StoryEditorOCM
Ostalougledni dobitnici

Najvažnije hrvatske umjetničke nagrade u rukama Borisa Ljubičića, Bojane Gregorić Vejzović, autora filma o El Shattu...

Piše Hina
20. lipnja 2024. - 10:40

 Šest godišnjih nagrade Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja i šest nagrada za životna djela dodijeljeno je u srijedu navečer na svečanosti u Hrvatskim narodnom kazalištu u Zagrebu.

Životnu nagradu za književnosti dobio je akademik Mladen Machiedo, za glazbu akademik Zoran Juranić, za filmsku umjetnost Branko Schmidt, za likovne i primijenjene umjetnosti Boris Ljubičić, za kazališnu umjetnost Damir Bartol Indoš te za arhitekturu i urbanizam Marijan Hržić.

image

  Bojana Gregorić Vejzović 

Josip Bandić/Cropix
image

Pisac Kristijan Novak

Josip Bandić/Cropix

Godišnja nagrada za književnost pripala je Kristijanu Novaku za djelo Slučaj vlastite pogibelji, za glazbu Ljubomir Puškarić za ulogu u operi Rigoletto, a za film Ivan Ramljak za naslov El Shatt - nacrt za utopiju.

Godišnju nagradu za likovne i primijenjene umjetnosti dobio je Ivica Malčić za izložbu Malčić goes to MSU, za kazališnu umjetnost Bojana Gregorić Vejzović za predstavu Majka, za arhitekturu i urbanizam Lea Pelivan i Toma Plejić za projekt „Zonar Zagreb“.

image

 Toma Plejić i Lea Pelivan, godišnja nagrada za arhitekturu i urbanizam

Josip Bandić/Cropix
image

 Ivan Ramljak, autor filma o El Shattu

Josip Bandić/Cropix

Nagrade je uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, čestitala nagrađenima i kazala da se tim najvišim državnim priznanjem želi uvijek iznova zahvaliti i usmjeriti najsnažnije svjetlo reflektora na one umjetnike i kreativne umove čiji radovi odražavaju visoke standarde umjetničke izvrsnosti i koji su svojim originalnim i nadahnutim poetikama doista zaslužili poštovanje, medijski prostor i pozornost javnosti.

 U ime nagrađenih zahvalio je akademik Mladen Machiedo kazavši da će svatko od nagrađenih moći od sada zahvalno upisivati u svoj životopis ime Vladimira Nazora kao dragi zaštitni znak.

Nagrada Vladimir Nazor dodjeljuje se od 1959. godine.

image

Damir Bartol Indoš, osnivač Kugla glumišta

Josip Bandić/Cropix
image

Arhitekt  Marijan Hržić  

Josip Bandić/Cropix
image

Dobitnici nagrade s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i akademikom Zvonkom Kusićem 

Josip Bandić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 10:41