StoryEditorOCM
Glazbaštacija za lito

Naše malo dalmatinsko misto čeka vrhunski festival, domaća spiza i odlična zabava. Ne znate gdje ovaj vikend? Evo ideje

Piše Sara Šarić
19. srpnja 2024. - 08:30

Ljeto po mnogočemu ima svoje prednosti... Osim sunca i mora imamo jedinstvenu priliku ljetne večeri provoditi na otvorenom i uživati u tradicionalnim festivalima i domaćem ambijentu. Složit ćete se – nema boljeg izlaska od toga!

Od bezbroj štacija koje su nama domaćima itekako poznate, postoji jedna koja je nezaobilazna čak i "meštrima od fešte" – Kaštelanski đir, događaj koji je inspiriran domaćim i svjetskim višeglasnim glazbenim tradicijama, ističe se kao vođa inovativnog klapskog izričaja.

Večeri dalmatinske pisme

Svako malo dalmatinsko "misto" ima svoj đir. Tako je festival "Večeri dalmatinske pisme" u Kaštelima godinama mjesto gdje se klape mogu izraziti na drugačiji način. Koliko i kako drugačiji, prepuštalo se klapama na volju, ali uvijek se vodilo računa da pjesma bude kvalitetna i da se dobro izvede. Mi smo se prilagođavali klapama, a klape nama... Publika je uživala tako da je ovo ostao preduvjet cijele glazbene priče koja spaja tradiciju, nove trendove, ljubav i Dalmaciju.

image

‘Večeri dalmatinske pisme‘ u Kaštelima

/Tommy

Festival se kontinuirano održava od 1999. godine, a od samog početka je usmjeren prema klapama. Dugogodišnja tradicija održavanja učinila je od ove kaštelanske manifestacije prepoznatljiv festivalski brend namijenjen prvenstveno klapama koje spajaju tradicijski zvuk s raznim žanrovima popularne glazbe.

Kaštelanski đir svojim dugogodišnjim održavanjem, čuva bogatu tradiciju i običaje te identitet ovog mjesta, a nama domaćima pruža mjesto na kojem ćemo se okupiti i družiti u pravom dalmatinskom ambijentu.

image
/Tommy

Stilsko šarenilo

Kao manifestacija širokih žanrovskih okvira, tijekom vremena je mijenjao svoj oblik i sadržaj prilagođavajući ga zahtjevima struke, potrebama klapaša i željama publike. Zahvaljujući tome na njegovim je pozornicama uvijek vladalo svojevrsno stilsko šarenilo – od obrada pjesama iz svijeta zabavne glazbe do stranih evergreena, od vokalno-instrumentalnog do a cappella izričaja, a danas festival djeluje kao križište tradicijske i zabavne glazbe.

Ovogodišnji 24. po redu kaštelanski festival Večeri dalmatinske pisme i ove će godine okupiti brojna imena iz svijeta klapske glazbe. Ljubitelji modernijeg klapskog zvuka moći će uživati u obradama popularnih skladbi raspoređenih u dvije večeri, u subotu i nedjelju, 20. i 21. srpnja s početkom u 21 sat.

image
/Tommy

Kaštela u pjatu i čaši

Dok je ova manifestacija tijekom godina mijenjala svoj oblik i sadržaj, kaštelanska gastronomska priča ostala je gotovo nepromijenjena. Na festivalu, ljubitelji dalmatinske glazbe i tradicije, imaju priliku uživati u staroj dobroj i ukusnoj domaćoj spizi koju svaki "furešt" dobro zna.

Malo tko kao Kaštelani štuje bob, težačku namirnicu koja je othranila generacije mještana i umalo pala u zaborav krajem prošlog stoljeća. Vratio se na trpeze zahvaljujući tradicionalnoj manifestaciji "Fešta o‘ boba" koja se, već dugi niz godina, u svibanjskoj sezoni mladog boba održava u Kaštel Kambelovcu.

image

‘Fešta o‘ boba‘ u Kaštel Kambelovcu na Brcu

Sasa Buric/Cropix

Visoka posjećenost pučke fešte dokazuje da je tradicionalna kuhinja opet "in", a za naše "gušte" tijekom festivala ovog vikenda, pobrinut će se Tommy koji je pripremio pravu domaću i tradicionalnu trpezu za prste polizat‘.

Za najzahtjevnija nepca

Ljeto je vrijeme kada se s prijateljima i obitelji okupljamo na terasama, plažama i vrtovima, uživajući u toplim večerima i dobrim pričama. No, nijedno ljetno druženje nije potpuno bez vrhunske spize.

image
/Tommy

Kao i drugdje u Dalmaciji kaštelanska kuhinja je spoj raznih gastronomskih utjecaja; od onih koji su dolazili s mora pa do onih koji su stizali preko brda. Ali, svim "kužinama" svijeta zajedničko je jedno – svaki trenutak u životu je bitan, a najbolje uspomene stvaraju se uživajući u vrhunskoj "spizi".

To je i moto našeg najvećeg domaćeg maloprodajnog lidera Tommy, koji je osluškujući potrebe svojih kupaca, za sva ljetna druženja i posebne prigode, ali i kaštelanski festival kojemu je i ove godine zlatni sponzor, pripremio posebnu liniju proizvoda Delicato.

image
/Tommy
image
/Tommy

Srce svakog druženja

Delicato linija proizvoda donosi harmoniju okusa koja evocira mediteranski stil i pruža užitak za svaki trenutak, zadovoljavajući i najzahtjevnija nepca. Plate su šaroliki odabir najfinijih delicija, pažljivo pripremljenih kako bi zadovoljile sve gurmanske ukuse. 

Posebna je panceta koja je napravljena jedinstvenim načinom sušenja na dalmatinski način čime nam brend pruža jedinstven okus za svaki ukus. Delicato proizvodi su stvoreni s pažnjom i posvećenošću prema tradiciji stoga nema boljeg izbora za kaštelanski đir posvećen upravo našoj tradiciji.

Ovo ljeto, neka vaša druženja budu obogaćena vrhunskim Delicato delicijama iz Tommyja. Uživajte u svakom trenutku, stvorite nove uspomene i slavite život uz najbolje okuse koje Dalmacija nudi!

Sadržaj je nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Tommyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 16:22