StoryEditor
GlazbaUoči blagdana

Predstavljamo spot prve rock-pjesme o blaženom Alojziju Stepincu: posvećena je kardinalovim patnjama za vrijeme komunističkog režima

Piše Damir Šarac
6. veljače 2021. - 14:01

Uoči blagdana blaženog Alojzija Stepinca splitski bend Croatica u eter je pustio pjesmu i spot posvećene hrvatskom kardinalu koji je podnio velike patnje u komunističkom režimu zalažući se za prava hrvatskog naroda i Katoličke crkve. Prva je to rock-pjesma posvećena kardinalu Stepincu, a autor teksta i glazbe je Pere Eranović, glumac splitskog HNK, ujedno i vokal benda.

- Pjesma 'Kardinal' drugi je singl s budućeg albuma Croatice, prva je bila 'Groblje tenkova' posvećena Vukovaru, a zamisao je da sve pjesme budu reminiscencije na osobe i događaje koji su doveli do hrvatske samostalnosti. Lik Alojzija Stepinca vidim kao čovjeka koji je staloženošću, mirom i ustrajnošću stao nasuprot okrutnoj mašineriji, ne pristajući na trgovanje s narodnim i vjerskim vrijednostima, i svojim mirotvorstvom počeo demontirati komunistički teror a da ni njegovi neprijatelji toga nisu bili svjesni.

- Taj njegov put bio je trnovit i koštao ga je života, ali nije popustio ni za milimetar. U spotu smo prepričali tragične događaje iz Stepinčeva života na način da su uloge simbolične, a okosnica je obraćenje milicajca koji na koncu postaje svećenik upravo gledajući primjer progonjenog Stepinca. Podsjetilo me to na rimskog satnika koji je prošao takav put upoznavši Krista.

- Ulogu kardinala Stepinca izvanredno je odigrao bogoslov Ante Vrcić, koji ga je već glumio u HRT-ovu filmu i u predstavi na splitskoj Bogosloviji, kad sam ga i upoznao. Čovjek je kontemplacije i molitve, a istovremeno ima snažnu životnost u očima, tako da nije čudo što je u nekoliko navrata utjelovio Stepinčev lik.

- Što se tiče stila pjesme nismo se poveli za uobičajenim elementima pubune u rocku, nego smo željeli istaknuti moć riječi što je bilo i jedino snažno oružje blaženog Stepinca – kaže Eranović, uz kojeg su u Croatici joši i Miran Židić, Joško Cikatić, Ivan Rogošić i Boris Stanić. Aranžman potpisuje Tiho Orlić, a prateći vokali su Branka Pleština Stanić, Diana Kurobasa, Teo Turk, Vlatko Belas i Joško Tranfić.

U spotu nastupaju Davor Pavić, Ante Vrcić, Filip Radoš, Nenad Srdelić, don Marijan Lovrić i Mladen Škare.

Tekst pjesme:

"In Nomine Domini

Dimitte illis

Pogledi hladni prate te

Željezne riječi donose

Okove, tišinu nijemih hodnika

Tu se bez pravde likuje

Ostaješ tih i uspravan

Kristovoj Crkvi odan do kraja

A pobjeda samo Nebu pripada

Kardinale, Kaptola zidovi

Pjevaju pjesmu o posljednjoj obrani

Umorne usne, "Bogu se predajem

In nomine Domini, uz narod ostajem"

U tvojoj šutnji počiva

I vidi se u očima

Slobodna, Hrvatska tol'ko željena

U križu tajna skrivena

Pod njime neman crvena

Zgažena molitvom s tvojih usana

A pobjeda samo Nebu pripada

Ako zašutimo pričat će kamenje

Iz umrloga sjemena raste novo znamenje

I ubit tijelo možete, da se povijest ponavlja

Al' Riječ koja stvori nas, Riječ je što sve obnavlja

Ad Dei gloriam

vitam trado

Ad Dei gloriam

pro patria"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 23:50