stdClass Object ( [id] => 1358674 [title] => Novi, splitski glumci u šibenskom kazalištu: jedan je htio režirati umjesto učiteljice, a drugi je 10 godina bio frizer [alias] => novi-splitski-glumci-sibenskog-kazalista-jedan-je-htio-rezirati-umjesto-uciteljice-a-drugi-je-10-godina-bio-frizer [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku u novu je sezonu startalo s dva nova glumca. Uz ženski trio: Orianu Kunčić, Franku Klarić i Anu Perković, članovi ansambla postali su i splitski glumac Bojan Brajčić te Krešimir Jelić, rođeni Sarajlija odrastao u Splitu, pa zajedno s ravnateljem Jakovom Bilićem, glumcem po struci, “drže” mušku stranu ovog malog glumačkog tima.

Brajčić i Jelić u šibensko su se kazalište “upisali” u svibnju prošle godine i trenutačno simpatije publike osvajaju ulogama u predstavi “Dođi gola na večeru” u režiji Nine Kleflin, komediji koja je, gostujući, nasmijala gledatelje i u drugim hrvatskim gradovima, te u predstavi “Dražen” nastaloj u koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem “Trešnja”. Redatelj je Paško Vukasović, a predstava govori o djetinjstvu i mladenačkim danim košarkaškoga Mozarta Dražena Petrovića.

---

---

Početak s ‘Ljepoticom’

No, šibenska publika upoznala je Brajčića i Jelića i prije negoli su službeno postali dio ansambla šibenskog teatra. Brajčić je, među ostalim, zaigrao 2017. godine u “Ljepotici iz Leenanea” u režiji Dražena Ferenčine, a ta mu je uloga, kaže, i danas jedna od najdražih.

Osim diplome za glumu koju je na splitskoj Umjetničkoj akademiji dobio 2014. godine, Brajčić je nekoliko godina kasnije diplomirao i režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, ali kreativne izazove, kako navodi u svojoj biografiji, traži i u glazbi. Svira gitaru i klavir, sklada popularnu i scensku glazbu te piše drame, pa mu je dramski prvijenac “Circulus Vitiosus” čak uprizoren.

Brajčićeva veza s teatrom počela je još u djetinjstvu.

– Bio sam blago hiperaktivno dijete i roditelji su me slali na sve moguće sportove, sve dok moja učiteljica u četvrtom razredu osnovne škole Mirjana Popadić, prva žena Momčila Popadića, nije rekla mojoj mami da sam ja umjesto nje tija režirati igrokaz. Ja se toga ne sjećam, ali je učiteljica mojoj mami kazala da bi možda bilo dobro da me upiše u dramski studio.

---

image

Bojan Brajčić: Ne dopuštam si dosadu, to ne dolazi u obzir! I na probama nekad zna biti dosadno, a ja onda počnem zabavljati sebe...

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix
---

Mojoj je materi to bilo dobro, jer se grozila ideja mog oca da idem na kickboxing, nogomet, košarku i svašta... Tako me upisala u dramski studio splitskoga Gradskog kazališta mladih. Inače dolazim iz umjetničke obitelji: mater Marija radi na Filozofskom fakultetu u Splitu, sestra Tihana Dražin Kovačić je profesorica violine na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu, tako da smo svi u umjetnosti.

Tata je plastični kirurg pa mu je sve to strano. Ni didu se to baš nije svidilo, njemu su to bile majmunarije, ali meni je to puno značilo. Baš sam u tome uživao. U dramskom studiju sam upoznao prijatelje s kojima sam i danas. Tamo sam bio s Perom Eranovićem s kojim sam kasnije bio i na klasi i bili smo u bendu zajedno. Imali smo finu ekipu u dramskom studiju gdje smo počeli raditi i u profesionalnim produkcijama, kao što to rade i ovdje, koriste se talentirana djeca iz dramskog studija šibenskog teatra – prisjeća se Brajčić.

Neka progovori

Nakon završene gimnazije, gluma je, kaže, bila logičan izbor, ali je, za volju matere, upisao i pravo! Još čuva indeks, jer sva vrata treba ostaviti otvorena! Nikada se ne zna, smije se Brajčić, koji se tako ne odriče ni svog benda “Rođaci”, iako više nije aktivan.

– “Rođaci” se još nisu raspali. Svirali smo punk obrade hitova Miše Kovača i Dražena Zečića. Sve je gorilo kad smo svirali. Prije dvije godine zvali su nas u Veliku Goricu da nastupimo na moto-partiju, ali svi smo otišli na svoju stranu ka rakova dica. Preko sviranja, ja san i doša na pozornicu. Nitko mi nije davao da govorim. Tko će mladom, ćosavom glumcu od dva metra dati da glumi?! Ajde, bogati, zna on svirati! Tako da sam splitskoj publici pet, šest godina stvorija traume s tom svojom gitarom. Kad san ih dovoljno istraumatizira rekli su: “Dajte momku da nešto kaže!”.

Ni danas, u svojim ranim tridesetim, Brajčić nije zaboravio dijete u sebi, a ono je i dalje “blago hiperaktivno” i najveća pokora mu je dosada.

– Ne dopuštam si dosadu. To ne dolazi u obzir! I na probama nekada zna biti dosadno, a ja onda počnem zabavljati sebe, pa ako je i kolegama zabavno – super! – govori Brajčić i dodaje kako postaje sasvim drugačiji kada režira, a iza njega je nekoliko kazališnih uprizorenja.

– Kao redatelj malo sam "control-freak", pa da bih senzibilizirao tog redatelja u sebi moram se vratiti glumi i dobro se izludirati u glumi!

Brajčić je do sada igrao u više od 30 predstava, glumio je i u nekoliko filmova, a dobitnik je i dviju nagrada Hrvatskoga glumišta.

Došao s Nenni Delmestre

U Šibenik je prvi put došao prije deset godina kada je Nenni Delmestre u šibenskom HNK režirala “Arhimedov zakon”.

– U predstavi je glumio Pere Eranović, moj kolega s klase, Oriana Kunčić i Jakov Bilić. Bila je to zanimljiva predstava koja se doticala nekih tema puno prije drugih kazališta. U toj se predstavi skidam gol, što je malo alarmantno i uznemirujuće. Tu smo Jakov i ja igrali dvije velike uloge i tako se scenski povezali. I kasnije kada sam 2017. igrao u “Ljepotici iz Leenanea”, Jakov me vodija po gradu, muzeju, priča o crkvama, ija san u “Marendi”. Tu sam doživio taj stari Šibenik i na neki način se zaljubija u grad. Kad su se stvorili uvjeti da nakon osam godina u Gradskom kazalištu Split napravim transfer u Šibenik, to san i napravija. Nisam požalija – poručio je Brajčić koji splitsku adresu još nije zamijenio šibenskom, pa na probe i predstave još putuje, ali bi se i to, nada se, uskoro trebalo riješiti.

---

image

Krešimir Jelić: Relativno sam kasno upisao akademiju, s 30 godina. Rođen sam u Sarajevu, ali 1992. godine u ratu moja je obitelj došla u Split

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix
---

Krešimir Jelić u Šibeniku već živi. Ravnatelj Bilić pozvao ga je još u listopadu 2022. godine da uskoči u dječje predstave u kojima je do tada glumio Kristian Šupe koji je otišao na studij.

– Jakova nisam poznavao prije dolaska u Šibenik. Do mene je došao telefonski. Trebao mu je glumac da brzo uskoči u predstave. Rekao mi je kakvi su mu planovi za budućnost kazališta. Odmah sam se primio za to! Jakov Bilić ima ambiciju, viziju i snove. Nešto će se od toga svakako ostvariti.

Kazalište je živ organiziram koji ne funkcionira kao bilo koja firma. Nisu kazalište samo glumci. U tom organizmu svaki kotačić mora biti pravi da bi kazalište bilo zdravo. Ne možete producirati predstave koje bi trebale biti ogledalo duše, ako ste sami truli iznutra. A Jakov Bilić radi na tomu da imamo dobru tehniku, opremu, ulaže u ljude. Sviđa mi se ambicija da šibensko kazalište bude netko i nešto, prepoznatljivo i snažno. Sudjelujem gurajući ta kola svim srcem – govori Jelić, kojeg je tako najprije upoznala dječja publika u predstavama Sergeja Mioča “Šumica, Grudica i Medengaj”. Odraslu je osvojio ulogom u komediji “Dođi gola na večeru”.

– Ja ulazim u drugom dijelu predstave gdje moj lik presijeca radnju i uvijek dođem u tako dobru atmosferu. To me puni i hrani. Kad osjetite tu razmjenu energije između glumaca i publike, imate osjećaj kao da možete letjeti – ističe Jelić.

Njegov glumački put bio je posve drugačiji od Brajčićeva. Nije glumio ni u školskim predstavama, a prije negoli je završio na Akademiji u Osijeku, imao je 10 godina radnog staža kao – frizer!

Kasno na akademiju

– Relativno sam kasno upisao akademiju. Imao sam 30 godina. Rođen sam u Sarajevu, ali 1992. godine u ratu, moja je obitelj došla u Split. S dva kovčega stigli smo moja majka, otac, sestra i ja. Imao sam 10 godina. U Splitu sam završio školu i od svoje 16. godine radio kao frizer pod mentorstvom Ivana Tešije i Antonija Maraša. To je salon za muškarce, ali mog kolegu Antonija vole žene, pa poneka dođe i na šišanje.

I dandanas kada god imam priliku vraćam se u salon na splitskom Trsteniku i uzimam češalj i škare. Salon sada vodi Antonijo, Ivan Tešija je otišao u mirovinu, ali vjerujte, jedva čekam ponovo doći opet u tu atmosferu koja je identična onoj iz Velog mista. To je atmosfera koju bih poželio svakom kazalištu – kazuje Jelić i otkriva kako ga je ljubav prema glumi davno zarobila, nosio ju je duboko u sebi, premda je na scenu, prije negoli je postao glumac, izišao samo jedan jedini put – u igrokazu izvedenom u povodu 100. godišnjice Hajduka.

– Bio je raspisan natječaj za najbolji tekst o Hajduku koji je režirao profesionalni redatelj Robert Raponja, a na natječaju je pobijedila Marija Anić, koju sam poznavao. Pozvala me na audiciju. Održana je u jednoj autoškoli i sve je bilo puno ljudi. Prošao sam i dobio ulogu Fabjana Kaliterne, što mi je bilo iznenađenje i zadovoljstvo. Tu sam konačno prelomio u sebi.

Nakon 10 godina staža kao frizera popucali su ti lanci, jer sam oduvijek želio studirati glumu. Prvo sam položio četverogodišnji program za komercijalista kako bih se uopće mogao prijaviti na akademiju. Želio sam kupiti novi motor i štedio sam za to, a onda je taj novac potrošen za to školovanje. Te 2011. godine otišao sam u Osijek na prijemni, položio, upisao i završio Akademiju! To je studij glume i lutkarstva. Lutkarstvo je predivno i ne kaže se bez razloga – gdje završava gluma, počinje lutkarstvo – pripovijeda Jelić, kojemu je angažman u Šibeniku prvo glumačko zaposlenje, jer je do tada u osječkom HNK-u te kazalištima u Virovitici, Puli i Splitu radio kao vanjski suradnik.

Dijete u nama

I ne krije koliko je zbog toga sretan!

– Šibenik sam vrlo malo prije poznavao. Grad je prekrasan. Često idem brodom i kada uđete u kanal ta šibenska povijest kao da lebdi nad gradom – ne krije svoju očaranost Jelić. A očarala ga je i šibenska publika. Divna je, kaže, a posebno ga raduju reakcije najmlađih.

– Nakon “Medengaja” činilo mi se da želim igrati samo dječje predstave. To dijete koje nosite u sebi nenadano je krenulo vani. Jedva čekam da se stvore uvjeti da radimo i lutkarske predstave.

U međuvremenu, Jelić i Brajčić sa svojim šibenskim kolegama pripremaju novu predstavu – osuvremenjenu Sofoklovu “Antigonu”. Bit će to novi glumački izazov i za dvojicu novih članova šibenskog kazališta. I zabava, zašto ne?!

---

Hiperprodukcija ubija kvalitetu

- Hiperprodukcija - to da stalno moramo izbacivati novi materijal, a stari nismo odigrali - ozbiljan je problem kazališta. Ako danas imate 25 izvedbi to znači da se jako dobro igralo. Obično predstave imaju od 10 do 15 izvedbi. Upali smo u konzumerizam i predstave se tako tretiraju. Stalno se moraju kupovati nove - smatra Bojan Brajčić, a Krešimir Jelić ističe kako je u svemu najvažnija kvaliteta.

- U hiperprodukciji često se ne napravi kvaliteta, a ukoliko predstava nije dobra neće ni zaživjeti. Ako je dobro uigrana i publika je traži, neće se prestati igrati sve dok se ne izigra. Možete imati milijune za produkciju, ali ako imate lošu glumačku ekipu, nećete napraviti dobru predstavu – zaključuje Jelić.

---

---

image

Bojan Brajčić

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix
---

---

Pravo je vrijeme za humor i satiru

Kazalište se mora baviti društveno angažiranim temama, ali u ovim vremenima zabrinjavajućeg mentalnog zdravlja nakon korone, opterećenog ratovima, klimatskim i svakojakim drugim prijetnjama, trebalo bi težiti veselim i satiričnim temama, smatra Brajčić.

– Podilaziti publici nije nužno negativno. Publika hrani glumca. Pred praznim gledalištem se ništa ne događa. Humor opušta gledatelja. Ako u startu krenemo s crnilom, čovjek se zatvara i ne želi ući u problematiku. Ako je opušten, možemo mu ukazati na neki maligni problem društva.

Jelić misli kako su podilaženje ukusu publike i slušanje glasa publike, različiti pojmovi.

- Ako se igra samo na animalnoj razini i na strasti koje nemaju validnost onda tomu kažem - ne. U predstavi “Dođi gola na večeru” imate konstantan humor koji cilja na licemjerje i dvoličnost društva. Publika je to sjajno primila - rekao je Jelić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAJČIĆ I JELIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BRAJČIĆ I JELIĆ 2 0 9869 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-26 15:26:53 [created_by] => 3164 [created_by_alias] => Marija Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-29 16:22:19 [modified_by] => 3164 [publish_up] => 2024-01-29 16:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Novi, splitski glumci šibenskog kazališta: jedan je htio režirati umjesto učiteljice, a drugi je 10 godina bio - frizer page_title=Novi, splitski glumci šibenskog kazališta: jedan je htio režirati umjesto učiteljice, a drugi je 10 godina bio - frizer [metakey] => Bojan Brajčić, Krešimir Jelić, HNK Šibenik, glumci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26453689.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26453651.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26428805.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26428810.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26428802.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26428808.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26428804.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","NIKOLINA VUKOVI\u0106 STIPANI\u010cEV\/Cropix","NIKOLINA VUKOVI\u0106 STIPANI\u010cEV\/Cropix","NIKOLINA VUKOVI\u0106 STIPANI\u010cEV\/Cropix","NIKOLINA VUKOVI\u0106 STIPANI\u010cEV\/Cropix","NIKOLINA VUKOVI\u0106 STIPANI\u010cEV\/Cropix","NIKOLINA VUKOVI\u0106 STIPANI\u010cEV\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kre\u0161imir Jeli\u0107 (lijevo) i Bojan Braj\u010di\u0107 uz Ivu Bre\u0161ana u \u0161ibenskom teatru<\/p>","

Kre\u0161imir Jeli\u0107 (lijevo) i Bojan Braj\u010di\u0107 uz Ivu Bre\u0161ana u \u0161ibenskom teatru<\/p>","

NIKOLINA VUKOVI\u0106 STIPANI\u010cEV\/Cropix<\/p>","

Kre\u0161imir Jeli\u0107: \u0160ibenik me o\u010darao<\/p>","

Bojan Braj\u010di\u0107:\u00a0Ne dopu\u0161tam si dosadu, to ne dolazi u obzir! I na probama nekad\u00a0zna biti dosadno, a ja onda po\u010dnem zabavljati sebe...<\/p>","

Kre\u0161imir Jeli\u0107:\u00a0Relativno sam kasno upisao akademiju, s 30 godina. Ro\u0111en sam u Sarajevu, ali 1992. godine u ratu\u00a0moja je obitelj do\u0161la u Split<\/p>","

Bojan Braj\u010di\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1574","hd_26453689_1920.jpg":"1920x1080","k_26453689_1280.jpg":"1280x1280","k_26453689_1024.jpg":"1024x1024","k_26453689_640.jpg":"640x640","k_26453689_480.jpg":"480x480","k_26453689_340.jpg":"340x340","k_26453689_220.jpg":"220x220","o_26453689_1280.jpg":"1280x1049","o_26453689_1024.jpg":"1024x839","o_26453689_640.jpg":"640x524","o_26453689_480.jpg":"480x393","o_26453689_340.jpg":"340x278","o_26453689_220.jpg":"220x180","h_26453689_1280.jpg":"1280x854","h_26453689_1024.jpg":"1024x683","h_26453689_640.jpg":"640x427","h_26453689_480.jpg":"480x320","h_26453689_340.jpg":"340x227","h_26453689_220.jpg":"220x147","pp_26453689_1280.jpg":"1280x1628","pp_26453689_1024.jpg":"1024x1303","pp_26453689_640.jpg":"640x814","pp_26453689_480.jpg":"480x611","pp_26453689_340.jpg":"340x432","pp_26453689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1873","hd_26453651_1920.jpg":"1920x1080","k_26453651_1280.jpg":"1280x1280","k_26453651_1024.jpg":"1024x1024","k_26453651_640.jpg":"640x640","k_26453651_480.jpg":"480x480","k_26453651_340.jpg":"340x340","k_26453651_220.jpg":"220x220","o_26453651_1280.jpg":"1280x1248","o_26453651_1024.jpg":"1024x998","o_26453651_640.jpg":"640x624","o_26453651_480.jpg":"480x468","o_26453651_340.jpg":"340x331","o_26453651_220.jpg":"220x214","h_26453651_1280.jpg":"1280x854","h_26453651_1024.jpg":"1024x683","h_26453651_640.jpg":"640x427","h_26453651_480.jpg":"480x320","h_26453651_340.jpg":"340x227","h_26453651_220.jpg":"220x147","pp_26453651_1280.jpg":"1280x1628","pp_26453651_1024.jpg":"1024x1303","pp_26453651_640.jpg":"640x814","pp_26453651_480.jpg":"480x611","pp_26453651_340.jpg":"340x432","pp_26453651_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2835","hd_26428805_1920.jpg":"1920x1080","k_26428805_1280.jpg":"1280x1280","k_26428805_1024.jpg":"1024x1024","k_26428805_640.jpg":"640x640","k_26428805_480.jpg":"480x480","k_26428805_340.jpg":"340x340","k_26428805_220.jpg":"220x220","o_26428805_1280.jpg":"1280x1890","o_26428805_1024.jpg":"1024x1512","o_26428805_640.jpg":"640x945","o_26428805_480.jpg":"480x708","o_26428805_340.jpg":"340x502","o_26428805_220.jpg":"220x324","h_26428805_1280.jpg":"1280x854","h_26428805_1024.jpg":"1024x683","h_26428805_640.jpg":"640x427","h_26428805_480.jpg":"480x320","h_26428805_340.jpg":"340x227","h_26428805_220.jpg":"220x147","pp_26428805_1280.jpg":"1280x1628","pp_26428805_1024.jpg":"1024x1303","pp_26428805_640.jpg":"640x814","pp_26428805_480.jpg":"480x611","pp_26428805_340.jpg":"340x432","pp_26428805_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_26428810_1920.jpg":"1920x1080","k_26428810_1280.jpg":"1280x1280","k_26428810_1024.jpg":"1024x1024","k_26428810_640.jpg":"640x640","k_26428810_480.jpg":"480x480","k_26428810_340.jpg":"340x340","k_26428810_220.jpg":"220x220","o_26428810_1280.jpg":"1280x838","o_26428810_1024.jpg":"1024x670","o_26428810_640.jpg":"640x419","o_26428810_480.jpg":"480x314","o_26428810_340.jpg":"340x222","o_26428810_220.jpg":"220x144","h_26428810_1280.jpg":"1280x854","h_26428810_1024.jpg":"1024x683","h_26428810_640.jpg":"640x427","h_26428810_480.jpg":"480x320","h_26428810_340.jpg":"340x227","h_26428810_220.jpg":"220x147","pp_26428810_1280.jpg":"1280x1628","pp_26428810_1024.jpg":"1024x1303","pp_26428810_640.jpg":"640x814","pp_26428810_480.jpg":"480x611","pp_26428810_340.jpg":"340x432","pp_26428810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2828","hd_26428802_1920.jpg":"1920x1080","k_26428802_1280.jpg":"1280x1280","k_26428802_1024.jpg":"1024x1024","k_26428802_640.jpg":"640x640","k_26428802_480.jpg":"480x480","k_26428802_340.jpg":"340x340","k_26428802_220.jpg":"220x220","o_26428802_1280.jpg":"1280x1885","o_26428802_1024.jpg":"1024x1508","o_26428802_640.jpg":"640x942","o_26428802_480.jpg":"480x707","o_26428802_340.jpg":"340x500","o_26428802_220.jpg":"220x324","h_26428802_1280.jpg":"1280x854","h_26428802_1024.jpg":"1024x683","h_26428802_640.jpg":"640x427","h_26428802_480.jpg":"480x320","h_26428802_340.jpg":"340x227","h_26428802_220.jpg":"220x147","pp_26428802_1280.jpg":"1280x1628","pp_26428802_1024.jpg":"1024x1303","pp_26428802_640.jpg":"640x814","pp_26428802_480.jpg":"480x611","pp_26428802_340.jpg":"340x432","pp_26428802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26428808_1920.jpg":"1920x1080","k_26428808_1280.jpg":"1280x1280","k_26428808_1024.jpg":"1024x1024","k_26428808_640.jpg":"640x640","k_26428808_480.jpg":"480x480","k_26428808_340.jpg":"340x340","k_26428808_220.jpg":"220x220","o_26428808_1280.jpg":"1280x1920","o_26428808_1024.jpg":"1024x1536","o_26428808_640.jpg":"640x960","o_26428808_480.jpg":"480x720","o_26428808_340.jpg":"340x510","o_26428808_220.jpg":"220x330","h_26428808_1280.jpg":"1280x854","h_26428808_1024.jpg":"1024x683","h_26428808_640.jpg":"640x427","h_26428808_480.jpg":"480x320","h_26428808_340.jpg":"340x227","h_26428808_220.jpg":"220x147","pp_26428808_1280.jpg":"1280x1628","pp_26428808_1024.jpg":"1024x1303","pp_26428808_640.jpg":"640x814","pp_26428808_480.jpg":"480x611","pp_26428808_340.jpg":"340x432","pp_26428808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26428804_1920.jpg":"1920x1080","k_26428804_1280.jpg":"1280x1280","k_26428804_1024.jpg":"1024x1024","k_26428804_640.jpg":"640x640","k_26428804_480.jpg":"480x480","k_26428804_340.jpg":"340x340","k_26428804_220.jpg":"220x220","o_26428804_1280.jpg":"1280x853","o_26428804_1024.jpg":"1024x682","o_26428804_640.jpg":"640x426","o_26428804_480.jpg":"480x320","o_26428804_340.jpg":"340x226","o_26428804_220.jpg":"220x146","h_26428804_1280.jpg":"1280x854","h_26428804_1024.jpg":"1024x683","h_26428804_640.jpg":"640x427","h_26428804_480.jpg":"480x320","h_26428804_340.jpg":"340x227","h_26428804_220.jpg":"220x147","pp_26428804_1280.jpg":"1280x1628","pp_26428804_1024.jpg":"1024x1303","pp_26428804_640.jpg":"640x814","pp_26428804_480.jpg":"480x611","pp_26428804_340.jpg":"340x432","pp_26428804_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38391358 Threads: 5 Questions: 7097577256 Slow queries: 3300350 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608337321 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/novi-splitski-glumci-sibenskog-kazalista-jedan-je-htio-rezirati-umjesto-uciteljice-a-drugi-je-10-godina-bio-frizer-1358674 [printLink] => /kultura/kazaliste/novi-splitski-glumci-sibenskog-kazalista-jedan-je-htio-rezirati-umjesto-uciteljice-a-drugi-je-10-godina-bio-frizer-1358674?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 266736 [name] => bojan brajčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-brajcic [link] => /tag/bojan-brajcic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 745370 [name] => Krešimir Jelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-25 12:51:44 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-jelic [link] => /tag/kresimir-jelic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 281298 [name] => hnk šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk-sibenik [link] => /tag/hnk-sibenik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 410024 [name] => GLUMCI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glumci [link] => /tag/glumci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAJČIĆ I JELIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novi, splitski glumci u šibenskom kazalištu: jedan je htio režirati umjesto učiteljice, a drugi je 10 godina bio frizer [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3164 [name] => Marija Lončar [username] => marija-lon-ar [email] => marija-lon-ar@sd.hr [password] => $2y$10$/9MNCmYDle9jjlaNqS/SZu6CJk./ZXic3jLHOo63v20g8Uo2mpjCS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-loncar-3164 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1682 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/fd9c2e20445d396190ed4939250695f6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26453689.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Krešimir Jelić (lijevo) i Bojan Brajčić uz Ivu Brešana u šibenskom teatru

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26453689.jpg [title] =>

Krešimir Jelić (lijevo) i Bojan Brajčić uz Ivu Brešana u šibenskom teatru

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26453651.jpg [title] =>

Krešimir Jelić (lijevo) i Bojan Brajčić uz Ivu Brešana u šibenskom teatru

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26428805.jpg [title] =>

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26428810.jpg [title] =>

Krešimir Jelić: Šibenik me očarao

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26428802.jpg [title] =>

Bojan Brajčić: Ne dopuštam si dosadu, to ne dolazi u obzir! I na probama nekad zna biti dosadno, a ja onda počnem zabavljati sebe...

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26428808.jpg [title] =>

Krešimir Jelić: Relativno sam kasno upisao akademiju, s 30 godina. Rođen sam u Sarajevu, ali 1992. godine u ratu moja je obitelj došla u Split

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26428804.jpg [title] =>

Bojan Brajčić

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku u novu je sezonu startalo s dva nova glumca. Uz ženski trio: Orianu Kunčić, Franku Klarić i Anu Perković, članovi ansambla postali su i splitski glumac Bojan Brajčić te Krešimir Jelić, rođeni Sarajlija odrastao u Splitu, pa zajedno s ravnateljem Jakovom Bilićem, glumcem po struci, “drže” mušku stranu ovog malog glumačkog tima.

Brajčić i Jelić u šibensko su se kazalište “upisali” u svibnju prošle godine i trenutačno simpatije publike osvajaju ulogama u predstavi “Dođi gola na večeru” u režiji Nine Kleflin, komediji koja je, gostujući, nasmijala gledatelje i u drugim hrvatskim gradovima, te u predstavi “Dražen” nastaloj u koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem “Trešnja”. Redatelj je Paško Vukasović, a predstava govori o djetinjstvu i mladenačkim danim košarkaškoga Mozarta Dražena Petrovića.

---

---

Početak s ‘Ljepoticom’

No, šibenska publika upoznala je Brajčića i Jelića i prije negoli su službeno postali dio ansambla šibenskog teatra. Brajčić je, među ostalim, zaigrao 2017. godine u “Ljepotici iz Leenanea” u režiji Dražena Ferenčine, a ta mu je uloga, kaže, i danas jedna od najdražih.

Osim diplome za glumu koju je na splitskoj Umjetničkoj akademiji dobio 2014. godine, Brajčić je nekoliko godina kasnije diplomirao i režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, ali kreativne izazove, kako navodi u svojoj biografiji, traži i u glazbi. Svira gitaru i klavir, sklada popularnu i scensku glazbu te piše drame, pa mu je dramski prvijenac “Circulus Vitiosus” čak uprizoren.

Brajčićeva veza s teatrom počela je još u djetinjstvu.

– Bio sam blago hiperaktivno dijete i roditelji su me slali na sve moguće sportove, sve dok moja učiteljica u četvrtom razredu osnovne škole Mirjana Popadić, prva žena Momčila Popadića, nije rekla mojoj mami da sam ja umjesto nje tija režirati igrokaz. Ja se toga ne sjećam, ali je učiteljica mojoj mami kazala da bi možda bilo dobro da me upiše u dramski studio.

---

image

Bojan Brajčić: Ne dopuštam si dosadu, to ne dolazi u obzir! I na probama nekad zna biti dosadno, a ja onda počnem zabavljati sebe...

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix
---

Mojoj je materi to bilo dobro, jer se grozila ideja mog oca da idem na kickboxing, nogomet, košarku i svašta... Tako me upisala u dramski studio splitskoga Gradskog kazališta mladih. Inače dolazim iz umjetničke obitelji: mater Marija radi na Filozofskom fakultetu u Splitu, sestra Tihana Dražin Kovačić je profesorica violine na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu, tako da smo svi u umjetnosti.

Tata je plastični kirurg pa mu je sve to strano. Ni didu se to baš nije svidilo, njemu su to bile majmunarije, ali meni je to puno značilo. Baš sam u tome uživao. U dramskom studiju sam upoznao prijatelje s kojima sam i danas. Tamo sam bio s Perom Eranovićem s kojim sam kasnije bio i na klasi i bili smo u bendu zajedno. Imali smo finu ekipu u dramskom studiju gdje smo počeli raditi i u profesionalnim produkcijama, kao što to rade i ovdje, koriste se talentirana djeca iz dramskog studija šibenskog teatra – prisjeća se Brajčić.

Neka progovori

Nakon završene gimnazije, gluma je, kaže, bila logičan izbor, ali je, za volju matere, upisao i pravo! Još čuva indeks, jer sva vrata treba ostaviti otvorena! Nikada se ne zna, smije se Brajčić, koji se tako ne odriče ni svog benda “Rođaci”, iako više nije aktivan.

– “Rođaci” se još nisu raspali. Svirali smo punk obrade hitova Miše Kovača i Dražena Zečića. Sve je gorilo kad smo svirali. Prije dvije godine zvali su nas u Veliku Goricu da nastupimo na moto-partiju, ali svi smo otišli na svoju stranu ka rakova dica. Preko sviranja, ja san i doša na pozornicu. Nitko mi nije davao da govorim. Tko će mladom, ćosavom glumcu od dva metra dati da glumi?! Ajde, bogati, zna on svirati! Tako da sam splitskoj publici pet, šest godina stvorija traume s tom svojom gitarom. Kad san ih dovoljno istraumatizira rekli su: “Dajte momku da nešto kaže!”.

Ni danas, u svojim ranim tridesetim, Brajčić nije zaboravio dijete u sebi, a ono je i dalje “blago hiperaktivno” i najveća pokora mu je dosada.

– Ne dopuštam si dosadu. To ne dolazi u obzir! I na probama nekada zna biti dosadno, a ja onda počnem zabavljati sebe, pa ako je i kolegama zabavno – super! – govori Brajčić i dodaje kako postaje sasvim drugačiji kada režira, a iza njega je nekoliko kazališnih uprizorenja.

– Kao redatelj malo sam "control-freak", pa da bih senzibilizirao tog redatelja u sebi moram se vratiti glumi i dobro se izludirati u glumi!

Brajčić je do sada igrao u više od 30 predstava, glumio je i u nekoliko filmova, a dobitnik je i dviju nagrada Hrvatskoga glumišta.

Došao s Nenni Delmestre

U Šibenik je prvi put došao prije deset godina kada je Nenni Delmestre u šibenskom HNK režirala “Arhimedov zakon”.

– U predstavi je glumio Pere Eranović, moj kolega s klase, Oriana Kunčić i Jakov Bilić. Bila je to zanimljiva predstava koja se doticala nekih tema puno prije drugih kazališta. U toj se predstavi skidam gol, što je malo alarmantno i uznemirujuće. Tu smo Jakov i ja igrali dvije velike uloge i tako se scenski povezali. I kasnije kada sam 2017. igrao u “Ljepotici iz Leenanea”, Jakov me vodija po gradu, muzeju, priča o crkvama, ija san u “Marendi”. Tu sam doživio taj stari Šibenik i na neki način se zaljubija u grad. Kad su se stvorili uvjeti da nakon osam godina u Gradskom kazalištu Split napravim transfer u Šibenik, to san i napravija. Nisam požalija – poručio je Brajčić koji splitsku adresu još nije zamijenio šibenskom, pa na probe i predstave još putuje, ali bi se i to, nada se, uskoro trebalo riješiti.

---

image

Krešimir Jelić: Relativno sam kasno upisao akademiju, s 30 godina. Rođen sam u Sarajevu, ali 1992. godine u ratu moja je obitelj došla u Split

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix
---

Krešimir Jelić u Šibeniku već živi. Ravnatelj Bilić pozvao ga je još u listopadu 2022. godine da uskoči u dječje predstave u kojima je do tada glumio Kristian Šupe koji je otišao na studij.

– Jakova nisam poznavao prije dolaska u Šibenik. Do mene je došao telefonski. Trebao mu je glumac da brzo uskoči u predstave. Rekao mi je kakvi su mu planovi za budućnost kazališta. Odmah sam se primio za to! Jakov Bilić ima ambiciju, viziju i snove. Nešto će se od toga svakako ostvariti.

Kazalište je živ organiziram koji ne funkcionira kao bilo koja firma. Nisu kazalište samo glumci. U tom organizmu svaki kotačić mora biti pravi da bi kazalište bilo zdravo. Ne možete producirati predstave koje bi trebale biti ogledalo duše, ako ste sami truli iznutra. A Jakov Bilić radi na tomu da imamo dobru tehniku, opremu, ulaže u ljude. Sviđa mi se ambicija da šibensko kazalište bude netko i nešto, prepoznatljivo i snažno. Sudjelujem gurajući ta kola svim srcem – govori Jelić, kojeg je tako najprije upoznala dječja publika u predstavama Sergeja Mioča “Šumica, Grudica i Medengaj”. Odraslu je osvojio ulogom u komediji “Dođi gola na večeru”.

– Ja ulazim u drugom dijelu predstave gdje moj lik presijeca radnju i uvijek dođem u tako dobru atmosferu. To me puni i hrani. Kad osjetite tu razmjenu energije između glumaca i publike, imate osjećaj kao da možete letjeti – ističe Jelić.

Njegov glumački put bio je posve drugačiji od Brajčićeva. Nije glumio ni u školskim predstavama, a prije negoli je završio na Akademiji u Osijeku, imao je 10 godina radnog staža kao – frizer!

Kasno na akademiju

– Relativno sam kasno upisao akademiju. Imao sam 30 godina. Rođen sam u Sarajevu, ali 1992. godine u ratu, moja je obitelj došla u Split. S dva kovčega stigli smo moja majka, otac, sestra i ja. Imao sam 10 godina. U Splitu sam završio školu i od svoje 16. godine radio kao frizer pod mentorstvom Ivana Tešije i Antonija Maraša. To je salon za muškarce, ali mog kolegu Antonija vole žene, pa poneka dođe i na šišanje.

I dandanas kada god imam priliku vraćam se u salon na splitskom Trsteniku i uzimam češalj i škare. Salon sada vodi Antonijo, Ivan Tešija je otišao u mirovinu, ali vjerujte, jedva čekam ponovo doći opet u tu atmosferu koja je identična onoj iz Velog mista. To je atmosfera koju bih poželio svakom kazalištu – kazuje Jelić i otkriva kako ga je ljubav prema glumi davno zarobila, nosio ju je duboko u sebi, premda je na scenu, prije negoli je postao glumac, izišao samo jedan jedini put – u igrokazu izvedenom u povodu 100. godišnjice Hajduka.

– Bio je raspisan natječaj za najbolji tekst o Hajduku koji je režirao profesionalni redatelj Robert Raponja, a na natječaju je pobijedila Marija Anić, koju sam poznavao. Pozvala me na audiciju. Održana je u jednoj autoškoli i sve je bilo puno ljudi. Prošao sam i dobio ulogu Fabjana Kaliterne, što mi je bilo iznenađenje i zadovoljstvo. Tu sam konačno prelomio u sebi.

Nakon 10 godina staža kao frizera popucali su ti lanci, jer sam oduvijek želio studirati glumu. Prvo sam položio četverogodišnji program za komercijalista kako bih se uopće mogao prijaviti na akademiju. Želio sam kupiti novi motor i štedio sam za to, a onda je taj novac potrošen za to školovanje. Te 2011. godine otišao sam u Osijek na prijemni, položio, upisao i završio Akademiju! To je studij glume i lutkarstva. Lutkarstvo je predivno i ne kaže se bez razloga – gdje završava gluma, počinje lutkarstvo – pripovijeda Jelić, kojemu je angažman u Šibeniku prvo glumačko zaposlenje, jer je do tada u osječkom HNK-u te kazalištima u Virovitici, Puli i Splitu radio kao vanjski suradnik.

Dijete u nama

I ne krije koliko je zbog toga sretan!

– Šibenik sam vrlo malo prije poznavao. Grad je prekrasan. Često idem brodom i kada uđete u kanal ta šibenska povijest kao da lebdi nad gradom – ne krije svoju očaranost Jelić. A očarala ga je i šibenska publika. Divna je, kaže, a posebno ga raduju reakcije najmlađih.

– Nakon “Medengaja” činilo mi se da želim igrati samo dječje predstave. To dijete koje nosite u sebi nenadano je krenulo vani. Jedva čekam da se stvore uvjeti da radimo i lutkarske predstave.

U međuvremenu, Jelić i Brajčić sa svojim šibenskim kolegama pripremaju novu predstavu – osuvremenjenu Sofoklovu “Antigonu”. Bit će to novi glumački izazov i za dvojicu novih članova šibenskog kazališta. I zabava, zašto ne?!

---

Hiperprodukcija ubija kvalitetu

- Hiperprodukcija - to da stalno moramo izbacivati novi materijal, a stari nismo odigrali - ozbiljan je problem kazališta. Ako danas imate 25 izvedbi to znači da se jako dobro igralo. Obično predstave imaju od 10 do 15 izvedbi. Upali smo u konzumerizam i predstave se tako tretiraju. Stalno se moraju kupovati nove - smatra Bojan Brajčić, a Krešimir Jelić ističe kako je u svemu najvažnija kvaliteta.

- U hiperprodukciji često se ne napravi kvaliteta, a ukoliko predstava nije dobra neće ni zaživjeti. Ako je dobro uigrana i publika je traži, neće se prestati igrati sve dok se ne izigra. Možete imati milijune za produkciju, ali ako imate lošu glumačku ekipu, nećete napraviti dobru predstavu – zaključuje Jelić.

---

---

image

Bojan Brajčić

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix
---

---

Pravo je vrijeme za humor i satiru

Kazalište se mora baviti društveno angažiranim temama, ali u ovim vremenima zabrinjavajućeg mentalnog zdravlja nakon korone, opterećenog ratovima, klimatskim i svakojakim drugim prijetnjama, trebalo bi težiti veselim i satiričnim temama, smatra Brajčić.

– Podilaziti publici nije nužno negativno. Publika hrani glumca. Pred praznim gledalištem se ništa ne događa. Humor opušta gledatelja. Ako u startu krenemo s crnilom, čovjek se zatvara i ne želi ući u problematiku. Ako je opušten, možemo mu ukazati na neki maligni problem društva.

Jelić misli kako su podilaženje ukusu publike i slušanje glasa publike, različiti pojmovi.

- Ako se igra samo na animalnoj razini i na strasti koje nemaju validnost onda tomu kažem - ne. U predstavi “Dođi gola na večeru” imate konstantan humor koji cilja na licemjerje i dvoličnost društva. Publika je to sjajno primila - rekao je Jelić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix

Krešimir Jelić (lijevo) i Bojan Brajčić uz Ivu Brešana u šibenskom teatru

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix

Krešimir Jelić (lijevo) i Bojan Brajčić uz Ivu Brešana u šibenskom teatru

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix

Krešimir Jelić: Šibenik me očarao

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix

Bojan Brajčić: Ne dopuštam si dosadu, to ne dolazi u obzir! I na probama nekad zna biti dosadno, a ja onda počnem zabavljati sebe...

NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/Cropix

Krešimir Jelić: Relativno sam kasno upisao akademiju, s 30 godina. Rođen sam u Sarajevu, ali 1992. godine u ratu moja je obitelj došla u Split

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/novi-splitski-glumci-sibenskog-kazalista-jedan-je-htio-rezirati-umjesto-uciteljice-a-drugi-je-10-godina-bio-frizer-1358674 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2e5c99323015f5109fd72506a6ec8376a2e328f4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novi%2C+splitski+glumci+u+%C5%A1ibenskom+kazali%C5%A1tu%3A+jedan+je+htio+re%C5%BEirati+umjesto+u%C4%8Diteljice%2C+a+drugi+je+10+godina+bio+frizer&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fnovi-splitski-glumci-sibenskog-kazalista-jedan-je-htio-rezirati-umjesto-uciteljice-a-drugi-je-10-godina-bio-frizer-1358674 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fnovi-splitski-glumci-sibenskog-kazalista-jedan-je-htio-rezirati-umjesto-uciteljice-a-drugi-je-10-godina-bio-frizer-1358674 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAJČIĆ I JELIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KazališteBRAJČIĆ I JELIĆ

Novi, splitski glumci u šibenskom kazalištu: jedan je htio režirati umjesto učiteljice, a drugi je 10 godina bio frizer

Piše Marija Lončar
29. siječnja 2024. - 17:22

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku u novu je sezonu startalo s dva nova glumca. Uz ženski trio: Orianu Kunčić, Franku Klarić i Anu Perković, članovi ansambla postali su i splitski glumac Bojan Brajčić te Krešimir Jelić, rođeni Sarajlija odrastao u Splitu, pa zajedno s ravnateljem Jakovom Bilićem, glumcem po struci, “drže” mušku stranu ovog malog glumačkog tima.

Brajčić i Jelić u šibensko su se kazalište “upisali” u svibnju prošle godine i trenutačno simpatije publike osvajaju ulogama u predstavi “Dođi gola na večeru” u režiji Nine Kleflin, komediji koja je, gostujući, nasmijala gledatelje i u drugim hrvatskim gradovima, te u predstavi “Dražen” nastaloj u koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem “Trešnja”. Redatelj je Paško Vukasović, a predstava govori o djetinjstvu i mladenačkim danim košarkaškoga Mozarta Dražena Petrovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 21:47