StoryEditor
Književnostsplitsko ljeto

Puni Dioklecijanovi podrumi na promociji knjige profesora Duška Kečkemeta ‘Utvrde Splita‘, čiju objavu nažalost nije dočekao

Piše PSD.
4. kolovoza 2020. - 00:05
Josip Belamarić sa žarom je govorio o profesoru Kečkemetu i o knjiziJoško Šupić/hanza media

Knjiga "Utvrde Splita", nedavno preminuloga doajena splićanistike Duška Kečkemeta, konačno je u ponedjeljak navečer u Podrumima Dioklecijanove palače, predstavljena u sklopu Splitskoga ljeta.

Promocija se trebala održati 24. srpnja na Sustipanu, važnome mjestu za profesora Kečkemeta, koji je bio glavni protivnik premještanja sustipanskoga groblja, ali nevrijeme je odgodilo promociju. Sustipan je bio predviđen i za večerašnju promociju, ali na kraju je ona ipak završila u Podrumima. Caru carevo, reklo bi se.

A Kečkemetovo ime s razlogom je okupilo široku listu uglednih promotora. Pozdravne riječi održali su Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita, institiucije koje je profesor Kečkemet s uspjehom vodio, u ime Splitskog ljeta Davor Vuković, voditelj odnosa s javnošću HNK Split, te u ime grada Splita Ivana Viđak Bjedov, voditeljica gradskog odsjeka za kulturu.

Knjigu su biranim riječima, s fortifikacijom znanja i komplimenata, predstavili znalci opusa kako profesora Kečkemeta, tako i teme kojoj se bavi u knjizi: prof. Arsen Duplančić, dr. sc. Josip Belamarić i dr. sc. Marijan Čipčić .

Moderatorica promocije bila je Branka Teklić, a u umjetničkom dijelu programa s prigodnim recitalnim izvedbama nastupili su glumci HNK Split Zorana Kačić Čatipović i Luka Čerjan.

Uoči predstavljanja i i nakon njega otvorena je knjiga sjećanja na Duška Kečkemeta, koji je i sam bio jedna splitska utvrda.

Knjigu, koja ipak nije uspjela biti objavljena za autorova života, u sunakladi su objavili Muzej grada Splita i Naklada Bošković. - Premda nije doživio tisak svog posljednjeg monumentalnog izdanja, Duško Kečkemet nas je napustio spokojan uz spoznaju da će knjiga "Utvrde Splita“ uskoro ugledati svjetlo dana, poručili su nakladnici koji su na promociji knjige ponudili po prigodnoj cijeni pred brojnom publikom koja je odgovorno ispunila Dioklecijanove podrume. .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 14:52