stdClass Object ( [id] => 1147335 [title] => Dva desetljeća neprekidno traje ‘Ero s onoga svijeta‘ na pozornici splitskog HNK. A pročitajte gdje se sve kroz povijest i pred kime igrala [alias] => dva-desetljeca-neprekidno-traje-ero-s-onoga-svijeta-na-pozornici-splitskog-hnk-a-procitajte-gdje-se-sve-kroz-povijest-i-pred-kime-igrala [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo je opernih produkcija u Hrvatskoj koje imaju dugi kontunuitettrajanja na redovitom repertoaru iz sezone u sezonu. Stoga je veliki dan zahrvatsku operistiku što se 30. studenog 2021., ovog utorka, na pozornici HNK Split izvodi svečana predstava Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca, koja se daje u prilici obilježavanja taman na dan 20. obljetnice od recentne premijere (2001.).

Dulji kontinuitet u jedinstvenoj scenskoj postavi imale su, također u Splitu, samo Verdijeve uspješnice na Splitskom ljetu: Aida i Nabucco…

---

image
Ero na vrličkoj česmi
---

Kasnojesensku premijeru iz 2001. godine glazbeno je bio pripremio maestro Nikša Bareza, dirigent koji je u Splitskoj operi ostavio jedan među markantnijim historiografskim štambiljima, dok je redateljsku viziju bio injektirao genijalni Krešimir Dolenčić, također autor niza pamtljivih ostvarenja u kazalištu na Trgu Gaje Bulata u Splitu.

Prilika je ovo za podsjetiti se kako je tekao splitski prijem ove, uz Zajčevog Zrinjskog, najpopularnije i najizvođenije hrvatske opere ikad.

Skladana na virtuozno napisani libreto književnika Milana Begovića – koji je radnju temeljio na pučkim pričama i legendama iz rodnog mu vlaškoga kraja, smjestivši ju uza i oko Česme u Vrlici – ova je opera pod ravnanjem samoga skladatelja, Jakova Gotovca, bila dočekala svoju praizvedbu na sam Dušni dan, 2. studenog 1935. u kazališnoj zgradi u Zagrebu.

Režirala ju je i koreografski u III. činu opremila Margareta Froman, a scenograf bijaše Marijan Trepše. Pjevači koji su je iznijeli, bijahu ovi: Mario Šimenc (Mića), Gita Đuranec (Đula), Ančica Mitrović (Doma), Josip Križaj (Marko), Leo Mirković (Sima), Marta Radmanović (Čobanče) i Ivo Gradeček (Momak).

---

image
---

Točno uvlas i udan pošto je u Zagrebu bio praizveden, Ero je posredstvom gostovanja Opere iz metropole bio uprizoren i u Splitu, u kazalištu. I, kuriozum je bio taj što je to bilo učinjeno s posve identičnom ružom solista koja je 18 mjeseci ranije bila iznjedrila i praizvedbu u agramerskoj prijestolnici.

Dodatni kuriozitet što će ostati zapisan u spalatinskim teatrološkim ljetopisima jest fakt da je prvo zvučno upoznavanje Splita s ovom operom, u lokalnom tisku, u vidu glazbene kritike bio ocijenio skladatelj i dirigent Boris Papandopulo. Slabo je znana (ako uopće jest?) ta Papandopulova dopunska apanaža u javnom životu ondašnjega Splita, mimo onih kreativno-reproduktivnih obligacija zbog kojih se i bio nastanio u dalmatinskom glavnom gradu u međuraću.

Vrli je kompozitor bio suradnik lista "Novo doba", u kojemu je i inače delikatnim i stručnim žurnalističkim arbitražama recenzirao nemali broj gostujućih opernih izvedbi, vrlo brojnih u ta doba.Tako, desetak godina mlađi umjetnik o svojem starijem kolegi zapisa kako je glazbeni folklor na našim prostorima u osobi i djelu pronašao "ne prostog obrađivača i imitatora, nego muzičara, koji tekovine tog folklora umije da iznese u jednoj stilizovanoj i vještački obrađenoj formi" ("Novo doba", 4. V. 1937.).

---

image
---

U okvirima istog teksta – a kažimo i to da je spomenuti list Gotovčevoj operi posvetio gotovo čitavu stranicu – Papandopulo je bio apostrofirao: "Premijera Gotovčeva 'Era' u Splitu stajala je u znaku svečanog i odličnog raspoloženja, koje je raslo iz čina u čin (…) Bila je to u pravom smislu riječi jedna sinfonija zvukova i živopisnih boja u orkestru i na pozornici (…) Znatan dio uspjeha svoga 'Era' maestro Gotovac svakako duguje solistima.

Oni su svi od reda bili više nego odlični! Rijetko kada se u operi nađe na okupu toliko vrsnih pjevača i glumaca u isti mah, kao što smo vidjeli i čuli u 'Eru' (…) Maestro Jakov Gotovac sam je dirigirao svoje uspjelo djelo i bio mu tako najboljim i najuvjerljivijim tumačem.

On je čitavu izvedbu vodio svojim poznatim dalmatinskim temperamentom i držao je čvrstom rukom soliste, zborove i orkestar. Tek na mjestima činilo nam se, da je orkestar bio malo suviše bučan, te je pokrivao pjevače na sceni.

Međutim, to može da bude posljedica i akustičkih prilika u splitskom kazalištu. Sam autor kao dirigent, pa i sama stvar po tekstu i muzici, dali su čitavom ansamblu poleta i raspoloženja da svoje zahvalne uloge iznesu u umjetnički što savršenijem raspoloženju".

---

image
Ero u splitskom teatru
---

Bio je to prvi Ero u Splitu. Hoćete li još kurioziteta: i Gotovac i Papandopulo preminuli su na isti datum u različitim godištima: 16. studenog – Jakov 1982., a Boris 1991. godine… Eto i to!

Dvije godine nakon toga u Splitu gostuje i Ljubljanska opera, te i ona nosi u svojim bisagama ovu vrijednu Gotovčevu partituru. Ali, pjevalo se na slovenskom jeziku! Izvedena je kao prva predstava gostovanja, na samom otvaranju 10. svibnja 1939. Kritičar Vojmil Rabadan uspoređivao je ovu s preklanjskom predstavom, te zagrebačku premijeru s njemačkim izvedbama dotične opere, kojima je imao prigode svjedočiti posredstvom radijskih prijemnika.

Konkretno za splitsku izvedbu Ljubljančana bio je zapisao: "Balet dobro uvježban, a da nema mnogo veze s Vrlikom, to smo već primijetili i kod zagrebačkog baleta. Zborovi probrani, zvučni i gotovo uvijek sigurni u intonaciji, orhestar sami majstori, tako da se s njima može postići učinak daleko iznad njihova broja.

Pod sigurnom rukom upravitelja g. Mirka Polića, koji je Gotovca iznio u ponešto ubrzanom tempu, ali punoj zvučnoj ljepoti, predstava se ubrzo oslobodila početne 'opreznosti' i razigrano tekla na opće zadovoljstvo, iskazano cvijećem, pljeskom i dugim izazivanjem pred zastor" ("Novo doba", 11. V. 1939.).

I, prvo splitsko izdanje Ere koje je postavljeno s vlastitim domaćim snagama, bilo je dvije godine nakon Drugog svjetskog rata, odnosno već na samom otvaranju Ljetne pozornice, 15. srpnja 1947. Bio je to pokušaj da se u Splitu tijekom ljeta pokrene kazališna sezona na otvorenom. Čast da otvori jedan tako ambiciozan projekt pripala je upravo operi Ero s onoga svijeta.

---

image
---

Za dirigentskim pultom stajao je Silvije Bombardelli, režiju su zajedno potpisali Lidija Mansvjetova i Branko Mešeg, a scenografskim odnosno koreografskim poslovima bavili su se Rudolf Bunk i Georgi Makedonski. Pjevali su: Mario Đuranec (Mića), Andrica Dumanić (Đula), Marija Gatin (Doma), Paško Duplančić (Marko), Mirko Božić (Sima) i Anica Plastić (Čobanče).

Sad već izlazi i "Slobodna Dalmacija", pa kritičar K. Š. ovim riječima opisuje taj događaj: "Premijera opere 'Ero s onoga svijeta', izvedena pod rukovodstvom Mo Silvija Bombardella, ispunila je ogromno gledalište ljetne pozornice do posljednjeg mjesta. Izvedba je bila na umjetničkoj visini, stvorila opće zadovoljstvo i raspoloženje jednog festivala. Sam kompozitor, Mo Jakov Gotovac, bio je izvedbom vrlo zadovoljan, pohvalivši nastojanja i rezultate našeg mladog opernog kolektiva, a svi izvađači su od publike bili srdačno pozdravljeni i nagrađeni cvijećem" ("Slobodna Dalmacija", 25. VII. 1947.).

Sljedeće godine ova je opera u kazališnoj zgradi dijelom dobila novo glazbeno ruho. Naime, ulogu dirigenta preuzeo je Maks Mottl, a koreografiju je izradila Jitka Ivelja. Ovaj put Mansvjetova samostalno potpisuje režiju, a Bunka nitko nije supstituirao. Premijera je održana 7. prosinca 1948.

Prije nego što će se opera Ero s onoga svijeta još jednom naći u ulozi inicijalnog punjenja jedne manifestacije – bit će to Splitske ljetne priredbe – doživjet će još jednu obnovu 28. studenog 1952. I ovaj put za pultom će biti Vid Kuzmanić, a njemu s lijeva Rudolf Bunk, te s desna Lidija Mansvjetova, dok su se među solistima zatekli: Ilija Žižak (Mića), Andrica Dumanić (Đula), Maja Božin (Doma), Ljubo Šegvić (Marko), Kruno Turkulin (Sima), Nikola Vrandečić (Momak) i Anica Kastelić (Čobanče).

No, događaj vrijedan pažnje, poštovanja čuđenja i čega još sve ne, prepričava nam Žarko Stilinović na novinskim stranicama. U dalmatinskoj Zagori, točnije u Oklaju, s domaćim snagama postavljena je opera Ero s onoga svijeta! Do svečane predstave došlo je negdje u ljeto 1952. godine, a osam mjeseci prije toga mještanin Ivo Moslavac okupio je dragovoljce među sužiteljima, osnovao kulturno-umjetničko društvo, te se upustio u uvježbavanje ove obimne i seriozne opere.

---

image
---

Ovako člankopisac deskribira spomenuti Vlaški fenomen: "Nekoliko mjeseci solidnog rada, proučavanja, privikavanja izvađaća na disciplinu i konačno kroz izvjesno vrijeme bio je gotov plan, kako će izgledati izvedba. Eru je pjevao Zvonko Knežević, učitelj, a Đulu Branka Viličić učiteljica, hor od 20 seoskih mladića i djevojaka i orkestar od 5 svirača-harmonika, mandolina i 3 tambure.

'Solisti' Ero, Đula, Doma, mlinar Sima i Đulin otac uz sve napore ipak nisu mogli da otpjevaju sve partije onako kako bi trebalo, a bilo je i dosta skromnosti. I zato riješiše da nekoliko težih solističkih dijelova prvog čina recitiraju uz pratnju orkestra" ("Slobodna Dalmacija", 29. XI. 1952.).

Koliko se god ovaj pothvat činio bizarnim i (možda!?) smiješnim, on je svakako mjerilo spremnosti – i sposobnosti! – naroda na prihvaćanje i oživotvorenje umjetničkog djela, koje nas sasvim potentno može predstavljati bilo gdje u svijetu.

A onda se 14. srpnja 1954. ostvaruje u pravom smislu riječi povijesni nadnevak splitske (ali i nacionalne) operistike. Izvedbom opere Ero s onoga svijeta u bašti Doma brodogradilišta "Split", položen je kamen temeljac Splitskim ljetnim priredbama; festivalu, koji će u desetljećima koja slijede ostvarivati fantastičan repertoar i klasične dramske i klasične operne literature.

Pod istim umjetničkim vodstvom zimska je kazališna predstava iznesena na otvoreno, a Miljenko Smoje na stranicama splitskog dnevnika prepričava: "Debi prvih splitskih ljetnih priredaba započeo je uspješno Gotovčevom operom 'Ero s onoga svijeta'. Na programu čitamo da se ta opera izvodi 99. put, a ipak je prostrano gledalište ljetne pozornice brodogradilišta 'Split' bilo dupkom puno.

Zapaženo je i mnogo stranaca, kao da ni jedan od stranih gostiju, koji borave u našem gradu, nije propustio priliku da vidi ovu našu reprezentativnu operu. Bila je to standardno dobra izvedba naše Opere sa dva splitskoj publici omiljena gosta – prvaka zagrebačke Opere Noni Žuneca u naslovnoj ulozi i Tomislava Neralića kao Marka" ("Slobodna Dalmacija", 17. VII. 1954.).

Inače, u okviru ljetnih igara Ero je često mijenjao i gradove i topose u Splitu, a među tim lokalitetima izvođenja nalazili su se i Katalinića brig, i Meštrovićev kaštelet, i Peristil, i Prokurative, i Ljetno kino "Bačvice", i Košarkaško igralište u Sinju, i Veneranda u Hvaru, i Kula Kamerlengo u Trogiru, i Gradina u Solinu, i Kazališna kuća Zadar, i Ljetna pozornica u Opatiji, i Tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku, i Osejava u Makarskoj, i Česma u Vrlici…

---

image
---

U ambijentu vrličke Česme najviše je gostovala: čak 13 puta. Tijekom 60-ih i 70-ih godina Ero će se više puta obnavljati, a zanimljivo je da je 28. ožujka 1976. godine izvedena dva puta u istom danu!

Nakon niza obnavljanja prvu pravu premijeru ova će opera imati 25. listopada 1980. Dirigirat će Silvije Bombardelli, režirati Dragutin Savin, dok će scenograf biti Miodrag Adžić, kostimografkinja Jagoda Buić i koreograf Oskar Harmoš. Pjevačku ekipu sačinjavahu Joško Markotić (Mića), Cynthia Hansell-Bakić (Đula), Mirjana Đorđević (Doma), Duško Kukovec (Marko), Ante Matanović (Sima), Jure Mirošević (Momak) i Radojka Kulić (Čobanče).

Krajem desetljeća premijernu podjelu 10. prosinca 1989. činit će: dirigent Ivo Lipanović, redatelj Marin Carić, scenograf Miodrag Adžić, kostimografkinja Jagoda Buić, koreograf Oskar Harmoš; te pjevači: Constantin Cepraga (Mića), Marija Boga-Verdes (Đula), Sanja Barbir (Doma), Corneliu Solovastru (Marko), Ratomir Kliškić (Sima), Jure Mirošević (Momak), Vesna Topić (Čobanče).

---

image
Ero iz 1989.godine
---

Ujedno, ovo je bila prva premijerna produkcija koju je kao samostalni dirigent postavio maestro Ivo Lipanović, budući direktor Splitske opere u više navrata.

I, onda se 30. studenog 2001. događa ova slavna postava Ere s onoga svijeta, s reprezentativnom podjelom, koja traje do naših dana i slavi fini 20 jubilej. Uz glavni dvojac dirigenta Nikšu Barezu i redatelja Krešimira Dolenčića, vizualni dio projakta potpisali su scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Danica Dedijer, koreograf Luciano Perić (koji je uvježbao plesače prema prethodnoj ideji Oskara Harmoša), te oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.

Pjevačku ružu solista predstavljali su ponajbolji raspoloživi pjevači u to vrijeme: Janez Lotrič (Mića), Božena Svalina (Đula), Nelli Manuilenko (Doma), Ivica Čikeš (Marko), Ratomir Kliškić (Sima) i Dajana Stolić (Čobanče).

---

image
---

Sjajno prihvaćena i od kritike i od publike, ova predstava traje već puna dva desetljeća, doživljavajući u činu ove svečane izvedbe svoju ukupno 76. emanaciju. Nakon maestra Bareze preuzeo ju je dirigent Hari Zlodre, koji ju je ujedno najviše puta i dirigirao, a osim njih još su njome ravnali Ivan Repušić, Robert Homen, Ivo Lipanović i Jure Bučević.

Gledajući sve prilike izvođenja opere Ero s onoga svijeta u Splitu, ova obljetnička egzekucija (tako kažu Talijani!) ukupno je 425. izvedba dosad.

I, za nadati se je kako će nakon ove dvije decenije trajanja doskora oboriti rekorde koje drže Verdijeve opere Aida (30 godina) i Nabucco (21 godinu).

---

image
Ero u Kašteletu 1975.godine
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO JE JUBILEJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TO JE JUBILEJ 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-30 14:05:52 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-30 14:34:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-11-30 14:34:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20174076.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20174080.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20174082.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20174086.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20174088.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20174090.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20174096.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20174132.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20174128.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/30\/20174134.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ero na vrli\u010dkoj \u010desmi","","","Ero u splitskom teatru","","","","Ero iz 1989.godine","","Ero u Ka\u0161teletu 1975.godine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1272","hd_20174076_1920.jpg":"1920x1080","k_20174076_1280.jpg":"1280x1280","k_20174076_1024.jpg":"1024x1024","k_20174076_640.jpg":"640x640","k_20174076_480.jpg":"480x480","k_20174076_340.jpg":"340x340","k_20174076_220.jpg":"220x220","o_20174076_1280.jpg":"1280x848","o_20174076_1024.jpg":"1024x678","o_20174076_640.jpg":"640x424","o_20174076_480.jpg":"480x318","o_20174076_340.jpg":"340x225","o_20174076_220.jpg":"220x145","h_20174076_1280.jpg":"1280x854","h_20174076_1024.jpg":"1024x683","h_20174076_640.jpg":"640x427","h_20174076_480.jpg":"480x320","h_20174076_340.jpg":"340x227","h_20174076_220.jpg":"220x147","pp_20174076_1280.jpg":"1006x1280","pp_20174076_1024.jpg":"805x1024","pp_20174076_640.jpg":"503x640","pp_20174076_480.jpg":"377x480","pp_20174076_340.jpg":"267x340","pp_20174076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1272","hd_20174080_1920.jpg":"1920x1080","k_20174080_1280.jpg":"1280x1280","k_20174080_1024.jpg":"1024x1024","k_20174080_640.jpg":"640x640","k_20174080_480.jpg":"480x480","k_20174080_340.jpg":"340x340","k_20174080_220.jpg":"220x220","o_20174080_1280.jpg":"1280x848","o_20174080_1024.jpg":"1024x678","o_20174080_640.jpg":"640x424","o_20174080_480.jpg":"480x318","o_20174080_340.jpg":"340x225","o_20174080_220.jpg":"220x145","h_20174080_1280.jpg":"1280x854","h_20174080_1024.jpg":"1024x683","h_20174080_640.jpg":"640x427","h_20174080_480.jpg":"480x320","h_20174080_340.jpg":"340x227","h_20174080_220.jpg":"220x147","pp_20174080_1280.jpg":"1006x1280","pp_20174080_1024.jpg":"805x1024","pp_20174080_640.jpg":"503x640","pp_20174080_480.jpg":"377x480","pp_20174080_340.jpg":"267x340","pp_20174080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_20174082_1920.jpg":"1920x1080","k_20174082_1280.jpg":"1280x1280","k_20174082_1024.jpg":"1024x1024","k_20174082_640.jpg":"640x640","k_20174082_480.jpg":"480x480","k_20174082_340.jpg":"340x340","k_20174082_220.jpg":"220x220","o_20174082_1280.jpg":"1280x840","o_20174082_1024.jpg":"1024x672","o_20174082_640.jpg":"640x420","o_20174082_480.jpg":"480x315","o_20174082_340.jpg":"340x223","o_20174082_220.jpg":"220x144","h_20174082_1280.jpg":"1280x854","h_20174082_1024.jpg":"1024x683","h_20174082_640.jpg":"640x427","h_20174082_480.jpg":"480x320","h_20174082_340.jpg":"340x227","h_20174082_220.jpg":"220x147","pp_20174082_1280.jpg":"1006x1280","pp_20174082_1024.jpg":"805x1024","pp_20174082_640.jpg":"503x640","pp_20174082_480.jpg":"377x480","pp_20174082_340.jpg":"267x340","pp_20174082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1876x1143","hd_20174086_1920.jpg":"1920x1080","k_20174086_1280.jpg":"1280x1280","k_20174086_1024.jpg":"1024x1024","k_20174086_640.jpg":"640x640","k_20174086_480.jpg":"480x480","k_20174086_340.jpg":"340x340","k_20174086_220.jpg":"220x220","o_20174086_1280.jpg":"1280x779","o_20174086_1024.jpg":"1024x623","o_20174086_640.jpg":"640x389","o_20174086_480.jpg":"480x292","o_20174086_340.jpg":"340x207","o_20174086_220.jpg":"220x134","h_20174086_1280.jpg":"1280x854","h_20174086_1024.jpg":"1024x683","h_20174086_640.jpg":"640x427","h_20174086_480.jpg":"480x320","h_20174086_340.jpg":"340x227","h_20174086_220.jpg":"220x147","pp_20174086_1280.jpg":"1006x1280","pp_20174086_1024.jpg":"805x1024","pp_20174086_640.jpg":"503x640","pp_20174086_480.jpg":"377x480","pp_20174086_340.jpg":"267x340","pp_20174086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_20174088_1920.jpg":"1920x1080","k_20174088_1280.jpg":"1280x1280","k_20174088_1024.jpg":"1024x1024","k_20174088_640.jpg":"640x640","k_20174088_480.jpg":"480x480","k_20174088_340.jpg":"340x340","k_20174088_220.jpg":"220x220","o_20174088_1280.jpg":"1280x840","o_20174088_1024.jpg":"1024x672","o_20174088_640.jpg":"640x420","o_20174088_480.jpg":"480x315","o_20174088_340.jpg":"340x223","o_20174088_220.jpg":"220x144","h_20174088_1280.jpg":"1280x854","h_20174088_1024.jpg":"1024x683","h_20174088_640.jpg":"640x427","h_20174088_480.jpg":"480x320","h_20174088_340.jpg":"340x227","h_20174088_220.jpg":"220x147","pp_20174088_1280.jpg":"1006x1280","pp_20174088_1024.jpg":"805x1024","pp_20174088_640.jpg":"503x640","pp_20174088_480.jpg":"377x480","pp_20174088_340.jpg":"267x340","pp_20174088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_20174090_1920.jpg":"1920x1080","k_20174090_1280.jpg":"1280x1280","k_20174090_1024.jpg":"1024x1024","k_20174090_640.jpg":"640x640","k_20174090_480.jpg":"480x480","k_20174090_340.jpg":"340x340","k_20174090_220.jpg":"220x220","o_20174090_1280.jpg":"1280x840","o_20174090_1024.jpg":"1024x672","o_20174090_640.jpg":"640x420","o_20174090_480.jpg":"480x315","o_20174090_340.jpg":"340x223","o_20174090_220.jpg":"220x144","h_20174090_1280.jpg":"1280x854","h_20174090_1024.jpg":"1024x683","h_20174090_640.jpg":"640x427","h_20174090_480.jpg":"480x320","h_20174090_340.jpg":"340x227","h_20174090_220.jpg":"220x147","pp_20174090_1280.jpg":"1006x1280","pp_20174090_1024.jpg":"805x1024","pp_20174090_640.jpg":"503x640","pp_20174090_480.jpg":"377x480","pp_20174090_340.jpg":"267x340","pp_20174090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1183","hd_20174096_1920.jpg":"1920x1080","k_20174096_1280.jpg":"1280x1280","k_20174096_1024.jpg":"1024x1024","k_20174096_640.jpg":"640x640","k_20174096_480.jpg":"480x480","k_20174096_340.jpg":"340x340","k_20174096_220.jpg":"220x220","o_20174096_1280.jpg":"1280x788","o_20174096_1024.jpg":"1024x630","o_20174096_640.jpg":"640x394","o_20174096_480.jpg":"480x295","o_20174096_340.jpg":"340x209","o_20174096_220.jpg":"220x135","h_20174096_1280.jpg":"1280x854","h_20174096_1024.jpg":"1024x683","h_20174096_640.jpg":"640x427","h_20174096_480.jpg":"480x320","h_20174096_340.jpg":"340x227","h_20174096_220.jpg":"220x147","pp_20174096_1280.jpg":"1006x1280","pp_20174096_1024.jpg":"805x1024","pp_20174096_640.jpg":"503x640","pp_20174096_480.jpg":"377x480","pp_20174096_340.jpg":"267x340","pp_20174096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1396","hd_20174132_1920.jpg":"1920x1080","k_20174132_1280.jpg":"1280x1280","k_20174132_1024.jpg":"1024x1024","k_20174132_640.jpg":"640x640","k_20174132_480.jpg":"480x480","k_20174132_340.jpg":"340x340","k_20174132_220.jpg":"220x220","o_20174132_1280.jpg":"1280x930","o_20174132_1024.jpg":"1024x744","o_20174132_640.jpg":"640x465","o_20174132_480.jpg":"480x349","o_20174132_340.jpg":"340x247","o_20174132_220.jpg":"220x159","h_20174132_1280.jpg":"1280x854","h_20174132_1024.jpg":"1024x683","h_20174132_640.jpg":"640x427","h_20174132_480.jpg":"480x320","h_20174132_340.jpg":"340x227","h_20174132_220.jpg":"220x147","pp_20174132_1280.jpg":"1006x1280","pp_20174132_1024.jpg":"805x1024","pp_20174132_640.jpg":"503x640","pp_20174132_480.jpg":"377x480","pp_20174132_340.jpg":"267x340","pp_20174132_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1396","hd_20174128_1920.jpg":"1920x1080","k_20174128_1280.jpg":"1280x1280","k_20174128_1024.jpg":"1024x1024","k_20174128_640.jpg":"640x640","k_20174128_480.jpg":"480x480","k_20174128_340.jpg":"340x340","k_20174128_220.jpg":"220x220","o_20174128_1280.jpg":"1280x930","o_20174128_1024.jpg":"1024x744","o_20174128_640.jpg":"640x465","o_20174128_480.jpg":"480x349","o_20174128_340.jpg":"340x247","o_20174128_220.jpg":"220x159","h_20174128_1280.jpg":"1280x854","h_20174128_1024.jpg":"1024x683","h_20174128_640.jpg":"640x427","h_20174128_480.jpg":"480x320","h_20174128_340.jpg":"340x227","h_20174128_220.jpg":"220x147","pp_20174128_1280.jpg":"1006x1280","pp_20174128_1024.jpg":"805x1024","pp_20174128_640.jpg":"503x640","pp_20174128_480.jpg":"377x480","pp_20174128_340.jpg":"267x340","pp_20174128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1305","hd_20174134_1920.jpg":"1920x1080","k_20174134_1280.jpg":"1280x1280","k_20174134_1024.jpg":"1024x1024","k_20174134_640.jpg":"640x640","k_20174134_480.jpg":"480x480","k_20174134_340.jpg":"340x340","k_20174134_220.jpg":"220x220","o_20174134_1280.jpg":"1280x870","o_20174134_1024.jpg":"1024x696","o_20174134_640.jpg":"640x435","o_20174134_480.jpg":"480x326","o_20174134_340.jpg":"340x231","o_20174134_220.jpg":"220x149","h_20174134_1280.jpg":"1280x854","h_20174134_1024.jpg":"1024x683","h_20174134_640.jpg":"640x427","h_20174134_480.jpg":"480x320","h_20174134_340.jpg":"340x227","h_20174134_220.jpg":"220x147","pp_20174134_1280.jpg":"1006x1280","pp_20174134_1024.jpg":"805x1024","pp_20174134_640.jpg":"503x640","pp_20174134_480.jpg":"377x480","pp_20174134_340.jpg":"267x340","pp_20174134_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38743781 Threads: 3 Questions: 7121857619 Slow queries: 3308894 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608972275 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/dva-desetljeca-neprekidno-traje-ero-s-onoga-svijeta-na-pozornici-splitskog-hnk-a-procitajte-gdje-se-sve-kroz-povijest-i-pred-kime-igrala-1147335 [printLink] => /kultura/kazaliste/dva-desetljeca-neprekidno-traje-ero-s-onoga-svijeta-na-pozornici-splitskog-hnk-a-procitajte-gdje-se-sve-kroz-povijest-i-pred-kime-igrala-1147335?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 484728 [name] => Ero s onoga svijeta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ero-s-onoga-svijeta [link] => /tag/ero-s-onoga-svijeta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO JE JUBILEJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dva desetljeća neprekidno traje ‘Ero s onoga svijeta‘ na pozornici splitskog HNK. A pročitajte gdje se sve kroz povijest i pred kime igrala [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20174076.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Ero na vrličkoj česmi [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20174076.jpg [title] => Ero na vrličkoj česmi ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20174080.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20174082.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20174086.jpg [title] => Ero u splitskom teatru ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20174088.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20174090.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20174096.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20174132.jpg [title] => Ero iz 1989.godine ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20174128.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/30/20174134.jpg [title] => Ero u Kašteletu 1975.godine ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Malo je opernih produkcija u Hrvatskoj koje imaju dugi kontunuitettrajanja na redovitom repertoaru iz sezone u sezonu. Stoga je veliki dan zahrvatsku operistiku što se 30. studenog 2021., ovog utorka, na pozornici HNK Split izvodi svečana predstava Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca, koja se daje u prilici obilježavanja taman na dan 20. obljetnice od recentne premijere (2001.).

Dulji kontinuitet u jedinstvenoj scenskoj postavi imale su, također u Splitu, samo Verdijeve uspješnice na Splitskom ljetu: Aida i Nabucco…

---

image
Ero na vrličkoj česmi
---

Kasnojesensku premijeru iz 2001. godine glazbeno je bio pripremio maestro Nikša Bareza, dirigent koji je u Splitskoj operi ostavio jedan među markantnijim historiografskim štambiljima, dok je redateljsku viziju bio injektirao genijalni Krešimir Dolenčić, također autor niza pamtljivih ostvarenja u kazalištu na Trgu Gaje Bulata u Splitu.

Prilika je ovo za podsjetiti se kako je tekao splitski prijem ove, uz Zajčevog Zrinjskog, najpopularnije i najizvođenije hrvatske opere ikad.

Skladana na virtuozno napisani libreto književnika Milana Begovića – koji je radnju temeljio na pučkim pričama i legendama iz rodnog mu vlaškoga kraja, smjestivši ju uza i oko Česme u Vrlici – ova je opera pod ravnanjem samoga skladatelja, Jakova Gotovca, bila dočekala svoju praizvedbu na sam Dušni dan, 2. studenog 1935. u kazališnoj zgradi u Zagrebu.

Režirala ju je i koreografski u III. činu opremila Margareta Froman, a scenograf bijaše Marijan Trepše. Pjevači koji su je iznijeli, bijahu ovi: Mario Šimenc (Mića), Gita Đuranec (Đula), Ančica Mitrović (Doma), Josip Križaj (Marko), Leo Mirković (Sima), Marta Radmanović (Čobanče) i Ivo Gradeček (Momak).

---

image
---

Točno uvlas i udan pošto je u Zagrebu bio praizveden, Ero je posredstvom gostovanja Opere iz metropole bio uprizoren i u Splitu, u kazalištu. I, kuriozum je bio taj što je to bilo učinjeno s posve identičnom ružom solista koja je 18 mjeseci ranije bila iznjedrila i praizvedbu u agramerskoj prijestolnici.

Dodatni kuriozitet što će ostati zapisan u spalatinskim teatrološkim ljetopisima jest fakt da je prvo zvučno upoznavanje Splita s ovom operom, u lokalnom tisku, u vidu glazbene kritike bio ocijenio skladatelj i dirigent Boris Papandopulo. Slabo je znana (ako uopće jest?) ta Papandopulova dopunska apanaža u javnom životu ondašnjega Splita, mimo onih kreativno-reproduktivnih obligacija zbog kojih se i bio nastanio u dalmatinskom glavnom gradu u međuraću.

Vrli je kompozitor bio suradnik lista "Novo doba", u kojemu je i inače delikatnim i stručnim žurnalističkim arbitražama recenzirao nemali broj gostujućih opernih izvedbi, vrlo brojnih u ta doba.Tako, desetak godina mlađi umjetnik o svojem starijem kolegi zapisa kako je glazbeni folklor na našim prostorima u osobi i djelu pronašao "ne prostog obrađivača i imitatora, nego muzičara, koji tekovine tog folklora umije da iznese u jednoj stilizovanoj i vještački obrađenoj formi" ("Novo doba", 4. V. 1937.).

---

image
---

U okvirima istog teksta – a kažimo i to da je spomenuti list Gotovčevoj operi posvetio gotovo čitavu stranicu – Papandopulo je bio apostrofirao: "Premijera Gotovčeva 'Era' u Splitu stajala je u znaku svečanog i odličnog raspoloženja, koje je raslo iz čina u čin (…) Bila je to u pravom smislu riječi jedna sinfonija zvukova i živopisnih boja u orkestru i na pozornici (…) Znatan dio uspjeha svoga 'Era' maestro Gotovac svakako duguje solistima.

Oni su svi od reda bili više nego odlični! Rijetko kada se u operi nađe na okupu toliko vrsnih pjevača i glumaca u isti mah, kao što smo vidjeli i čuli u 'Eru' (…) Maestro Jakov Gotovac sam je dirigirao svoje uspjelo djelo i bio mu tako najboljim i najuvjerljivijim tumačem.

On je čitavu izvedbu vodio svojim poznatim dalmatinskim temperamentom i držao je čvrstom rukom soliste, zborove i orkestar. Tek na mjestima činilo nam se, da je orkestar bio malo suviše bučan, te je pokrivao pjevače na sceni.

Međutim, to može da bude posljedica i akustičkih prilika u splitskom kazalištu. Sam autor kao dirigent, pa i sama stvar po tekstu i muzici, dali su čitavom ansamblu poleta i raspoloženja da svoje zahvalne uloge iznesu u umjetnički što savršenijem raspoloženju".

---

image
Ero u splitskom teatru
---

Bio je to prvi Ero u Splitu. Hoćete li još kurioziteta: i Gotovac i Papandopulo preminuli su na isti datum u različitim godištima: 16. studenog – Jakov 1982., a Boris 1991. godine… Eto i to!

Dvije godine nakon toga u Splitu gostuje i Ljubljanska opera, te i ona nosi u svojim bisagama ovu vrijednu Gotovčevu partituru. Ali, pjevalo se na slovenskom jeziku! Izvedena je kao prva predstava gostovanja, na samom otvaranju 10. svibnja 1939. Kritičar Vojmil Rabadan uspoređivao je ovu s preklanjskom predstavom, te zagrebačku premijeru s njemačkim izvedbama dotične opere, kojima je imao prigode svjedočiti posredstvom radijskih prijemnika.

Konkretno za splitsku izvedbu Ljubljančana bio je zapisao: "Balet dobro uvježban, a da nema mnogo veze s Vrlikom, to smo već primijetili i kod zagrebačkog baleta. Zborovi probrani, zvučni i gotovo uvijek sigurni u intonaciji, orhestar sami majstori, tako da se s njima može postići učinak daleko iznad njihova broja.

Pod sigurnom rukom upravitelja g. Mirka Polića, koji je Gotovca iznio u ponešto ubrzanom tempu, ali punoj zvučnoj ljepoti, predstava se ubrzo oslobodila početne 'opreznosti' i razigrano tekla na opće zadovoljstvo, iskazano cvijećem, pljeskom i dugim izazivanjem pred zastor" ("Novo doba", 11. V. 1939.).

I, prvo splitsko izdanje Ere koje je postavljeno s vlastitim domaćim snagama, bilo je dvije godine nakon Drugog svjetskog rata, odnosno već na samom otvaranju Ljetne pozornice, 15. srpnja 1947. Bio je to pokušaj da se u Splitu tijekom ljeta pokrene kazališna sezona na otvorenom. Čast da otvori jedan tako ambiciozan projekt pripala je upravo operi Ero s onoga svijeta.

---

image
---

Za dirigentskim pultom stajao je Silvije Bombardelli, režiju su zajedno potpisali Lidija Mansvjetova i Branko Mešeg, a scenografskim odnosno koreografskim poslovima bavili su se Rudolf Bunk i Georgi Makedonski. Pjevali su: Mario Đuranec (Mića), Andrica Dumanić (Đula), Marija Gatin (Doma), Paško Duplančić (Marko), Mirko Božić (Sima) i Anica Plastić (Čobanče).

Sad već izlazi i "Slobodna Dalmacija", pa kritičar K. Š. ovim riječima opisuje taj događaj: "Premijera opere 'Ero s onoga svijeta', izvedena pod rukovodstvom Mo Silvija Bombardella, ispunila je ogromno gledalište ljetne pozornice do posljednjeg mjesta. Izvedba je bila na umjetničkoj visini, stvorila opće zadovoljstvo i raspoloženje jednog festivala. Sam kompozitor, Mo Jakov Gotovac, bio je izvedbom vrlo zadovoljan, pohvalivši nastojanja i rezultate našeg mladog opernog kolektiva, a svi izvađači su od publike bili srdačno pozdravljeni i nagrađeni cvijećem" ("Slobodna Dalmacija", 25. VII. 1947.).

Sljedeće godine ova je opera u kazališnoj zgradi dijelom dobila novo glazbeno ruho. Naime, ulogu dirigenta preuzeo je Maks Mottl, a koreografiju je izradila Jitka Ivelja. Ovaj put Mansvjetova samostalno potpisuje režiju, a Bunka nitko nije supstituirao. Premijera je održana 7. prosinca 1948.

Prije nego što će se opera Ero s onoga svijeta još jednom naći u ulozi inicijalnog punjenja jedne manifestacije – bit će to Splitske ljetne priredbe – doživjet će još jednu obnovu 28. studenog 1952. I ovaj put za pultom će biti Vid Kuzmanić, a njemu s lijeva Rudolf Bunk, te s desna Lidija Mansvjetova, dok su se među solistima zatekli: Ilija Žižak (Mića), Andrica Dumanić (Đula), Maja Božin (Doma), Ljubo Šegvić (Marko), Kruno Turkulin (Sima), Nikola Vrandečić (Momak) i Anica Kastelić (Čobanče).

No, događaj vrijedan pažnje, poštovanja čuđenja i čega još sve ne, prepričava nam Žarko Stilinović na novinskim stranicama. U dalmatinskoj Zagori, točnije u Oklaju, s domaćim snagama postavljena je opera Ero s onoga svijeta! Do svečane predstave došlo je negdje u ljeto 1952. godine, a osam mjeseci prije toga mještanin Ivo Moslavac okupio je dragovoljce među sužiteljima, osnovao kulturno-umjetničko društvo, te se upustio u uvježbavanje ove obimne i seriozne opere.

---

image
---

Ovako člankopisac deskribira spomenuti Vlaški fenomen: "Nekoliko mjeseci solidnog rada, proučavanja, privikavanja izvađaća na disciplinu i konačno kroz izvjesno vrijeme bio je gotov plan, kako će izgledati izvedba. Eru je pjevao Zvonko Knežević, učitelj, a Đulu Branka Viličić učiteljica, hor od 20 seoskih mladića i djevojaka i orkestar od 5 svirača-harmonika, mandolina i 3 tambure.

'Solisti' Ero, Đula, Doma, mlinar Sima i Đulin otac uz sve napore ipak nisu mogli da otpjevaju sve partije onako kako bi trebalo, a bilo je i dosta skromnosti. I zato riješiše da nekoliko težih solističkih dijelova prvog čina recitiraju uz pratnju orkestra" ("Slobodna Dalmacija", 29. XI. 1952.).

Koliko se god ovaj pothvat činio bizarnim i (možda!?) smiješnim, on je svakako mjerilo spremnosti – i sposobnosti! – naroda na prihvaćanje i oživotvorenje umjetničkog djela, koje nas sasvim potentno može predstavljati bilo gdje u svijetu.

A onda se 14. srpnja 1954. ostvaruje u pravom smislu riječi povijesni nadnevak splitske (ali i nacionalne) operistike. Izvedbom opere Ero s onoga svijeta u bašti Doma brodogradilišta "Split", položen je kamen temeljac Splitskim ljetnim priredbama; festivalu, koji će u desetljećima koja slijede ostvarivati fantastičan repertoar i klasične dramske i klasične operne literature.

Pod istim umjetničkim vodstvom zimska je kazališna predstava iznesena na otvoreno, a Miljenko Smoje na stranicama splitskog dnevnika prepričava: "Debi prvih splitskih ljetnih priredaba započeo je uspješno Gotovčevom operom 'Ero s onoga svijeta'. Na programu čitamo da se ta opera izvodi 99. put, a ipak je prostrano gledalište ljetne pozornice brodogradilišta 'Split' bilo dupkom puno.

Zapaženo je i mnogo stranaca, kao da ni jedan od stranih gostiju, koji borave u našem gradu, nije propustio priliku da vidi ovu našu reprezentativnu operu. Bila je to standardno dobra izvedba naše Opere sa dva splitskoj publici omiljena gosta – prvaka zagrebačke Opere Noni Žuneca u naslovnoj ulozi i Tomislava Neralića kao Marka" ("Slobodna Dalmacija", 17. VII. 1954.).

Inače, u okviru ljetnih igara Ero je često mijenjao i gradove i topose u Splitu, a među tim lokalitetima izvođenja nalazili su se i Katalinića brig, i Meštrovićev kaštelet, i Peristil, i Prokurative, i Ljetno kino "Bačvice", i Košarkaško igralište u Sinju, i Veneranda u Hvaru, i Kula Kamerlengo u Trogiru, i Gradina u Solinu, i Kazališna kuća Zadar, i Ljetna pozornica u Opatiji, i Tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku, i Osejava u Makarskoj, i Česma u Vrlici…

---

image
---

U ambijentu vrličke Česme najviše je gostovala: čak 13 puta. Tijekom 60-ih i 70-ih godina Ero će se više puta obnavljati, a zanimljivo je da je 28. ožujka 1976. godine izvedena dva puta u istom danu!

Nakon niza obnavljanja prvu pravu premijeru ova će opera imati 25. listopada 1980. Dirigirat će Silvije Bombardelli, režirati Dragutin Savin, dok će scenograf biti Miodrag Adžić, kostimografkinja Jagoda Buić i koreograf Oskar Harmoš. Pjevačku ekipu sačinjavahu Joško Markotić (Mića), Cynthia Hansell-Bakić (Đula), Mirjana Đorđević (Doma), Duško Kukovec (Marko), Ante Matanović (Sima), Jure Mirošević (Momak) i Radojka Kulić (Čobanče).

Krajem desetljeća premijernu podjelu 10. prosinca 1989. činit će: dirigent Ivo Lipanović, redatelj Marin Carić, scenograf Miodrag Adžić, kostimografkinja Jagoda Buić, koreograf Oskar Harmoš; te pjevači: Constantin Cepraga (Mića), Marija Boga-Verdes (Đula), Sanja Barbir (Doma), Corneliu Solovastru (Marko), Ratomir Kliškić (Sima), Jure Mirošević (Momak), Vesna Topić (Čobanče).

---

image
Ero iz 1989.godine
---

Ujedno, ovo je bila prva premijerna produkcija koju je kao samostalni dirigent postavio maestro Ivo Lipanović, budući direktor Splitske opere u više navrata.

I, onda se 30. studenog 2001. događa ova slavna postava Ere s onoga svijeta, s reprezentativnom podjelom, koja traje do naših dana i slavi fini 20 jubilej. Uz glavni dvojac dirigenta Nikšu Barezu i redatelja Krešimira Dolenčića, vizualni dio projakta potpisali su scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Danica Dedijer, koreograf Luciano Perić (koji je uvježbao plesače prema prethodnoj ideji Oskara Harmoša), te oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.

Pjevačku ružu solista predstavljali su ponajbolji raspoloživi pjevači u to vrijeme: Janez Lotrič (Mića), Božena Svalina (Đula), Nelli Manuilenko (Doma), Ivica Čikeš (Marko), Ratomir Kliškić (Sima) i Dajana Stolić (Čobanče).

---

image
---

Sjajno prihvaćena i od kritike i od publike, ova predstava traje već puna dva desetljeća, doživljavajući u činu ove svečane izvedbe svoju ukupno 76. emanaciju. Nakon maestra Bareze preuzeo ju je dirigent Hari Zlodre, koji ju je ujedno najviše puta i dirigirao, a osim njih još su njome ravnali Ivan Repušić, Robert Homen, Ivo Lipanović i Jure Bučević.

Gledajući sve prilike izvođenja opere Ero s onoga svijeta u Splitu, ova obljetnička egzekucija (tako kažu Talijani!) ukupno je 425. izvedba dosad.

I, za nadati se je kako će nakon ove dvije decenije trajanja doskora oboriti rekorde koje drže Verdijeve opere Aida (30 godina) i Nabucco (21 godinu).

---

image
Ero u Kašteletu 1975.godine
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Ero na vrličkoj česmi



Ero u splitskom teatru




Ero iz 1989.godine


Ero u Kašteletu 1975.godine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/dva-desetljeca-neprekidno-traje-ero-s-onoga-svijeta-na-pozornici-splitskog-hnk-a-procitajte-gdje-se-sve-kroz-povijest-i-pred-kime-igrala-1147335 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6edfa2fd592462d15d04e33bb505fe8547db95ea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dva+desetlje%C4%87a+neprekidno+traje+%E2%80%98Ero+s+onoga+svijeta%E2%80%98+na+pozornici+splitskog+HNK.+A+pro%C4%8Ditajte+gdje+se+sve+kroz+povijest+i+pred+kime+igrala&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fdva-desetljeca-neprekidno-traje-ero-s-onoga-svijeta-na-pozornici-splitskog-hnk-a-procitajte-gdje-se-sve-kroz-povijest-i-pred-kime-igrala-1147335 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fdva-desetljeca-neprekidno-traje-ero-s-onoga-svijeta-na-pozornici-splitskog-hnk-a-procitajte-gdje-se-sve-kroz-povijest-i-pred-kime-igrala-1147335 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO JE JUBILEJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KazališteTO JE JUBILEJ

Dva desetljeća neprekidno traje ‘Ero s onoga svijeta‘ na pozornici splitskog HNK. A pročitajte gdje se sve kroz povijest i pred kime igrala

Piše Siniša Vuković
30. studenog 2021. - 15:34

Malo je opernih produkcija u Hrvatskoj koje imaju dugi kontunuitettrajanja na redovitom repertoaru iz sezone u sezonu. Stoga je veliki dan zahrvatsku operistiku što se 30. studenog 2021., ovog utorka, na pozornici HNK Split izvodi svečana predstava Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca, koja se daje u prilici obilježavanja taman na dan 20. obljetnice od recentne premijere (2001.).

Dulji kontinuitet u jedinstvenoj scenskoj postavi imale su, također u Splitu, samo Verdijeve uspješnice na Splitskom ljetu: Aida i Nabucco…

Kasnojesensku premijeru iz 2001. godine glazbeno je bio pripremio maestro Nikša Bareza, dirigent koji je u Splitskoj operi ostavio jedan među markantnijim historiografskim štambiljima, dok je redateljsku viziju bio injektirao genijalni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 23:41