stdClass Object ( [id] => 1329647 [title] => Koliko smo ‘kulturni‘? Odgovori su porazni - evo po čemu Hrvatska i Split zaostaju, a u čemu smo pri neslavnom vrhu... [alias] => koliko-smo-kulturni-odgovori-su-porazni-evo-po-cemu-hrvatska-i-split-zaostaju-a-u-cemu-smo-pri-neslavnom-vrhu [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na pitanje koliko su posjećene umjetničke priredbe u Hrvatskoj, kao i koliko Hrvati vole trivijalne online sadržaje poput praćenja influencera i slavnih osoba, odgovor daje veliko europsko istraživanje u kojem je, između devet zemalja, sudjelovala i Hrvatska. A odgovori su poražavajući – posjećenost umjetničkih priredbi u Hrvatskoj najmanja je od svih istraživanih zemalja, dok smo pri samom vrhu, odmah iza Srbije, u sudjelovanju u trivijalnim online sadržajima!

Pokazalo se također da u Hrvatskoj, ali i u Europi, postoje velike razlike u mogućnostima pristupa kulturnim sadržajima s obzirom na stariju ili mlađu dob, muški ili ženski spol, stupanj obrazovanja i mjesto stanovanja.

O rezultatima ovog, dosad najopsežnijeg istraživanja o sudjelovanju u kulturi u Hrvatskoj, provedenog u okviru projekta INVENT (Horizon 2020), razgovaramo s uglednim sociolozima prof. dr. sc. Ingom Tomić-Koludrović i mr. sc. Mirkom Petrićem s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” – Područni centar Split, koji su vodili istraživanje za Hrvatsku.

Koji je bio cilj istraživanja?

Tomić-Koludrović: Cilj istraživanja bio je doznati kakvim se kulturnim aktivnostima bave građani EU-a i drugih europskih zemalja, te što smatraju da je važno u kulturi. Spoznaje o tome potrebne su da bi Europska unija mogla dalje planirati svoju kulturnu politiku, koja je od 2018. godine doživjela bitan zaokret prema društvenom značenju kulture.

Naime, u prethodnoj je fazi naglasak EU-a bio na tzv. kreativnim industrijama i njihovu ekonomskom doprinosu. Smatralo se da će ekonomski uspješna kultura automatski jačati društvenu koheziju, no to se nije dogodilo. Upravo suprotno, došlo je do porasta nejednakosti i gubljenja europskog identiteta. Stoga je došlo do “društvenog zaokreta”, odnosno fokusa nove europske agende na to kako se kulturom može pridonijeti općoj dobrobiti i zdravlju građana.

---

image

"Posjednici skupih nekretnina i općenito ekonomske elite kod nas nisu česti gosti na kulturnim priredbama"

Duje Klarić/Cropix
---

Kulturne prakse

Po kojem su ključu odabrane zemlje koje su sudjelovale u istraživanju?

Petrić: Istraživanja su provedena u devet europskih zemalja. Francuska i Španjolska uključene su kao stanovništvom i utjecajem velike članice EU-a koje posvećuju znatnu pažnju kulturnoj politici; Nizozemska, Danska i Finska kao manje zemlje s razvijenim sustavima kulturne politike, a Hrvatska kao nova članica EU-a.

Istraživalo se i u donedavnoj članici EU-a Velikoj Britaniji, Švicarskoj kao zemlji s posebnim sporazumima s EU-om, te Srbiji kao zemlji iz europskog susjedstva. Različitost ovih zemalja pomaže steći sliku o specifičnostima i poteškoćama u nadnacionalno shvaćenom prostoru europske kulture.

Na koji je način provedeno istraživanje?

Petrić: Nakon niza pripremnih istraživanja, 2021. provedena su anketna ispitivanja na nacionalno proporcionalnim uzorcima u svih devet zemalja, na ukupno 14.384 ispitanika. Nakon toga, provedeno je i 226 intervjua s građanima ovih zemalja, te 36 fokusnih skupina s umjetnicima, predstavnicima kulturnih ustanova i donositeljima odluka u kulturi.

U istraživanju su primijenjene i inovativne metode analize podataka s društvenih mreža.

Sve to omogućilo je stjecanje pouzdanih spoznaja o kulturnim praksama građana. U svakom slučaju, u Hrvatskoj nikad prije nismo imali tako obuhvatne i detaljne podatke o aktivnostima građana u kulturi.

Koje ste sadržaje analizirali istraživanjem?

Tomić-Koludrović: Novina projekta u europskim okvirima bila je u tome što se bavio istraživanjem i tradicionalnih i digitalnih praksi, te njihovim zajedničkim utjecajem na prakse građana, za razliku od prijašnjeg običaja da se te dvije vrste bavljenja kulturom istražuju odvojeno.

Također, za razliku od većine sličnih istraživanja, uzeli smo u obzir i prakse u svakidašnjem životu građana, poput odlaska u park ili teretanu, “uradi sam” aktivnosti, posjeta “buvljacima” ili lokalnim festivalima sa zabavom i hranom.

Novije teorije, naime, kažu da nema kulturno neaktivnih građana, nego da se neke od njihovih praksi odvijaju u kulturi svakodnevice, što ostaje nezabilježeno ako se istraživanje bavi samo visokom umjetnosti i kulturnim ustanovama.

Nova publika

Što je sve pokazalo istraživanje, kako Hrvatska stoji u usporedbi s drugima?

Petrić: Rezultati istraživanja donijeli su neka iznenađenja. Pokazalo se, naime, da se različitim kulturnim aktivnostima najviše bave mlađi i stariji građani, a najmanje srednja generacija, zaokupljena poslom i brigom o djeci. Mladi su osobito aktivni na internetu, a najbrojniji su posjetitelji muzeja, galerija i drugih kulturnih ustanova stariji od 65 godina.

U Europi se, dakle, pojavila nova publika treće dobi, koja ima puno interesa za kulturu i dovoljno sredstava da se njome bavi. U Hrvatskoj to, nažalost, nije slučaj.

Iako se i u istraživanom europskom prostoru bilježi određeni broj građana koji su zbog slabih ekonomskih mogućnosti više-manje odustali od kulturnih aktivnosti, u Hrvatskoj, Srbiji i Velikoj Britaniji takvih je više nego drugdje. U Hrvatskoj je pritom često riječ o slabije obrazovanom ruralnom stanovništvu starije dobi.

Još jedno iznenađenje bilo je to da se, čak i u zemljama s decentraliziranim kulturnim politikama, pokazuju velike razlike u mogućnostima bavljenja različitim kulturnim aktivnostima u glavnim gradovima i drugdje u toj zemlji. Razlike su u tom smislu velike. Pokazuje se također da, u globalizacijskim uvjetima, publika i u manjim mjestima očekuje ponudu najviše kvalitete, a takvi su kulturni događaji često samo u velikim gradovima ili u većim zemljama.

Za nas u Hrvatskoj zabrinjavajući je podatak da se kod nas najmanje od svih istraživanih zemalja posjećuju kulturne ustanove i priredbe s umjetničkim sadržajima. S druge strane, na drugom smo mjestu, poslije Srbije, po broju mladih koji prate influencere i druge trivijalne sadržaje na internetu.

Žene – muškarci, postoji li razlika?

Tomić-Koludrović: Na europskoj razini, a također i u Hrvatskoj, pokazuje se da žene više posjećuju kulturne priredbe i ustanove, te općenito konzumiraju sadržaje povezane s umjetnošću. Međutim, u Hrvatskoj i Srbiji pokazuje se da žene manje sudjeluju u aktivnostima svakidašnje kulture izvan kuće. Drugim riječima, u ove dvije zemlje žene manje od muškaraca “izlaze van”, manje idu na festivale sa zabavom i hranom i na slična mjesta.

---

image

Prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović: U Hrvatskoj i Srbiji žene manje od muškaraca “izlaze van”, manje idu na festivale sa zabavom i hranom i na slična mjesta

Vojko Basic/Cropix
---

Prihodi kao faktor

Što sve utječe na količinu konzumiranja kulturnih sadržaja – je li siromaštvo presudno ili odlučuju neki drugi faktori?

Petrić: Nedostatni prihodi, kao što se pokazuje u spomenutim primjerima Hrvatske, Srbije i Velike Britanije, imaju veliku ulogu. Prepreke su uz to slabije obrazovanje, što uključuje i slabiju digitalnu pismenost, koja je kod nas izraženija nego drugdje. Kod nas čak i kulturni entuzijasti manje posjećuju kulturne sadržaje na internetu nego u drugim zemljama. Tako je bilo čak i u vremenu pandemijskih zatvaranja!

Kad je o prihodima riječ, istraživanje je pokazalo da mlađe i digitalno vrlo aktivne generacije imaju najviše prihode, odnosno plaće. Stariji pak imaju veće posjede, u prvom redu nekretnine. Ti su stariji u europskom prostoru najveći posjetitelji priredbi visoke kulture. Ali – kod nas nije tako. Posjednici skupih nekretnina i općenito ekonomske elite kod nas nisu česti gosti na kulturnim priredbama.

Fokusne grupe za Hrvatsku proveli ste u Splitu – što je pokazalo istraživanje, što je specifično za ovaj grad?

Petrić: I u drugim uključenim zemljama fokusne skupine s umjetnicima i kulturnim djelatnicima provođene su u gradovima koji nisu glavni, a značajni su za kulturni život zemlje. U drugim slučajevima bili su to, primjerice, Rotterdam, Barcelona ili Manchester.

Split kao grad kulture za Hrvatsku svakako ima veliko značenje, no pokazuje se da kulturna politika zasad nije sposobna odgovoriti ni na lokalne potrebe. Najkraće rečeno, u Splitu smo naišli na iznimnu živost i potencijal u umjetničkim krugovima, te velik entuzijazam i zalaganje članova umjetničkih vijeća. Međutim, dojam je sudionika da je kultura na repu interesa gradske uprave te da su birokratske prepreke kulturnom djelovanju znatne.

Niz preporuka

Umjetnici su, kao primjer dobre prakse, u vrednovanju kulturnih projekata ponekad navodili postupak u programima Zaklade Kultura nova.

Svi smatraju da bi za kulturu trebalo odvajati više sredstava te stvoriti punktove na kojima bi kulturni djelatnici mogli surađivati i razviti sinergiju potrebnu za iskorak u odnosu na postojeće stanje. Rukovoditelji kulturnih ustanova izrazili su bojazan da će, s obzirom na neatraktivnost tih položaja, nakon odlaska u mirovinu starijih kadrova biti teško pronaći odgovarajuće zamjene.

---

image

U Splitu je iznimna živost i potencijal u kulturnim krugovima, ali kultura je na repu interesa gradske uprave - kaže Mirko Petrić

Božidar Vukičević/Cropix
---

Koje su poruke ovog istraživanja, odnosno što bi moglo promijeniti sadašnju sliku?

Tomić-Koludrović: Na temelju spoznaja stečenih istraživanjem napisan je niz preporuka koje će pomoći formuliranju novih programa Europske unije. Kad je o Hrvatskoj riječ, svakako bi bilo važno povećati dostupnost kulturnih sadržaja, osobito starijim građanima, kao i u manjim gradovima i na selu.

Nadalje, pokazuje se da je potrebno povećati zastupljenost sadržaja kulture i umjetnosti u školovanju mladih, kao i opću kvalitetu školskog sustava. Ovo uključuje i povećanje digitalne pismenosti, ali ne na način da se u niže razrede osnovnih škola uvode tableti, nego da se digitalnoj pismenosti pristupa kao dijelu opće i građanske kulture. Potrebno je raditi na razumijevanju sadržaja i tek u odgovarajućoj dobi uvoditi u nastavu digitalna pomagala, koja u nekim dijelovima Europe, uostalom, nisu ni dopuštena u školi do desete godine života ili se od njih odustalo.

Na koncu, svakako valja naglasiti da djelovanje kulturnih politika nije dovoljno da se postigne potrebna promjena, nego je potrebno uključiti i obrazovne i medijske politike te sustav rada i socijalne skrbi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKO ISTRAŽIVANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VELIKO ISTRAŽIVANJE 2 0 9723 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-11 14:22:43 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-12 14:03:27 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2023-10-12 14:03:27 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Koliko smo 'kulturni'? Odgovori su porazni - evo po čemu Hrvatska i Split zaostaju, a u čemu smo pri neslavnom vrhu... [metakey] => inga tomić-koludrović, Mirko Petrić, INVENT Horizon 2020, istraživanje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25827572.png","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25826337.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/20184212.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/18045154.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25826338.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/11\/25826599.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U Hrvatskoj se najmanje posje\u0107uju kulturne priredbe, a mladi najvi\u0161e nakon Srba prate trivijalije na webu - ka\u017eu sociolozi prof. dr. sc. Inga Tomi\u0107-Koludrovi\u0107 i mr. sc. Mirko Petri\u0107<\/p>","

Tom Dubravec\/CROPIX<\/p>","

Prof. dr. sc. <\/strong>Inga Tomi\u0107-Koludrovi\u0107:\u00a0U Hrvatskoj i Srbiji \u017eene manje od mu\u0161karaca \u201cizlaze van\u201d, manje idu na festivale sa zabavom i hranom i na sli\u010dna mjesta<\/p>","

Mr. sc. Mirko Petri\u0107:\u00a0 U Splitu je iznimna \u017eivost i potencijal u kulturnim krugovima, ali kultura je na repu interesa gradske uprave<\/p>","

U Splitu je iznimna \u017eivost i potencijal u kulturnim krugovima, ali kultura je na repu interesa gradske uprave - ka\u017ee Mirko Petri\u0107<\/p>","

\u201dPosjednici skupih nekretnina i op\u0107enito ekonomske elite kod nas nisu \u010desti gosti na kulturnim priredbama\u201d<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","63:58","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1245","hd_25827572_1920.png":"1920x1080","k_25827572_1280.png":"1280x1280","k_25827572_1024.png":"1024x1024","k_25827572_640.png":"640x640","k_25827572_480.png":"480x480","k_25827572_340.png":"340x340","k_25827572_220.png":"220x220","o_25827572_1280.png":"1280x830","o_25827572_1024.png":"1024x664","o_25827572_640.png":"640x415","o_25827572_480.png":"480x311","o_25827572_340.png":"340x220","o_25827572_220.png":"220x142","h_25827572_1280.png":"1280x854","h_25827572_1024.png":"1024x683","h_25827572_640.png":"640x427","h_25827572_480.png":"480x320","h_25827572_340.png":"340x227","h_25827572_220.png":"220x147","pp_25827572_1280.png":"1280x1628","pp_25827572_1024.png":"1024x1303","pp_25827572_640.png":"640x814","pp_25827572_480.png":"480x611","pp_25827572_340.png":"340x432","pp_25827572_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_25826337_1920.jpg":"1920x1080","k_25826337_1280.jpg":"1280x1280","k_25826337_1024.jpg":"1024x1024","k_25826337_640.jpg":"640x640","k_25826337_480.jpg":"480x480","k_25826337_340.jpg":"340x340","k_25826337_220.jpg":"220x220","o_25826337_1280.jpg":"1280x830","o_25826337_1024.jpg":"1024x664","o_25826337_640.jpg":"640x415","o_25826337_480.jpg":"480x311","o_25826337_340.jpg":"340x220","o_25826337_220.jpg":"220x142","h_25826337_1280.jpg":"1280x854","h_25826337_1024.jpg":"1024x683","h_25826337_640.jpg":"640x427","h_25826337_480.jpg":"480x320","h_25826337_340.jpg":"340x227","h_25826337_220.jpg":"220x147","pp_25826337_1280.jpg":"1280x1628","pp_25826337_1024.jpg":"1024x1303","pp_25826337_640.jpg":"640x814","pp_25826337_480.jpg":"480x611","pp_25826337_340.jpg":"340x432","pp_25826337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1432","hd_20184212_1920.jpg":"1920x1080","k_20184212_1280.jpg":"1280x1280","k_20184212_1024.jpg":"1024x1024","k_20184212_640.jpg":"640x640","k_20184212_480.jpg":"480x480","k_20184212_340.jpg":"340x340","k_20184212_220.jpg":"220x220","o_20184212_1280.jpg":"1280x954","o_20184212_1024.jpg":"1024x763","o_20184212_640.jpg":"640x477","o_20184212_480.jpg":"480x358","o_20184212_340.jpg":"340x253","o_20184212_220.jpg":"220x164","h_20184212_1280.jpg":"1280x854","h_20184212_1024.jpg":"1024x683","h_20184212_640.jpg":"640x427","h_20184212_480.jpg":"480x320","h_20184212_340.jpg":"340x227","h_20184212_220.jpg":"220x147","pp_20184212_1280.jpg":"1280x1628","pp_20184212_1024.jpg":"1024x1303","pp_20184212_640.jpg":"640x814","pp_20184212_480.jpg":"480x611","pp_20184212_340.jpg":"340x432","pp_20184212_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1365","hd_18045154_1920.jpg":"1920x1080","k_18045154_1280.jpg":"1280x1280","k_18045154_1024.jpg":"1024x1024","k_18045154_640.jpg":"640x640","k_18045154_480.jpg":"480x480","k_18045154_340.jpg":"340x340","k_18045154_220.jpg":"220x220","o_18045154_1280.jpg":"1280x910","o_18045154_1024.jpg":"1024x728","o_18045154_640.jpg":"640x455","o_18045154_480.jpg":"480x341","o_18045154_340.jpg":"340x241","o_18045154_220.jpg":"220x156","h_18045154_1280.jpg":"1280x854","h_18045154_1024.jpg":"1024x683","h_18045154_640.jpg":"640x427","h_18045154_480.jpg":"480x320","h_18045154_340.jpg":"340x227","h_18045154_220.jpg":"220x147","pp_18045154_1280.jpg":"1280x1628","pp_18045154_1024.jpg":"1024x1303","pp_18045154_640.jpg":"640x814","pp_18045154_480.jpg":"480x611","pp_18045154_340.jpg":"340x432","pp_18045154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1068","hd_25826338_1920.jpg":"1920x1080","k_25826338_1280.jpg":"1280x1280","k_25826338_1024.jpg":"1024x1024","k_25826338_640.jpg":"640x640","k_25826338_480.jpg":"480x480","k_25826338_340.jpg":"340x340","k_25826338_220.jpg":"220x220","o_25826338_1280.jpg":"1280x712","o_25826338_1024.jpg":"1024x569","o_25826338_640.jpg":"640x356","o_25826338_480.jpg":"480x267","o_25826338_340.jpg":"340x189","o_25826338_220.jpg":"220x122","h_25826338_1280.jpg":"1280x854","h_25826338_1024.jpg":"1024x683","h_25826338_640.jpg":"640x427","h_25826338_480.jpg":"480x320","h_25826338_340.jpg":"340x227","h_25826338_220.jpg":"220x147","pp_25826338_1280.jpg":"1280x1628","pp_25826338_1024.jpg":"1024x1303","pp_25826338_640.jpg":"640x814","pp_25826338_480.jpg":"480x611","pp_25826338_340.jpg":"340x432","pp_25826338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1048","hd_25826599_1920.jpg":"1920x1080","k_25826599_1280.jpg":"1280x1280","k_25826599_1024.jpg":"1024x1024","k_25826599_640.jpg":"640x640","k_25826599_480.jpg":"480x480","k_25826599_340.jpg":"340x340","k_25826599_220.jpg":"220x220","o_25826599_1280.jpg":"1280x698","o_25826599_1024.jpg":"1024x558","o_25826599_640.jpg":"640x349","o_25826599_480.jpg":"480x262","o_25826599_340.jpg":"340x185","o_25826599_220.jpg":"220x120","h_25826599_1280.jpg":"1280x854","h_25826599_1024.jpg":"1024x683","h_25826599_640.jpg":"640x427","h_25826599_480.jpg":"480x320","h_25826599_340.jpg":"340x227","h_25826599_220.jpg":"220x147","pp_25826599_1280.jpg":"1280x1628","pp_25826599_1024.jpg":"1024x1303","pp_25826599_640.jpg":"640x814","pp_25826599_480.jpg":"480x611","pp_25826599_340.jpg":"340x432","pp_25826599_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38593100 Threads: 4 Questions: 7110768544 Slow queries: 3304590 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608691381 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/koliko-smo-kulturni-odgovori-su-porazni-evo-po-cemu-hrvatska-i-split-zaostaju-a-u-cemu-smo-pri-neslavnom-vrhu-1329647 [printLink] => /kultura/ostalo/koliko-smo-kulturni-odgovori-su-porazni-evo-po-cemu-hrvatska-i-split-zaostaju-a-u-cemu-smo-pri-neslavnom-vrhu-1329647?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642959 [name] => inga tomić-koludrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-05 19:18:28 [main_article_id] => 0 [alias] => inga-tomic-koludrovic [link] => /tag/inga-tomic-koludrovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 356075 [name] => mirko petrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirko-petric [link] => /tag/mirko-petric ) [2] => stdClass Object ( [id] => 732900 [name] => INVENT Horizon 2020 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-11 17:37:37 [main_article_id] => 0 [alias] => invent-horizon-2020 [link] => /tag/invent-horizon-2020 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 346294 [name] => istraživanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istrazivanje [link] => /tag/istrazivanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKO ISTRAŽIVANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koliko smo ‘kulturni‘? Odgovori su porazni - evo po čemu Hrvatska i Split zaostaju, a u čemu smo pri neslavnom vrhu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25827572.png [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

U Hrvatskoj se najmanje posjećuju kulturne priredbe, a mladi najviše nakon Srba prate trivijalije na webu - kažu sociolozi prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović i mr. sc. Mirko Petrić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25827572.png [title] => HANZA MEDIA

U Hrvatskoj se najmanje posjećuju kulturne priredbe, a mladi najviše nakon Srba prate trivijalije na webu - kažu sociolozi prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović i mr. sc. Mirko Petrić

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25826337.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Tom Dubravec/CROPIX

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/20184212.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix

Prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović: U Hrvatskoj i Srbiji žene manje od muškaraca “izlaze van”, manje idu na festivale sa zabavom i hranom i na slična mjesta

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/18045154.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix

Mr. sc. Mirko Petrić:  U Splitu je iznimna živost i potencijal u kulturnim krugovima, ali kultura je na repu interesa gradske uprave

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25826338.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

U Splitu je iznimna živost i potencijal u kulturnim krugovima, ali kultura je na repu interesa gradske uprave - kaže Mirko Petrić

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/11/25826599.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

”Posjednici skupih nekretnina i općenito ekonomske elite kod nas nisu česti gosti na kulturnim priredbama”

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na pitanje koliko su posjećene umjetničke priredbe u Hrvatskoj, kao i koliko Hrvati vole trivijalne online sadržaje poput praćenja influencera i slavnih osoba, odgovor daje veliko europsko istraživanje u kojem je, između devet zemalja, sudjelovala i Hrvatska. A odgovori su poražavajući – posjećenost umjetničkih priredbi u Hrvatskoj najmanja je od svih istraživanih zemalja, dok smo pri samom vrhu, odmah iza Srbije, u sudjelovanju u trivijalnim online sadržajima!

Pokazalo se također da u Hrvatskoj, ali i u Europi, postoje velike razlike u mogućnostima pristupa kulturnim sadržajima s obzirom na stariju ili mlađu dob, muški ili ženski spol, stupanj obrazovanja i mjesto stanovanja.

O rezultatima ovog, dosad najopsežnijeg istraživanja o sudjelovanju u kulturi u Hrvatskoj, provedenog u okviru projekta INVENT (Horizon 2020), razgovaramo s uglednim sociolozima prof. dr. sc. Ingom Tomić-Koludrović i mr. sc. Mirkom Petrićem s Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” – Područni centar Split, koji su vodili istraživanje za Hrvatsku.

Koji je bio cilj istraživanja?

Tomić-Koludrović: Cilj istraživanja bio je doznati kakvim se kulturnim aktivnostima bave građani EU-a i drugih europskih zemalja, te što smatraju da je važno u kulturi. Spoznaje o tome potrebne su da bi Europska unija mogla dalje planirati svoju kulturnu politiku, koja je od 2018. godine doživjela bitan zaokret prema društvenom značenju kulture.

Naime, u prethodnoj je fazi naglasak EU-a bio na tzv. kreativnim industrijama i njihovu ekonomskom doprinosu. Smatralo se da će ekonomski uspješna kultura automatski jačati društvenu koheziju, no to se nije dogodilo. Upravo suprotno, došlo je do porasta nejednakosti i gubljenja europskog identiteta. Stoga je došlo do “društvenog zaokreta”, odnosno fokusa nove europske agende na to kako se kulturom može pridonijeti općoj dobrobiti i zdravlju građana.

---

image

"Posjednici skupih nekretnina i općenito ekonomske elite kod nas nisu česti gosti na kulturnim priredbama"

Duje Klarić/Cropix
---

Kulturne prakse

Po kojem su ključu odabrane zemlje koje su sudjelovale u istraživanju?

Petrić: Istraživanja su provedena u devet europskih zemalja. Francuska i Španjolska uključene su kao stanovništvom i utjecajem velike članice EU-a koje posvećuju znatnu pažnju kulturnoj politici; Nizozemska, Danska i Finska kao manje zemlje s razvijenim sustavima kulturne politike, a Hrvatska kao nova članica EU-a.

Istraživalo se i u donedavnoj članici EU-a Velikoj Britaniji, Švicarskoj kao zemlji s posebnim sporazumima s EU-om, te Srbiji kao zemlji iz europskog susjedstva. Različitost ovih zemalja pomaže steći sliku o specifičnostima i poteškoćama u nadnacionalno shvaćenom prostoru europske kulture.

Na koji je način provedeno istraživanje?

Petrić: Nakon niza pripremnih istraživanja, 2021. provedena su anketna ispitivanja na nacionalno proporcionalnim uzorcima u svih devet zemalja, na ukupno 14.384 ispitanika. Nakon toga, provedeno je i 226 intervjua s građanima ovih zemalja, te 36 fokusnih skupina s umjetnicima, predstavnicima kulturnih ustanova i donositeljima odluka u kulturi.

U istraživanju su primijenjene i inovativne metode analize podataka s društvenih mreža.

Sve to omogućilo je stjecanje pouzdanih spoznaja o kulturnim praksama građana. U svakom slučaju, u Hrvatskoj nikad prije nismo imali tako obuhvatne i detaljne podatke o aktivnostima građana u kulturi.

Koje ste sadržaje analizirali istraživanjem?

Tomić-Koludrović: Novina projekta u europskim okvirima bila je u tome što se bavio istraživanjem i tradicionalnih i digitalnih praksi, te njihovim zajedničkim utjecajem na prakse građana, za razliku od prijašnjeg običaja da se te dvije vrste bavljenja kulturom istražuju odvojeno.

Također, za razliku od većine sličnih istraživanja, uzeli smo u obzir i prakse u svakidašnjem životu građana, poput odlaska u park ili teretanu, “uradi sam” aktivnosti, posjeta “buvljacima” ili lokalnim festivalima sa zabavom i hranom.

Novije teorije, naime, kažu da nema kulturno neaktivnih građana, nego da se neke od njihovih praksi odvijaju u kulturi svakodnevice, što ostaje nezabilježeno ako se istraživanje bavi samo visokom umjetnosti i kulturnim ustanovama.

Nova publika

Što je sve pokazalo istraživanje, kako Hrvatska stoji u usporedbi s drugima?

Petrić: Rezultati istraživanja donijeli su neka iznenađenja. Pokazalo se, naime, da se različitim kulturnim aktivnostima najviše bave mlađi i stariji građani, a najmanje srednja generacija, zaokupljena poslom i brigom o djeci. Mladi su osobito aktivni na internetu, a najbrojniji su posjetitelji muzeja, galerija i drugih kulturnih ustanova stariji od 65 godina.

U Europi se, dakle, pojavila nova publika treće dobi, koja ima puno interesa za kulturu i dovoljno sredstava da se njome bavi. U Hrvatskoj to, nažalost, nije slučaj.

Iako se i u istraživanom europskom prostoru bilježi određeni broj građana koji su zbog slabih ekonomskih mogućnosti više-manje odustali od kulturnih aktivnosti, u Hrvatskoj, Srbiji i Velikoj Britaniji takvih je više nego drugdje. U Hrvatskoj je pritom često riječ o slabije obrazovanom ruralnom stanovništvu starije dobi.

Još jedno iznenađenje bilo je to da se, čak i u zemljama s decentraliziranim kulturnim politikama, pokazuju velike razlike u mogućnostima bavljenja različitim kulturnim aktivnostima u glavnim gradovima i drugdje u toj zemlji. Razlike su u tom smislu velike. Pokazuje se također da, u globalizacijskim uvjetima, publika i u manjim mjestima očekuje ponudu najviše kvalitete, a takvi su kulturni događaji često samo u velikim gradovima ili u većim zemljama.

Za nas u Hrvatskoj zabrinjavajući je podatak da se kod nas najmanje od svih istraživanih zemalja posjećuju kulturne ustanove i priredbe s umjetničkim sadržajima. S druge strane, na drugom smo mjestu, poslije Srbije, po broju mladih koji prate influencere i druge trivijalne sadržaje na internetu.

Žene – muškarci, postoji li razlika?

Tomić-Koludrović: Na europskoj razini, a također i u Hrvatskoj, pokazuje se da žene više posjećuju kulturne priredbe i ustanove, te općenito konzumiraju sadržaje povezane s umjetnošću. Međutim, u Hrvatskoj i Srbiji pokazuje se da žene manje sudjeluju u aktivnostima svakidašnje kulture izvan kuće. Drugim riječima, u ove dvije zemlje žene manje od muškaraca “izlaze van”, manje idu na festivale sa zabavom i hranom i na slična mjesta.

---

image

Prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović: U Hrvatskoj i Srbiji žene manje od muškaraca “izlaze van”, manje idu na festivale sa zabavom i hranom i na slična mjesta

Vojko Basic/Cropix
---

Prihodi kao faktor

Što sve utječe na količinu konzumiranja kulturnih sadržaja – je li siromaštvo presudno ili odlučuju neki drugi faktori?

Petrić: Nedostatni prihodi, kao što se pokazuje u spomenutim primjerima Hrvatske, Srbije i Velike Britanije, imaju veliku ulogu. Prepreke su uz to slabije obrazovanje, što uključuje i slabiju digitalnu pismenost, koja je kod nas izraženija nego drugdje. Kod nas čak i kulturni entuzijasti manje posjećuju kulturne sadržaje na internetu nego u drugim zemljama. Tako je bilo čak i u vremenu pandemijskih zatvaranja!

Kad je o prihodima riječ, istraživanje je pokazalo da mlađe i digitalno vrlo aktivne generacije imaju najviše prihode, odnosno plaće. Stariji pak imaju veće posjede, u prvom redu nekretnine. Ti su stariji u europskom prostoru najveći posjetitelji priredbi visoke kulture. Ali – kod nas nije tako. Posjednici skupih nekretnina i općenito ekonomske elite kod nas nisu česti gosti na kulturnim priredbama.

Fokusne grupe za Hrvatsku proveli ste u Splitu – što je pokazalo istraživanje, što je specifično za ovaj grad?

Petrić: I u drugim uključenim zemljama fokusne skupine s umjetnicima i kulturnim djelatnicima provođene su u gradovima koji nisu glavni, a značajni su za kulturni život zemlje. U drugim slučajevima bili su to, primjerice, Rotterdam, Barcelona ili Manchester.

Split kao grad kulture za Hrvatsku svakako ima veliko značenje, no pokazuje se da kulturna politika zasad nije sposobna odgovoriti ni na lokalne potrebe. Najkraće rečeno, u Splitu smo naišli na iznimnu živost i potencijal u umjetničkim krugovima, te velik entuzijazam i zalaganje članova umjetničkih vijeća. Međutim, dojam je sudionika da je kultura na repu interesa gradske uprave te da su birokratske prepreke kulturnom djelovanju znatne.

Niz preporuka

Umjetnici su, kao primjer dobre prakse, u vrednovanju kulturnih projekata ponekad navodili postupak u programima Zaklade Kultura nova.

Svi smatraju da bi za kulturu trebalo odvajati više sredstava te stvoriti punktove na kojima bi kulturni djelatnici mogli surađivati i razviti sinergiju potrebnu za iskorak u odnosu na postojeće stanje. Rukovoditelji kulturnih ustanova izrazili su bojazan da će, s obzirom na neatraktivnost tih položaja, nakon odlaska u mirovinu starijih kadrova biti teško pronaći odgovarajuće zamjene.

---

image

U Splitu je iznimna živost i potencijal u kulturnim krugovima, ali kultura je na repu interesa gradske uprave - kaže Mirko Petrić

Božidar Vukičević/Cropix
---

Koje su poruke ovog istraživanja, odnosno što bi moglo promijeniti sadašnju sliku?

Tomić-Koludrović: Na temelju spoznaja stečenih istraživanjem napisan je niz preporuka koje će pomoći formuliranju novih programa Europske unije. Kad je o Hrvatskoj riječ, svakako bi bilo važno povećati dostupnost kulturnih sadržaja, osobito starijim građanima, kao i u manjim gradovima i na selu.

Nadalje, pokazuje se da je potrebno povećati zastupljenost sadržaja kulture i umjetnosti u školovanju mladih, kao i opću kvalitetu školskog sustava. Ovo uključuje i povećanje digitalne pismenosti, ali ne na način da se u niže razrede osnovnih škola uvode tableti, nego da se digitalnoj pismenosti pristupa kao dijelu opće i građanske kulture. Potrebno je raditi na razumijevanju sadržaja i tek u odgovarajućoj dobi uvoditi u nastavu digitalna pomagala, koja u nekim dijelovima Europe, uostalom, nisu ni dopuštena u školi do desete godine života ili se od njih odustalo.

Na koncu, svakako valja naglasiti da djelovanje kulturnih politika nije dovoljno da se postigne potrebna promjena, nego je potrebno uključiti i obrazovne i medijske politike te sustav rada i socijalne skrbi.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
HANZA MEDIA Tom Dubravec/Cropix Vojko Basic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Duje Klarić/Cropix
HANZA MEDIA

U Hrvatskoj se najmanje posjećuju kulturne priredbe, a mladi najviše nakon Srba prate trivijalije na webu - kažu sociolozi prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović i mr. sc. Mirko Petrić

Tom Dubravec/Cropix

Tom Dubravec/CROPIX

Vojko Basic/Cropix

Prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović: U Hrvatskoj i Srbiji žene manje od muškaraca “izlaze van”, manje idu na festivale sa zabavom i hranom i na slična mjesta

Paun Paunovic/Cropix

Mr. sc. Mirko Petrić:  U Splitu je iznimna živost i potencijal u kulturnim krugovima, ali kultura je na repu interesa gradske uprave

Božidar Vukičević/Cropix

U Splitu je iznimna živost i potencijal u kulturnim krugovima, ali kultura je na repu interesa gradske uprave - kaže Mirko Petrić

Duje Klarić/Cropix

”Posjednici skupih nekretnina i općenito ekonomske elite kod nas nisu česti gosti na kulturnim priredbama”

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/koliko-smo-kulturni-odgovori-su-porazni-evo-po-cemu-hrvatska-i-split-zaostaju-a-u-cemu-smo-pri-neslavnom-vrhu-1329647 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=363c113c9c0ac3a2080a6d691806da20cecb8fef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koliko+smo+%E2%80%98kulturni%E2%80%98%3F+Odgovori+su+porazni+-+evo+po+%C4%8Demu+Hrvatska+i+Split+zaostaju%2C+a+u+%C4%8Demu+smo+pri+neslavnom+vrhu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fkoliko-smo-kulturni-odgovori-su-porazni-evo-po-cemu-hrvatska-i-split-zaostaju-a-u-cemu-smo-pri-neslavnom-vrhu-1329647 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fkoliko-smo-kulturni-odgovori-su-porazni-evo-po-cemu-hrvatska-i-split-zaostaju-a-u-cemu-smo-pri-neslavnom-vrhu-1329647 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKO ISTRAŽIVANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OstaloVELIKO ISTRAŽIVANJE

Koliko smo ‘kulturni‘? Odgovori su porazni - evo po čemu Hrvatska i Split zaostaju, a u čemu smo pri neslavnom vrhu...

Piše Jasenka Leskur
12. listopada 2023. - 16:03
U Hrvatskoj se najmanje posjećuju kulturne priredbe, a mladi najviše nakon Srba prate trivijalije na webu - kažu sociolozi prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović i mr. sc. Mirko PetrićHANZA MEDIA

Na pitanje koliko su posjećene umjetničke priredbe u Hrvatskoj, kao i koliko Hrvati vole trivijalne online sadržaje poput praćenja influencera i slavnih osoba, odgovor daje veliko europsko istraživanje u kojem je, između devet zemalja, sudjelovala i Hrvatska. A odgovori su poražavajući – posjećenost umjetničkih priredbi u Hrvatskoj najmanja je od svih istraživanih zemalja, dok smo pri samom vrhu, odmah iza Srbije, u sudjelovanju u trivijalnim online sadržajima!

Pokazalo se također da u Hrvatskoj, ali i u Europi, postoje velike razlike u mogućnostima pristupa kulturnim sadržajima s obzirom na stariju ili mlađu dob, muški ili ženski spol, stupanj obrazovanja i mjesto stanovanja.

O rezultatima ovog, dosad najopsežnijeg istraživanja o sudjelovanju u kulturi u Hrvatskoj,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 05:50