StoryEditorOCM
GlazbaSamo glazba

Šimun Čarli Botica, Mozart iz Otoka kod Sinja, niže pozornice i nagrade. Ima ga na sve strane, pa i s bendom Ljuta kuća

Piše Jasenka Leskur
28. srpnja 2023. - 15:13

Priču o Šimunu Čarliju Botici - fantastičnom studentu iz Otoka kod Sinja koji je prvu klasičnu skladbu napisao kao desetogodišnji dječak - objavili smo u ‘Slobodnoj Dalmaciji‘ prije točno godinu dana. Tada je poželio samo da može stalno i cijelo vrijeme skladati i - da se njegove skladbe izvode na pozornici, da ih svi čuju, "jer šteta je da leže u škafetinu". Nakon dvanaest mjeseci vrijedi zabilježiti da mu se želje ostvaruju na baš idealan način, "ima ga na sve strane", a prikupio je u međuvremenu i pregršt lijepih nagrada za svoj rad.

Na nedavno završenom natječaju Međunarodnog zborskog festivala Cro Patria ovaj je 26-godišnji student Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu osvojio prvu nagradu za skladbu "Salvum me". Uz ‘Zlatni Cantucum novum‘ tročlani žiri predlaže za izvođenje još jednu njegovu, ‘Pater noster‘.

Diplomirao je u prošloj akademskoj godini na Glazbenoj pedagogiji, a na studiju Glazbene teorije i kompozicije na jesen upisuje četvrtu godinu. Kući je stoga odnio drugu po redu dekanovu nagradu, a stigla je i druga rektora splitskog Sveučilišta. Prva je bila za izvrsnost, druga za posebna postignuća na glazbenom polju!

Ide ga, reklo bi se.

- Je - slaže se Čarli. - Baš tako. Nakon što su mi lani u splitskoj Koncertnoj dvorani izvedene tri moje skladbe na završetku Ciklusa mo. Vinko Lesić, sve je nekako krenulo. A najvažnija stvar, moj najbolji momenat u životu, bila je praizvedba skladbe ‘Invokacija‘ koju sam napisao za komorni orkestar ‘Splitski virtuozi‘. Dirigirao je violist i dirigent Wladimir Kossjanenko, praizvedena je u prosincu u Zadru, a poslije je izvedena i u Splitu i Dubrovniku. Velika je to stvar za mene! Jedna tako dobra izvedba otvara nova vrata, ima pozitivne učinke za budućnost.

image

Šimun Botica i dirigent W. Kossjanenko nakon praizvedbe‘ Invokacije‘ u Hrvatskom domu
Foto Maja Prgomet

/Slobodna Dalmacija

Bilo mi je baš drago što je u Splitu koncertna dvorana bila do kraja puna, imao sam podršku iz gledališta. Za tu skladbu i za Cro Patriu 2022., kada sam također pobjedio sa skladbom za ženski zbor, sam i nagrađen po drugi put Rektorovom nagradom.

To mi je dalo vjetar u leđa.

Inače, nemam običaj prijavljivati se na natjecanja. Najviše volim pisati ciljano, za moje kolege. Ali, eto, dvaput sam se prijavio za Cro Patriu i oba puta dobio prvu nagradu. Drago mi je, jer je natječaj anoniman i žiri ni ne zna tko je napisao note, to mi je jako pošteno - priča Šimun Čarli.

Ima toga još.

Na prvom Festivalu novog zvuka u Sinju, u siječnju, pred punom dvoranom Ansambl za suvremenu glazbu S/UMAS Gordana Tudora izveo je njegovu skladbu ‘Distant Landscapes‘ a 15. kolovoza na Glazbenim večerima kod sv. Jeronima gitaristički duo praizvodi još jednu njegovu skladbu. Duo Montenegrin iz Crne Gore svirat će Botičinu ‘Ex Nihilo‘.

image

Botica nakon izvođenja ‘Distant landscapes‘ u Sinju
foto ŠČB

Andela Vidic/Slobodna Dalmacija

Fantastičan niz profesionalnih uspjeha za mladog skladatelja, ali - to još nije sve!

Sa svojim sinjskim bendom ‘Ljuta kuća‘, country sastavom kojeg čine petorica zaljubljenika u western bluegrass i country, nastupio je na nedavnom Splitskom festivalu na Prokurativama. Na Večeri mladih izvođača. A za deseti rođendan benda sviraju u Sinju 11. kolovoza, pa kako su njihovi live nastupi puno hvaljeni, smatrajte se svi pozvanima.

image

Ljuta kuća
Jakov Prkić/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

- Moj život je skladanje, skladanje, svirka i - poljoprivreda. Roditelji me sve manje i manje angažiraju za radove na zemlji, samo kad su velike berbe krompira, poma i paprike, tad uskačem. A to mi dođe kao nekakav odmor, rekreacija, nakon stalnog sjedenja za klavirom - kaže ovaj izvanredni mladi glazbenik.

image

Šimun Čarli Botica
Vojko Bašić/CROPIX

Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 12:25