stdClass Object ( [id] => 1356242 [title] => Kako je nastajala jedna ‘Baba‘. Tajna bijelog šudara na skulpturi Nene Mikulića, bili smo uz nju iz dana u dan [alias] => kako-je-nastajala-jedna-baba-tajna-bijelog-sudara-na-skulpturi-nene-mikulica-bili-smo-uz-nju-iz-dana-u-dan [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Moj zanat mi je dao, da parafraziram Arsena, da još davnih dana, ima tome 15 i više godina, vidim izložbu na kojoj je u Solinu Neno Mikulić prvi put izložio svoju Babu. Bila je to mala, ali nezaboravna skulpturica, topla, snažna, nježna, sva u crnom, ali duhovita.

Srela sam jednu drugu njegovu Babu u Salonu Galić u Splitu, par godina kasnije. Ta je bila velika, pedalj manja od mene, ali ta me se nije dojmila. Bila je nekako mršava, nije bila u crnini i imala je plavu kecelju i više mi je sličila na vremešnu pomoćnu radnicu u ugostiteljstvu nego na prototip prave vlaške babe. U moru Mikulićevih skulptura koje sam vidjela kasnije, među galebovima, psima, kapetanima s mini-genitalijama, brkatim ružodavateljima, zaljubljenim parovima, brodovima, morskim psima.., Baba mi je najdraža.

Jest, jednom sam, ono kad je izlagao 2016. u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu, bila zapela za pticu čudnovatog repa, ali se nisam usudila ni pitati je li na prodaju i koliko bi koštala.

---

image

Na početku bijaše drvo i neprepoznatljiv motiv...

PRIVATNI ALBUM
---

Onda sam lani, negdje početkom ljeta, odlučila – hoću Babu. Pošto, po to! Malu, lijepu, bombulastu Babu u crnini, jednu od desetak sličnih koliko ih je Mikulić napravio počevši od 2007., što Babe koje nose breme, što one koje stoje upravo onako kako su dvije moje babe i prababa znale stajati s rukama na leđima, zagledane u vrh Promine, nagađajući kakvo će vrijeme biti ili čekajući nekoga, možda baš mene, ili u ratobornom stavu: ‘Ti‘š meni govoriti da nisu tvoje kokoši počvakale blitvu u mome vrtlu!‘

Babe iz moga djetinjstva, baš kao i iz Mikulićeva Otoka, imale su dunje na ormaru, karamele u džepu, naranču u škafetu kantunala i njedra puna mirisa kruha i utjehe za unučad. ‘Dođi ti babi, srećo babina‘, rekla bi baba. ‘Ne smije tebe ni‘ko dirati dok je babe žive.‘ Sve moje babe davno su se preselile u uspomene...

Hoću Babu, ali s bijelim šudarom jer sve tri moje babe, udovice, baš kao i majka Ivana Meštrovića, nosile su bijele marame.

Duboka, nemilosrdna crnina i ljeti i zimi, uvijek dugih rukava koji bi se ‘zavratili‘ samo kad se mijesi kruh ili loži vatra na ognjištu, crne, guste čarape koje se skidaju samo noću, u krevetu. I bijela marama ispod koje kruži vijenac pletenica...

‘Kad razmišljam o djetinjstvu, u sjećanje mi dolaze uspomene – bakin miris na pšenicu i miris lavande...Bijeli rubac obrubljivao joj je glavu i skrivao pletenice‘, zapisala je Marica Meštrović, kći velikog kipara. Lik majke Marte, Maričine bake, kao što se zna, bio je inspiracija Ivanu Meštroviću i za velebnu skulpturu ‘Povijest Hrvata‘ koja je upravo izložena u Klovićevim dvorima na velikoj izložbi povodom 140. obljetnice njegova rođenja.

---

image

Daleko je to od Babe, ali...Ipak se kreće

PRIVATNI ALBUM
---

- Aj, dogovorit ćemo se – rekao je Mikulić prošlog proljeća. – Nisam nikad čuo za bijele šudare, u Otoku se nose crni, ali to bi moglo biti efektno. Crnina i bijela marama...

Kao da nije posve vjerovao u moje drniške bijele šudare. Tad mu je krenula serija izložbi u Bolu, u Korčuli, u Podrumima... Ne možeš ga uhvatiti ni za glavu ni za rep.

Zakoniti je naslutio da nešto ozbiljno snujem kad sam još lani u ova doba svečano objavila da mi ne kupuje poklon ni za Valentinovo, ni za Dan žena, ni za rođendan, ni za Božić ni za okruglu, veliku godišnjicu braka... ‘Nagrabusio sam, znači‘, zaključio je mudro i prihvatio moje odricanje od darova, ne znajući ništa o onom što ga čeka, ispostavilo se, u dalekoj budućnosti.

Tek u rujnu sam uspjela Mikuliću dati do znanja da neću bistu, da neću minijaturu, da neću sliku, da neću grafiku, da neću ni pticu čudnog repa, da neću ništa od onoga što bih već mogla naći u njegovu ateljeu. Hoću Babu. Pošto? Po to! Pošto?! Asti!

Onda je jesenas, kao, počeo raditi. Dokaz da zbilja radi, da ne dangubi, bila je fotografija komadine drveta na kojoj sam vidjela tek nejasni čovjekoliki obris. Razočarana? Dašta! Ali hrabro skrivam osjećaje. Moj zanat mi jest dao neka znanja, ali krhko je znanje.

Nisam, recimo, imala pojma da Neno Mikulić svoje babe, kao i sve druge skulpture, radi od odbačenih komada suhog drveta, bukovine, jelovine, štokova za vrata, od krovnih greda, od grana bajama i da će moja Baba, visoka oko 45 centimetara, biti sastavljena od šezdesetak većih i manjih dijelova.

Onda je umjetnik uganuo lakat! Kao, nešto mu je na laktu iskočilo i ne može raditi... Ja sam malo potonula i pokunjila se jer jesen je naveliko stigla, a od Babe imam tek fotografije s WhatsAppa na kojima se ni uz puno mašte ne nazire željeni lik. Jest, bila sam uvjerena da me manta i da umjetnik ne može imati ‘teniski lakat‘, ali on je, jadnik, čak i snimio situaciju.

Zbilja, iskočilo mu nešto veličine oraha... Ili da reknem – babuške? Kako nisam ni ja srca kamenoga, preporučila sam mu obloge, masažu, limfnu drenažu, dijetu.., čak i jednodnevno mirovanje.

---

image

Sve u svemu, moja Baba se sastoji od 60-ak drvenih dijelova

PRIVATAN ALBUM
---

- I ne maši rukama bez veze, bogati! – rekla sam mu brižno.

- Znaš – rekao je pokunjeno – Nisam siguran da ću do te tvoje godišnjice uspjeti...

Šta bi mu čovjek? Ništa! Zaglumim razumijevanje. Koje je nestalo u tjednu pred Božić. Godišnjica prođe, godina prođe, a Babe niotkud, a na Facebooku vidim da gospodin kipar radi neke minijature od gline. Ne kažem, šta bi umjetnik radio nego radio, makar i minijaturne švore, pjevače, babe – alo, babe! – i od gline, ali... Ne može to tako! Tu sam, priznajem, malo pobjesnila.

- Nisam znao da si takva – rekao je prijekorno, ali je ipak ubrzao s poslom, sveudilj kukajući zbog lakta. Na dnevnoj bazi me je zasipao novim fotografijama Babe koja se, konačno, počela ukazivati...No prođe Božić, ide Nova godina, Babe nema. ‘Moram joj podebljati noge‘, javlja umjetnik. ‘I prsti su joj... Pretvrdi! To ću iznova...‘

Ja ništa! Šta ću? Ipak je to njegova Baba, koliko god bila moja. On je potpisuje i ako on misli da Baba mora biti stamenija u nogama i da su joj prsti ‘pretvrdi‘, što god to značilo, ja imam držati jezik za zubima...

Onda je u neki kasni sat pred Tri kralja stigla fotografija Babe. Obojane! Završene! Baba rumena, čovječe, puca od zdravlja. ‘Jel‘da je malo previše crvena?‘, pita Mikulić. ‘A je‘, rekoh ja. ‘Kao da je bura oprljila po licu pa je još i trgnula bocu loze...‘

---

image

Sve u svemu, moja Baba se sastoji od 60-ak drvenih dijelova

PRIVATAN ALBUM
---

On se nasmijao i malo Babu ublijedio, čisto da ne izgleda alkoholičarski... Ali, dani prolaze.

- Di je Baba? – pitam oštro nekidan.

- Evo je – kaže on. – Ovo je najbolja Baba koju sam napravio! Oš‘ da ti je donesem doma?

- Kad? Sad?

- E...

- Da oću li!? – rekoh ja – Oko podne?

- Može!

Dakako, ne bi umjetnik bio umjetnik da ne probije i svoj vlastiti rok. Stigao je sutradan, nakon duge noći u kojoj je Zakoniti uzdišući uspio provariti cijenu umjetnine koja je daleko prešišala ukupnu cijenu svih poklona kojih sam se galantno odrekla. Kamen sa srca i težina u želucu nestali su mu, međutim, čim je skulpturu vidio. ‘Čovječe‘, rekao je zadivljeno. ‘Ista tvoja baba‘.

- Koja od njih tri? – upitala sam.

- Sve tri! – kazao je – Ženska snaga u zavičajnom ruhu. Svaka čast!

Još samo da skulpturu pokažemo unuku, da ga zagrlim i rečem: Ne smije tebe ni‘ko dirati dok je babe žive!

---

image

Još dva, tri poteza kistom...

PRIVATAN ALBUM
------
image

‘Treba joj pojačati noge‘, rekao je umjetnik

PRIVATAN ALBUM
------
image

Ruke su joj malo ‘tvrde‘, što god to značilo...

PRIVATAN ALBUM
------
image

Pituravanje je počelo, ali i brušenje Babe

PRIVATAN ALBUM
------
image

‘Je‘l malo previše rumena?‘/

PRIVATAN ALBUM
------
image

Evo ih, Neno Mikulić i njegova - i moja! - Baba

PRIVATAN ALBUM
------
image

Neno Mikulić: Baba u bijelom šudaru, 2024., drvo

PRIVATAN ALBUM
------
image

Marta Meštrović, majka Ivana Meštrovića, snimljena oko 1930.

MUZEJI IVANA MEŠTROVIĆA
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRPA DRVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => HRPA DRVA 2 0 7292 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-16 15:29:10 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-17 18:54:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-17 18:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako je nastajala jedna 'Baba'. Tajna bijelog šudara na skulpturi Nene Mikulića, bili smo uz nju iz dana u dan page_title=Kako je nastajala jedna 'Baba'. Tajna bijelog šudara na skulpturi Nene Mikulića, bili smo uz nju iz dana u dan [metakey] => skulptura, Rad u drvu, Neno Mikulić, Baba sa šudarom [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26385266.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26385226.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26385227.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26385240.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26385243.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26385245.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26385255.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26385262.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26385269.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26385278.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/16\/26385279.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["PRIVATAN ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATNI ALBUM","PRIVATAN ALBUM","PRIVATAN ALBUM","PRIVATAN ALBUM","PRIVATAN ALBUM","PRIVATAN ALBUM","PRIVATAN ALBUM","PRIVATAN ALBUM","MUZEJI IVANA ME\u0160TROVI\u0106A "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jo\u0161 dva, tri poteza kistom...<\/p>","

Na po\u010detku bija\u0161e drvo i neprepoznatljiv motiv...<\/p>","

Daleko je to od Babe, ali...Ipak se kre\u0107e<\/p>","

Sve u svemu, moja Baba se sastoji od 60-ak drvenih dijelova<\/p>","

\u2018Treba joj poja\u010dati noge\u2018, rekao je umjetnik<\/p>","

Ruke su joj malo \u2018tvrde\u2018, \u0161to god to zna\u010dilo...<\/p>","

Pituravanje je po\u010delo, ali i bru\u0161enje Babe<\/p>","

\u2018Je\u2018l malo previ\u0161e rumena?\u2018\/<\/p>","

Evo ih, Neno Mikuli\u0107 i njegova - i moja! - Baba<\/p>","

Neno Mikuli\u0107: Baba u bijelom \u0161udaru, 2024., drvo<\/p>","

Marta Me\u0161trovi\u0107, majka Ivana Me\u0161trovi\u0107a, snimljena oko 1930.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","84:69","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1714x2048","hd_26385266_1920.jpg":"1920x1080","k_26385266_1280.jpg":"1280x1280","k_26385266_1024.jpg":"1024x1024","k_26385266_640.jpg":"640x640","k_26385266_480.jpg":"480x480","k_26385266_340.jpg":"340x340","k_26385266_220.jpg":"220x220","o_26385266_1280.jpg":"1280x1529","o_26385266_1024.jpg":"1024x1223","o_26385266_640.jpg":"640x764","o_26385266_480.jpg":"480x573","o_26385266_340.jpg":"340x406","o_26385266_220.jpg":"220x262","h_26385266_1280.jpg":"1280x854","h_26385266_1024.jpg":"1024x683","h_26385266_640.jpg":"640x427","h_26385266_480.jpg":"480x320","h_26385266_340.jpg":"340x227","h_26385266_220.jpg":"220x147","pp_26385266_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385266_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385266_640.jpg":"640x814","pp_26385266_480.jpg":"480x611","pp_26385266_340.jpg":"340x432","pp_26385266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1099x1643","hd_26385226_1920.jpg":"1920x1080","k_26385226_1280.jpg":"1280x1280","k_26385226_1024.jpg":"1024x1024","k_26385226_640.jpg":"640x640","k_26385226_480.jpg":"480x480","k_26385226_340.jpg":"340x340","k_26385226_220.jpg":"220x220","o_26385226_1280.jpg":"1280x1913","o_26385226_1024.jpg":"1024x1530","o_26385226_640.jpg":"640x956","o_26385226_480.jpg":"480x717","o_26385226_340.jpg":"340x508","o_26385226_220.jpg":"220x328","h_26385226_1280.jpg":"1280x854","h_26385226_1024.jpg":"1024x683","h_26385226_640.jpg":"640x427","h_26385226_480.jpg":"480x320","h_26385226_340.jpg":"340x227","h_26385226_220.jpg":"220x147","pp_26385226_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385226_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385226_640.jpg":"640x814","pp_26385226_480.jpg":"480x611","pp_26385226_340.jpg":"340x432","pp_26385226_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1403x2048","hd_26385227_1920.jpg":"1920x1080","k_26385227_1280.jpg":"1280x1280","k_26385227_1024.jpg":"1024x1024","k_26385227_640.jpg":"640x640","k_26385227_480.jpg":"480x480","k_26385227_340.jpg":"340x340","k_26385227_220.jpg":"220x220","o_26385227_1280.jpg":"1280x1868","o_26385227_1024.jpg":"1024x1494","o_26385227_640.jpg":"640x934","o_26385227_480.jpg":"480x700","o_26385227_340.jpg":"340x496","o_26385227_220.jpg":"220x321","h_26385227_1280.jpg":"1280x854","h_26385227_1024.jpg":"1024x683","h_26385227_640.jpg":"640x427","h_26385227_480.jpg":"480x320","h_26385227_340.jpg":"340x227","h_26385227_220.jpg":"220x147","pp_26385227_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385227_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385227_640.jpg":"640x814","pp_26385227_480.jpg":"480x611","pp_26385227_340.jpg":"340x432","pp_26385227_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1075x1344","hd_26385240_1920.jpg":"1920x1080","k_26385240_1280.jpg":"1280x1280","k_26385240_1024.jpg":"1024x1024","k_26385240_640.jpg":"640x640","k_26385240_480.jpg":"480x480","k_26385240_340.jpg":"340x340","k_26385240_220.jpg":"220x220","o_26385240_1280.jpg":"1280x1600","o_26385240_1024.jpg":"1024x1280","o_26385240_640.jpg":"640x800","o_26385240_480.jpg":"480x600","o_26385240_340.jpg":"340x425","o_26385240_220.jpg":"220x275","h_26385240_1280.jpg":"1280x854","h_26385240_1024.jpg":"1024x683","h_26385240_640.jpg":"640x427","h_26385240_480.jpg":"480x320","h_26385240_340.jpg":"340x227","h_26385240_220.jpg":"220x147","pp_26385240_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385240_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385240_640.jpg":"640x814","pp_26385240_480.jpg":"480x611","pp_26385240_340.jpg":"340x432","pp_26385240_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1484x2048","hd_26385243_1920.jpg":"1920x1080","k_26385243_1280.jpg":"1280x1280","k_26385243_1024.jpg":"1024x1024","k_26385243_640.jpg":"640x640","k_26385243_480.jpg":"480x480","k_26385243_340.jpg":"340x340","k_26385243_220.jpg":"220x220","o_26385243_1280.jpg":"1280x1766","o_26385243_1024.jpg":"1024x1413","o_26385243_640.jpg":"640x883","o_26385243_480.jpg":"480x662","o_26385243_340.jpg":"340x469","o_26385243_220.jpg":"220x303","h_26385243_1280.jpg":"1280x854","h_26385243_1024.jpg":"1024x683","h_26385243_640.jpg":"640x427","h_26385243_480.jpg":"480x320","h_26385243_340.jpg":"340x227","h_26385243_220.jpg":"220x147","pp_26385243_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385243_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385243_640.jpg":"640x814","pp_26385243_480.jpg":"480x611","pp_26385243_340.jpg":"340x432","pp_26385243_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1095x1540","hd_26385245_1920.jpg":"1920x1080","k_26385245_1280.jpg":"1280x1280","k_26385245_1024.jpg":"1024x1024","k_26385245_640.jpg":"640x640","k_26385245_480.jpg":"480x480","k_26385245_340.jpg":"340x340","k_26385245_220.jpg":"220x220","o_26385245_1280.jpg":"1280x1800","o_26385245_1024.jpg":"1024x1440","o_26385245_640.jpg":"640x900","o_26385245_480.jpg":"480x675","o_26385245_340.jpg":"340x478","o_26385245_220.jpg":"220x309","h_26385245_1280.jpg":"1280x854","h_26385245_1024.jpg":"1024x683","h_26385245_640.jpg":"640x427","h_26385245_480.jpg":"480x320","h_26385245_340.jpg":"340x227","h_26385245_220.jpg":"220x147","pp_26385245_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385245_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385245_640.jpg":"640x814","pp_26385245_480.jpg":"480x611","pp_26385245_340.jpg":"340x432","pp_26385245_220.jpg":"220x280"},{"size0":"945x1599","hd_26385255_1920.jpg":"1920x1080","k_26385255_1280.jpg":"1280x1280","k_26385255_1024.jpg":"1024x1024","k_26385255_640.jpg":"640x640","k_26385255_480.jpg":"480x480","k_26385255_340.jpg":"340x340","k_26385255_220.jpg":"220x220","o_26385255_1280.jpg":"1280x2165","o_26385255_1024.jpg":"1024x1732","o_26385255_640.jpg":"640x1082","o_26385255_480.jpg":"480x812","o_26385255_340.jpg":"340x575","o_26385255_220.jpg":"220x372","h_26385255_1280.jpg":"1280x854","h_26385255_1024.jpg":"1024x683","h_26385255_640.jpg":"640x427","h_26385255_480.jpg":"480x320","h_26385255_340.jpg":"340x227","h_26385255_220.jpg":"220x147","pp_26385255_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385255_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385255_640.jpg":"640x814","pp_26385255_480.jpg":"480x611","pp_26385255_340.jpg":"340x432","pp_26385255_220.jpg":"220x280"},{"size0":"838x1600","hd_26385262_1920.jpg":"1920x1080","k_26385262_1280.jpg":"1280x1280","k_26385262_1024.jpg":"1024x1024","k_26385262_640.jpg":"640x640","k_26385262_480.jpg":"480x480","k_26385262_340.jpg":"340x340","k_26385262_220.jpg":"220x220","o_26385262_1280.jpg":"1280x2443","o_26385262_1024.jpg":"1024x1955","o_26385262_640.jpg":"640x1221","o_26385262_480.jpg":"480x916","o_26385262_340.jpg":"340x649","o_26385262_220.jpg":"220x420","h_26385262_1280.jpg":"1280x854","h_26385262_1024.jpg":"1024x683","h_26385262_640.jpg":"640x427","h_26385262_480.jpg":"480x320","h_26385262_340.jpg":"340x227","h_26385262_220.jpg":"220x147","pp_26385262_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385262_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385262_640.jpg":"640x814","pp_26385262_480.jpg":"480x611","pp_26385262_340.jpg":"340x432","pp_26385262_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1586","hd_26385269_1920.jpg":"1920x1080","k_26385269_1280.jpg":"1280x1280","k_26385269_1024.jpg":"1024x1024","k_26385269_640.jpg":"640x640","k_26385269_480.jpg":"480x480","k_26385269_340.jpg":"340x340","k_26385269_220.jpg":"220x220","o_26385269_1280.jpg":"1280x1879","o_26385269_1024.jpg":"1024x1503","o_26385269_640.jpg":"640x939","o_26385269_480.jpg":"480x704","o_26385269_340.jpg":"340x499","o_26385269_220.jpg":"220x323","h_26385269_1280.jpg":"1280x854","h_26385269_1024.jpg":"1024x683","h_26385269_640.jpg":"640x427","h_26385269_480.jpg":"480x320","h_26385269_340.jpg":"340x227","h_26385269_220.jpg":"220x147","pp_26385269_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385269_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385269_640.jpg":"640x814","pp_26385269_480.jpg":"480x611","pp_26385269_340.jpg":"340x432","pp_26385269_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1031x1717","hd_26385278_1920.jpg":"1920x1080","k_26385278_1280.jpg":"1280x1280","k_26385278_1024.jpg":"1024x1024","k_26385278_640.jpg":"640x640","k_26385278_480.jpg":"480x480","k_26385278_340.jpg":"340x340","k_26385278_220.jpg":"220x220","o_26385278_1280.jpg":"1280x2131","o_26385278_1024.jpg":"1024x1705","o_26385278_640.jpg":"640x1065","o_26385278_480.jpg":"480x799","o_26385278_340.jpg":"340x566","o_26385278_220.jpg":"220x366","h_26385278_1280.jpg":"1280x854","h_26385278_1024.jpg":"1024x683","h_26385278_640.jpg":"640x427","h_26385278_480.jpg":"480x320","h_26385278_340.jpg":"340x227","h_26385278_220.jpg":"220x147","pp_26385278_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385278_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385278_640.jpg":"640x814","pp_26385278_480.jpg":"480x611","pp_26385278_340.jpg":"340x432","pp_26385278_220.jpg":"220x280"},{"size0":"694x957","hd_26385279_1920.jpg":"1920x1080","k_26385279_1280.jpg":"1280x1280","k_26385279_1024.jpg":"1024x1024","k_26385279_640.jpg":"640x640","k_26385279_480.jpg":"480x480","k_26385279_340.jpg":"340x340","k_26385279_220.jpg":"220x220","o_26385279_1280.jpg":"1280x1765","o_26385279_1024.jpg":"1024x1412","o_26385279_640.jpg":"640x882","o_26385279_480.jpg":"480x661","o_26385279_340.jpg":"340x468","o_26385279_220.jpg":"220x303","h_26385279_1280.jpg":"1280x854","h_26385279_1024.jpg":"1024x683","h_26385279_640.jpg":"640x427","h_26385279_480.jpg":"480x320","h_26385279_340.jpg":"340x227","h_26385279_220.jpg":"220x147","pp_26385279_1280.jpg":"1280x1628","pp_26385279_1024.jpg":"1024x1303","pp_26385279_640.jpg":"640x814","pp_26385279_480.jpg":"480x611","pp_26385279_340.jpg":"340x432","pp_26385279_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38516744 Threads: 3 Questions: 7105666269 Slow queries: 3302890 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608549659 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/kako-je-nastajala-jedna-baba-tajna-bijelog-sudara-na-skulpturi-nene-mikulica-bili-smo-uz-nju-iz-dana-u-dan-1356242 [printLink] => /kultura/ostalo/kako-je-nastajala-jedna-baba-tajna-bijelog-sudara-na-skulpturi-nene-mikulica-bili-smo-uz-nju-iz-dana-u-dan-1356242?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531307 [name] => skulptura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-23 13:15:04 [main_article_id] => 0 [alias] => skulptura [link] => /tag/skulptura ) [1] => stdClass Object ( [id] => 744483 [name] => Rad u drvu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-17 19:54:28 [main_article_id] => 0 [alias] => rad-u-drvu [link] => /tag/rad-u-drvu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 243319 [name] => neno mikulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neno-mikulic [link] => /tag/neno-mikulic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 744484 [name] => Baba sa šudarom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-17 19:54:28 [main_article_id] => 0 [alias] => baba-sa-sudarom [link] => /tag/baba-sa-sudarom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRPA DRVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je nastajala jedna ‘Baba‘. Tajna bijelog šudara na skulpturi Nene Mikulića, bili smo uz nju iz dana u dan [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385266.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => PRIVATAN ALBUM [mainImageDesc] =>

Još dva, tri poteza kistom...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385266.jpg [title] => PRIVATAN ALBUM

Još dva, tri poteza kistom...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385226.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM

Na početku bijaše drvo i neprepoznatljiv motiv...

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385227.jpg [title] => PRIVATNI ALBUM

Daleko je to od Babe, ali...Ipak se kreće

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385240.jpg [title] => PRIVATAN ALBUM

Sve u svemu, moja Baba se sastoji od 60-ak drvenih dijelova

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385243.jpg [title] => PRIVATAN ALBUM

‘Treba joj pojačati noge‘, rekao je umjetnik

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385245.jpg [title] => PRIVATAN ALBUM

Ruke su joj malo ‘tvrde‘, što god to značilo...

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385255.jpg [title] => PRIVATAN ALBUM

Pituravanje je počelo, ali i brušenje Babe

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385262.jpg [title] => PRIVATAN ALBUM

‘Je‘l malo previše rumena?‘/

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385269.jpg [title] => PRIVATAN ALBUM

Evo ih, Neno Mikulić i njegova - i moja! - Baba

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385278.jpg [title] => PRIVATAN ALBUM

Neno Mikulić: Baba u bijelom šudaru, 2024., drvo

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/16/26385279.jpg [title] => MUZEJI IVANA MEŠTROVIĆA

Marta Meštrović, majka Ivana Meštrovića, snimljena oko 1930.

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Moj zanat mi je dao, da parafraziram Arsena, da još davnih dana, ima tome 15 i više godina, vidim izložbu na kojoj je u Solinu Neno Mikulić prvi put izložio svoju Babu. Bila je to mala, ali nezaboravna skulpturica, topla, snažna, nježna, sva u crnom, ali duhovita.

Srela sam jednu drugu njegovu Babu u Salonu Galić u Splitu, par godina kasnije. Ta je bila velika, pedalj manja od mene, ali ta me se nije dojmila. Bila je nekako mršava, nije bila u crnini i imala je plavu kecelju i više mi je sličila na vremešnu pomoćnu radnicu u ugostiteljstvu nego na prototip prave vlaške babe. U moru Mikulićevih skulptura koje sam vidjela kasnije, među galebovima, psima, kapetanima s mini-genitalijama, brkatim ružodavateljima, zaljubljenim parovima, brodovima, morskim psima.., Baba mi je najdraža.

Jest, jednom sam, ono kad je izlagao 2016. u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu, bila zapela za pticu čudnovatog repa, ali se nisam usudila ni pitati je li na prodaju i koliko bi koštala.

---

image

Na početku bijaše drvo i neprepoznatljiv motiv...

PRIVATNI ALBUM
---

Onda sam lani, negdje početkom ljeta, odlučila – hoću Babu. Pošto, po to! Malu, lijepu, bombulastu Babu u crnini, jednu od desetak sličnih koliko ih je Mikulić napravio počevši od 2007., što Babe koje nose breme, što one koje stoje upravo onako kako su dvije moje babe i prababa znale stajati s rukama na leđima, zagledane u vrh Promine, nagađajući kakvo će vrijeme biti ili čekajući nekoga, možda baš mene, ili u ratobornom stavu: ‘Ti‘š meni govoriti da nisu tvoje kokoši počvakale blitvu u mome vrtlu!‘

Babe iz moga djetinjstva, baš kao i iz Mikulićeva Otoka, imale su dunje na ormaru, karamele u džepu, naranču u škafetu kantunala i njedra puna mirisa kruha i utjehe za unučad. ‘Dođi ti babi, srećo babina‘, rekla bi baba. ‘Ne smije tebe ni‘ko dirati dok je babe žive.‘ Sve moje babe davno su se preselile u uspomene...

Hoću Babu, ali s bijelim šudarom jer sve tri moje babe, udovice, baš kao i majka Ivana Meštrovića, nosile su bijele marame.

Duboka, nemilosrdna crnina i ljeti i zimi, uvijek dugih rukava koji bi se ‘zavratili‘ samo kad se mijesi kruh ili loži vatra na ognjištu, crne, guste čarape koje se skidaju samo noću, u krevetu. I bijela marama ispod koje kruži vijenac pletenica...

‘Kad razmišljam o djetinjstvu, u sjećanje mi dolaze uspomene – bakin miris na pšenicu i miris lavande...Bijeli rubac obrubljivao joj je glavu i skrivao pletenice‘, zapisala je Marica Meštrović, kći velikog kipara. Lik majke Marte, Maričine bake, kao što se zna, bio je inspiracija Ivanu Meštroviću i za velebnu skulpturu ‘Povijest Hrvata‘ koja je upravo izložena u Klovićevim dvorima na velikoj izložbi povodom 140. obljetnice njegova rođenja.

---

image

Daleko je to od Babe, ali...Ipak se kreće

PRIVATNI ALBUM
---

- Aj, dogovorit ćemo se – rekao je Mikulić prošlog proljeća. – Nisam nikad čuo za bijele šudare, u Otoku se nose crni, ali to bi moglo biti efektno. Crnina i bijela marama...

Kao da nije posve vjerovao u moje drniške bijele šudare. Tad mu je krenula serija izložbi u Bolu, u Korčuli, u Podrumima... Ne možeš ga uhvatiti ni za glavu ni za rep.

Zakoniti je naslutio da nešto ozbiljno snujem kad sam još lani u ova doba svečano objavila da mi ne kupuje poklon ni za Valentinovo, ni za Dan žena, ni za rođendan, ni za Božić ni za okruglu, veliku godišnjicu braka... ‘Nagrabusio sam, znači‘, zaključio je mudro i prihvatio moje odricanje od darova, ne znajući ništa o onom što ga čeka, ispostavilo se, u dalekoj budućnosti.

Tek u rujnu sam uspjela Mikuliću dati do znanja da neću bistu, da neću minijaturu, da neću sliku, da neću grafiku, da neću ni pticu čudnog repa, da neću ništa od onoga što bih već mogla naći u njegovu ateljeu. Hoću Babu. Pošto? Po to! Pošto?! Asti!

Onda je jesenas, kao, počeo raditi. Dokaz da zbilja radi, da ne dangubi, bila je fotografija komadine drveta na kojoj sam vidjela tek nejasni čovjekoliki obris. Razočarana? Dašta! Ali hrabro skrivam osjećaje. Moj zanat mi jest dao neka znanja, ali krhko je znanje.

Nisam, recimo, imala pojma da Neno Mikulić svoje babe, kao i sve druge skulpture, radi od odbačenih komada suhog drveta, bukovine, jelovine, štokova za vrata, od krovnih greda, od grana bajama i da će moja Baba, visoka oko 45 centimetara, biti sastavljena od šezdesetak većih i manjih dijelova.

Onda je umjetnik uganuo lakat! Kao, nešto mu je na laktu iskočilo i ne može raditi... Ja sam malo potonula i pokunjila se jer jesen je naveliko stigla, a od Babe imam tek fotografije s WhatsAppa na kojima se ni uz puno mašte ne nazire željeni lik. Jest, bila sam uvjerena da me manta i da umjetnik ne može imati ‘teniski lakat‘, ali on je, jadnik, čak i snimio situaciju.

Zbilja, iskočilo mu nešto veličine oraha... Ili da reknem – babuške? Kako nisam ni ja srca kamenoga, preporučila sam mu obloge, masažu, limfnu drenažu, dijetu.., čak i jednodnevno mirovanje.

---

image

Sve u svemu, moja Baba se sastoji od 60-ak drvenih dijelova

PRIVATAN ALBUM
---

- I ne maši rukama bez veze, bogati! – rekla sam mu brižno.

- Znaš – rekao je pokunjeno – Nisam siguran da ću do te tvoje godišnjice uspjeti...

Šta bi mu čovjek? Ništa! Zaglumim razumijevanje. Koje je nestalo u tjednu pred Božić. Godišnjica prođe, godina prođe, a Babe niotkud, a na Facebooku vidim da gospodin kipar radi neke minijature od gline. Ne kažem, šta bi umjetnik radio nego radio, makar i minijaturne švore, pjevače, babe – alo, babe! – i od gline, ali... Ne može to tako! Tu sam, priznajem, malo pobjesnila.

- Nisam znao da si takva – rekao je prijekorno, ali je ipak ubrzao s poslom, sveudilj kukajući zbog lakta. Na dnevnoj bazi me je zasipao novim fotografijama Babe koja se, konačno, počela ukazivati...No prođe Božić, ide Nova godina, Babe nema. ‘Moram joj podebljati noge‘, javlja umjetnik. ‘I prsti su joj... Pretvrdi! To ću iznova...‘

Ja ništa! Šta ću? Ipak je to njegova Baba, koliko god bila moja. On je potpisuje i ako on misli da Baba mora biti stamenija u nogama i da su joj prsti ‘pretvrdi‘, što god to značilo, ja imam držati jezik za zubima...

Onda je u neki kasni sat pred Tri kralja stigla fotografija Babe. Obojane! Završene! Baba rumena, čovječe, puca od zdravlja. ‘Jel‘da je malo previše crvena?‘, pita Mikulić. ‘A je‘, rekoh ja. ‘Kao da je bura oprljila po licu pa je još i trgnula bocu loze...‘

---

image

Sve u svemu, moja Baba se sastoji od 60-ak drvenih dijelova

PRIVATAN ALBUM
---

On se nasmijao i malo Babu ublijedio, čisto da ne izgleda alkoholičarski... Ali, dani prolaze.

- Di je Baba? – pitam oštro nekidan.

- Evo je – kaže on. – Ovo je najbolja Baba koju sam napravio! Oš‘ da ti je donesem doma?

- Kad? Sad?

- E...

- Da oću li!? – rekoh ja – Oko podne?

- Može!

Dakako, ne bi umjetnik bio umjetnik da ne probije i svoj vlastiti rok. Stigao je sutradan, nakon duge noći u kojoj je Zakoniti uzdišući uspio provariti cijenu umjetnine koja je daleko prešišala ukupnu cijenu svih poklona kojih sam se galantno odrekla. Kamen sa srca i težina u želucu nestali su mu, međutim, čim je skulpturu vidio. ‘Čovječe‘, rekao je zadivljeno. ‘Ista tvoja baba‘.

- Koja od njih tri? – upitala sam.

- Sve tri! – kazao je – Ženska snaga u zavičajnom ruhu. Svaka čast!

Još samo da skulpturu pokažemo unuku, da ga zagrlim i rečem: Ne smije tebe ni‘ko dirati dok je babe žive!

---

image

Još dva, tri poteza kistom...

PRIVATAN ALBUM
------
image

‘Treba joj pojačati noge‘, rekao je umjetnik

PRIVATAN ALBUM
------
image

Ruke su joj malo ‘tvrde‘, što god to značilo...

PRIVATAN ALBUM
------
image

Pituravanje je počelo, ali i brušenje Babe

PRIVATAN ALBUM
------
image

‘Je‘l malo previše rumena?‘/

PRIVATAN ALBUM
------
image

Evo ih, Neno Mikulić i njegova - i moja! - Baba

PRIVATAN ALBUM
------
image

Neno Mikulić: Baba u bijelom šudaru, 2024., drvo

PRIVATAN ALBUM
------
image

Marta Meštrović, majka Ivana Meštrovića, snimljena oko 1930.

MUZEJI IVANA MEŠTROVIĆA
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
PRIVATAN ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM PRIVATAN ALBUM PRIVATAN ALBUM PRIVATAN ALBUM PRIVATAN ALBUM PRIVATAN ALBUM PRIVATAN ALBUM PRIVATAN ALBUM MUZEJI IVANA MEŠTROVIĆA
PRIVATAN ALBUM

Još dva, tri poteza kistom...

PRIVATNI ALBUM

Na početku bijaše drvo i neprepoznatljiv motiv...

PRIVATNI ALBUM

Daleko je to od Babe, ali...Ipak se kreće

PRIVATAN ALBUM

Sve u svemu, moja Baba se sastoji od 60-ak drvenih dijelova

PRIVATAN ALBUM

‘Treba joj pojačati noge‘, rekao je umjetnik

PRIVATAN ALBUM

Ruke su joj malo ‘tvrde‘, što god to značilo...

PRIVATAN ALBUM

Pituravanje je počelo, ali i brušenje Babe

PRIVATAN ALBUM

‘Je‘l malo previše rumena?‘/

PRIVATAN ALBUM

Evo ih, Neno Mikulić i njegova - i moja! - Baba

PRIVATAN ALBUM

Neno Mikulić: Baba u bijelom šudaru, 2024., drvo

MUZEJI IVANA MEŠTROVIĆA

Marta Meštrović, majka Ivana Meštrovića, snimljena oko 1930.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/kako-je-nastajala-jedna-baba-tajna-bijelog-sudara-na-skulpturi-nene-mikulica-bili-smo-uz-nju-iz-dana-u-dan-1356242 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fbf893423594c31da98a0aafab54d17e8d119ec4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+nastajala+jedna+%E2%80%98Baba%E2%80%98.+Tajna+bijelog+%C5%A1udara+na+skulpturi+Nene+Mikuli%C4%87a%2C+bili+smo+uz+nju+iz+dana+u+dan&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fkako-je-nastajala-jedna-baba-tajna-bijelog-sudara-na-skulpturi-nene-mikulica-bili-smo-uz-nju-iz-dana-u-dan-1356242 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fkako-je-nastajala-jedna-baba-tajna-bijelog-sudara-na-skulpturi-nene-mikulica-bili-smo-uz-nju-iz-dana-u-dan-1356242 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRPA DRVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OstaloHRPA DRVA

Kako je nastajala jedna ‘Baba‘. Tajna bijelog šudara na skulpturi Nene Mikulića, bili smo uz nju iz dana u dan

Piše Eda Vujević
17. siječnja 2024. - 19:53

Moj zanat mi je dao, da parafraziram Arsena, da još davnih dana, ima tome 15 i više godina, vidim izložbu na kojoj je u Solinu Neno Mikulić prvi put izložio svoju Babu. Bila je to mala, ali nezaboravna skulpturica, topla, snažna, nježna, sva u crnom, ali duhovita.

Srela sam jednu drugu njegovu Babu u Salonu Galić u Splitu, par godina kasnije. Ta je bila velika, pedalj manja od mene, ali ta me se nije dojmila. Bila je nekako mršava, nije bila u crnini i imala je plavu kecelju i više mi je sličila na vremešnu pomoćnu radnicu u ugostiteljstvu nego na prototip prave vlaške babe. U moru Mikulićevih skulptura koje sam vidjela kasnije, među galebovima, psima, kapetanima s mini-genitalijama, brkatim ružodavateljima, zaljubljenim parovima, brodovima, morskim psima.., Baba mi je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 08:37