Otkako je 1994. godine osnovana, splitska galerija “Kula” bavi se izlagačkom i izdavačkom djelatnošću kao vrlo mala, ali, posebno u posljednjih nekoliko godina, nezaobilazna kulturna ustanova.

Osnovao ju je bivši nogometaš Stanko Mrduljaš, koji je čitav svoj život bio i ostao kolekcionar, ali i nerealizirani slikar. Nekoć je bio golman u Hajduku, zatim u Splitu, pa u Trešnjevci, čak i u Njemačkoj i Americi. Prije 12 godina Stanko Mrduljaš otišao je u zasluženu mirovinu, a galeriju je preuzeo njegov sin Duje, također sportaš, tenisač, profesor kineziologije, ali i povjesničar umjetnosti.

Ove godine Galerija “Kula” dobit će Nagradu Grada Splita jer je lani, kao i u proteklim godinama, “svojim programskim djelovanjem nastavila s uspješnim doprinosom ne samo međunarodn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:19