stdClass Object ( [id] => 1354548 [title] => Učiteljica piše krimi-romane, zovu je hrvatskom Agathom Christie, a ona ima sjajan plan: ‘Krećem ove godine‘ [alias] => uciteljica-pise-krimi-romane-zovu-je-hrvatskom-agatom-christe-a-ona-ima-sjajan-plan-krecem-s-realizacijom-ove-godine [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako je objavila već osam uspješnih i na nekoliko jezika prevedenih romana, varaždinska spisateljica Ines Hrain (57) u Dalmaciji prolazi nekako "ispod radara". No, nakon zadnjeg, krimi-romana "Bako" – a prvog iz serijala o Vladimiru Sladovichu, inspektoru-gospodinu "stare škole" – vjerujemo da će se svi koji već nisu "navući" na štivo...

Naime, Sladovich je Hrainin "Hary Hole" ili "Mikael Blomkvist", ali je ipak sličniji – Poirotu. Spisateljicu već nazivaju "hrvatska Agatha Christie", a koliko je kompliment opravdan pokazat će vrijeme, mi iz prve ruke možemo reći da smo s užitkom zaronili u ovaj iznenađujuće čitljiv, zanimljiv, pa čak i crnohumorno nabijen roman!

Dok čekamo splitsku promociju, darovitu smo Varaždinku "priveli" na ćakulu...

Po formalnoj ste profesiji učiteljica; radite li u struci? Prepoznaju li vas učenici, kako vas doživljavaju? Ne koristite pseudonim, što bi netko na vašem mjestu učinio...

– Radim u struci, već više od trideset godina. Učenici znaju da pišem, dolaze i na promocije s roditeljima, no na poslu imam druge prioritete, tamo je nevažno jesam li glavom Hemingway, važno je samo množenje, dijeljenje, čitanje i pisanje. Srećom, rad u prosvjeti ostavlja mi vremena i za pisanje.

Punim imenom ja se zovem Ines Hrain Ludošan, "samo" Ines Hrain već je moje umjetničko ime. Mnogi ne znaju kako bi pročitali prezime Hrain, misle da je njemačko, dok je ime Ines španjolsko. Tako da se mogu prodati pod stranu autoricu. Jedan moj prijatelj pisac izjavio je da kad bi morao izabrati neko ime za sebe, zvao bi se Ines Hrain J.

Vjerojatno ste čuli za Anđelku Kliment, vašu kolegicu – umirovljenu prosvjetnu djelatnicu i spisateljicu krimića – koja također živi u sjevernom dijelu Hrvatske. Što je to tamo "divlje u zraku", da cure u zrelijim godinama otkriju naboj za stvaranje krimi-priča?

– Čula sam za kolegicu, no moram priznati da roman nisam pročitala, no sad ću. Međutim, u Varaždinu je postojala poznata autorica krimića Matilda Mance, koja je nažalost preminula. Tako da vaša teza stoji, mi starije cure koje znamo pisati odlučile smo se za krimiće. Nemamo više temperamenta za ljubiće pa smo se uhvatile onoga što nam ide.

No, ja sam oduvijek čitala krimiće i volim pisati o onome što me osobno zanima. Jednom zgodom u ruke mi je došao nekakav krimić neke hrvatske autorice, bio je nesuvisao, fabula je bila nerazumljiva, ništa nije bilo objašnjeno, stil je bio zamoran. Tad sam odlučila da ću i sama napisati krimić jer gore od toga ne može, a eto, žena se probila po knjižnicama. No već moj prvi roman naišao je na izvrsne kritike i bio je rasprodan do kraja.

Biste li i vi krimi-roman "Bako" ocrtali kao "cosy-crime" žanr?

– Da, svakako. Osobno ne mogu podnijeti krimiće u kojima policija juri za zločincem i pritom razbije pola grada ili pak u pucnjavi dovede u opasnost deset puta više nevinih žrtava nego što ih je pobio kriminalac.

Lude strke i šmajsere ostavljam onima koji vole takvu vrstu akcije, inteligentan i promišljen zločin danas je velika rijetkost. Tata mi je bio kriminalist, znam da najviše ubojstava nastaje u pijanstvu, policija rijetko kad naiđe na zločin oko kojeg treba razbijati glavu, kriminalci se uglavnom prijave sami ili ih prijave susjedi. A mene zanimaju samo takvi slučajevi, intrigantni i zakučasti.

Demistificirajte naslov za one koji još nisu pročitali roman.

– Bako zvuči poput imena kakvog istočnjačkog božanstva ili pak mističnog šefa kartela, no radi se zapravo o vokativu imenice "baka". Glavna junakinja, bogata starica Izabela, iznervirana time što ju je medicinska sestra nazvala bakom, u nastavku je i sama uputila svojeg indijskog masera da je zove "bako". Što je on prihvatio kao nadimak te je zove Bako, velikim slovom.

---

image

‘Lude strke i šmajsere ostavljam onima koji vole takvu vrstu akcije, inteligentan i promišljen zločin danas je velika rijetkost‘

Željko Hajdinjak/Cropix
---

Podupire li vas naklada Sakcinski. Ranije romane također?

– Baš ste udarili u škakljivu temu. Ovo je prvi put da surađujem s kućom Sakcinski, tek moramo vidjeti kako će ta suradnja teći.

Ranije sam imala druge izdavače i razne problem s njima, kako to već ide. Jedna velika izdavačka kuća nije mi plaćala po godinu, dvije prodane primjerke. Mojem kolegi je poznati hrvatski izdavač umjesto plaće u zamjenu ponudio svoje neprodane primjerke knjiga drugih autora.

No kad sam objavila dvije knjige u Sloveniji, doživjela sam kulturno-financijski šok. Na kraju svakog mjeseca slovenski izdavač mi je poslao odjavu, te platio prodane knjige u roku od tri dana. Već prvi mjesec nakon izlaska romana, kad sam mislila da prodaja još nije ni počela, na račun mi je sjelo osamsto eura.

Imate sjajan dugoročni plan: zaraditi dovoljno novca da u mirovini zimski Varaždin zamijenite toplim Karibima. Hoće li vam romani to omogućiti? Prosvjetna mirovina sigurno neće... Ili imate "plan B", neko sasvim malo umorstvo kakve bogate tetke? Šalim se, naravno, vaš me roman nadahnuo.

– Da, to je moj plan. I nemam vremena da to bude "jednog dana", nego krećem s realizacijom ove godine. Ne želim se po Karibima vući na štakama. No Varaždin je moj voljeni grad, nikada se ne bih odselila zauvijek, odlazila bih samo na izlete u trope da zgrijem stare kosti, kao što sad odlazim u hrvatske i slovenske toplice i ljeti na more.

Na sve strane sam raširila mrežu, čekam odgovor iz Amerike, iz Srbije, pokušavam i drugdje, nek‘ samo jedno od toga upali, moj plan je već bliže. Do sada sam sve to pokušavala na krivi način, sad sam sazrela, ostala bez muža i voljna sam se posvetiti svojoj spisateljskoj karijeri, zbog sina i sebe.

Imam zapravo jednu bogatu tetku, ali morala bih "ucmekati" još nekolicinu njih da bih došla na red za nasljeđivanje, tako da ostajem ipak pri "planu A".

Imate odličnu rečenicu i zaplet, fine opise, fabula se lijepo prati, duhoviti ste pa i cinični; a sve to "poteklo" je iz vas kad vam je bilo najteže, u posljednjim danima života vašeg supruga. Kako ste danas?

– Još uvijek nisam dobro, ovi božićni dani su me ubili. Kitila sam bor kao i svake godine, da održim u kući privid toploga gnijezda, no osjećam "krivnju preživjelih", kako to nazivaju Amerikanci. Ja slavim blagdane, družim se, jedem, pijem, a muž leži pod hladnom zemljom. No, trudim se zbog sina. A možda mi jednog dana i postane bolje, vrijeme liječi sve, kako me uvjeravaju oni koji su to prošli. Kad pišem, riječi izlaze same, roman "Bako" napisala sam kad još nisam znala kako će muževa bolest završiti. Tako da je u njemu moj prepoznatljiv stil neometano došao do izražaja. Od kad je bolest uzela maha i nakon njegove smrti, nisam mogla napisati ništa.

No, sad osjećam ponovno poriv u sebi, po glavi mi "hoda" novi roman. Komad je zapravo gotov, samo ga treba napisati.

Imate li spisateljski uzor? Skandinavski pisci možda? Osobno me malko podsjećate na Camillu Lackberg, više nego na Christie. Naravno, treba pročitati više od jednog romana, ovo je "prva lopta".

– Da, okušala sam se u raznim žanrovima, iako mi je stil prepoznatljiv u svima. No krimić me najviše zanima, u njega je lako uplesti i ljubav i mistiku pa pokriti sve moje sfere interesa.

Puno sam čitala Skandinavce, volim ih i ostavili su pečat na mojem pisanju, no u posljednje vrijeme zamara me toliki broj stranica njihovih romana. Znam da su plaćeni za pisanje i vjerojatno imaju zadanu dužinu koju moraju ostvariti pa zato na svakoj stotoj rečenici ubace trideset stranica nekakvog prisjećanja da napumpaju brojku.

Najviše volim promišljene i produhovljene krimiće. Ne mogu reći da mi je netko uzor, ali svakako je na mene utjecala Agatha Christie, Pavao Pavličić, Boris Akunin…

"Bako" je ambalažiran prilično nenametljivo: meke korice, ilustracija u maniri džepnih romana s trafika iz osamdesetih... Dakako, sadržaj je najvažniji, no hoće li drugo izdanje (izvjesno je) biti ipak malo, hm, uočljivije?

– Nisam sufinancirala ovo izdanje pa nisam mogla utjecati na vrstu tiska. Svakako planiram u nastavku tvrde korice i elegantnije izdanje. Kao što sam već naglasila, uzela sam stvar u svoje ruke, dok sam nešto ne napraviš, neće ni biti napravljeno. Puno toga mi je promaklo zbog muževe bolesti, sad sam ponovno ovdje, koncentrirana i spremna na sve izazove.

Kad je promocija u Splitu?

– Upravo sam jučer dogovorila s izdavač promocije u Dalmaciji, čim bude određen datum, javit ću vam. Jako se radujem predstavljanju knjiga kod vas, do sada nisam imala tu priliku.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ines Hrain [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ines Hrain 2 0 8222 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-09 06:24:44 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-11 17:51:03 [modified_by] => 3154 [publish_up] => 2024-01-11 16:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Učiteljica piše krimi-romane, zovu je hrvatskom Agatom Christe, a ona ima sjajan plan: Krećem s realizacijom ove godine page_title=Učiteljica piše krimi-romane, zovu je hrvatskom Agatom Christe, a ona ima sjajan plan: Krećem s realizacijom ove godine [metakey] => Ines Hrain, krimić, krimi roman, bako, Vladimir Sladovich [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26333978.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26333974.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26333975.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26333976.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/09\/26333977.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","\u017deljko Hajdinjak\/Cropix","\u017deljko Hajdinjak\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sad sam sazrela, ostala bez mu\u017ea i voljna sam se posvetiti svojoj spisateljskoj karijeri, zbog sina i sebe, priznaje nam\u00a0vara\u017edinska spisateljica Ines Hrain<\/p>","

\u2018Lude strke i \u0161majsere ostavljam onima koji vole takvu vrstu akcije, inteligentan i promi\u0161ljen zlo\u010din danas je velika rijetkost\u2018<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26333978_1920.jpg":"1920x1080","k_26333978_1280.jpg":"1280x1280","k_26333978_1024.jpg":"1024x1024","k_26333978_640.jpg":"640x640","k_26333978_480.jpg":"480x480","k_26333978_340.jpg":"340x340","k_26333978_220.jpg":"220x220","o_26333978_1280.jpg":"1280x853","o_26333978_1024.jpg":"1024x682","o_26333978_640.jpg":"640x426","o_26333978_480.jpg":"480x320","o_26333978_340.jpg":"340x226","o_26333978_220.jpg":"220x146","h_26333978_1280.jpg":"1280x854","h_26333978_1024.jpg":"1024x683","h_26333978_640.jpg":"640x427","h_26333978_480.jpg":"480x320","h_26333978_340.jpg":"340x227","h_26333978_220.jpg":"220x147","pp_26333978_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333978_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333978_640.jpg":"640x814","pp_26333978_480.jpg":"480x611","pp_26333978_340.jpg":"340x432","pp_26333978_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1271","hd_26333974_1920.jpg":"1920x1080","k_26333974_1280.jpg":"1280x1280","k_26333974_1024.jpg":"1024x1024","k_26333974_640.jpg":"640x640","k_26333974_480.jpg":"480x480","k_26333974_340.jpg":"340x340","k_26333974_220.jpg":"220x220","o_26333974_1280.jpg":"1280x847","o_26333974_1024.jpg":"1024x677","o_26333974_640.jpg":"640x423","o_26333974_480.jpg":"480x317","o_26333974_340.jpg":"340x225","o_26333974_220.jpg":"220x145","h_26333974_1280.jpg":"1280x854","h_26333974_1024.jpg":"1024x683","h_26333974_640.jpg":"640x427","h_26333974_480.jpg":"480x320","h_26333974_340.jpg":"340x227","h_26333974_220.jpg":"220x147","pp_26333974_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333974_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333974_640.jpg":"640x814","pp_26333974_480.jpg":"480x611","pp_26333974_340.jpg":"340x432","pp_26333974_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1310","hd_26333975_1920.jpg":"1920x1080","k_26333975_1280.jpg":"1280x1280","k_26333975_1024.jpg":"1024x1024","k_26333975_640.jpg":"640x640","k_26333975_480.jpg":"480x480","k_26333975_340.jpg":"340x340","k_26333975_220.jpg":"220x220","o_26333975_1280.jpg":"1280x873","o_26333975_1024.jpg":"1024x698","o_26333975_640.jpg":"640x436","o_26333975_480.jpg":"480x327","o_26333975_340.jpg":"340x231","o_26333975_220.jpg":"220x150","h_26333975_1280.jpg":"1280x854","h_26333975_1024.jpg":"1024x683","h_26333975_640.jpg":"640x427","h_26333975_480.jpg":"480x320","h_26333975_340.jpg":"340x227","h_26333975_220.jpg":"220x147","pp_26333975_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333975_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333975_640.jpg":"640x814","pp_26333975_480.jpg":"480x611","pp_26333975_340.jpg":"340x432","pp_26333975_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26333976_1920.jpg":"1920x1080","k_26333976_1280.jpg":"1280x1280","k_26333976_1024.jpg":"1024x1024","k_26333976_640.jpg":"640x640","k_26333976_480.jpg":"480x480","k_26333976_340.jpg":"340x340","k_26333976_220.jpg":"220x220","o_26333976_1280.jpg":"1280x853","o_26333976_1024.jpg":"1024x682","o_26333976_640.jpg":"640x426","o_26333976_480.jpg":"480x320","o_26333976_340.jpg":"340x226","o_26333976_220.jpg":"220x146","h_26333976_1280.jpg":"1280x854","h_26333976_1024.jpg":"1024x683","h_26333976_640.jpg":"640x427","h_26333976_480.jpg":"480x320","h_26333976_340.jpg":"340x227","h_26333976_220.jpg":"220x147","pp_26333976_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333976_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333976_640.jpg":"640x814","pp_26333976_480.jpg":"480x611","pp_26333976_340.jpg":"340x432","pp_26333976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1342","hd_26333977_1920.jpg":"1920x1080","k_26333977_1280.jpg":"1280x1280","k_26333977_1024.jpg":"1024x1024","k_26333977_640.jpg":"640x640","k_26333977_480.jpg":"480x480","k_26333977_340.jpg":"340x340","k_26333977_220.jpg":"220x220","o_26333977_1280.jpg":"1280x894","o_26333977_1024.jpg":"1024x715","o_26333977_640.jpg":"640x447","o_26333977_480.jpg":"480x335","o_26333977_340.jpg":"340x237","o_26333977_220.jpg":"220x153","h_26333977_1280.jpg":"1280x854","h_26333977_1024.jpg":"1024x683","h_26333977_640.jpg":"640x427","h_26333977_480.jpg":"480x320","h_26333977_340.jpg":"340x227","h_26333977_220.jpg":"220x147","pp_26333977_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333977_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333977_640.jpg":"640x814","pp_26333977_480.jpg":"480x611","pp_26333977_340.jpg":"340x432","pp_26333977_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6227826 Threads: 85 Questions: 1132115943 Slow queries: 0 Opens: 213014 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.783 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10181988 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/uciteljica-pise-krimi-romane-zovu-je-hrvatskom-agatom-christe-a-ona-ima-sjajan-plan-krecem-s-realizacijom-ove-godine-1354548 [printLink] => /kultura/knjizevnost/uciteljica-pise-krimi-romane-zovu-je-hrvatskom-agatom-christe-a-ona-ima-sjajan-plan-krecem-s-realizacijom-ove-godine-1354548?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 743532 [name] => Ines Hrain [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-10 13:45:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ines-hrain [link] => /tag/ines-hrain ) [1] => stdClass Object ( [id] => 410988 [name] => krimić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krimic [link] => /tag/krimic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 743533 [name] => krimi roman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-10 13:45:41 [main_article_id] => 0 [alias] => krimi-roman [link] => /tag/krimi-roman ) [3] => stdClass Object ( [id] => 743534 [name] => bako [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-10 13:45:41 [main_article_id] => 0 [alias] => bako [link] => /tag/bako ) [4] => stdClass Object ( [id] => 743535 [name] => Vladimir Sladovich [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-10 13:45:41 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-sladovich [link] => /tag/vladimir-sladovich ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ines Hrain [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Učiteljica piše krimi-romane, zovu je hrvatskom Agathom Christie, a ona ima sjajan plan: ‘Krećem ove godine‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26333978.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Željko Hajdinjak/Cropix [mainImageDesc] =>

Sad sam sazrela, ostala bez muža i voljna sam se posvetiti svojoj spisateljskoj karijeri, zbog sina i sebe, priznaje nam varaždinska spisateljica Ines Hrain

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26333978.jpg [title] =>

Sad sam sazrela, ostala bez muža i voljna sam se posvetiti svojoj spisateljskoj karijeri, zbog sina i sebe, priznaje nam varaždinska spisateljica Ines Hrain

Željko Hajdinjak/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26333974.jpg [title] =>

‘Lude strke i šmajsere ostavljam onima koji vole takvu vrstu akcije, inteligentan i promišljen zločin danas je velika rijetkost‘

Željko Hajdinjak/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26333975.jpg [title] => Željko Hajdinjak/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26333976.jpg [title] => Željko Hajdinjak/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/09/26333977.jpg [title] => Željko Hajdinjak/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako je objavila već osam uspješnih i na nekoliko jezika prevedenih romana, varaždinska spisateljica Ines Hrain (57) u Dalmaciji prolazi nekako "ispod radara". No, nakon zadnjeg, krimi-romana "Bako" – a prvog iz serijala o Vladimiru Sladovichu, inspektoru-gospodinu "stare škole" – vjerujemo da će se svi koji već nisu "navući" na štivo...

Naime, Sladovich je Hrainin "Hary Hole" ili "Mikael Blomkvist", ali je ipak sličniji – Poirotu. Spisateljicu već nazivaju "hrvatska Agatha Christie", a koliko je kompliment opravdan pokazat će vrijeme, mi iz prve ruke možemo reći da smo s užitkom zaronili u ovaj iznenađujuće čitljiv, zanimljiv, pa čak i crnohumorno nabijen roman!

Dok čekamo splitsku promociju, darovitu smo Varaždinku "priveli" na ćakulu...

Po formalnoj ste profesiji učiteljica; radite li u struci? Prepoznaju li vas učenici, kako vas doživljavaju? Ne koristite pseudonim, što bi netko na vašem mjestu učinio...

– Radim u struci, već više od trideset godina. Učenici znaju da pišem, dolaze i na promocije s roditeljima, no na poslu imam druge prioritete, tamo je nevažno jesam li glavom Hemingway, važno je samo množenje, dijeljenje, čitanje i pisanje. Srećom, rad u prosvjeti ostavlja mi vremena i za pisanje.

Punim imenom ja se zovem Ines Hrain Ludošan, "samo" Ines Hrain već je moje umjetničko ime. Mnogi ne znaju kako bi pročitali prezime Hrain, misle da je njemačko, dok je ime Ines španjolsko. Tako da se mogu prodati pod stranu autoricu. Jedan moj prijatelj pisac izjavio je da kad bi morao izabrati neko ime za sebe, zvao bi se Ines Hrain J.

Vjerojatno ste čuli za Anđelku Kliment, vašu kolegicu – umirovljenu prosvjetnu djelatnicu i spisateljicu krimića – koja također živi u sjevernom dijelu Hrvatske. Što je to tamo "divlje u zraku", da cure u zrelijim godinama otkriju naboj za stvaranje krimi-priča?

– Čula sam za kolegicu, no moram priznati da roman nisam pročitala, no sad ću. Međutim, u Varaždinu je postojala poznata autorica krimića Matilda Mance, koja je nažalost preminula. Tako da vaša teza stoji, mi starije cure koje znamo pisati odlučile smo se za krimiće. Nemamo više temperamenta za ljubiće pa smo se uhvatile onoga što nam ide.

No, ja sam oduvijek čitala krimiće i volim pisati o onome što me osobno zanima. Jednom zgodom u ruke mi je došao nekakav krimić neke hrvatske autorice, bio je nesuvisao, fabula je bila nerazumljiva, ništa nije bilo objašnjeno, stil je bio zamoran. Tad sam odlučila da ću i sama napisati krimić jer gore od toga ne može, a eto, žena se probila po knjižnicama. No već moj prvi roman naišao je na izvrsne kritike i bio je rasprodan do kraja.

Biste li i vi krimi-roman "Bako" ocrtali kao "cosy-crime" žanr?

– Da, svakako. Osobno ne mogu podnijeti krimiće u kojima policija juri za zločincem i pritom razbije pola grada ili pak u pucnjavi dovede u opasnost deset puta više nevinih žrtava nego što ih je pobio kriminalac.

Lude strke i šmajsere ostavljam onima koji vole takvu vrstu akcije, inteligentan i promišljen zločin danas je velika rijetkost. Tata mi je bio kriminalist, znam da najviše ubojstava nastaje u pijanstvu, policija rijetko kad naiđe na zločin oko kojeg treba razbijati glavu, kriminalci se uglavnom prijave sami ili ih prijave susjedi. A mene zanimaju samo takvi slučajevi, intrigantni i zakučasti.

Demistificirajte naslov za one koji još nisu pročitali roman.

– Bako zvuči poput imena kakvog istočnjačkog božanstva ili pak mističnog šefa kartela, no radi se zapravo o vokativu imenice "baka". Glavna junakinja, bogata starica Izabela, iznervirana time što ju je medicinska sestra nazvala bakom, u nastavku je i sama uputila svojeg indijskog masera da je zove "bako". Što je on prihvatio kao nadimak te je zove Bako, velikim slovom.

---

image

‘Lude strke i šmajsere ostavljam onima koji vole takvu vrstu akcije, inteligentan i promišljen zločin danas je velika rijetkost‘

Željko Hajdinjak/Cropix
---

Podupire li vas naklada Sakcinski. Ranije romane također?

– Baš ste udarili u škakljivu temu. Ovo je prvi put da surađujem s kućom Sakcinski, tek moramo vidjeti kako će ta suradnja teći.

Ranije sam imala druge izdavače i razne problem s njima, kako to već ide. Jedna velika izdavačka kuća nije mi plaćala po godinu, dvije prodane primjerke. Mojem kolegi je poznati hrvatski izdavač umjesto plaće u zamjenu ponudio svoje neprodane primjerke knjiga drugih autora.

No kad sam objavila dvije knjige u Sloveniji, doživjela sam kulturno-financijski šok. Na kraju svakog mjeseca slovenski izdavač mi je poslao odjavu, te platio prodane knjige u roku od tri dana. Već prvi mjesec nakon izlaska romana, kad sam mislila da prodaja još nije ni počela, na račun mi je sjelo osamsto eura.

Imate sjajan dugoročni plan: zaraditi dovoljno novca da u mirovini zimski Varaždin zamijenite toplim Karibima. Hoće li vam romani to omogućiti? Prosvjetna mirovina sigurno neće... Ili imate "plan B", neko sasvim malo umorstvo kakve bogate tetke? Šalim se, naravno, vaš me roman nadahnuo.

– Da, to je moj plan. I nemam vremena da to bude "jednog dana", nego krećem s realizacijom ove godine. Ne želim se po Karibima vući na štakama. No Varaždin je moj voljeni grad, nikada se ne bih odselila zauvijek, odlazila bih samo na izlete u trope da zgrijem stare kosti, kao što sad odlazim u hrvatske i slovenske toplice i ljeti na more.

Na sve strane sam raširila mrežu, čekam odgovor iz Amerike, iz Srbije, pokušavam i drugdje, nek‘ samo jedno od toga upali, moj plan je već bliže. Do sada sam sve to pokušavala na krivi način, sad sam sazrela, ostala bez muža i voljna sam se posvetiti svojoj spisateljskoj karijeri, zbog sina i sebe.

Imam zapravo jednu bogatu tetku, ali morala bih "ucmekati" još nekolicinu njih da bih došla na red za nasljeđivanje, tako da ostajem ipak pri "planu A".

Imate odličnu rečenicu i zaplet, fine opise, fabula se lijepo prati, duhoviti ste pa i cinični; a sve to "poteklo" je iz vas kad vam je bilo najteže, u posljednjim danima života vašeg supruga. Kako ste danas?

– Još uvijek nisam dobro, ovi božićni dani su me ubili. Kitila sam bor kao i svake godine, da održim u kući privid toploga gnijezda, no osjećam "krivnju preživjelih", kako to nazivaju Amerikanci. Ja slavim blagdane, družim se, jedem, pijem, a muž leži pod hladnom zemljom. No, trudim se zbog sina. A možda mi jednog dana i postane bolje, vrijeme liječi sve, kako me uvjeravaju oni koji su to prošli. Kad pišem, riječi izlaze same, roman "Bako" napisala sam kad još nisam znala kako će muževa bolest završiti. Tako da je u njemu moj prepoznatljiv stil neometano došao do izražaja. Od kad je bolest uzela maha i nakon njegove smrti, nisam mogla napisati ništa.

No, sad osjećam ponovno poriv u sebi, po glavi mi "hoda" novi roman. Komad je zapravo gotov, samo ga treba napisati.

Imate li spisateljski uzor? Skandinavski pisci možda? Osobno me malko podsjećate na Camillu Lackberg, više nego na Christie. Naravno, treba pročitati više od jednog romana, ovo je "prva lopta".

– Da, okušala sam se u raznim žanrovima, iako mi je stil prepoznatljiv u svima. No krimić me najviše zanima, u njega je lako uplesti i ljubav i mistiku pa pokriti sve moje sfere interesa.

Puno sam čitala Skandinavce, volim ih i ostavili su pečat na mojem pisanju, no u posljednje vrijeme zamara me toliki broj stranica njihovih romana. Znam da su plaćeni za pisanje i vjerojatno imaju zadanu dužinu koju moraju ostvariti pa zato na svakoj stotoj rečenici ubace trideset stranica nekakvog prisjećanja da napumpaju brojku.

Najviše volim promišljene i produhovljene krimiće. Ne mogu reći da mi je netko uzor, ali svakako je na mene utjecala Agatha Christie, Pavao Pavličić, Boris Akunin…

"Bako" je ambalažiran prilično nenametljivo: meke korice, ilustracija u maniri džepnih romana s trafika iz osamdesetih... Dakako, sadržaj je najvažniji, no hoće li drugo izdanje (izvjesno je) biti ipak malo, hm, uočljivije?

– Nisam sufinancirala ovo izdanje pa nisam mogla utjecati na vrstu tiska. Svakako planiram u nastavku tvrde korice i elegantnije izdanje. Kao što sam već naglasila, uzela sam stvar u svoje ruke, dok sam nešto ne napraviš, neće ni biti napravljeno. Puno toga mi je promaklo zbog muževe bolesti, sad sam ponovno ovdje, koncentrirana i spremna na sve izazove.

Kad je promocija u Splitu?

– Upravo sam jučer dogovorila s izdavač promocije u Dalmaciji, čim bude određen datum, javit ću vam. Jako se radujem predstavljanju knjiga kod vas, do sada nisam imala tu priliku.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Željko Hajdinjak/Cropix Željko Hajdinjak/Cropix Željko Hajdinjak/Cropix Željko Hajdinjak/Cropix Željko Hajdinjak/Cropix
Željko Hajdinjak/Cropix

Sad sam sazrela, ostala bez muža i voljna sam se posvetiti svojoj spisateljskoj karijeri, zbog sina i sebe, priznaje nam varaždinska spisateljica Ines Hrain

Željko Hajdinjak/Cropix

‘Lude strke i šmajsere ostavljam onima koji vole takvu vrstu akcije, inteligentan i promišljen zločin danas je velika rijetkost‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/uciteljica-pise-krimi-romane-zovu-je-hrvatskom-agatom-christe-a-ona-ima-sjajan-plan-krecem-s-realizacijom-ove-godine-1354548 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b3251347a7a2061048fb460caa556c8f03e6e060 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U%C4%8Diteljica+pi%C5%A1e+krimi-romane%2C+zovu+je+hrvatskom+Agathom+Christie%2C+a+ona+ima+sjajan+plan%3A+%E2%80%98Kre%C4%87em+ove+godine%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fuciteljica-pise-krimi-romane-zovu-je-hrvatskom-agatom-christe-a-ona-ima-sjajan-plan-krecem-s-realizacijom-ove-godine-1354548 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fuciteljica-pise-krimi-romane-zovu-je-hrvatskom-agatom-christe-a-ona-ima-sjajan-plan-krecem-s-realizacijom-ove-godine-1354548 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ines Hrain [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostInes Hrain

Učiteljica piše krimi-romane, zovu je hrvatskom Agathom Christie, a ona ima sjajan plan: ‘Krećem ove godine‘

Piše Lenka Gospodnetić
11. siječnja 2024. - 17:01
Sad sam sazrela, ostala bez muža i voljna sam se posvetiti svojoj spisateljskoj karijeri, zbog sina i sebe, priznaje nam varaždinska spisateljica Ines HrainŽeljko Hajdinjak/Cropix

Iako je objavila već osam uspješnih i na nekoliko jezika prevedenih romana, varaždinska spisateljica Ines Hrain (57) u Dalmaciji prolazi nekako "ispod radara". No, nakon zadnjeg, krimi-romana "Bako" – a prvog iz serijala o Vladimiru Sladovichu, inspektoru-gospodinu "stare škole" – vjerujemo da će se svi koji već nisu "navući" na štivo...

Naime, Sladovich je Hrainin "Hary Hole" ili "Mikael Blomkvist", ali je ipak sličniji – Poirotu. Spisateljicu već nazivaju "hrvatska Agatha Christie", a koliko je kompliment opravdan pokazat će vrijeme, mi iz prve ruke možemo reći da smo s užitkom zaronili u ovaj iznenađujuće čitljiv, zanimljiv, pa čak i crnohumorno nabijen roman!

Dok čekamo splitsku promociju, darovitu smo Varaždinku "priveli" na ćakulu...

Po formalnoj ste profes...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 04:01